köteles rész

pazs # 2014.03.27. 13:15

Már az édesanyád által rád íratott részre vonatkozóan? Csak akkor, ha az ajándékozástól számítva tíz éven belül elhalálozna. Gondolom, más nincs (nem lesz) a hagyatékban, azért kérdezed.

hozozazo # 2014.03.27. 12:01

Érdeklődni szeretnék,ha édesanyám átíratta rám ajándékozás címén a tulajdonrészét egy ingatlanból,ő onnan el is költözött hozzám.
Az ingatlan másik részét sajnos apukám halálával megörököltük ketten a testvéremmel.
Van e valami köteles rész,kérhet e valamit a testvérem majd....?

ObudaFan # 2014.03.26. 21:34

Ha ajándék lesz, akkor csak akkor nem lesz a kötelesrész alapja, ha édesapád még több, mint tíz évet él az átutalás után.
Ha csak te törődsz vele és ez a törődés már eltartást jelent, akkor tartási szerződést lehet kötni esetleg, ami a kötelesrészt is kizárja.

Vadlibus # 2014.03.25. 19:53

Tisztelt Ügyvéd!

Ha édesapám ajándékozás címszóval utal át nekem a bankszámlámra egy nagyobb összeget akkor ez az összeg csakis az enyém lesz-e vagy pedig a testvéreim igényt tarthatnak-e ezen összeg köteles részére?

Kérem írja meg, hogy hogyan lehet ez az összeg csakis az enyém.( Édesapám azért szeretné nekem ajándékozni ezt az összeget, mert csak én törődök vele a családból)

Köszönettel: Vadlibus

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.20. 20:09

Én nem erre nyilatkoztam, hanem - gondolom - a legelső kérdésre.

Olyan kérdezőnek meg nem szeretek válaszolni, aki eldönt valami hülyeséget és azt feszegeti.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.20. 20:06

Az attól függ, hogy hogyan nyilatkozott a hagyatékátadáson.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 16:01

Akkor mi a kérdés? Hiszen semmiképpen nem telhetett el még az 5 év.

Sannyo # 2014.03.20. 11:34

Nagymamám 2010-ben halt meg, de a hagyatéki eljárás 2011-ben fejeződött be. Még 2007-ben elajándékozta a kertjét. Eddig nem érdekelt, de most pénzre van szükségem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 11:29

A hagyaték megnyíltától. De könnyen lehet, hogy egy ideig az elévülés nyugszik.
Jobb lenne, ha a konkrét adatokat közölnéd.

Sannyo # 2014.03.20. 09:12

A kötelesrész iránti igény érvényesítése - mint kötelmi igény - 5 év alatt évül el.
Az 5 évet a halál időpontjától, vagy az azt követő hagyatéki eljárás befejezésének időpontjától (ami lehet a következő év is) kell figyelembe venni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.19. 12:46

Mivel az örökösöknek tökéletesen megfelel az az állapot, hogy náluk van a vagyon, te vagy kénytelen pert indítani. De neked sem kell - csak lehet.

Tantika # 2014.03.19. 12:17

Tisztelt Fórum,
Köszönöm! Visszatérve „Az utolsó hagyatéki tárgyaláson a közjegyző vagy teljes vagy ideiglenes hatállyal átadja a hagyatékot, ez az, ami biztos”...
Amennyiben én a kötelesrészi igényemet természetben szeretném kiváltani és ezt a végrendeleti örökösök elutasítják, kinek kell pert indítania? A végrendeleti örökösöknek vagy nekem? Tudom, hogy a törvény szerint „A kötelesrészre jogosult kötelesrészének pénzben való kiadását igényelheti”.
....azonban, mely esetben kerül a 4) szerint írtak felhasználása?
„(4) Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmény mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek - egészben vagy részben - természetben való kiadását”

Előre is köszönöm válaszukat,
Tantika

Tantika

Sannyo # 2014.03.19. 11:44

A köteles rész iránti igény érvényesítése - mint kötelmi igény - 5 év alatt évül el. Az 5 év az elhalálozás időpontjától számítandó, vagy az azt követő (általában következő év) hagyatéki eljárás befejezésének időpontjától?

ObudaFan # 2014.03.12. 11:26

És miért utalnák ők át azt, amiben megegyeztek, mielőtt aláírnád, hogy te tényleg ennyit kérsz és nem többet?
Az utolsó hagyatéki tárgyaláson a közjegyző vagy teljes vagy ideiglenes hatállyal átadja a hagyatékot, ez az, ami biztos. Minden más az attól függ.

Tantika # 2014.03.12. 11:07

Olyan közjegyző által hitelesített lemondó nyilatkozatot kellene aláírnom, amelyben lemondok az összes követelésemtől ( ingó es ingatlan), amelyet köteles részként örököltem meg. Mi történik az utolsó hagyatéki tárgyaláson?
Köszönettel,

Tantika

ObudaFan # 2014.03.12. 10:01

És miről kellene lemondanod? Mert ez nem igazán derült ki eddig. Nem lesz könnyű úgy válaszolni, ha a kérdést sem teszed fel.

Tantika # 2014.03.12. 09:57

Az egyezségi ajánlatban ez szerepel:
„..a kötelesrész kifizetésének fejében kérünk egy közjegyző által hitelesített lemondó nyilatkozatot...”
Bocsánat, de még lenne egy kérdésem: Hogy zajlik le az utolsó hagyatéki tárgyalás? Mire készülhetek fel?
Köszönettel,

Tantika

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.12. 09:10

mielőtt aláírnám a lemondási nyilatkozatomat a közjegyző előtt?
Miért kellene bármilyen lemondási nyilatkozatot aláírnod? Erről sem volt szó korábban. Így azért nehéz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.12. 09:08

mivel az törvény ellenes, vagyis a törvény azt tiltja....
Ugyan.

Tantika # 2014.03.12. 07:35

Köszönöm az eddigi válaszokat. Megpróbálom elmagyarázni a helyzetemet: a kötelesrész kifizetésére az egyezségi ajánlat nem tesz említést a fizetési módról. Ezért kértem banki átutalást előre, de a végrendeleti örökösök azt mondták, hogy nem tudnak előre fizetni, mivel az törvény ellenes, vagyis a törvény azt tiltja....
Kérdéseim: Igaz a végrendeleti örökösök állítása? Megengedi a törvény, hogy előre kérjem az átutalást, mielőtt aláírnám a lemondási nyilatkozatomat a közjegyző előtt?
Köszönöm segítségüket,

Tantika

ObudaFan # 2014.03.11. 06:42

Az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés jogerejétől 30 napon belül.

tudatlan3 # 2014.03.10. 15:38

ha nem fizet, pert kell indítani. Viszont ez utóbbi esetben ha a pert időben megindítod, a közjegyző csak akkor adja át teljes hatállyal az örökséget, ha az örökös megfelelő biztosítékot ad.

Mit jelent az hogy időben?Hagyatéki tárgyalás elött? Után?

ObudaFan # 2014.03.10. 15:05

Kérni azt lehet, de nem lesz róla végrehajtható okiratod. Tehát ha a másik fél fizet, rendben, ha nem fizet, pert kell indítani. Viszont ez utóbbi esetben ha a pert időben megindítod, a közjegyző csak akkor adja át teljes hatállyal az örökséget, ha az örökös megfelelő biztosítékot ad.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 11:41

Igazából nem értjük, mit is akarsz kérdezni. Miért ne kérhetnéd bármikor, ha egyszer az igényed az örökhagyó halálával esedékessé vált?

Tantika # 2014.03.10. 11:14

Értem, de a hagyaték teljes hatállyal törtenő átadasa előtt is lehet a pénzbeni kifizetést kérni? Megengedi ezt a törvény?

Tantika