Már az édesanyád által rád íratott részre vonatkozóan? Csak akkor, ha az ajándékozástól számítva tíz éven belül elhalálozna. Gondolom, más nincs (nem lesz) a hagyatékban, azért kérdezed.
köteles rész
Érdeklődni szeretnék,ha édesanyám átíratta rám ajándékozás címén a tulajdonrészét egy ingatlanból,ő onnan el is költözött hozzám.
Az ingatlan másik részét sajnos apukám halálával megörököltük ketten a testvéremmel.
Van e valami köteles rész,kérhet e valamit a testvérem majd....?
Ha ajándék lesz, akkor csak akkor nem lesz a kötelesrész alapja, ha édesapád még több, mint tíz évet él az átutalás után.
Ha csak te törődsz vele és ez a törődés már eltartást jelent, akkor tartási szerződést lehet kötni esetleg, ami a kötelesrészt is kizárja.
Tisztelt Ügyvéd!
Ha édesapám ajándékozás címszóval utal át nekem a bankszámlámra egy nagyobb összeget akkor ez az összeg csakis az enyém lesz-e vagy pedig a testvéreim igényt tarthatnak-e ezen összeg köteles részére?
Kérem írja meg, hogy hogyan lehet ez az összeg csakis az enyém.( Édesapám azért szeretné nekem ajándékozni ezt az összeget, mert csak én törődök vele a családból)
Köszönettel: Vadlibus
Én nem erre nyilatkoztam, hanem - gondolom - a legelső kérdésre.
Olyan kérdezőnek meg nem szeretek válaszolni, aki eldönt valami hülyeséget és azt feszegeti.
Az attól függ, hogy hogyan nyilatkozott a hagyatékátadáson.
Akkor mi a kérdés? Hiszen semmiképpen nem telhetett el még az 5 év.
Nagymamám 2010-ben halt meg, de a hagyatéki eljárás 2011-ben fejeződött be. Még 2007-ben elajándékozta a kertjét. Eddig nem érdekelt, de most pénzre van szükségem.
A hagyaték megnyíltától. De könnyen lehet, hogy egy ideig az elévülés nyugszik.
Jobb lenne, ha a konkrét adatokat közölnéd.
A kötelesrész iránti igény érvényesítése - mint kötelmi igény - 5 év alatt évül el.
Az 5 évet a halál időpontjától, vagy az azt követő hagyatéki eljárás befejezésének időpontjától (ami lehet a következő év is) kell figyelembe venni?
Mivel az örökösöknek tökéletesen megfelel az az állapot, hogy náluk van a vagyon, te vagy kénytelen pert indítani. De neked sem kell - csak lehet.
Tisztelt Fórum,
Köszönöm! Visszatérve „Az utolsó hagyatéki tárgyaláson a közjegyző vagy teljes vagy ideiglenes hatállyal átadja a hagyatékot, ez az, ami biztos”...
Amennyiben én a kötelesrészi igényemet természetben szeretném kiváltani és ezt a végrendeleti örökösök elutasítják, kinek kell pert indítania? A végrendeleti örökösöknek vagy nekem? Tudom, hogy a törvény szerint „A kötelesrészre jogosult kötelesrészének pénzben való kiadását igényelheti”.
....azonban, mely esetben kerül a 4) szerint írtak felhasználása?
„(4) Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmény mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek - egészben vagy részben - természetben való kiadását”
Előre is köszönöm válaszukat,
Tantika
Tantika
A köteles rész iránti igény érvényesítése - mint kötelmi igény - 5 év alatt évül el. Az 5 év az elhalálozás időpontjától számítandó, vagy az azt követő (általában következő év) hagyatéki eljárás befejezésének időpontjától?
És miért utalnák ők át azt, amiben megegyeztek, mielőtt aláírnád, hogy te tényleg ennyit kérsz és nem többet?
Az utolsó hagyatéki tárgyaláson a közjegyző vagy teljes vagy ideiglenes hatállyal átadja a hagyatékot, ez az, ami biztos. Minden más az attól függ.
Olyan közjegyző által hitelesített lemondó nyilatkozatot kellene aláírnom, amelyben lemondok az összes követelésemtől ( ingó es ingatlan), amelyet köteles részként örököltem meg. Mi történik az utolsó hagyatéki tárgyaláson?
Köszönettel,
Tantika
És miről kellene lemondanod? Mert ez nem igazán derült ki eddig. Nem lesz könnyű úgy válaszolni, ha a kérdést sem teszed fel.
Az egyezségi ajánlatban ez szerepel:
„..a kötelesrész kifizetésének fejében kérünk egy közjegyző által hitelesített lemondó nyilatkozatot...”
Bocsánat, de még lenne egy kérdésem: Hogy zajlik le az utolsó hagyatéki tárgyalás? Mire készülhetek fel?
Köszönettel,
Tantika
„mielőtt aláírnám a lemondási nyilatkozatomat a közjegyző előtt?”
Miért kellene bármilyen lemondási nyilatkozatot aláírnod? Erről sem volt szó korábban. Így azért nehéz.
„mivel az törvény ellenes, vagyis a törvény azt tiltja....”
Ugyan.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Megpróbálom elmagyarázni a helyzetemet: a kötelesrész kifizetésére az egyezségi ajánlat nem tesz említést a fizetési módról. Ezért kértem banki átutalást előre, de a végrendeleti örökösök azt mondták, hogy nem tudnak előre fizetni, mivel az törvény ellenes, vagyis a törvény azt tiltja....
Kérdéseim: Igaz a végrendeleti örökösök állítása? Megengedi a törvény, hogy előre kérjem az átutalást, mielőtt aláírnám a lemondási nyilatkozatomat a közjegyző előtt?
Köszönöm segítségüket,
Tantika
Az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés jogerejétől 30 napon belül.
„ha nem fizet, pert kell indítani. Viszont ez utóbbi esetben ha a pert időben megindítod, a közjegyző csak akkor adja át teljes hatállyal az örökséget, ha az örökös megfelelő biztosítékot ad.”
Mit jelent az hogy időben?Hagyatéki tárgyalás elött? Után?
Kérni azt lehet, de nem lesz róla végrehajtható okiratod. Tehát ha a másik fél fizet, rendben, ha nem fizet, pert kell indítani. Viszont ez utóbbi esetben ha a pert időben megindítod, a közjegyző csak akkor adja át teljes hatállyal az örökséget, ha az örökös megfelelő biztosítékot ad.
Igazából nem értjük, mit is akarsz kérdezni. Miért ne kérhetnéd bármikor, ha egyszer az igényed az örökhagyó halálával esedékessé vált?
Értem, de a hagyaték teljes hatállyal törtenő átadasa előtt is lehet a pénzbeni kifizetést kérni? Megengedi ezt a törvény?
Tantika
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02