Köteles rész


arazsman # 2019.08.22. 12:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem: a hagyaték része-e a köteles rész?

Magyarán:megváltozik-e a hagyatékban való részesedésem aránya attól függően, hogy kell-e, vagy mégsem kell köteles részt fizetnem? A hagyatêki eljárás megismétlése miatt kérdezem.

Érdeklődve várom a választ.

drbjozsef # 2019.08.22. 11:39

Nem én írtam, hogy elismerte.
Márpedig ha elismerte, akkor jogalappal hivatkoztak rá.
Elismert volna olyat, ami nem igaz?

Mindenesetre ha visszautasított, akkor ez a hajó elment.

drbjozsef # 2019.08.22. 10:32

Georgina91,

Ha visszautasította az örökséget, akkor az ő része szétoszlik a többi örökös között, nem az ő gyermeke fogja kapni.

Most, hogy elcsepegtetted azt, hogy "elismerte, hogy az életközösség megszűnt", az mondanám, jól is tette, mert nem is lett volna értelme elfogadnia, ha a többi örökös ezt (jogalappal) állította.

drbjozsef # 2019.08.21. 10:13

Georgina91,

Nem, nem, a visszautasítás és a lemondás két teljesen külön jogintézmény.

Esetedben a lemondás MÁR nem jöhet szóba, ha valós az, hogy "van egy elhunyt férj".

Pont a visszautasítás az, amire te gondolsz : visszautasítani egy egyben lehet az egész hagyatékot, vagyont is, tartozást is, mindent. De ilyen esetben nem lehetséges jelölni senkit, hogy ki örököljön helyette. Nem lesz örökös, kiesik az örökségből mintha nem is lenne.

Ha van vagyon, vagy több a vagyon, akkor mi értelme lenne az özvegy visszautasításának? Fogadja el a hagyatékot, és akár ott a hagyatéki tárgyaláson, egy okiratban, "lemondhat" (de ez a lemondás nem a jogi "örökségről lemondás" intézménye, ezért raktam idézőjelbe) a gyermeke javára. Ami valójában jogilag egy ajándékozás lesz, de egyenes ági rokonok között ez illetékmentes, nincs többletköltsége, legfeljebb a közjegyzőnek kell egy kicsit többet fizetni.
De akár utána, később is nekiajándékozhatja (akár bizonyos haszonélvezet fenntartásával).

drbjozsef # 2019.08.20. 14:34

Biztos visszautasításra írtam ilyet?
Nem lehet, hogy örökségről lemondásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.20. 07:48

Mondom, mintha nem is lenne. Mintha soha nem is lett volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.19. 16:35

Ez esetben az özvegy része növekmény lesz. Úgy kell elosztani a hagyatékot a többi örökös között, mintha ő nem is lenne.

drbjozsef # 2019.07.27. 11:49

citi,

A főszabály szerint az ajándékozáskori értéket nézik, de a bírói gyakorlat az, hogy ha jelentős eltérés van aközött és az örökhagyó halálakor érvényes érték között, akkor az utóbbit veszik figyelembe. Ez neked jobb most.

Viszont, a tényleges öröklés csökkenti a köteles részedet. Vagyis, ha egyébként örököltél annyit más vagyonból, ami a teljes vagyonra számított köteles részedet eléri, vagy meghaladja, akkor nem jár már további köteles rész.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.27. 09:21

A köteles rész alapja a hagyaték nettó értéke plusz mindannak az értéke, amit az örökhagyó a halálát megelőző tíz évben bárkinek ingyenesen juttatott. A köteles rész a harmada annak, amit a jogosult törvényesen örökölne.

citi # 2019.07.27. 08:24

Érdeklödnék,hogy édesanyåm juniusban meghalt. A testvéremnek ajándékozta a lakását 2016-ban haszonélvezet nélkül.Köteles részre jogosult vagyok.Ha igen ez mekkora öszeg.2016-ban 8000000ft volt az ára.köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.24. 18:34

Még ügyvéd se feltétlenül kell hozzá. De ekkora hozzáértéssel tényleg nagyon ajánlott.

drbjozsef # 2019.07.24. 12:44

Bármilyen ügyvédhez mehettek.
A régebbi keltezésűt felülírja az újabb (már amennyiben a rendelkezett vagyontárgyak azonosak).

tutis # 2019.07.24. 10:46

ügyvédnél írt és letétbe helyezett végrendeletről van szó, sajnos az ügyvédet hajlott kora ellenére nehéz elérni, illetve a legegyszerűbb megoldás érdekelne engem, hogy az öröklés tekintetében ne legyen gond az ingatlannal.
A rossz viszony miatt valószínüleg igényt tartanának mindenre amire csak tudnának, ezt szeretnénk valamilyen módszerrel kizárni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.23. 12:25

Kőbe van vésve az a végrendelet? (Nem mintha az bármi különbséget jelentene.)

tutis # 2019.07.23. 11:17

Üdvözlöm. A következőben kérnék információt:
Édasanyám évekkel ezelőtt végrendelkezett, rám 70%-ban, bátyámra 30%-ban az ingatlan ügyében, ingóságot 100%-ban rám hagyta a végrendeletben. Időközben bátyám elhunyt, egy kislányt és feleséget hagyva maga után.
Mivel rossz a kapcsolatunk velük, és tartunk a köteles résztől, nem szeretnénk semmit odaadni anyukám halálesetekor, de ha tudom van köteles rész feléjük is, azaz a gyerek örökli az elhunyt bátyám miatt a részét..
Hallottam egy olyan lehetőséget hogy anyukám elhalálozása esetére ajándékozási szerződést ír a nevemre, melyben az ingatlan teljes egészében rám szám. Ez lehetséges-e, illetve nem mond-e ellent a régi végrendeletnek.

Sombokor # 2019.07.23. 08:28

Kovács_Béla_Sándor

Ha már ilyen szépen elmondtad, hogy rossz, akkor a kérdező kedvéért igazán leírhatnád, hogy miben rossz.

Pl. hogy első körben a saját leszármazóihoz kerül az örökség, ha visszautasítja, és csak ha nincsenek ilyenek vagy azok is visszautasítják, akkor oszlik meg a többi örökös között? (Nem vagyok benne biztos, de felteszem ez lehet.)
Vagy hogy írásban is visszautasíthatja az örökséget a hagyatéki lezárultáig, a közjegyzőnek küldve?

Az első meg nem említése valóban hiba a részemről, mert ettől, hogy a kérdező nem említette, hogy vannak gyerekei, még lehetnek.

Ami a köteles részt illeti. OK, nana. Miért nana? Nincs végrendelet, feltehetően semmilyen más az öröklést befolyásoló rendelkezés vagy ajándékozás sem (a kérdező mindenesetre nem említett ilyet). Akkor egyszerűen van egy öröksége. Milyen jelentősége van ez esetben a köteles rész fogalmának?

drbjozsef # 2019.07.23. 08:21

KBara74,

Köteles részt nem kell visszautasítani. Azt hivatalból nem veszik figyelembe, kizárólag csak akkor, ha hivatkozol rá. Ha nem kéred, nem kapod.

Szerintem nem (csak) köteles részt akarod kérdezni, hiszen ha nincs végrendelet, akkor törvényes örökös vagy.

Ha édesanyádnak akarod juttatni a törvény szerinti örökségedet, akkor talán a legegyszerűbb, ha elfogadod az örökséget, és édesanyádnak ajándékozod. Ha ezt elmondod a közjegyzőnek (laikusul : "édesanyám javára lemondanék az örökségemről"), akkor azt abban az okiratban egyben el is lehet intézni.

Viszont ez esetben van egy fontos dolog : _elfogadtad_ az örökséget, tehát ha van tartozás, vagy akár KÉSŐBB előkerülne édesapádnak tartozása, akkor az örökséged (amit elajándékoztál) erejéig a saját vagyonoddal is felelned kell érte. Ha nem nagyon számítasz ilyenre, akkor jó lesz így.

Visszautasítani a teljes hagyatékot is lehet, ez esetedben akkor jó megoldás, ha nincs se testvéred, se gyermeked/unokád/leszármazód. Ez esetben nem terhel semmi, nem leszel örökös, kiesel, és helyeden édesanyád örököl.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.23. 07:05

Az örökséget visszautasíthatod a hagyatéki tárgyaláson (ott kell lenni), és akkor a többi örökös között dobják szét a részed.
Ez sem jó. A visszautasítás következménye a kiesés az öröklésből, ami nem feltétlenül jelenti, hogy az örököstársak örökrésze nő meg. (Első körben nem azt jelenti.)
Ja, és nem kell személyesen részt venni a hagyatéki tárgyaláson a visszautasításhoz.

Ezt szépen összehoztad egy rövidke hozzászólásban.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.23. 07:02

Ha nincs végrendelet, akkor nem jön képbe a köteles rész.
Nana.

Sombokor # 2019.07.23. 05:48

KBara74

Ha nincs végrendelet, akkor nem jön képbe a köteles rész. Egyszerűen örökség van.
Az örökséget visszautasíthatod a hagyatéki tárgyaláson (ott kell lenni), és akkor a többi örökös között dobják szét a részed. Ha az egyetlen másik örökös az édesanyád, akkor ő kapja az egészet.

KBara74 # 2019.07.23. 03:32

Érdeklődni szeretnék, hogyan utasíthatok vissza a köteles részt? Apukám nemrég halt meg és mindig az volt a kérése, hogy az anyukám örököljön utána. Sajnos erről nincs végrendelet, de én így is ezt szeretném de a köteles rész visszautasítására nem találtam sehol lehetőséget. Mégis, hogy lehet ezt megoldani?
Köszönöm a segítséget

drbjozsef # 2019.05.31. 07:03

Dolly,

Igen.
Esetleg, ha csak később derül ki, hogy titokban milliárdos volt, akkor utólag ez esetben mégis kérheted a köteles részt...

drbjozsef # 2019.05.30. 15:52

Dolly,

Úgy érted, hogy kötelező-e köteles részt kapnod?

Dehogy.
Az kifejezetten csak akkor jár(hat) valakinek, ha ő azt kéri. Automatikusan nem jár.

Ha az örökhagyó életében lemondasz szerződéssel az öröklésről, akkor abban meg lehet állapodni abban, hogy az ne terjedjen ki a leszármazókra. Csak akkor ennek kifejezetten benne kell lennie.

Palcsi24 # 2019.05.26. 17:13

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2019.05.26. 17:00

Palcsi24,

A másik két gyermeked nem tudja megtámadni, semmiféle igénye nem lehet, hiszen nem örökösök. Te vagy az (és ahogy az ügyvéd úr írta, az esetleges testvéred, vagy édesanyád házastársa). Amíg Te élsz, a gyerekeid nem törvényes örökösök.