öröklés, ajándék

Stefánia2011 # 2012.08.14. 07:53

Kedves Fórum!

Szüleimtől kapok most egy nagyobb értékű ajándékot. Családi házat. Van egy bátyám. Szüleim halála esetén, az "osztozkodásnál" milyen súllyal esik ez latba?
Valakitől azt hallottam hogy majd a hagyatéki eljárásnál osztályra kell bocsátani. Mit jelent ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.14. 08:03

Hogy hozzá kell adni a hagyatékhoz, és így kell kiszámolni kinek-kinek az örökrészét, és a tiédből le kell vonni.
A szerződésben ki lehet zárni a kötelezettséget, és osztályra bocsátásról egyébként is csak akkor lehet szó, ha a törvényes öröklés rendje érvényesül. S a köteles részi igény még akkor is ott van.

Stefánia2011 # 2012.08.14. 13:42

A törvényben azt olvastam, hogy csak akkor kell hozzászámítani a hagyaték értékéhez, ha azt az örökhagyó kikötötte. Tehát amit KBS mond az furcsa, hiszen ő azt írja, hogy ki lehet kötni a szerződésben, hogy ne számítson bele. Nem pont fordítva van: azt kell beleírni a szerződésbe hogy hozzászámítja?

Stefánia2011 # 2012.08.14. 13:44

Nem tudom érthető -e amit leírtam. Remélem igen!

Stefánia2011 # 2012.08.14. 13:48

A lényeg, hogy az osztályra bocsátást el akarom kerülni.

ObudaFan # 2012.08.14. 13:54

Ptk. 619. § (1) Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta (osztályrabocsátás).

A kiemelt szövegrész rettenetes bizonytalansága folytán célszerűbb kifejezetten kizárni.

Stefánia2011 # 2012.08.14. 14:08

Köszönöm. Lényegében akkor ha a szerződésben kizárjuk az osztályra bocsátást, az felér (egyenértékű) egy kitagadással arra a vagyonra nézve, amit elajándékoznak nekem a szüleim? Vagy keverek valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.14. 14:13

Csak egy kizárással.

Stefánia2011 # 2012.08.14. 14:34

Mi a különbség?

pazs # 2012.08.14. 14:36

Kizárásnál van köteles rész, kitagadásnál nincs. Kitagadni érvényesen nehéz, kizárni csak döntés és papír kérdése.

Stefánia2011 # 2012.08.14. 20:07

Ha jól teszem össze az eddigi információkat, akkor az ajándékozási szerződéssel ki tudom zárni az osztályra bocsátást, de ugyanarra a vagyontárgyra vonatkozik mégis a kötelesrész szabálya?

ObudaFan # 2012.08.14. 20:42

Igen, kivéve, ha az ajándékozó az ajándékozást követően még több, mint 15 évet él.

Stefánia2011 # 2012.08.28. 13:03

Ha az bátyám is kapott a 90-es években egy hétvégi házat, akkor neki (is) osztályra kell bocsátania azt?

Akár megcsinálhatják azt a szüleim, hogy úgy végrendelkeznek hogy az nekem jutattott nagyobb értékű ajándéknál kizárják az osztályrabocsátást, az öcsémnek adott ajándéknál pedig nem?

Stefánia2011 # 2012.08.28. 13:15

..akarom mondani a bátyámat zárják ki...

Stefánia2011 # 2012.08.28. 13:16

....:) na akkor még egyszer:
....megcsinálhatják azt a szüleim, hogy úgy végrendelkeznek hogy az nekem jutattott nagyobb értékű ajándéknál kizárják az osztályrabocsátást, az bátyámnak adott ajándéknál pedig nem...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.28. 13:19

A végrendelkezéskor már késő szerintem.

ObudaFan # 2012.08.28. 13:36

Annyi jelentősége van csak, hogy a kötelesrészébe nem lehet majd betudni.

balfi # 2015.03.13. 09:26

Hagyatéki leltár készítése során szembesültem azzal, hogy édesapám 3 évvel ezelőtt ajándékozás címén lakása 1/2-éd testvéremnek ajándékozta, legalábbis ez derült ki a tulajdonlap szerint.
Hogy tudhatom meg, hogy mi volt az ajándékozási szerződésben ? Annak egy példányához valamilyen formában hozzájuthatok ?
Gondolok itt arra, hogy az osztályra bocsátást kizárták-e, milyen értéket kötöttek ki az ajándékozási szerződésben, illetve valamiféle ok-okozati leírás áll-e a szerződésben, ugyanis erről nem volt tudomásom, sem testvérem, sem édesapám nem közölte ezt velem, a leltárkészítéskor szembesültem ezzel a ténnyel.
Kétségeim vannak az ajándékozás keletkezési körülményeit illetőn, ugyanis a földhivatali bejegyzés időszakában édesapám kemoterápiás kezelés alatt állt, erős fájdalomcsillapítókat szedett...
A kezelésekre rendszeresen én vittem, a temetését is én intéztem. A testvéremet már kértem arra, hogy legalább mutassa meg az ajándékozási szerződést, hogy valamiképpen megérthessem és feldolgozhassam a történteket, de a szerződés megmutatását megtagadta ezidáig. Most várok a hagyatéki tárgyalásra. Édesapám után csupán mi ketten öröklünk.
Ha nem zárták ki a szerződésben az osztályra bocsátást, mégis hogyan lehet azt bizonyítani, hogy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást édesapám a hozzászámítás kötelezettségével adta ?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 09:39

Miért is bíznál meg egy ügyvédet? Hiszen csak pár millióról van szó.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.13. 10:49

a juttatást édesapám a hozzászámítás kötelezettségével adta ?

Balfi

Neked csak kérned kell a hagyatékin, majd a testvéred bizonyít.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 10:59

Nem, nem. Az szorul bizonyításra, hogy a hozzászámítás kötelezettségével adta.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.13. 11:03

Rendben. Akkor a földhivataltól kell a szerződésből másolatot kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 11:40

Igen, ha igazolja a jogi érdekét, meg is kapja.

ObudaFan # 2015.03.13. 19:19

Ha nem zárták ki a szerződésben az osztályra bocsátást, mégis hogyan lehet azt bizonyítani, hogy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást édesapám a hozzászámítás kötelezettségével adta ?

Ha vannak tanúk arra, hogy a gyerekei között nem tett különbséget, vélhetően mindkettőről gondoskodni kart, az keddetnek jó.

balfi # 2015.03.17. 21:18

Igen, ha igazolja a jogi érdekét, meg is kapja.

A jogi érdekem igazolása a földhivatal felé miként történik ? (halotti anyakönyvi kivonat, halotti bizonyítvány...) Tudom ezt magam is intézni, vagy csak ügyvédi, bírósági megkeresésre adják ki ?

A hagyatéki eljárás melyik stádiumában tudom ezt megtenni ?

Biztosan szükségem lesz rá, a testvérem egyértelműen a tudtomra adta, hogy semmi közöm hozzá, Ő nem mutatja meg, s készülhetek mert a leendő hagyatéki tárgyalásra is ügyvéddel fog jönni.

Édesapám lakását lezárta, jelenleg csak neki van kulcsa hozzá, mivel övé a fele lakás. Biztosított arról, hogy én oda a lábamat be sem tehetem, s hogy édesapám példánya sincs már a lakásban.