Névre szoló betétszámlája volt,3vagy 6 hónapra lekötve.A közjegyzö ezért mondhata hogy engem illet.Az hogy kedvezményezett vagy csak meghatalmazott volt az jelent valami különbséget?Mert elképzelhetetlenek tartom az elöbbit,mert rossz házasságban éltek,válás előtt alltak.
A közjegyző is hasonlókat mondott,hogy ez a végzés végrehajtható,és nem nekem kell perelnem őt henem ellenkzőleg.A jogerős végzést követően nem élt fellebezéssel.
Orokles , vagyonmegosztas
Van, de ezt a közjegyzőtől kérdezd inkább, ismerni kellene ugyanis az iratokat. Õ viszont ismeri, és a szabályokat is. Ha ugyanis a feleség a kedvezményezett, ezt egyrészt bizonyitania kell (banki igazolással), másrészt akkor nem tartozik a hagyatékhoz, tehát a hagyatékátadó végzésben nem adhatták át Neked. Tehát közjegyző!
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Hagyatékátadó végzés szerint én örököltem.
Nem tudom,de ha kedvezményezett volt a feleség ,akkor nem jár nekem semmi?Hagyatéki eljárás során miért nem tisztázta,van ennek jelentősége?
Azt irta, hogy a hagyatékátadó végzés szerint ő örökölte: "Hagyatéki eljárás során a közjegyzö szerint is engem illet meg az összeg."
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
esetleg kedvezményezett volt a feleség? Mert akkor felvehette
Fizetési meghagyás. Elmész a birósághoz, kérsz egy nyomtatványt, kitöltöd, beirod a tényleges összeget és a kamatokat. Aztán a bank vagy fizet, vagy ellentmond.
Ha ellentmond, perré alakul.
Kicsi az esélye annak, hogy a bank nyer ugy, hogy nem fizet és azt sem közli, hogy miért nem, mert neki banktitkai vannak.
Ha ugyanis lenne ilyen lehetőség, akkor senki nem tenné bankba a pénzét. Kifizetik a számlámon lévő összeget valakinek, aztán közlik, hogy banktitok? Nem rossz buli, beszállnék:)) nekem is fizethetnek ilyen alapon:))
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Gyakorlatban, milyen lépéseket kell tennem? Menjek a végrehajtóhoz és az majd intézkedik, vagy hogyan?
Ez teljesen jogszerü?
Igy müködik?
Vagy egy pillanat, a közjegyzői hagyatéki végzés az nem végrehajtahtó véletlenül közvetlenül? Mert ha igen, akkor ha a bank nem fizet, rájuk küldeni a végrehajtót.
Pereld be a bankot amiért nem fizeti ki neked a neked járó összeget. Téged egyáltalán nem érdekel, hogy kinek, miylen jogalapon fizetett, és a bíróságot is igen hidegen fogja hagyni. természetesen késedelmi kamatostul, és a költségidet is kérd.
Hogyan követeljem,állandóan a birósági eljárást hajtogatják.Kérjek ügyvédet hogy kérje ki a papirokat a banktól,és aztán ha a bank felelösége akkor rajtuk hajtsam be .
Semmi gond. Követeld a banktól a pénzt. Fizessék ki, Téged illet, és ők utána azt tartanak titokban amit akarnak. Õk ugyanis felelnek az összeg kifizetéséért, csak a jogosultnak fizethetik. Ha apádé volt a számla, és a halála után Te vagy az örököse, akkor másnak nem fizethették ki, csak neked. Fizessenek, és a titkukat őrizgessék.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Édesapám meghalt.Halála napján a pénzintézetben névre szoló lekötött betétje volt.Hagyatéki eljárás során a közjegyzö szerint is engem illet meg az összeg.A volt felesége,aki nem az édesanyám felvette ezt a pénzt,elismerte.A bank meg banktitokra hivatkozva nem ad tájékoztatást,hogy milyen jogon vette fell a pénzt,pedig a hagyatéki végzésen az áll hogy én vagyok az örökös.Mit lehet tenni az esetben???
Kihez forduljak?
2évig éltek házasságban,lehet hogy ez jelent valamit.
ebern: Miután ajándékozta, a magyar jog szerint az ajándék visszakövetelhető, de annak igen komoly feltételei vannak, és csak bírósági uton megy, ha Ön vitatja, hogy a feltételek fennállnak. (Szerintem abból ítélve amit írt, nem állnak fenn a feltételek.)
Nyugodtan eladhatja az ingatlant, ha a tulajdoni lapon már csak Ön szerepel. Örökölni csak örökséget lehet. Amig Ön él, addig minden vagyonát saját magára költheti, ha halála után marad hagyaték, akkor azt örökli majd a törvényes örökös.
Az öröklési jogok tehát mindaddig nem élnek, amíg Ön él.
Magdi9: Nincs. Az anyósod fia ugyanis nem volt fia ezek szerint az elhunyt apósnak. Ha pedig nem volt, após után nem örökölt. Anyós azzal, hogy nem kérte a földhivatali bejegyzést, tulajdonképpen hallgatólagosan elajándékozta az ingatlan ráeső részét a férje gyerekeinek. Az anyós halála után kérheti a fiu az anyósra eső fél ingatlanhányad után a köteles részt, de most még anyósod él, jelenleg semmiféle követelnivalója nincs.
Ha anyósod mindenképpen ki akarja zárni a saját gyerekét az örökségből, azt ugy teheti meg a legegyszerübben, hogy nyilatkozatban elismeri, hogy a férje különvagyonát képezte az ingatlan, ezért nem tartott igényt arra, hogy ő földhivatali bejegyzésre kerüljön. Viszont a jogszabály értelmében az özvegy örökli mindannak a haszonélvezetét, amit nem ő örököl, ezért tartott igényt a haszonélvezeti jogra.
Ha viszont ezt nem teszi, tehát ha nem volt szándéka kizárni az örökségből a saját gyermekét, akkor érdemes lenne a fiuval egyezséget kötni, miszerint most megkapja az örökrészét, és a későbbiekben nem tart már igényt örökségre, mivel közben évek telnek el, az ingatlan értéke nő, tehát az anyós halála után már az uj érték alapján fogják a kötelesrészt megállapitani.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Anyósom és apósom családi háza csak apósom nevén volt. Õ 1999-ben elhúnyt. Anyósom nem kérte csak a haszonélvezet megállapítását, így a házat a két közös gyermekük örökölte. Anyósomnak van még egy gyermeke, aki így szerintünk anyósom halála után nem válik örökössé, mivel anyósom nevén csak haszonélvezeti jog van. Ez a testvér most - még anyósom életében - anyagi követeléssel jelentkezett nála, hogy fizesse ki neki - most - a ház értékének bizonyos százalékát. Arra hivatkozik, hogy ezt ügyvéd tanácsolta neki. Köteles rész címén szeretne bizonyos össszeget kapni.
Van-e erre törvényes lehetősége? Lesz-e bármilyen követelése anyósom halálakor?
Köszönöm szépen a tájékoztatást.
elnézést hogy segítséget kérek információt,sürgőssé vált mert jön. beleegyezett hogy otthont cseréljünk, de közösen akarja amit meg is értek. a kérdésaz hogy az életközösség együttlakással a vagyontulajdon ujra közössé válik?
Hazatelepültünk külföldi nyugdijjal, ingatlant vásároltunk, építettünk. Férjem visszament 4 hónapja. az ingatlant átírta ajándékozta nekem a haszonélvezetről lemondott. Az ingóság ellenértékét kifizettem. minden ügyvéd előtt hivatalosan történt, a ház a nevemen van de nem jelentkezett ki hivatalosan de az életközösség megszűnt , adóügyeit nem rendezte.
Most visszajön. megmarad-e a tulajdonjogom? idósek vagyunk és szeretném eladni a házat "idösek otthonára"cserélni. Jogom van-e eladni, milyen örököségi jogok vannak ez esetben, második házasság külföldön élő gyermekek unokákkal.
derillel értek egyet. Üljetek le és beszéljétek át.
Tanulság mindenkinek, hogy a hagyatéki eljárás keretében létezik az osztályos egyezség. Ez a jogintézmény képes megelőzni a későbbi közös tulajdonból számrazó vitákat, mert a hagyatéki eljárás keretében megegyezhettetek volna ki melyik ingatlant örökli és senki nem lenne kötve a másikhoz.
Üljetek le és egyezzetek meg. Cseréljétek el az ingatlanrészeiteket egymással. Kapd Te az egyéb telket(eket) és ő a Te házrészed. Így el tudod adni a telket amiből gyermekednek ingatlant és iskoláztatást tudsz biztosítani.
Ezzel óvatosan, ha nem akarsz a tesódnak ártani. Kérd először őket, hogy mutassák meg az engedélyt, mert nem irtál alá semmit. Ülj le velük beszélni, és mondd el, hogy eddig türelmes voltál, mostantól elég volt, szeretnél mindenről tudni, ez esetben meg tudtok egyezni. Ha nem, természetesen bemész az épitésügyi hatósághoz és ott érdeklődsz - ez azt jelenti, hogy engedély nélküli épitkezés miatt őket meg fogják birságolni. Ezen felül legközelebb már ügyvéddel jössz tárgyalni, ha nem tudjátok számodra is megnyugtatóan tisztázni a helyzetet.
Életjáradéki szerződést nem valószinü, hogy kötne az édesanyád Veled anélkül, hogy a testvéredet megkérdezné, utána meg teljesen biztos, hogy nem kötne, tehát ezkilőve.
A garázsból - már megtárgyaltuk - nem tudsz kérni, mivel a kötelesrésznél jóval többet kaptál a vagyonból azzal, hogy az apai rész felét megörökölted. Az anyai részből még nem jár, mert még él az anyukád, ha halála után lesz mit örökölni, akkor abból is meg fogod kapni a Rád eső vagyont, de legalább a köteles részt, ha nem lesz mit örökölni, akkor abból köteles rész sem jár (kivéve, ha ingyenesen juttatta).
Birtokvédelmet nem tudsz kérni, mivel az anyukádnak haszonélvezeti joga van az fölött az ingatlanrészt fölött, amit nem ő örökölt, tehát a teljes apai rész fölött, és ő annak engedélyezi a használatot, akinek akarja, tehát a testvérednek is engedélyezheti, akár ugy is, hogy Téged kizár a használatból.
Ha pedig Te keménykedsz, ők is fognak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a saját érdekeidért ne harcolj, csak tedd óvatosan ezt. Tehát ülj le - ha tudsz előbb külön az anyáddal - és beszéld meg velük, hogy Te eddig vártál, most szükséged van segitségre mert elveszitetted a munkádat, mert a fiad főiskolás lett stb. Szeretnél hozzájutni az apai örökségedhez valamilyen módon, vagy legalább egy részéhez.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Bocs, de ezt az életjáradéki szerződéskötést nem igazán értem.
Arra, hogy fizessek édesanyámnak most egy darabig nem igen lesz lehetőségem. Most ebben a pillanatban derült ki, gyermekemet felvették a főiskolára Bp-re. (Mi vidéki megyeszékhelyen lakunk) Tehát albérlet, iskola stb. Ráadásul úgy néz ki néhány napon belül munkanélküli leszek, mivel a cég ahol dolgozom kénytelen elküldeni az embereket. Kérdés, mennyi idő alatt találok ismét munkát, így tehát a fizetésem igen csak lecsökken, legalábbis időlegesen.
És ez most mind egyetlen nap alatt derült ki, hétfőn még a fejemben sem fordult meg, hogy néhány napon belül új munkát kell keresnem.
A főiskolai felvételben azért bíztunk.
A többi világos!
Köszi mégegyszer! Szia!
Bemész az Önkormányzathoz, ott van az Építésügyi Hatóság (Építési Osztály).
Kéred, hogy mutassák meg van-e engedély, mert TE nem tudsz róla.
Ha nincs, akkor kéred a helyszíni szemlét!
Jegyzőtől a birtokvédelmet a testvéreddel szemben!!!
Testvéredéktől a használati díjat és a garázs felét!!!
Elsőre köss életjáradéki szerződést édesanyátokkal, és csak utána bármit!
Különben csak szívás......... szia!
Azt milyen hatóságtól tudhatom meg, hogy van-e egyáltalán építési engedély?
Engem leginkább az zavar, hogy az anyám és a testvérem teljesen úgy gondolja, minden a tesómé én meg csak várjak. De meddig? Nekem is segítség lenne ha megkapnám a részem. Eddig türelmes voltam, amikor elkezdték ezt az egész építést, úgy gondoltam a szüleimé és azt csinálnak amit akarnak, nekem nincs beleszólásom. De kicsit változtak a viszonyok és az igazat megvallva apám halála miatt hibáztatom a tesómat is, bár ez nem jelenti azt, hogy én most bosszúból kitoljak vele.
Hát éppen ez az, hogy nem tudom, hogy van-e építési engedély. Ha apu halála után kérték volna az építési engedélyt arról nekem nem kellett volna tudnom? Mert éntőlem eddig semmilyen aláírást ezzel kapcsolatban nem kért senki. Amikor apu kb 30 éve építette a házat a padlás úgy lett kialakítva, hogy valaha lakást lehessen építeni benne ha kell. Apu építőiparban dolgozott, ő intézett mindent, sajnos nem tudom mit intézett ezzel kapcsolatban.
A gázt-, villanyt külön bekötötték a tetőtérbe is, ha használatbavételi engedély kell, azt nekem alá kell írni mint tulajdonostársnak. Van még egyáltalán ilyen? Sajnos nem vagyok járatos ezekben az ügyekben.
Még egyszer: Én nem akarok kitolni a tesómmal, csupán szeretnék valamit megkapni, nem csak magam miatt, hanem a gyerekeim miatt. Nem szeretném, hogy valaha majd az unokáim pereskedjenek azért ami jár.
Apu egy kicsi káoszt hagyott maga után.
Abból amit irsz, szerintem nem jár a garázsból, mert amit örököltél, már az is eléri a köteles rész mértékét. A tetőtérhez, ha apád halála után kérték az épitési engedélyt, a Te hozzájárulásod is kellett, mint tulajdonostársnak, de ahogy irod, előbb kezdték épiteni, tehát nyilván már előtte meg voltak az engedélyek.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Amikor apu meghalt, mi egy komplett kész családi házat örököltünk, akkor még a tetőtér nem volt beépítve, éppen csak hozzákezdtek. Az még nem is szerepelt a leltárban, mivel még csak az elválasztó falakat kezdték felhúzni. Én nem is tartok igényt a testvérem által épített lakrészre. Maga a családi ház egyébként is igen nagy kétszintes volt, a most készülő tetőtér lesz a 3. szint. Én csak annak a részét szeretném megkapni ami a leltár szerint jár.
A garázs nem is lett leltárba véve, mivel az már eleve a testvérem nevén volt. Én nem is gondoltam, hogy azt is bele kellett volna venni a hagyatéki leltárba, hiszen amikor kérdeztem azt mondták, hogy az rendben van.
Oda költözni semmiképpen nem szeretnék, nem is nagyon lenne rá lehetőségem a ház elrendezése miatt.
Az alábbi válaszokból úgy érzem, nem lesz egy könnyű menet, ha valamihez hozzá szeretnék jutni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02