Orokles , vagyonmegosztas

jockey # 2005.10.13. 13:40

Hello Derill!

Köszönöm a választ, egy újabb reményt adtál ezzel. Én már kezdtem lemondani az egészről. Tehát hiába van a két gyerek nevén az ingatlan, akkor sem vehették ők kereset híján?
Az ingatlant hét éve vásárolták. A két gyereknél kellett a gyámügy beleegyezése is a vásárláshoz? Kell lennie egy ajándékozási szerződésnek is, vagy automatikusan bárki nevére lehet íratni egy ingatlant, függetlenül attól, hogy ki fizeti a vételárat?

Kb. 15-20 millió lehet a mostani értéke, a vételár kb. 10-12 millió lehetett akkor. annak az 1/8-ad része sem kevés.
A tulajdoni lapon még van egy bejegyző határozat 2005.09.26.-i dátummal: jelzálogjog terhelés 12970 euro. ez mit jelent? jelenleg még ennyi tartozásuk van az ingatlanra?
Szerinted nem éri meg küzdeni ezért?

köszönettel: Jockey

alorinc # 2005.10.13. 06:15

Ez elég világos helyzet. Főleg a 11 éves lánynál. Kell egy ügyvéd. Be kell bizonyítani, hogy a 14 éves lány sem dolgozott, nem rendelkezett elegendő keresménnyel az ingatlan megvételéhez. Azaz amit látunk az egy kp. ajándékozási szerződés.

A köv. kérdés mikor lett ajándékozva (megvéve) az ingatlan? Ha 15 éven belül van nyertetek. A vételár felét házastársi vagyonközösség jogcímén a kötelesrészbe bele kell számítani.

A vételár 1/8-ad - 1/8-ad része titeket illet.

A kérdés már csak az, hogy érdemes-e ezért küzdeni.

jockey # 2005.10.12. 20:29

Hello Derill!

Pár hete kértem a segítséged hagyatéki ügyben. Most utánajártam a dolgoknak, de még nem tiszta minden. Szerintem semmi esélyünk sincs öröklésre a nővéremmel, de a hagyatéki előadóban azért azt ajánlották, hogy próbáljuk meg ügyvéd segítségével.

Ezek a dolgok derűltek ki:

1. Az apám lakhelye szerint illetékes önkormányzatnál készűlt egy jegyzőkönyv apám hagyatéki ügyében. Jelen volt a felesége és a két lánya. Nyilatkozatában azt állítja,hogy apám után ingó, ingatlan vagyon nem maradt, hagyatékában kiskorú, gondnokság alatt álló, ismeretlen helyen távollévő személy nem érdekelt.
Ismert belföldi örökösök: a két lánya.
Bennünket meg sem említ a papír.
Most készíttettem egy kiegészítést, amibe már bejegyeztek minket is a nővéremmel.

2. Ezután átmentem a földhivatalba, ahol kikértem a hrsz szerint a tulajdoni lapot.
Ebben az áll, hogy az ingatlan a két lánya nevén van 1/2 - 1/2 arányban. A jogcímben vétel áll. A feleségé a holtig tartó haszonélvezet.

• jelzálogjog van az ingatlanon.

Ebből én azt szűrtem le, hogy mivel a két gyerek nevén van, ezért még a köteles rész sem jár, mert nem a feleségével közös volt az ingatlan.
Azt még hozzáteszem ,bár nem tudom számít-e valamit: az ingatlan vásárlásakor a két gyerek még elég fiatal volt, 14, ill. 11 évesek.
Ezért ajánlotta az előadó az ügyvédet,mert talán a vétel körül volt valami turpisság.

Válaszodat előre is köszönöm : Jockey

derill # 2005.10.01. 13:49

Illeték, pár ezer forint. Földhivatalnál 4, halotti ugy tudom 2 ezer.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

jockey # 2005.09.30. 12:38

Köszönöm Derill !

Még annyit kérdeznék, hogy ezeknek az adatkléréseknek ( földhiv. , hallotti any kiv. )
van -e valamilyen anyagi vonzata? Ha minimális összeg akkor nem érdekes, csak ne több tízezer Ft legyen.

derill # 2005.09.29. 18:01

A közjegyzőtől meg lehet tudni. Az, hogy örököltetek-e valamit, attól függ, hogy a házastársi vagyonközösség alatt vásároltak-e ingatlant, illetve ingó vagyont (nyilván ez utóbbit biztosan). Javaslom, hogy keressétek fel az özvegyet, és jelezzétek felé az igényeteket. Amennyiben elzárkózik, jelezzétek neki, hogy ügyvédhez, és közjegyzőhöz fogtok fordulni, ha nem hajlandó az egyezségkötésre. Aztán meglátjuk mit tesz az özvegy. Ha semmit, jelezzétek a közjegyzőnek, hogy édesapátok elhunyt (ehhez kell a halotti anyakönyvi kivonata), és hogy tudomásotok szerint volt vagyona, kéritek a köteles részt. Ekkor behivják a volt házastársat és kérhetitek, hogy igazolja, hogy a nevén lévő ingatlant mikor vásárolta (de ha tudjátok a cimet, egyszerübb, ha bementek a földhivatalba, kikértek egy térképszelvényt, az alapján megnézitek a helyrajzi számot, és a tulajdoni lapot, abból kiderül mikor vásárolták. Ha a házasságkötés után, akkor közös vagyon - kivéve, ha a feleség különvagyonából vásárolták, de ezt bizonyitania kell). Továbbá kérhettek leltárt a lakásban azzal, hogy szerintetek van (minimum ingó) vagyon, és a leltárnál jelen kivántok lenni. Ezt az önkormányzat leltárelőadójától kell kérni és minél előbb.

Kérdezzetek rá a betétkönyvekre, illetve számlákra is.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

jockey # 2005.09.27. 20:15

Hello!

Egy örökösödési ügyben szeretném a segítségüket kérni. Szüleim elváltak, mikor én 3 éves voltam. Nővéremmel együt anyámmal maradtunk, apám pedig összeházasodott egy nővel. A bíróság gyerek
tartást ítélt meg a részünkre, amit apám hébe-hóba fizetett csak.
Nem is tartottuk egymással a kapcsolatot, nagyon ritkán jött el hozzánk. Az eltelt 24 év alatt maximum 8-10 alkalommal találkoztunk.
A második házasságából született még két lánya.
Én úgy tudom, hogy az összes vagyona a felesége, vagy a második házasságából származó két lánya nevén van. ( De ez nem biztos).
Ez év áprilisában az ötvenedik születésnapja előtt pár nappal apám meghalt. Végrendeletről nem tudok, apai nagyanyámat sem kérdeztem erről.
Kérdésem az lenne, hogy a nővéremnek és nekem lehet-e bármilyen jogunk az örökséghez? Úgy gondolom, hogy ha nincs is semmi a nevén akkor is a házastársi kapcsolatából adódóan közös a vagyona a feleségével. És ez a rész után van-e alanyi jogunk? Illetve az, hogy meg lehet-e tudni valahonnan, hogy végrendelkezett-e?

Köszönettel: Jockey

derill # 2005.09.26. 06:59

szemes: az elirás, annyinak olvasták. Leirva az 1-es és a 7-es könnyen összekeverhető, főleg, egy kézzel irt anyagkönyvi kivonatnál.

Természetesen kérhetsz aláirásmintát, mint örökös.

A gépkocsi esetében, ha a végrendeletet megtámadod, kérd, hogy a feleség bizonyitsa a különvagyoni jelleget. Az nem elegendő, hogy az ő nevén van, azt is bizonyitania kell, hogy még a házasságkötés előtt vette, vagy a házasságkötés előtti különvagyonából a házasságkötés alatt. Tehát támassz rá igényt kötelesrész cimén, ha nem tudja bizonyitani.

andzsinszan:

1. szerintem attól függ. Ki kell számitani, hogy pontosan mennyi pénzt adott a lakásba a pasi (különvagyon amit a házasságkötés előtt szerzett), és mennyit költöttek rá akkor, amikor már házasok voltak (annak még a fele a pasié). Ha bizonyithatóan mindent a pasi különvagyonán vásároltak, akkor a pasié a lakás akkor is, ha közben volt 1/2 tulajdoni hányada a nőnek is. Ezt azért gondolom igy, mert amennyiben a pasi vagyonából vették anno az első lakást, előfordulhat, hogy a pasi a bizalom jeléül mindkettőjük nevére vette. Aztán a bizalom kicsit megingott, és a második lakást már a saját nevére vette (visszavette az ajándékot, és mivel ebbe a nő belenyugodott, nem volt szükség perre).

Ha a nő nem költözik ki az ingatlanból, természetesen a biróságon kérheti a pasi, hogy kötelezzék rá. Ha a biróság kötelezi, nincs gond, ha meg nem, akkor lakottan tudja csak eladni.

Természetesen eladhatja a lakást - ha a nő nem indit pert a tulajdonjogának bejegyzése érdekében perfeljegyzési joggal -, de ha megállapitják majd, hogy a nőnek is jár belőle x százalék, akkor azt majd ki kell fizetnie. Javaslom ezért, hogy készittessen értékbecslést az ingatlanról, nehogy később azt mondják, hogy jóval értékesebb volt, és áron alul adta el (ugy tudom ugyis kötelező már az értékbecslés készitése).

2. Az asszony özvegyi haszonélvezeti jogot, ami az ujabb házasságkötéséig tartana, vagy ha soha nem megy férjhez, akkor haláláig. Ez azt jelenti, hogy ő használhatja az ingatlant, a lány csak tulajdonos lenne, viszont kérheti az özvegyi jog korlátozását, vagy megváltást javasolhat, ha az özvegy elfogadja, akkor egy gyermekrésznyit kap, tehát az ingatlan felét.
3. Az özvegyi jog nem függ attól, hogy hány dolga volt a pasinak. Mindannak örökli az özvegyi jogát, amit nem ő örököl (öröklésre az ő esetében mondjuk végrendelet esetén lenne lehetőség).

4. Amennyiben az asszonynak nincs leszármazója, akkor a férje örököl. Ha elválnak, akkor a szülő, annak hiányában a testvére.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

andzsinszan # 2005.09.22. 11:23

nem tudtam dűlőre jutni ezügyben "laikus" jogászként ,valaki segítsen, kösz. vannak válaszaim, de nem vagyok teljesen biztosak benne, ezért kérem a tanult kollégák segítségét:

adva van egy férj és egy feleség. a házasság előtt szerzett, a férj tulajdonában álló lakás értékéből a házasság után vettek egy házat. a szerződésen 1/2, 1/2 szerepelnek mint tulajok és ez az ingatlannyilvántartásba is bekerült. na ezt a házat eladták és megvették az a telket, amin most laknak. a telket a férj a lottónyereményéből vette, a rajta lévő házat pedig az eladott házból kapott pénzen építették fel. ezen telek adásvételijén csak a férj szerepel, és a tul.lapon is a férj van feltüntetve 1/1 tulajdonosként.

kérdéseim:

1. ingatlannyilvántartáson kívül szerzett e tulajdonjogot a feleség 1/2 arányban vagy nem? (ha az ingatlan közösnek minősül, akkor a férj egyedül nem adhatja el, az asszony hozzájárulása nélkül? mi történik akkor ha a férj képes ezért elválni, elválasztják őket, de az asszony nem akar kiköltözni az ingatlanból?)
  2. ha a férj netalántán elhalálozna akkor mit örökölne az asszony annak a figyelembevételével, hogy a férjnek van egy, az előző házasságából származó édeslánya, más közeli hozzátartozó nincsen.
  3. mire juthat az elhunyt férj lánya jogilag annak figyelembevételével, hogy jelenleg közösen tulajdonolnak 1/2, 1/2 arányban (férj-feleség)egy másik lakást is? ergo meddig terjed az özvegyi haszonélvezeti jog, mind2 lakásra rákerül e, vagyaz egyikről le kell mondani, mert a másikban lakik?
  4. ha az asszony halna meg előbb, akkor az asszony édestestvére örökölne e valamit?
szemes # 2005.09.22. 10:30

Köszönöm a választ Derill. Az aláírás megvizsgáltatnánk, de sajna csak régi mintáink vannak, újabbakat pedig a mostohaanyám nem fog adni . Van -e törvényes lehetőségem arra, hogy azoktól a hivataloktól, ahol megvan az aláírásmintája ,másolatot kérjek(bank,illetékhivatal stb)? Volt még 1kocsija is,aminek 100%-ban ő volt a tulajdonosa, de arról a végrendeletben azt" írja" hogy az a feleség különvagyona és mi kötelesrész címén sem tarthatunk rá igényt. De részletre vették. Még egy furcsaság,hogy a végrendeletben apu születési ddátuma 1957, de ő 1951-ben született.. két tanu írta alá: az ügyvéd,és még valaki.

derill # 2005.09.17. 21:24

ebern: jó döntés, sok sikert!

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ebern # 2005.09.17. 17:24

Köszönöm Derill, a testvéreim nem akarták hogy visszajöjjön, beleavatkoztak és azt mondták ha az együttélés visszaáll akkor a tulajdonjog újra közös és férjem családja örököl, amit férjem sem szeretne. Az ingatlan piacon van, idősek vagyunk, gyermekeink külföldön élnek így nyugdijas otthonba költözünk.

zengő # 2005.09.14. 12:36

alorinc!
Köszönöm a válaszodat.
Még azt szeretném megkérdezni,hogy mi a helyzet a közjegyzőnél kötött házassági szerződéssel?Abból is marad nála,elküldi valahova?Az is kevésbé támadható,mint az ügyvédnél kötött?

derill # 2005.09.13. 09:34

A kemoterápiás kezelés a beszámithatóságot általában nem befolyásolja. A végrendeletet látni kellene ahhoz, hogy tudni lehessen, hogy érvényes-e. Van két tanu? Ha egyértelmüen kiderül, hogy rólatok szól, akkor nem fontos, hogy adatok is legyenek benne. Az 1/2 volt az összes vagyona, vagy volt más is? Mert a teljes vagyon vonatkozásában jár a köteles rész. Esetleg irásszakértővel vizsgáltassátok meg az aláirást.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szemes # 2005.09.12. 18:24

Hello Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni!
Édesapámnál tavaly novemberben tüdőrákot állapítottak meg, melyből úgy tűnt,hogy májusra "felgyógyult",ám júniusban visszaesett és augusztusban meghalt. Mikor kiújult a betegsége felhívott (június végén) és elmondta hogy végrendelkezni akar, és ehhez kérte a pontos lakcímeünket (a nővéremét és az enyémet) ill a személyi adatokat. Megkaptuk a végrendelet másolatát, és megdőbbenve olvastuk,hogy minden vagyonát a feleségére(a mostohaanyánkra) hagyta , bennünket végakaratával "az általa birtokolt 1/2 tulajdoni hányadú ingatlan kötelesrészére szorít".Több furcsa dolgot fedeztem fel a végrendelettel kapcsolatban:

• tudomásom szerint június-júliusban végrendelkezett, ám az irat februári keltezésű
  • ránk vonatkozóan semmilyen személyes adatot nem tartalmaz úgymint név,cím szül.idő stb.,ilyeneket csak a feleségnél találtunk.
  • a végrendeletet géppl írták és gyanús édesapám aláírása

A kérdésem az lenne, hogy ezen észrevételekkel együtt a végrendelet érvényes -e, ,illetve a végrendeletet szerkesztő ügyvéd lehet-e tanu? Ha érvényes , akkor mit jelent ez esetben a kötelesrész? Ha megtámadnánk a végrendeletet számíthatunk -e arra ,hogy nyerünk ha csak a gyanú van de bizonyíték nincs az irat kétes eredetére?
Ha februárban kemoterápiás kezelés alatt állt, nem kell -e orvosi igazolás a beszámíthatóságról?
Előre is köszönöm a segítséget!

alorinc # 2005.09.12. 13:49

Kérdéseim:
Élettárs családi állapota?
Gyermekei száma?

Benike01 # 2005.09.12. 09:09

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Édesanyám már 20-éve élettársi kapcsolatban él
közös lakásban az élettárs szeretné a lakás rá esö részét rám hagyni szeretném meg tudni hogy ez milyen modon lehetséges?

alorinc # 2005.09.12. 08:32

zengő:
A közjegyző az általa készített, nála letétbe tett végintézkedést megőrzi és lejelenti a Végintézkedések Országos Nyilvántartásába. Ha az örökhagyó után megkezdődik a hagyatéki eljárás (az utolsó lakhely és az elhalálozás hónapja szerinti ) az illetékes közjegyző KÖTELES lekérdezni ezt a nyilvántartást és bekérni a végrenedelet, etc. hiteles másolatát a készítő közjegyzőtől. Az ilyen végrendelet nem vész el.

derill # 2005.09.10. 20:51

Ez igy igaz. Viszont a szerződés megtámadható, ugyanis a gyerekek eleve tartásra kötelesek. Tehát pl. amennyiben mindkét gyerek egyformán gondoskodott a szülőről, ez esetben meg tudja támadni, és nagyon valószinü, hogy sikerrel. Vagy ha bizonyitható, hogy szinlelt szerződés volt, tehát nem történt ellenszolgáltatás, ez esetben semmis a szerződés.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

haniel (törölt felhasználó) # 2005.09.10. 18:32

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

zengő # 2005.09.10. 10:42

Sziasztok!
Kérdésem a következő:
A közjegyzőnél készített szerződésből/pl.:házassági/,ill. végrendeletből a közjegyző köteles-e megőrízni példányt?
Ha köteles,egy esetleges hagyatéki eljárásnál,ha pont az adott közjegyző végzi,a rendelkező előzetes hozzájárulása nélkül nyilvánosságra hozhatja-e,esetleg kötelessége-e?
Hagyatéki eljárásnál lehet-e másik közjegyzőt kérni?

viktor99 # 2005.09.06. 05:23

Beszéltem a közjegyzövel és hasonlókat mondott( Kedvezményezettként csak hozzáférhetett a bszlához, de az örökhagyó halála pillanatábana hagyaték mint egész száll át az örökösre, vagyis Rád. )
Azt hogy felvette ezt a pénzt elismerte,a hagyatéki végzésben szereppel.Akkor most a végrehajtóhoz vagy a fizetési meghagyást válaszam,melyik az előnyösebb.Persze még most sem tudom hogy jogosan vette-e fel az összeget,és kiváncsi vagyok,mert amikor a bankban jártam fél fülel hallotam az alkalmazottól "hogy ebből valakinek nagy baja lesz"és utána elültetett az asztalától majd később hivatkozott a banktitokra.

viktor99 # 2005.09.01. 15:31

Meghatalmazottként is fenáll:"csak hozzáférhetett a bszlához, de az örökhagyó halála pillanatábana hagyaték mint egész száll át az örökösre, vagyis Rád." ???

Köszönöm még1x.

viktor99 # 2005.09.01. 14:59

Köszönöm mindenkinek aki a kérdésben segitett tisztán látni.

alorinc # 2005.09.01. 13:02

azért írtam, hogy nem perelheted be a bankot, a közjegyzőt azért mert vki aki jogosult volt felvette az összeget, bár Téged illet. Kedvezményezettként csak hozzáférhetett a bszlához, de az örökhagyó halála pillanatábana hagyaték mint egész száll át az örökösre, vagyis Rád.

Megint más tészta, hogy a feleséget (feltéve, h. a feltételek fennáltak: életközösség nem szűnt meg, etc.) özvegyi jog illeti meg a betétre is, azaz a betét kamatai őt illetik, míg a tényleges összeg téged.