köteles rész

carica # 2010.05.26. 06:55

Kedves hozzászólók!
Nagyon szépen köszönöm minden információt.Átgondoltuk a tényállás minden részletét, és úgy döntöttük, hogy érvényesítjük a jogainkat.

Bokreta2 # 2010.06.01. 17:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
legyen szíves tájékoztatni,hogy Édesapám után,ha van új családja-örökölhetek-e.
S mi a módja,hogyan derül ki,hogy én-az előző házasságából létezem.
Van-e valami teendő?
Köszönöm a választ

monalisa1 # 2010.06.01. 19:24

Én csak egy laikus válaszoló vagyok:

1. Édesapád hagyatékából a féltestvéreddel egyenlő arányban fogsz örökölni. (Kivéve ha végrendeletileg kizárna az öröklésből, ebben az esetben a kötelesrészre leszel jogosult: mindannak a fele amit egyébként örökölnél.) A kötelesrészt pénzben kell kiadni, ha nem adják muszáj lesz perre vinni a dolgot.

Bizonyos okok miatt (...) nem minden esetben tájékoztatják a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőt a további örökösökről... Ebben az esetben tértis levélben jelezd feléje a létezésedet, egyben kérve az örökségből a részedet.

Ha mégis kimaradnál, póthagyatéki eljárást lehet kérni, kezdeményezni.

Előfordulhat hogy édesapád elajándékozza a vagyonát, ebben az esetben a kötelesrész illet meg, ha netán eladja azt, akkor semmi se...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.01. 19:24

2. Előfordulhat...

ObudaFan # 2010.06.02. 20:09

Ha mégis kimaradnál, póthagyatéki eljárást lehet kérni

Nem azt, hanem a hagyatéki eljárás megismétlését.

chiara # 2010.06.10. 20:18

Tisztelt fórumozók!

A nagymamám után anyai ágon örökölnénk 2 húgommal egy lakás felét.
Nemrégiben megkaptuk a levelet a hagyatéki tárgyalásról, melyben leírták hogy nagymamám végrendeletben a fiára hagyta az összes vagyonát .A fia a lakásban lakik.Nem is akar onnan elmenni mert
munkanélküli.Ilyenkor jár e kötelesrész,vagy mondjunk le arról is? Ha jár mi a teendő?
A végrendeletben vannak formai hibák nem tudom érdemes -e megtámadni? Kb.6 millió az ingatlan értéke.
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2010.06.10. 20:39

Ha jól értem, unokák vagytok, és édesanyátok már nem él. Jár a kötelesrész, ha nem fizet az örökös, polgári perben követelhetitek. Ha nem írod le, mik a vélelmezett hibák, senki nem fogja tudni megmondani, érdemes-e megtámadni a végrendeletet.

harlekhin # 2010.06.24. 18:16

Tisztelt Ügyvéd úr! (Bárki aki már volt hasonló helyzetben)
Segítségüket kérném, édesanyám végrendeletében az egész örökségből kitagadott engem, mondván nem foglalkozom vele. (Zárójelben megjegyezném 13 éves koromban elhagyott minket,((most 53 vagyok)) majd miután idős korában beteg lett segítség kellett volna neki, de én nem tudtam segíteni, akkoriban műtöttek daganattal.)
A végrendelet dátumozása előtt kb. fél évvel agyvérzése volt, a kérdés hogy a végrendelet mellé nem kell valamiféle orvosi "igazolás" hogy beszámítható volt? Ugy tudom nem volt az. Felmerült,hogy nem igyazán ő irta azt a végrendeletet, ugyan közjegyzőnél készült.
A kérdésem még, hogy megillet-e a köteles rész,ha igen az mit is jelent pontosan? Köteles vagyok elmenni az idézésre? Mi történik,ha egészségi állapotom ezt nem engedi?
Segítségüket előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.06.24. 22:01

ha 40 évig nem hiányzott, betegségében nem ápoltad, akkor miért akarsz tőle örökölni ?

MajorDomus # 2010.06.24. 22:02

ha 40 évig nem hiányzott, betegségében nem ápoltad, akkor miért akarsz tőle örökölni ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.25. 06:44

Mert ő a törvényes örökös.

OFF
Major, ezután már sportot űzöl belőle, hogy a jogi válasz helyett erkölcsi ítéletet mondj a kérdezők felett?
ON

MajorDomus # 2010.06.25. 19:50

Tudom hogy az erkölcsi felháborodás nem jogi kategoria, de nagyon bosszantanak az ilyenek.

Ha emlékszel még az ,,eltartott tuléli az eltartót,, űgyre, most ott tartunk,hogy előkerült az az eltartó végrendelete, amelyben kitagadta a 2 testvérét az örökségből, s mindent egy távoli unokatestvérére hagyott.

A közjegyző azt mondta, hogy ebben az esetben az örökös nem örökli meg a tartási kötelezettséget.

Most ott tartunk, hogy a néni ( az eltartott idősebb testvér) korházban van 4 napig, mi etetjük, az örökös meg 1 honapja fel sem hivta,de a végrendeletet már elküldte a hagyatéki ügyintézőnek.

Na ez az ami bosszant.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.26. 01:01

A közjegyző azt mondta, hogy ebben az esetben az örökös nem örökli meg a tartási kötelezettséget.

Dehogynem. Ha elfogadja az örökséget, akkor a tartás kötelezettje is ő lesz.

MajorDomus # 2010.06.26. 18:46

Köszönöm a segitséget.
Annyi kérdésem lenne, hogy a testvéreket ( a tulélő eltartottat és a másik 2 hugát ) megillet- e köteles rész a testvér ( az eltartó) vagyonából.
Már azt hittem nem lesz gondom örökségekkel.
Más.
Az eltartó végrendeletet hagyott, amelyben mindent a távoli unokatestvérére hagyott, de ugyanakkor a szűlői házat meg a falu papjának adta ajándékozási szerződéssel ami későbbi mint a végrendelet.

Melyik az érvényes ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.26. 21:02

Mind a kettő. De ha ez a bizonyos szülői ház a tartási kötelezettséggel terhelt ingatlan, akkor elajándékozni is csak a teherrel lehet.

A testvérek nem tartoznak a köteles részre jogosultak közé.

harlekhin # 2010.06.28. 10:26

40 évig hiányzott, én kerestem,ő látni sem akart. félreértés ne essék ő hagyott el minket, nem mi őt. Elvitte édesapám majdnem mindenét.
A legjobb az hogy édesapám 3 éve halt meg két háza volt, világéletében szeretett minket, bátyámmal nem volt jó a kapcsolata, míg én kórházban voltam (5hónap)
és édesapám állapota rosszabbodott, ágyhozkötött lett stb. elkedzdte látogatmi az én testvérkém, szépen lassan elvittek a házból mindent ami mozdítható volt. Majd készül egy kísértetiesen hasonló végrenedelet, melyben ráhagyja mindenét. Szóval örökség: testvér=minden ingó és ingatlan(egy 90,és egy 130m2es ház), én=semmi. Most meghalt édesanyánk és milyen érdekes? A megszólalásig hasonló végrendelet született. Fura. Szóval őt felveti a pénz, mi megélhetési gondokkal küszködünk. Szüleink pedig forognak a sírjukban... (Ha már az erkölcsi oldaláról közelitjük meg a dolgokat.)

harlekhin # 2010.06.28. 10:28

Betegségében nem ápoltam valóban mivel 1,5évig egy-egy hétvégét kivéve kórházban feküdtem, intenzív és fekvő osztályon felváltva.

menethil9 # 2010.06.28. 10:41

Ilyen esetben simán elképzelhető, hogy a végrendelet(ek) hamisitványok. Keressen ügyvédet, mert itt így nem lehet semmit hasznosat mondani.

ObudaFan # 2010.06.28. 11:01

Olyan kitagadási ok van, hogy a törvényes örökös a tartási kötelezettségét nem teljesíti, de ehhez nem elég, hogy nem foglalkoztál vele.

harlekhin # 2010.06.28. 11:05

Köszönöm a segítségeteket! Keresek egy ügyvédet.

hnyulam # 2010.06.30. 20:31

szia kicsit hasonló problémára keresek megoldást hátha én is kapok valami segítséget érdemes e kűzdeni az ember igazáért!bármit kérdezhetek a fórumtól?kell érte fizetnem köszi a segítséget előre is!

hnyulam # 2010.06.30. 20:39

hol tudok kérdéseket feltenni és holtudom megnézni a válaszokat?segítene valaki az elején ? köszönöm

Dr.Attika # 2010.06.30. 20:40

Érdemes küzdeni az ember igazáért. A fórumos tanácsadás ingyenes.

sofi # 2010.08.15. 12:18

Tisztelt Fórumozók,
kérném a segítségüket az alábbi ügyben:
nagyapám elhalálozott, sajnos sem az édesapám, sem a nagybátyán nem élnek már, így a testvérem és én lennénk a törvényes örökösök(a nagybátyámnak nem volt gyermeke). A nagyapám végrendelkezett és a nagybátyám feleségét tette meg örökösének, minket a testvéremmel köteles részre emeltek. Pontosan ez mit jelent, mekkora részére vagyunk jogosultak az örökségnek??
Előre köszönöm a segtségüket!

végrehajtó1 # 2010.08.15. 13:23

25%-RA