Oda a Mama vagyona?

alorinc # 2004.10.29. 07:21

Mea culpa!

Így jár az ember, ha meggondolatlanul akar segíteni.

Természetesen igazad van.

A kötelesrész az egyetlen megoldás, kivéve, ha a végrendelet érvénytelen (pl befolyásoltság alatt írta, nem volt oldalszámozva egyéb formai hiba)

Gombyka # 2004.10.29. 06:13

Köszi a gyors segítséget. A telket sajnos házzal együtt ajándékoztam oda. Azt nem írtam bele. De nagyon örültem, hogy válaszoltatok. Egyben kétségbe is estem, mert a Mamám teljesen összetört az ügy miatt. Tehát ha jól értem, akkor az ági vagyont sem lehet érvényesíteni, mivel van végrendelet.

the big cat # 2004.10.28. 14:56

Hogy jön ide az ági vagyon? Az csak törvényes öröklésnél érdekes, itt végrendeleti öröklésről van szó.

the big cat # 2004.10.28. 14:53

Szerintem akkor sem. A követekző elidegenítéskor össze kell vonni, és csak együtt idegeníthető el.

alorinc # 2004.10.28. 14:32

telket a rajta álló ingatlan nélkül elidegeníteni nem lehet.

kivéve ha külön telekkönyvezték a háat és a telket

alorinc # 2004.10.28. 14:27

Nem eszik olyan forrón a kását.

EZ ÁGI VAGYON

the big cat # 2004.10.28. 14:00

Marad a köteles rész.

Azt nem egészen értem, hogy lehetett csak a telket a nővérednek ajándékozni, mivel jogszerűen a telket a rajta álló ingatlan nélkül elidegeníteni nem lehet.

Tehát két eset lehetséges: vagy a ház és a telek együttesen a nővéred tulajdona lett, ajándékozás vagy más jogcímen, és innentől kezdev arra hagyja akire akarja, vagy az a telek a házzal együtt még mindig a neveden van.

Gombyka # 2004.10.28. 13:50

Sürgős segítség kellene!
Édesanyám vett egy telket házzal együtt, amit az én nevemre iratott. Mivel már nem fiatal, ezért gondolta, hogy vagyonkáját egyforma módon osztja el köztem és nővérem között, ezért a telket nővéremnek ajándékoztam (papír is van róla). Idén nyáron a nővérem meghalt és kiderült, hogy nem tagadta meg önmagát! A házat telekkel együtt végrendeletileg a barátnőjére hagyta. Tehát most akkor a Mamának marad a köteles rész, vagy esetleg tarthat e arra is igényt, amit ő 60 év keserves munkájával szerzett meg.
Minden segítséget előre köszönök!