köteles rész

szucsandi70 # 2015.02.10. 07:33

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg folyik egy kötelesrész kiadása iránti per férjem és elhunyt édesapja felesége között.
A harmadik per után alperes úgy gondolta, hogy hajlandó peren kívül megegyezni. Az egyezségről elkészült az okirat, melyet beküldtek a bíróságra.
Következő tárgyalás (remélhetőleg az utolsó) február 20-án lesz.

Kérdésem az lenne, hogy az egyezségben szereplő összeg férjem részére folyosítása után milyen adó-illeték, stb. terhel majd bennünket.

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.01.19. 18:02

rinig

Igen, jár.

ObudaFan # 2015.01.19. 18:02

nyulas8

2014. március 15. előtti elhalálozás esetén a fele, ez utáni elhalálozás esetén a harmada annak, amit az örökös törvényes örökrészeként megörökölne végrendelet hiányában. Végrendelet hiányában a testvérek törvényes örökrésze 50-50% lenne, ha valamelyik testvér kiesik az öröklésből, akkor utána az ő részét egyenlő arányban öröklik az ő gyermekei.

ObudaFan # 2015.01.19. 18:00

Nikica23

Igen.

Nikica23 # 2015.01.19. 09:48

Tisztelt Jogi fórum!

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy 2013ban meghalt édesapám de 2012ben testvéremnek ajándékozta a lakását. Nekem ez után jár köteles rész?

nyulas8 # 2014.12.30. 11:00

Tisztelt Szakértők!

Nagypapám után nagymamám is elhalálozott. Nagymamám hagyott végrendeletet, amiben a 6 unoka örököl. Hogy ne legyen hosszadalmas az eljárás, megegyeztünk abban, hogy a gyermekek (az unokák szülei) lemondanak a köteles részről, de persze kifizetjük nekik ezt a részt. Van két testvér, az egyiküknél 4 gyermek, a másik testvérnél 2 gyermek van. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mennyi a köteles rész?

Előre is köszönöm a választ!

rinig # 2014.12.29. 18:06

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám 3 hónapja halt meg, 2 évvel ezelőtt nekem ajándékozta a lakásának felét, a lakás másik fele már nem volt a tulajdonában. Testvérem 4 éve balesetben húnyt el, neki élő gyermekei vannak.
Kérdésem, hogy az ajándékozott lakásrészből a testvérem gyermekeinek jár-e a köteles rész?
Előre is köszönöm válaszukat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.11. 08:59

A végrendelet szempontjából nincs jelentősége. Ha van végrendelet, nincs ági örökös.

Mária22 # 2014.12.11. 07:34

A z ági öröklésre vonatkozóan az új Ptk-ban ez szerepel.

7:68. § [Ági örökösök]

(1) A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén az ő leszármazói örökölnek a törvényes öröklés általános szabályai szerint.

Ezek alapján sem jogosult a testvére ági örökségre?

Mária22 # 2014.12.11. 07:06

Köszönöm szépen a tájékoztatást.

ObudaFan # 2014.12.10. 22:14

A testvér kötelesrészre nem jogosult.
Ha a szülők nem élnek, akkor semmi jelentősége annak, hogy egyébként ági vagyon lenne-e. Ha értékesíti, akkor értékesíti. Ha marad bármi a vételárból, akkor az a hagyaték része lesz.

Mária22 # 2014.12.10. 13:10

Bocsánat egy fontos rész nem írtam le. Az édesanyám - aki már meghalt -a huga volt a nagybácsimnak. Én egyedüli gyerek vagyok. Tehát kérdés az, hogy ha nem írt volna végrendeletet akkor én törvényes örökös lennék-e. Szerintem igen. A kérdés, hogy egyedüli örökös vagyok-e vagy sem?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.10. 12:51

Te törvényes örökös is lennél egyben?

Mária22 # 2014.12.10. 10:15

Tisztelt Jogi Fórum!

Nagybácsim végrendeletet készített, amelyben mindent rám hagyott (én járok hozzá rendszeresen). Aglegényként él nincs gyereke és a szülei is már rég meghaltak, viszont van egy testvére akivel nem tartja a kapcsolatot. A kérdésem halála esetén jár-e a testvérnek kötelesrés? A másik kérdésem: a nagybácsi (és a testvér is) a szülei után kárpótlási jegyet kapot a 90-es években. Ebből egy kis földet vásárolt, ami jelenleg is a nevén van. Kérdésem erre mi a jelenlegi törvény (ági vagyon)? Mi a helyzet, ha még életében értékesíti. Válaszukat előre is köszönöm.

Mária22

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 14:46

Mármint a fórummotor.
Meg én is. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 14:46

A topiknyitó mondjon le.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 14:45

Elévült.

ObudaFan # 2014.12.08. 13:01

teci

Attól függ, ha érvényes a kitagadás, akkor nem. Volt bíróság által megállapított tartási kötelezettségük, amit nem teljesítettek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 06:18

Jogszabály megkerülésére irányuló ügylethez tanácsot adni az ügyvédi etikai szabályokba ütközik.

novelle # 2014.12.07. 21:36

Esetleges megoldás a problémára?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 20:53

Ebben az esetben egy esetleges haláleset alkalmával köteles vagyok bejelenteni,
Igen.

novelle # 2014.12.07. 20:22

És amennyiben ez az ajándékozás úgy történik meg, hogy senki nem szerez róla tudomást? Már csak azért is, mivel a pénzről sem tudnak a többiek. Ebben az esetben egy esetleges haláleset alkalmával köteles vagyok bejelenteni, hogy a szülőm x éve nekem adott valamennyi készpénzt, vagy valakinek meg kell tudnia, és bizonyítania?
Esetleg valami más megoldás, annak érdekében, hogy teljesüljön a szülőm akarata, és persze én is jól jöjjek ki az ügyből?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 18:05

Igen.

novelle # 2014.12.07. 16:44

Tisztelt Fórumozók!

Szülőmnek semmije sincs, csak nagyobb összegű készpénze.
Halála esetén a pénzen kívül csak apróbb, értéktelen dolgokat hagy hátra .
Ezt a pénzt különböző okokból csak az én részemre szeretné adni, úgy, hogy a későbbi halála esetén a többi gyermeke ne követelhessen belőle.
Ha írunk egy ajándékozási szerződést, akkor a halála után (ami sajnos várhatóan 10 éven belül bekövetkezik) követelhetnek a testvéreim tőlem az említett pénzből?

Előre is köszönöm a válaszaikat.

teci # 2014.09.05. 11:38

Tisztelt Jogászok!
Van két féltestvérem,akik nem törődtek édesanyámmal,egyiket évek óta nem láttuk,ezért édesanyám a végrendeletében kitagadta őket,mivel nem tettek eleget eltartási stb kötelezettségüknek. Ezt bele is írta a végrendeletbe. Érdeklődnék,hogy ezek után is jár a kötelesrész? Köszönöm szépen a választ.