Öröklés


szuszo1 # 2016.11.25. 17:15

Szia Obudafan!

Kalapom emelem.
Segítségeddel sokkal tisztábban látom a helyzetet.

Szép hétvégét!!!!

ObudaFan # 2016.11.25. 06:14

Bíkéj

Ha a végrendelet a teljes hagyatékról rendelkezik, akkor az abból kimaradt törvényes örökösök csak kötelesrészre tarthatnak igényt. A kötelesrészt viszont külön érvényesíteni kell, ha szeretné a jogosult. Ha a testvéred egyszerűen nem tesz semmit, akkor nem fognak neki a hagyatékból átadni semmit. Persze ha küld a közjegyzőnek egy két tanúval ellátott nyilatkozatot, hogy nem vitatja a végrendelet érvényességét és lemond a kötelesrészéről, az meggyorsítja az ügymenetet.
Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
Ebben az esetben a haszonélvezet megváltását sem a tulajdonos, sem a haszonélvező nem tudja kikényszeríteni, minden a megegyezéseteken múlik. Az is, hogy az ingatlan értékesítése során hogy osztoztok a vételáron. Az illetékszabályok szempontjából van iránymutatás arra, hogy az ingatlan értékének mekkora része a haszonélvezet értéke, de ez egyikőtöket sem köti.

ObudaFan # 2016.11.25. 06:05

nita19950430

Szerintem felhasználható a bizt. összeg, de konzultáljatok a gyámhatósággal.

ObudaFan # 2016.11.25. 06:03

szuszo1

A hagyatékra nézve nem igaz. A teljes ingatlanra nézve igaz.

szuszo1 # 2016.11.24. 17:08

Szia Obudafan!

Ismételten köszönöm a segítségedet, tökéletes útmutatást adtál.
A feleségemre történő átpapírozásról már le is tettem.
Kérlek erősíts meg abban a kérdésben, hogy jól értelmeztelek-e?;
az én konkrét esetemben első szülött gyermekemet a hagyaték 25 %-nak egyharmada illeti meg majd adott esetben exitus "alkalma után, mely cirka 8 %-nak felel meg.

Ismét csak a hálám üldöztetésének ígéretével tudnálak kecsegtetni válaszodért!

nita19950430 # 2016.11.24. 11:36

ObudaFan

Egyedül egy jelzáloggal terhelt ingatlant örököltünk-ebben is hatalmas elmaradások vannak-,illetve különböző behajtónál lévő hátralékokat. Gyakorlatilag csak fizetnivalót. Mivel az öcsém még csak 12 éves,így őt ez most még nem érinti,én 21 éves vagyok,idén kezdtem el dolgozni iskola mellett. Amit tudtam már elkezdtem törleszteni,a biztosítótól a saját pénzemet is ezekre a hátralékokra költöttem. Viszont mivel úgy gondoltuk,hogy a biztosítás nem a hagyaték tárgya,így a gyámhatóság abba nem fog beleszólni.

Bíkéj # 2016.11.24. 10:04

Tiszteletem!

Nagy segítség lenne, ha tudna valaki válaszolni a kérdéseimre.
Nagymamám elhunyt, semmi sem maradt utána, csak egy lakás. Van végrendelet, melyben a féltestvérét tette meg az ingatlan tulajdonosának, engem meg haszonélvezőnek. A gyerekei már nem élnek, de van 5 unoka, köztük az egyik én vagyok. Úgy tájékoztattak, a végrendeleten felül az egyenesági örökösök sem zárhatóak ki az örökségből. Az 5 unokából 4 igényt tart a részére. Az 5. (testvérem) külföldön él és nem szeretne sem konzulátusra menni, sem hazajönni a hagyatéki tárgyalás (és minden további ügymenet) miatt. Le nem mondhat a részéről, mert akkor egyenesen a 3 éves gyerekére száll a része, de ugyebár az is megbonyolítaná neki a dolgokat. Teljesen ki szeretne maradni az egészből.

Ha ír két tanú előtt egy olyat, hogy elismeri a végrendelet tartalmát, megbízza az egyikünket, hogy képviselje a hagyatékin, és rám ruházza a részét, az úgy rendben van? Illetve nem tudjuk, mit jelent %-ban a haszonélvezet kiváltása, meg mennyi járna az unokáknak. Az egyik oldalon azt olvastam: "Érdemes a meghatalmazással egy időben - akár ugyanazon okiratban - nyilatkozni arra vonatkozóan is, hogy az örökös törvényes örökrészére igényt tart, vagy arról, illetve annak egy - pontosan meghatározott - részéről "lemond", tehát örökrészét átruházza, ajándékba adja." Ugyanitt írták, hogy elég a két tanúval aláíratott meghatalmazás, hogy képviseljék a hagyatéki tárgyaláson. (Annyit tudok, én nem képviselhetem, mert benne vagyok a végrendeletben).

Az ingatlant a nagymamám féltestvérével közös egyetértésben el akarjuk adni. 36 éves vagyok, koromnak megfelelően nem tudom, hány %-ra vagyok jogosult a lakás eladási árából. Illetve hány %-ot jelent az unokák fejenkénti része, amennyiben igényt tartanak rá. És ha a közjegyző elfogadja a fentiek alapján megírt meghatalmazást és átruházást, a testvéremnek lesz-e a továbbiakban bármilyen megjelenési/intézkedési/aláírási kötelezettsége?

A mielőbbi válaszokat előre is köszönjük!

ObudaFan # 2016.11.24. 06:18

nita19950430

Semmi más nincs a hagyatékban, ami fedezheti a temetést?

ObudaFan # 2016.11.24. 06:17

szuszo1

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne.
A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke.
Nem tartozik a kötelesrész alapjához

  1. az örökhagyó által a halálát megelőző tíz évnél régebben bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke;
  2. az olyan ingyenes adomány értéke, amelyet az örökhagyó a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően juttatott;
  3. a szokásos mértéket meg nem haladó ingyenes adomány értéke;
  4. a házastárs vagy az élettárs, továbbá a leszármazó részére nyújtott tartás értéke;
  5. az arra rászoruló más személynek ingyenesen nyújtott tartás értéke a létfenntartáshoz szükséges mértékben.

Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

Az eladott vagyon után nem jár kötelesrész, de természetesen a gyermek megpróbálhatja igazolni, hogy ez nem eladás volt, hanem valójában ajándékozás.

nita19950430 # 2016.11.23. 18:55

Tiszteletem!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy a hagyatéki tárgyalás során édesapám biztosítási pénzéről a közjegyző azt mondta,nem a hagyaték tárgya,így ők nem foglalkoznak vele. A biztosító azonban nem fizet a kiskorú testvérem után,csakis gyámhivatali bankszámlára. Viszont édesapám hátrahagyott elmaradásait,tartozásait én elkezdtem fizetni. A kérdés tehát az lenne,hogy a gyámhivatal engedélyezheti-e azt,hogy édesanyám,mint törvényes képviselő átvegye ezt az összeget és belefektessük a megörökölt adósságba,illetve temetési számlákba,amiket szintén egyedül fizettem.

Válaszukat előre is köszönöm
Tisztelettel: T.A.

szuszo1 # 2016.11.23. 16:36

Köszönöm a segítséget ObudaFan!

Ha jól értem, akkor első gyermekem is jogosult lenne erre a "kötelesrész" opcióra, mely gyanítom, hogy az örökségem fele? Miről is szól pontosan ez kötelesrész nevű találmány?

Másik felmerülő kérdésem, ha például feleségem papíron megvásárolná tőlem ingatlanunk felét, s az ő nevére lenne felvezetve a teljes ingatlan, az megoldást jelentene-e számomra?
Abban az esetben kellene-e az általad említett kötelesrészt vagy más egyéb anyagi terhet első gyermekem irányába teljesíteni jelenlegi családomnak esetleges jobb létre szenderülésem után?

Hálás lennék ha további információkkal támogatnád meg kérdéseimet!

ObudaFan # 2016.11.23. 05:51

Jogilag mindkettő megoldható, hogy ne legyen megtámadható, de mindkét esetben jár a kötelesrész a másik gyermeknek. Ajándékozás esetén akkor nem, ha az ajándékozást követően még több, mint 10 évet élsz.

szuszo1 # 2016.11.22. 17:07

Tiszteletem!

Abban a kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Első házasságomból született egy gyermek, ki már rég nagykorú és a kapcsolatot több mint tíz éve nem tartjuk egymással.

Második házasságomból is született egy gyermek.
Második feleségemmel egy általunk vásárolt ingatlan tulajdonosai vagyunk 50-50 % arányban.

Gondolván a jövőre, azt szeretném, ha esetleg elhaláloznék jelenlegi, CSAK a második házasságomból született gyermekem örökölje meg 50 %-os tulajdonrészem, minden ingó-ingatlan „vagyonomat.” Ergo, első házasságomból született gyermekem ne örököljön semmit.

Kérdésem az lenne, hogy ezt egy sima végrendelkezéssel el lehet intézni, vagy érdemes lenne-e egy ajándékozási szerződéssel már most második gyermekemre átíratni az ingatlan 50 %-át (én maradnék haszonélvező), vagy lenne-e más módozat?

A lényeg, hogy amit választok, később ne legyen jogilag megtámadható első gyermekem részéről.

A választ előre is megköszönöm!

ObudaFan # 2016.11.02. 14:03

Ha az öröklési szerződés alapján szeretnétek elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyeztetni - ami a szerződéses örökös érdekeinek védelme szempontjából erősen javasolt - akkor kelleni fog az ügyvédi képviselet a földhivatali eljárásban.

Dr.Attika # 2016.11.02. 11:27

Nem kell ügyvéd vagy közjegyző. Az írásbeli végrendelet előírásainak kell megfelelnie.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.02. 11:21

Nem javasolnám. A dolog természetéből adódóan az esetleges érvénytelenség nem orvosolható.

DajkaG # 2016.11.02. 11:08

Esetleg elegendő egy "minta" alapján megírni és két tanúval aláíratni?

DajkaG # 2016.11.02. 09:10

Öröklési szerződést ügyvédnek kell megírnia, vagy közjegyzőnek?

Köszönöm!

G

ObudaFan # 2016.10.27. 14:24

Vagy a bank hozzájárulását kell beszerezni, vagy esetleg lehet ehelyett írni egy öröklési szerződést.

DajkaG # 2016.10.27. 13:41

Értem, akkor sok értelme nem volt így. Mit tanácsolnak, mit tegyünk, hogy egy esetleges örökösödésnél kizárjuk a vér szerinti gyerekeket?

Köszönöm segítségüket!

lajcsó # 2016.10.27. 13:32

"Lehet ennek bármi következménye?"
Ha a jelzálogjogot elidegenítési és terhelési tilalom biztosítja, akkor a földhivatal nem jegyzi be a tulajdonjogot.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.27. 10:32

Már hogyne lenne! Az a szerződés ezek szerint létre sem jött.

DajkaG # 2016.10.27. 08:52

Köszönöm a segítséget Ügyvéd-Bp!

Még egy kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban:
A szerződés ügyvéd által készített, elvileg sok minden benne van. Az egyik pontja viszont kitér arra, hogy a Bank, amelynek jelzálogjoga van, hozzájárul ehhez a szerződéshez. Ez nem történt meg. Lehet ennek bármi következménye?

Köszönöm!

ObudaFan # 2016.10.26. 15:58

Fzsuzska

Ez nem lemondás. Ha mind úgy nyilatkoztok a közjegyző előtt, hogy a fele eleve edesanyade hazastarsi vagyonkozosseg címen, akkor így is lesz.

apa750

Esetleg akkor, ha ő edesapad, vagy az ő kozos felmenojuk után orokolt, vagy tőle ingyenes juttatást kapott.

ObudaFan # 2016.10.26. 15:54

DajkaG

Ha a szerzodes valós, tehát tényleg tartásra szorul, te eltartod, és a szerzodes egyebekben is érvényesen jött létre, akkor vélhetően elég.