Tiszteletem.
Igan csak meglepett ez az örökölt adóság esete.
Hogy is van ez? Kifejtenéd bővebben?
Köszi
B
örökölt adósság vs. haszonélvező
Kedves a72s!
Add el az ingatlant haszonélvezettel terhelten.
Ha még nem zárult le a hagyatéki tárgyalás - bár úgy érzem igen - akkor kérd a haszonélvezet megváltását.
üdvözlettel
dr.a
1989. szeptemberében, 17 évesen – 'apám' alkoholizmusa és terrorja elől – nagyszülőmhöz kellett költöznöm, hogy egyáltalán sikeres érettségi vizsgát tudjak tenni. Továbbtanulásról ilyenformán szó sem lehetett, nagyanyám nyugdíja erre és az eltartásomra ugyanis nem nyújtott fedezetet. 1992-ben – személyemre való hivatkozással – a kerületi önkormányzat kiutalt apám és felesége számára egy 60 nm-es, kétszobás lakást, ahol 1999-ig, apám haláláig ketten éltek. Én eközben nagyanyámmal laktam annak egyszobás lakásában egészen 1999-ig, azóta albérletben élek. 1997-ig apám és felesége apám vállalkozási tevékenységéből élt, más jövedelemforrással nem rendelkeztek. 1998 februárjában kezdett el apám felesége kereső tevékenységet folytatni, miután apám felhagyott vállalkozási tevékenysége folytatásával. 2002. novemberében az APEH - mint egyedüli törvényes örököst - személyemet kötelezte az apám vállalkozási tevékenységéből visszamaradt, közel 550.000.- Ft-os adótartozás megfizetésére, melynek törlesztését - másfél évi huzavona után - ez év tavaszán kezdtem meg. Apám halálát követően kértem az özvegyet a lakás eladására, melynek árából akkor mindketten tudtunk volna lakást vásárolni. Az özvegy ettől mereven elzárkózott, mondván "oda kötik az emlékek". Azóta egyedül él a kétszobás lakásban vagy az egyik szobát bérbeadás útján hasznositja.
Összegezve: én 17 évesen elmegyek otthonról, hogy egyáltalán le tudjak érettségizni, 10 éven át egy szobában élek együtt a nálam közel 50 évvel idősebb nagyanyámmal, eközben apám és felesége ketten él egy két szobás lakásban, amit ráadásul rám való tekintettel kaptak meg. Majd apám halála után 3,5, vállalkozása befejezése után 5 évvel az APEH engem kötelez az adósságának megfizetésére, miközben az özvegy egymaga él a kétszobás lakásban holtig tartó haszonélvezeti jogával, de én törlesztem albérlet mellett annak a tevékenységnek az adóhátralékait, melynek az özvegy - egyéb keresőtevékenységgel akkor nem rendelkezvén - maga is haszonélvezője volt.
Kérdés: biztos, hogy ez igy van a legnagyobb rendben? Érezzem megtiszteltetésnek, hogy nemcsak addigi életemben, hanem még 8 évvel a halála után is nyöghetem apám viselt dolgainak következményeit és adjak hálát a sorsnak, hogy az özvegy élvezheti ennek a hasznait, miközben én meg fizetem az árát? Vagy van valamilyen jogi lehetőség arra, hogy az özvegy fizesse meg azt, hogy annak idején, mintegy 'elfelejtettek' TB-t, nyugdijjárulékot, SZJA-t, ÁFA-t fizetni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02