Orokles , vagyonmegosztas

tibke # 2005.11.05. 13:21

Köszi a választ!

Még egyet kérdeznék:van egy három éves autó(1400 kcm,benzines) _ami apu nevén van,de van rá még vissza egy év törlesztőrészlet,mivel hitelre vettük anno.
A törlesztő részleteket eddig is én fizetgettem,gyak.a teljes autofenntartást én áltam,de az ő nevén van .

Hogyan lehet ezt elintézni,hogy hivatalosan is a nevemre kerüljön?

üdv:tibke

ObudaFan # 2005.11.04. 22:07

Amennyiben végrendelet nincs, az egyetlen örökös te vagy, míg édesanyád a teljes hagyatékra haszonélvezeti jogot szerez, amelynek kérheted a korlátozását, vagy egy gyermekrész (jelen esetben 50%) tulajdon fejében megválthatsz, de valószínűleg egyiknek sincs sok értelme. Gyámot viszont majd rendelni kell édasányád mellé újra.

tibke # 2005.11.04. 18:37

Üdv!

Szüleim 1970-ben házasságot kötöttek,azóta sem váltak el(hivatalosan!).Anyukám kb.10 gyógyíthatatlan beteg,és egy intézeben él,ill. ott kezelik.Azóta apukám lett a hivatalos gyámja,mivel anyu magát ellátni teljesen képtelen.Sajnos 1éve apukámat megtámadta a gyilkos kór(rák)....és a közelmúltban meghalt.

Azt szeretném megkérdezni hogy ebben az esetben ,hogy néz ki az örökösödés??(egy családi házról van szó,ahol mellesleg éltünk apuval_ élek most_is...)

Én vagyok az egyetlen gyerek,a tulajdoni lapon csak apu neve szerepel,mint tulajdonos.

köszönöm!!

ObudaFan # 2005.10.26. 20:07

A végrendelet alakszerűségeiről ld. a "Végrendelet" c. témát. A te különvagyonodból vett ingatlan a te különvagyonod marad, csak érdemes ezt az ingatlan-nyilvántartásban is így rendezni, és már most dokumentálni, hogy ezt abból veszitek, különben örököseid pereskedhetnek majd, és bizonyítási nehézségeik lesznek. Az özvegy férjnek haszonélvezeti joga van a hagyaték tárgyain. Ezt végrendeletben ki lehet zárni, ekkor a hagyaték tárgyaira a haszonélvezet kötelesrésze illeti meg: szükséges mértékű használat.

évaibolya # 2005.10.25. 21:33

Még valami kimaradt a lényegből, a jelenlegi férjem otthagyta a volt feleségének és lányának a fél lakásrészét, (az még a mai napig is az ő nevén van) így úgy érzi, hogy ezzel lerendezte az örökösödési kérdést a lánya részére. Ha mindketten meghalunk mondjuk 15 év után, akkor az ő lánya is fog örökölni az én különvagyonomból vett új ingatlan értékéből?
Köszönöm a választ.

évaibolya # 2005.10.25. 21:28

köszönöm a válaszokat, de még egy utolsó kérdés ezzel kapcsolatban:

Ha az én nevemre kerül a 8o%-ban saját ingatlanom értékéből vett új ingatlan, és végrendeletet írok a gyerekeim javára, akkor az felülír minden egyebet?

Milyen formában kellene megírni a végrendeletet, hol kell letétbe helyezni, vagy elég, ha csak a fiókban hagyom leragasztva, h ogy "halálom után felbontandó"??
Ebben az esetben milyen jogai lesznek az özvegy férjnek?
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2005.10.25. 19:15

Banktitokról itt már szó nem lehet, mivel Te vagy már a betét jogosultja. Egyébként a közjegyző elvileg megkereste a bankot az adatok kiadása céljából, és a Hpt. 51. § (1) b) alapján meg is kapta, úgyhogy esetleg vele is lehetne egyeztetni.

derill # 2005.10.25. 17:49

Nem vagyok tul jártas a bankjogszabályokban. Azonban az biztos, hogy neked, mint örökösnek, ha a bankbetét a hagyatékhoz tartozott, jogod van tudni arról, hogy milyen összeget tartalmazott, és kizárólag a temetési számla összegét fizethették volna ki másnak, illetve akkor fizethettek másnak, ha az a más volt a kedvezményezett.

Javaslom, hogy irásban keresd meg a bankot ez ügyben, küldd meg a hagyatéki végzést, amin szerepel, hogy Te vagy az örököse ennek a betétnek is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

viktor99 # 2005.10.25. 17:26

Kedves Derill !

Kb.1 hónapja irtam meg a történetemet,hogy az apám bankbetétjét megörököltem,és jogerős végzésem is van .A felesége vette fel a pénzt a bankból,a temetésre hivatkozva,ezt egy ügyvéd által kérdeztettem le a banktól,mert nekem banktitokra hivatkozva nem adták ki.
Kérdésem:milyen banktörvények vannak?
Csak úgy odamegyek és odaadom a halotti kivonatot és bizonyitom,hogy a fia vagyok az elhunytnak és kiadják a betétet egyösszegben ,azt se nézik hogy mennyibe került a temetés ?
Mi a helyzet abban az esetben ha mondjuk többen vagyunk testvérek ?
Hol a bank felelősége ?

Köszönöm a választ előre is .

derill # 2005.10.25. 15:36

Attól, hogy a Te nevedre kerül, az még közös tulajdon lesz, kivéve, ha a különvagyonodból vásárolod. Ez esetben, ha 20 százalékot hozzáad, 20-80 százalékos arányban lesztek tulajdonosok akkor is, ha a földhivatali nyilvántartásba csak Te kerülsz bejegyzésre (feltéve, hogy bizonyitani tudja majd, hogy ő 20 százalékot hozzáadott, de ezt igy bele lehet venni a szerződésbe, ez esetben ez elegendő bizonyitékul szolgálhat.)

Ez esetben a halálod után a férjed 20 százalék tulajdonosa, és a fennmaradó 80 százalék haszonélvezője lesz, ami özvegyi jog, addig tart, amig ujabb házasságot nem köt, ha egyáltalán nem köt, akkor a haláláig, vagy esetleg lehetőség van arra, hogy a gyerekeid megváltsák a haszonélvezeti jogot, ha neki van másik lakása ahova menne, vagy egyébként ebbe beleegyezik.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

évaibolya # 2005.10.24. 19:05

Köszönöm a válaszokat, én csak az ingatlanom további sorsára voltam kíváncsi, az ingóságok nem lényegesek.

Mi a helyzet akkor, ha a jelenlegi férj is hozzáad a megvásárolandó új ingatlanhoz mondjuk annak 20 %-át és az én nevemre iratja. Akkor is az én gyerekeim örökölnek és övé csak a haszonélvezet lesz?

Cola (törölt felhasználó) # 2005.10.23. 11:01

köszönöm, bár én is az ingatlanra vonatkozóan írtam...hiszen a kérdés is arra vonatkozott

ObudaFan # 2005.10.23. 10:06

Hogy egész pontosak legyünk, az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékû berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

Vagyis pl. az eladott koyhabútor értékén vett tárgy 15 évi házasság után. Ingatlan nem.

Cola (törölt felhasználó) # 2005.10.23. 09:55

Obsitos téved, a különvagyon helyébe lépő vagyontárgy továbbra is különvagyonnak minősül az ingatlan esetében... az özvegyi jog viszont a férjet ezekre is megilleti, ami azonban megváltható és korlátozható...

obsitos # 2005.10.23. 08:43

Konkrétum:
Családjogi Törvény =
1952. évi IV. törvény
IV fejezet
2. A házassági vagyonjog
Csjt. 27 - 30 §-ok.

Egyébként pedig bővebbet a Google-n "különvagyon" címszó alatt lehet olvasni.

obsitos # 2005.10.23. 01:35

Ha a jelenlegi férjeddel netán már 15 éve éltek együtt, akkor a különvagyonod bemegy a közösbe, egyébiránt a különvagyonaidból továbbra is különvagyon lesz, így a jelenlegi férjedet továbbra is a haszonélbezetet illeti. Szerintem.

évaibolya # 2005.10.22. 20:27

Továbbmennék e témában: ha eladnám a jelenlegi lakásomat és egyéb ingatlanomat, (ami még szüleimtől örökölt házrész) és ezek árából vennénk egy családi házat a saját nevemre, akkor hogyan alakul a jelenlegi férjem öröksége? Ez már házasság alatt szerzett közös vagyon? Akkor is, ha a meglévő saját ingatlanaim árából vásárolom? Halálom után hogyan alakulna a gyerekeim részére az örökség és férjem jogai?
Köszönöm a választ.

derill # 2005.10.22. 11:29

A megváltás és a korlátozás csak akkor lehetséges, ha a jelenlegi férjednek van másik lakása, ahova költözhet, illetve ha nincs, ennek ellenére egyetért a megváltással.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2005.10.21. 14:49

Ha nem lesz végrendelet, akkor a 4 gyermeked egyenlő arányban, míg a házastársadat holtig tartó haszonélvezeti jog (özvegyi jog) illeti meg, amelyet a gyermekek megválthatnak (ekkor egy gyermekrész, vagyis az egész 1/5-e tulajdonként illetné meg, haszonélvezet helyett), vagy korlátozását kéhetnék szükséges mértékű használatra.

évaibolya # 2005.10.20. 15:40

Öröklés témában szeretnék segítséget kérni. Második házasságomban élek, és arra lennék kiíváncsi, hogy ha én halok meg előbb, a házasság előtt szerzett lakásomat ki fogja örökölni? Az előző házasságomból 4 élő gyermekem van, nagykorúak.
A jelenlegi férjnek milyen örökösödési jogai vannak?
Előre is köszönöm.

derill # 2005.10.19. 21:12

Nem. A nagynénéd a kedvezményezett, a betétkönyv pedig nem tartozik a hagyatékhoz (nem képezi az öröklés tárgyát).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

titti # 2005.10.19. 16:50

Üdv!
Egy kérdésem volna. A nagymamám a Nagynénémet hatalmazta fel hogy halála esetén ő vehesse fel az egyik takarékkönyvébe lévő pénzt. Az lenne a kérdésem hogy az Édesanyám igényt tarthat-e a felére ha ő is örökös? Előre is köszönöm a választ.
Titti

titti # 2005.10.19. 16:36

Üdv!
Egy kérdésem volna. A nagymamám a Nagynénémet hatalmazta fel hogy halála esetén ő vehesse fel az egyik takarékkönyvébe lévő pénzt. Az lenne a kérdésem hogy az Édesanyám igényt tarthat-e a felére ha ő is örökös? Előre is köszönöm a választ.
Titti

jockey # 2005.10.18. 20:03

Hello!

Köszönöm mindkettőtöknek!

Milyen ügyvédet ajánlotok? Itt

a keresőben nem találtam hagyatéki üggyel

foglalkozót.

Köszönöm

derill # 2005.10.14. 08:36

Nem én válaszoltam, hanem allorinc, neki köszönd, egyébként vételhez nem kell gyámügyi hozzájárulás. Ajándékozási szerződés sincs, de attól még ajándékozás, ha a gyermekeknek nem volt bizonyithatóan saját vagyona (gyámhatósági fenntartásos betétben). Ez igy igaz. Vehetsz egy ingatlant a barátnődnek a nevére, mert nem mondod meg, hogy a pénzt Te adod, és ez az adásvételi szerződésből sem derül ki. Ha kiderül, akkor már ajándékozási szerződéssel egybekötött adásvétel, de ilyet senki nem csinál, mivel akkor egyrészt kellene illetéket fizetni azért, hogy az ingatlan az ajándékozó nevére kerüljön, meg kellene egyet, amivel ajándékoz, vagy kellene egy szerződés, amivel a pénzt ajándékozza, utána egy másik, amivel a megajándékozott vásárol, és senki nem szeretne dupla illetéket fizetni (ráadásul az ajándékozási illeték magasabb összegü is).

Nem az számit, hogy mennyiért vették anno, hanem az, hogy a halál beálltakor mennyit ért.

Attól függ, hogy a haláleset utáni jelzálog, vagy előtte még az elhunyt vette fel. Ha ugyanis utána, akkor ez titeket nem érint.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu