Banki elhalálozási rendelkezés

ObudaFan # 2013.08.15. 08:43

A számlavezető bankhoz kellene bemenni.

Tarabern # 2013.08.10. 08:56

Egy idős bácsi akit édesanyám ápolt az utolsó éveiben őt és egy másik hölgyet nevezett meg a banki elhalálozási szerződésben. A bácsinak nincsenek gyermekei, felesége elhunyt már évekkel ezelőtt vannak testvérei viszont akikkel nem ápolt jó viszonyt, ezért sem őket nevezte meg. Anyukám ott volt amikor a papírt beadták a bankban, tanúk előtt stb., viszont ő ebből nem kapott másolatot.

Nos, a bácsi elhunyt 3 hete és Anyukám nem tudja, hogyan és kitől érdeklődjön, hogy a neki szánt pénzt felvegye. Bonyolítja a helyzetet, hogy a bácsi eltartási szerződést kötött valakivel (szintén nem családtag), de annak a házára és telkére van igénye "csak" - náluk van a halotti bizonyítvány is minden bizonnyal. A hagyatéki tárgyalás várhatóan heteken belül lesz.

Ilyenkor mi a teendő? Illetve, ha ez túl bonyolult itt, tudnak-e ajánlani ingyenes/olcsó jogsegély szolgálatot, ahová Édesanyám tudna fordulni?

Üdvözlettel Tara

monalisa1 # 2013.07.15. 21:01

A hagyatéki rendelkezés csak azt szolgálja, hogy a számla összege ne fagyjon le a hagyatéki végzésig, aki azonban rendelkezik fölötte, tisztában kell hogy legyen azzal, hogy az még nem az övé, a hagyatéki tárgyaláson derül ki, kié lesz, és hogy kell-e belőle köteles részt szolgáltatni.

monalisa1 # 2013.07.15. 20:32

Attika, ez KBS stílusú válasz volt mely nem jellemző rád.

Ha a kérdezőnek a vagyoni- jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg jogi képviselettel, az a megyei Kormányhivataltól kérhet segítő támogatást, amellyel jogi segítő szolgáltatást vehet igénybe. (A támogatás alapján az állam átvállalja, vagy legalább megelőlegezi.)

----
  • laikus hozzászóló
Dr.Attika # 2013.07.15. 19:22

Ja, így már más. Ha nincs pénz kenyérre, akkor elmegy az ember a pékség mellé a kenyér illatát magába szívni. Eredmény ugyanaz?

pdlk # 2013.07.15. 19:01

Tisztelt Dr.Attika!

Nem bíztam meg ügyvédet, mivel lehet hogy nagyon kicsi összeg van a számlán, s pontosan azért kérek itt tanácsot, mivel nincs ügyvédem, ha lenne, vele beszélném meg.

Dr.Attika # 2013.07.15. 18:55

Tisztelt pdlk!
Nyilván megbízott ügyvédet ebben az ügyben. Amit ő mond az a való.

pdlk # 2013.07.15. 18:46

Tisztelt Jogászok!

Látom, hogy az alábbiakban hasonlóakról tárgyaltak, de kérnék egyértelmű tanácsot, hogy jár e nekünk az alábbi bankbetétnél a kötelesrész és ha igen, hogy juthatunk hozzá.

Apám meghalt idén februárban. Hagyatéki leltárt kértem ingóságokra. A hagyatéki leltár a közjegyző szerint nem volt. Közjegyző közölte, hogy meg kell egyezni a volt feleséggel és a családjával. Úgy tudom, ha az öröklésben érdekelt kéri, a leltárt meg kell tartani ,s nem az ellenérdekelt fél kénye kedvétől függ, hogy mit ad ki.

A fontosabb: A bankszámlája közös volt a mostani feleségével, A bank írásban közölte a közjegyzővel, hogy a számlán elhalálozási rendelkezés van.
A közjegyző igen harcias volt, mondta, hogy minek kértük a hagyatéki eljárást, ha a számlán ilyen rendelkezés van (amiről a banktitok miatt nem tudhattunk, s emellett az összegről se tudunk semmit).
A közjegyző közölte, hogy így ez nem a hagyaték része, s ezért hagyatékátadó végzés nélkül, öröklési bizonyítvány kiadásával befejezte a hagyatéki eljárást.

Valóban nem a hagyaték része? Végső soron ez olyan, mintha a törvényes örököst végrendeletben kitagadnák, s akkor is jár a kötelesrész.

A bankot kértem a kötelesrész kiadására, beszéltem a bank jogászával, ő elismerte, hogy a kötelesrészre a törvényes örökösöknek joguk van az elhalálozási rendelkezéssel ellátott számla összegéből, de a kötelesrész mértékéről nem tudott felvilágosítást adni, s a további teendőkről se. (Előfordulhat, hogy a számlát már lenullázták, függetlenül attól, hogy februárban zároltattam, vagy eleve nincs is nagy összeg rajta) A bank a kötelesrész összegét visszatarthatja-e a javunkra, s hogyan jutunk hozzá?
Újabb közjegyzői eljárást kérni költséges és hosszadalmas. Mi a teendő?

lolaby # 2013.06.20. 05:35

Tisztelt Boki57!
Fontos, hogy értékpapír számlára nem lehet elhalálozási rendelkezést adni. (ez az előbb kimaradt.)
Üdv!

lolaby # 2013.06.20. 05:32

Kedves Boki57!
A kérdés az, hogy valóban elhalálozási rendelkezést adtatok-e. (Ha esetleg meghatalmazást, az a halál időpontjában érvényét veszti, hiszen egy elhunyt nem tud felhatalmazni pénzügyi tranzakcióra. Erre nem vonatkozik semmilyen további hozzáférhetőség, jogosan van tiltva a kártya és zárolva a számla. Ekkor hagyaték tárgyát képezi a betét, számla...stb.)
Feltételezzük, hogy valóban elhalálozási rendelkezés készült. Ebben az esetben, ha van belőle példányod, menj be vele a bankba, vidd az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot, és arra való hivatkozással kérd a kifizetést, rendezést. (Ha az övé volt a számla, betét stb. akkor általában kifizetik a betétet, vagy van, amikor jogfolytonosan át tudják vezetni a nevetekre. Betéttől is függ, hogy mit lehet tenni. De a hagyatékhoz hozzá jutsz. Azonnal. Persze lehet, hogy van egy rövid ügyintézési idő. de ilyenkor ezt elmondják. Előfordulhat, hogy esetleg a férjed valamilyen oknál fogva visszavonta a rendelkezést, vagy újabbat adott meg valaki más részére. De ha viszed a Te példányodat, akkor annyit azért mondaniuk kell, hogy az már nem érvényes, mert visszavonták, van újabb...stb.(Természetesen részleteket ebben az esetben sem mondhatnak, mert banktitoknak minősül.)
Ha mégsem találnak ilyet, akkor talán támpont lehet, hogy ha régebben készült a rendelkezés, akkor érdemesebb jelezni, hogy melyik fiókban lett megadva a rendelkezés. Remélem tudtam segíteni.
Üdv!

Boki57 # 2013.06.19. 07:29

Tisztelt Ügyvéd, Fórumozók!
Nem látom az én esetemet, ezért szeretnék segítséget kérni az ügyben. Férjem elhalálozási rendelkezést adott a bank részére. Én és a lányom vagyunk megjelölve. Sajnos férjem elhunyt, én pedig a sok ügy intézése közben az OTP-vel nem foglalkoztam. Csak azt vettem észre, hogy nem lehet a kártyát használni, illetőleg jönnek a közüzemi felszólító levelek. Bementem a bankba, ahol közölték, hogy zárolták a lakossági folyószámláját a férjemnek, hiszen elhunyt. (No vajon honnan is tudnak rögtön a sajnálatos esetről?) Mindent letiltottak a szó szerint. Engem úgy kellett felmosni, hiszen akkor mi értelme volt ennek az elhalálozási rendelkezésnek? Senki nem mondta, hogy ha meghal, akkor nekem ezt azért be kell jelenteni. Nagyon az az érzésem, hogy a bank nagyot hibázott! Sajnos nem fogom annyiban hagyni.
Köszönöm a segítséget.
Boki57

igja # 2013.05.06. 15:38

Tisztelt Fórum!

Takarékszövetkezetnél elhelyezett takarékbetéthez kapcsolódóan az adott takarékbetétre a testvérem /nem egyenesági/ elhalálozási rendelkezést csatolt. Ilyen esetben az elhelyezett betét után öröklés esetén illetékfizetési kötelezettség keletkezik-e, vagy csak akkor ha nem történt volna haláleseti rendelkezés

Chilly # 2013.03.19. 07:40

Kedves Dr.Attika!
Köszönöm válaszát, pár perce én is ezt az állásfoglalást találtam meg a PSZAF oldalán. Eszerint egyértelmű, hogy a hagyatéki eljárást ki kell várnom, még akkor is, ha én vagyok az egyedüli örökös (az elhunyt fia) és a haláleseti rendelkezésben hiába írta bele édesanyám, hogy 100%-os a részesedési arányom az euró számlákhoz kapcsolódóan...
Üdv, Chilly.

Dr.Attika # 2013.03.19. 07:27
Dr.Attika # 2013.03.19. 07:26

Tisztelt Chilly!
A bank a hagyaték átadó végzés nélkül nem tudhatja, hogy Ön az örökös. Még akkor sem, ha az örökhagyó leánya.

Chilly # 2013.03.19. 07:14

Tisztelt Jogi Fórum!
Édesanyám múlt hónapban halt meg. A CIB banknál még tavaly, haláleseti rendelkezést készített részemre egy általánost és egyet az euró számlához közvetlenül kapcsolódót. Az eurós értékpapír megtakarítását e rendelkezéssel nem engedték átíratni a nevemre, mert - szerintük - ahhoz a hagyatéki végzés szükséges.
Létezik, hogy haláleseti rendelkezés ellenére a bank "nem áll velem szóba" és még legalább fél évet kelljen várnom a hagyatéki határozatra?
Várom válaszukat!

Dr.Attika # 2013.03.18. 13:46

Nem. Leszármazó vagy eltérő végintézkedés hiányában a házastárs örököl.

monalisa1 # 2013.03.18. 11:44

A kezesnek kárt okozott, bírósági itélet alapján végrehajtás kérhető a jövedelmére.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.03.18. 11:40

Ha élete során valahol, valamikor a nevén lesz bármi is - és erről valami csoda folytán tudomást szereznek, végrehajtóval eljárhatnak vele szemben. A másnak okozott kár miatt szükség lesz vele szemben jogerős bírósági itélet.

Ha van fizetése/jövedelme, a bírósági itélet alapján a végrehajtó intézkedhet a letiltásról - aztán tart ameddig...

Dr.Attika # 2013.03.18. 11:38

Tisztelt TMOBILE!
A leszármazó hiányában a férj örökölt. Tehát ő örökölte meg a lakást és annak terheit. A kezesek kötelezettsége e sajnálatos haláleset miatt ugyanaz maradt.

TMOBIL # 2013.03.18. 11:11

Tisztelt Fórum!
Egy jó ismerősöm nevében kérdezném a következőt:
Az ismerősön lánya sajnos meghalt29 évesen.Férjével közös gyermekük nem volt, viszont volt egy közös ingatlanjuk hitelből, amire ismerősön, a lány anyja vállalt kezességet.A férj lelépett,nincs is a nevén lefoglalható vagyon.Van arra valami lehetőség, hogy mivel mindennemü családi kötelék megszakadt-a házasság a halállal megszünt, gyermek nem volt-az ismerősöm kilépjen a kezesség alól?
Köszönettel:

wers # 2013.03.06. 11:56

megteszem, most csak az utolsót olvastam, de igazad van, előbb messzebb is visszaolvashattam volna, és akkor nem túráztatom felelslegesen őket (és téged)

Napos Oldal # 2013.03.06. 11:43

Ez biztosan így van monalisa1? Korábban az ügyvédi hozzászólásokból az derült ki, hogy elhalálozási rendelkezés esetén a pénz nem képezi a hagyaték részét. Ha nem az örökség része, akkor pedig nincs köteles rész sem.

monalisa1 # 2013.03.06. 11:41

Javaslom olvasd el elejétől ezt a topicot - szerencsére nem hosszú -, a hagyatéki végzéssel kapcsolatban the big cat, ObudaFan és KBS előzőekben már széleskörű tájékoztatást adott. (Én is onnan okosodtam...)

wers # 2013.03.06. 11:00

köszönöm a választ