Gyermekelhelyezés megváltoztatása két éven belül?


derill # 2005.08.24. 19:26

Abból amit irsz, az anyukád hibázott.

Azt nem kellett volna neki mondani, hogy hiányzol. Nyilvánvaló dolog, hogy ez a gyerek manipulálásának hat, érzelmeket, lelkiismeretfurdalást kelthet benne -e egyébként édesanyádnak ez is volt a célja, hogy elérje, hogy a kislány is vágyódjon utána. Ez abból amit irsz, egyértelműen kiderül.

Emiatt rágott be az anyós, és valahol joggal. Ezért mondta, hogy rendesen beszéljetek a gyerekkel, arra célzott, hogy ne ilyeneket mondjon neki az édesanyád, hanem semlegesebb dolgokról beszéljen. Mi történt, stb.

Gyámhivatal: egyrészt nem kellett volna 8 hónapig huzni, másrészt mivel hónapok teltek el, és a gyerek közben nő, mulnak a hónapok, ezek a találkozások pedig már nem visszahozhatók, lehetősége van a gyámhivatalnak arra, hogy előzetesen végrehajthatóvá tegye a határozatot, mivel a találkozások elmaradása a gyerek érzelmi fejlődését veszélyeztetheti. Nem láttam még olyan határozatot, hogy ezt meg is tették volna, azonban kérheti az anyukád.

Nem nehézkes, csak a gyámhivatal kicsit elcseszte, mert a határidő már rég letelt. Elvileg max. 60 nap, + ha fellebbezés van, az még esetleg 30, ha bonyolult, akkor 60, ha megsemmisitik, és uj eljárásra utasitják a gyámhivatalt, akkor újra max. 60, + 30 ha ezt is megfellebbezi valaki, de itt a megyei gyámhivatal már nem semmisithet meg, köteles maga döntést hozni, ha az uj döntéssel is elégedetlen. Ez összességében azt jelenti, hogy 180 nap alatt a legrosszabb esetben is lezárul, az meg 6 hónap, és nem 8. És itt a 8 hónap csak első fok! Tehát ha megfellebbezi az apa, és uj eljárásra utasitja az elsőfokot a megyei gyámhivatal, akkor még 90 nappal kell számolni, feltéve, hogy azt is nem huzzák el 8 hónapig. Ez az eljárás megalapozza a gyámhivatal (polgármesteri hivatal) kártérítési felelősségét, továbbá a gyámhivatali ügyintéző és esetleg vezető fegyelmi felelősségét.

Lehetőség egyébként van, ha mindezt rögzítetted magnón, akkor védelembe vételi eljárást indithatsz az anyós ellen a kislányod érdekében, ugyanis az anyósod azzal, hogy igy beszélt a kislányod előtt illetve a kislányoddal, veszélyezteti őt.

Én megtenném a bejelentést akkor is, ha nincs felvétel, mert a meghallgatások során kiderülhet, hogy tényleg igy viselkedett, a kislány is elég nagy, és meghallgatható, itélőképessége birtokában van ebben a kérdésben, hogy hogyan bánnak vele szerintem. Ezzel akár a kapcsolattartásának a korlátozása is elérhető.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.24. 13:24

Szia derill!

Ismét hírekkel szolgálhatok és segítséget kérek a nagyszülõi kapcsolattartás miatt!

Tegnap fehívta anyukám a volt férjemet, hogy mivel a kislány ott van mindössze 10 km-re tõlük ( a volt férjem szüleinél) hadd vihessék el egy fél napra, estére visszaviszik.
Szó sem lehet róla, kiabált volt férjem azonnal a telefonba, hogy képzelnek ilyesmit, hiszen nincs kapcsolattartási joguk! Anyukám kért, nem követelt!

Ma felhívta a kislányt a volt anyósoméknál, a telefonhoz hívták õt. Anyukám elmondta neki (a kislányom nagyon örült a hívásnak), hogy nagyon szeretjük, hogy hiányzik, hogy van?!
Abban a pillanatban kikapta a telefont a volt anyósom kislányom kezébõl és beleüvöltötte a kagylóba, hogy normálisan beszéljen azzal a gyerekkel!( miközben a gyerek zokogva elrohant), azon kívül mi a te lányod? (én) Egy k…a! Egy mocskos k…va! Mit akartok? Ne zaklassátok a gyereket!
Mire anyukám azt mondta, hogy nem veled szerettem volna beszélni, hanem az unokámmal, add vissza neki a telefont! Visszahívta ex anyósom a gyereket, rákiabálva, hogy ne bõgj!
Anyu beszélt aztán vele, próbálta megnyugtatni, amennyire a háttérbõl persze engedték a kislányt szóhoz jutni!

Amikor anyukám mindezt elmondta, természetesen beszélni szerettem volna a kislányommal.

Hasonló stílusban kaptam meg a mocskolódást én is, a legszörnyûbb, hogy mindezt a kislányom füle hallatára!
Leírtam a történetet, hogy mivé fajulhat egy asszony gyûlölete és hogy a szülõi tekintélyt lejáratja stb.stb. Ellene? Tehetetlenség és könnyek!

Ma a Gyámhatóságon is volt az ügyvédünk, ott a következõket mondták. A volt férjem MINDEN lehetõségét kihasználja arra, hogy húzza az idõt! A jövõ héten ( nyolc hónap után!)talán születik már határozat, de készüljünk fel, hogy meg fogja fellebbezni és akkor ugye nem érvényes még rá. Ezek után felkerül a Megyei Gyámhivatalhoz, ami x idõ múlva meghozza a maga határozatát, ami ellen azonban már nincs fellebbezés. Eljátszogathatnak velünk még legalább egy-két hónapot, közben eltelt az augusztus, eltelik a szeptember, amikorra kértünk egy hét nyaralást, esélyünk sincs!
Derill, valóban ennyire nehézkes ez az egész? Ha a Megyei Gyámhivatal számunkra negatív (ne adj Isten pl. felügyelet melletti) kapcsolattartást határoz meg, akkor mi sem fellebbezhetünk? Egyáltalán maradt még valami lehetõség a számomra vagy csak beállok a sorba, azokhoz, akik kapcsolattartásukért küzdenek, közben felõrlõdnek az idegeink és az új családunk?
Most nagyon szomorú vagyok és arra gondolok, hogy exanyósomék ellen nagyszülõi jogok korlátozására ( ha létezik ilyen) adnék be kérvényt a szivem szerint, mert azoknak az embereknek, akik így lejáratnak a gyerekeim elõtt, nem kell hogy mindent elkövessek azért, hgoy találkozhassanak az unokájukkal ( a nálam elhelyezett kisfiúval) vagy azt mondod nyugodjak meg és várjak?! De bele lehet ebbe nyugodni?

derill # 2005.08.17. 12:13

Az apa állandó lakóhelye szerinti gyámhivatal az illetékes, tehát ne küldözgessék, hanem dolgozzanak szerintem. Irj a felettes szervükhöz. Nem hinném, hogy nagyon tartani kell attól, hogy akkor majd bosszut állnak, mert ha nem szabályos az eljárás, illetve a döntés elfogultságra utal, akkor másik gyámhivatal kijelölését kérhetitek. Egyébként én megelőzném mindezt azzal, hogy eleve beleirnám a panaszlevélbe, hogy féltek mindettől, hogy bosszut fog állni a gyámhivatal, ezért is kéritek, hogy most már vonja magához a megei gyámhivatal az iratot az Áe. 4. §-a alapján, mivel 7 hónap alatt képtelen volt döntést hozni, ez a továbbiakban sem várható, viszont minden létező határidejük többszörösen lejárt, kéred az intézkedésüket, ellenkező esetben a Strasbourgi Birósághoz fordultok, mert ez az eljárás sérti az Emberjogi Egyezmény 6. cikkét. Persze mindezt a nagymamád irja a saját nevében, hisz ő a kérelmező:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.17. 12:04

Szia derill!

A nagyszülõi kapcsolattartás ügyében van új fejlemény, sajnos nem pozitívum. A volt férjem kérte ugye, hogy csak felügyelet mellet tarthasson kapcsolatot a kislányom a szüleimmel. Állítását alátámasztó volt a húga bent a Gyámhatóságon ( nagyszülõk lakóhelye szerinti Gyámhatóság), amit ugye kielemeztünk, hamis tanuzásnak felel meg, mert fele sem igaz.
A mi oldalunkon cáfolatok, orvosi igazolás arról, hogy apukám nem alkoholista, ahogyan azt ex sógornõm állította stb. Az egész ügy a kislányom lakóhelye szerinti Gyámhatóságon fut immáron hét hónapja!!! Most annyit sikerült megtudnunk, hogy megint vissza akarják küldeni az aktát ( egyszer járt már ott) a nagyszülõk lakóhelye szerinti Gyámhatóságra. Az ügyintézõ három hete szabadságon, a helyettese szerint semmit sem intézett, õ csak annyit tud, hogy vissza akarják küldeni az aktát. Ügyvédem szerint nagyon óvatosan kell velük (Gyámhivatallal) bánnunk, semmi esetre sem fordulna a felettes szervhez, mert akkor semmi jóra sem számíthatunk-mondta szó szerint. Engem viszont megõrjít a tudat, hogy tehetetlenek vagyunk, közben eltelt a nyár és az a nagyszülõ, akihez a kislány korábban hetekre is elmehetett, most õt egy percre sem láthatja! Segítesz? Hogyan akadályozhatnánk meg az akta nagyszülõi lakóhely szerinti Gyámhivatalhoz való áttevését? Joguk van átküldeni és életekkel játszadozni?

derill # 2005.08.16. 11:22

Akkor ne dőlj be neki, blöffölt - nem jött be.

Lehet, hogy negativan befolyásolja az ügyintézőt, azonban ezzel ne törődj. Sziveskedjen az ügyintéző a jogszabályokat betartani, és az Áe. 15. §-a értelmében 30 nap az ügyintézési határidő, ami egy alkalommal 30 nappal meghosszabbitható. Igaz, láttam már olyat, hogy augusztus 3-án indult a 30 nap, majd októberben meghosszabbitották 30 nappal, majd rá fél évre megszületett az első határozat, és ezt a megyei gyámhivatal és az ügyészség! (akinek a törvényességi felügyelet ellátása a kötelessége) rendbenlévőnek találta, meg hivatkoztak mindenféle indokra (nem volt náluk az irat és hasonlók), azonban az Áe. ilyen lehetőséget nem biztosit - ráadásul a fénymásolót is feltalálták már rég -, tehát tarts ki amellett, hogy sziveskedjenek a jogszabályok szerint eljárni. Nincs olyan Áe. szabály, ami szerint 6 hónap a határidő. Irj neki, és ird meg, hogy ha nem intézkedik haladéktalanul, akkor a felettes szervéhez fordulsz, és kérni fogod, hogy az Áe. 4. § alapján járjanak el.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.16. 10:06

Természetesen a volt férjemmel - a szokás hatalma!

Imola99 # 2005.08.16. 10:05

Csak a férjemmel beszéltem telefonon, már amennyire szóhoz hagyott jutni. Azt hiszem elõször életében nem úgy történt valami, ahogy õ akarta, vagy eltervezte és ez mérhetetlenül bosszantja ( katona-parancsrendszer!).

Valami más : A gyámügyön szivesen megkérdezném az ügyintézõt, vajon miért tart a nagyszülõi kapcsolattartás ügye február óta? Még mindig nincs határozat és eltelt a nyár is anélkül, hogy anyukámék a kislányomat megkapták volna! Félek, ha telefonálok és felteszem a kérdéseimet, az negatívan befolyásolná az ügyintézõt ill. a hozandó határozatot. Vagy túl kishitû és gyáva vagyok?

derill # 2005.08.16. 09:26

Igy igaz. Fellebbezd meg, ne csak reagálj rá. Ha szó nélkül hagyod, jogerőre emelkedik a határozat, és legközelebb már birságolnak. Ez gyámhivatali hatáskör, mert végrehajtási eljárás. De sejtésem szerint csak a férjed blöffölt egy nagyot a telefonban. Vagy a gyámügyissel beszéltél?


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.16. 09:21

Köszönöm derill!

Ha jól értelek tehát, amennyiben figyelmeztetnek, azt is fellebbezzem meg, de minimum reagáljak rá, hiszen nem voltam hibás!? Ha szó nélkül hagyom, akkor "belenyugvásnak", elismerésnek tekintik?
Nem kaptam még semmit sem, de azonnal jelzem, ha kapok valamit vagy az ügyvédemnél jelentkeznek. Bíróságra semmiképpen sem tartozik az ügy, igaz? Gondolok itt arra, hogy támadják a megkötött egyezséget ? Vagy ugyanúgy köti õket a két éves határ?

derill # 2005.08.16. 09:06

Fellebbezd meg a gyámhivatali határozatot, ha ilyen döntés született. Egyébként sem büntetni, max. figyelmeztetni fognak. Mindazonáltal hivatkozz arra is, hogy maga a pótlás időpontjának meghatározása az ítéletben nem szerepel, tehát csak a jogszabály alapján van pótlási kötelezettséged. Mivel nem a Te hibádból maradt el a kapcsolattartás, nyilvánvalóan a pótlásnak közös megegyezésen, és nem egyoldalu diktátumon kell alapulnia. Ez a közös megegyezés nem született még meg, amint meg tudtok egyezni az időpontban, pótolni fogod az elmaradt kapcsolattartást. Vigyázz arra, hogy ne nyugodj bele akkor se, ha most "csak" figyelmeztetnek, mert súlyosabb a következménye, mint gondolod. Ugyanis a figyelmeztetést követően a következő alkalommal már birság jön, ráadásul mivel szeptember 1-től az akadályozás büncselekmény, ezért akár feljelentés is követheti a birságot.

Telefon: adhatsz a lányodnak mobilt, ami a saját tulajdona lesz, tehát a férjed nem veheti el. A kislányt tanitsd meg kezelni, tölteni, bekapcsolni, stb. Ha a férjed elveszi, azt jelezd a gyámhivatal felé, ugyanis az a kapcsolattartás akadályozását jelenti. Ha tönkreteszi, rongálás miatt feljelentést tehetsz ellene.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.15. 18:41

Szia derill!

A volt férjem a levél ellenére ( ha emlékszel átnézted) feljelentett a Gyámhatóságon. Álláspontjuk a következõ:
A július 24-i átadás meghiusult a kisfiú betegsége miatt.
Azonban amikor augusztus 8-án felhívott azzal, hogy 10-én ott lesz az “átadási” pontnál (tõlem 800 km-re és ugyebár ugyanennyi vissza!) és én erre nemet mondtam, mondván lehetetlen most levinnem, keressünk másik idõpontot; akkor már én váltam hunyóvá, lévén nem adtam oda a gyereket! Tehát büntethetõ vagyok és szankcionálni fognak!
Ma megpróbáltam vele telefonon beszélni – ekkor mondta a fentieket-, de lehetetlenség, csak hajtogatja a magáét.

Szerencsére a kislányommal is tudtam beszélni, aki egybõl azt kérdezte, miért nem hívtál?! Nem tudtam, mert apa kikapcsolta a telefonokat-válaszoltam. Nem tudok és nem is akarok hazudni neki. Errõl még egy kérdés eszembe jut: Adhatok-e mobilt a kislányomnak?
Utánaolvastam más helyeken is a jogi fórumon, de nem sok pozitív tapasztalatot találtam.

Elõre is köszönöm válaszod.

derill # 2005.08.08. 16:04

Ja a kérdés: nem szól hátrányodra. Exednek semmi köze ahhoz, hogy dolgozol-e vagy sem, és hogyan osztod be az életedet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.08.08. 16:03

Gyer. 30. § (2) bekezdés. (149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet). Kimondja, hogy az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell. A lekötött nyaralásodat tényleg nem vagy köteles felboritani (bárhova mentek, kérj igazolást arról, hogy ott voltatok, gondolom van lefoglalt szállásotok).

A védelembe vétel akkor jön szóba, ha a szülők közti feszültség a gyermekre káros hatással van. Ez esetben a jegyző elrendeli a védelembe vételt. Itt jelen esetben ez nem fog tudni bekövetkezni, mivel külföldön éltek. Azonban ennek ellenére alapellátásban segitséget nyujthat azzal, hogy az apát és Téged behivnak, és megpróbálják feltárni a problémát, esetleg mediátorhoz küldenek. Ez utóbbi pénzbe kerül, tehát jobb lenne, ha enélkül is meg tudnátok oldani. Ha itt élnétek, akkor a védelembe vételi eljárás keretében a szülőket lehet kötelezni mindenfélére, pl. pszichológus igénybevételére. Jelen esetben, mint emlitettem erre nincs lehetőség, de arra van, hogy pl. megpróbáljanak egy normál hangvételt kialakitani kettőtök közt. De szerintem erre önmagatokban is képesek lesztek. Amit küldtél kiegészitettem, nagyjából látható belőle, hogy mire gondolok.

A Te esetedben semmiképp sem jöhet most szóba a birság, hiszen a gyerek betegsége neked nem felróható. A pótlás kérdésében pedig jelen esetben egyezségről van szó, ebben például szintén tud segiteni egy jó családgondozó - közvetit.

Ez egy uj jogszabály, igy semmi gyakorlat nincs mögötte. A jogszabályi megfogalmazásból sajnos az következik, hogy akár egyetlen eredménytelen birság következtében is bekövetkezik a büncselekmény. Tehát ha megbirságolják, és ismét nem adja oda a gyereket, akkor büncselekmény. Véleményem szerint ez ellenkezik ugyan a büntetőjog alapelveivel, ezért meg fogják semmisiteni, de jelenleg ez van hatályban. A büntető jogszabályoknak ugyanis végső eszköznek kellene lenniük. Ez a szabály egyrészt leprimitivizálja a végrehajtási eljárást a birságra, holott más eszközök is vannak, továbbá a gyermekvédelem eszközeit figyelmen kivül hagyja, holott azok is vannak. Ahogy a kapcsolattartás korlátozásának is végső eszköznek kellene lennie az apai (kötelezettiÖ oldalon - de jelenleg nem az - igy ennek is végső eszköznek kellene lenni az anyai (jogosulti) oldalon, de ugy látom nem az.

Meglátjuk, hogy mi lesz a gyakorlatban. Áthivom Nick-et, meglátjuk mi a véleménye.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.08. 14:30

Derill!

Küldtem egy E-Mailt az exférjemnek szánt levéltervezettel. Megnéznéd?

Imola99 # 2005.08.08. 13:51

Még valami eszembe jutott.
Hátrányomra szól-e az, hogy én nem dolgozom? Exem szerint ugyanis ez azt jelenti, hogy õ egyet füttyent és én ugrom, neki viszont "erõsebbek" a jogai, hiszen munkahelyhez van kötve! Errõl mi a véleményed?

Imola99 # 2005.08.08. 13:49

Sorban akkor a válaszok a kérdéseidre:

Az ítélet ( szülõi megállapodás bíróság által jóváhagyva jogerõsen ) nem rendelkezik errõl, egyetlen szó sincs a pótlásról. Melyik jogszabály rendelkezik errõl, meg tudod mondani?
A láthatás ( gyermek átadása Ausztriában ) egyiknek sem felróható okból maradt el, hiszen beteg volt, orvosi igazolások megvannak!
Szerintem sem úgy mûködik a pótlás, hogy ügyvédkéje utasította, hogy hívjon fel azzal, hogy szerdán megy Ausztriába én pedig legyek ott a gyerekkel! ( Három hét alatt egyszer sem kereste, vagy érdeklõdött a beteg kisfiunk hogylétérõl!!!) Neki most azonnal kell a válasz, csak most jó, mert ugye lévén négy hétrõl van szó, két hét múlva dolgozik már!

Nos így én sem tudok 1200 km-t ugra-bugrálni! Nyitott vagyok mindenre, de nagyon sokszor hülyét csinált már belõlünk, utaztam én már 2500 km-t is hiába miatta!
Ez azonban nem fontos, a lényeg:

“jegyzői gyámhatóság, ahol védelembe vétel keretében, vagy azt mellőzve, alapellátásban a gyermekjóléti szolgálat családgondozói fognak segitséget nyujtani”
Ez mit jelent?

A válás óta ez az ELSÖ elmaradt kapcsolattartás a mi részünkrõl! Gondolom nem kell azonnal bírsággal számolnom? Ha igen, akkor kifizetem, de nem az én vagy az exem hibájából maradt el a kapcsolattartás! Lett volna lehetõségem a nyáron? A gyerek ugye beteg volt július végén, így nem tudtam átadni, utána õ nem jelentkezett, elérhetetlenek voltak (vagy nekem kellett volna utána rohangálnom, hogy tájékoztassam a kisfiú állapotáról?- nos ezt nem tettem), most jelentkezett, hogy holnapután Ausztriában van, menjek. Azt válaszoltam, hogy beszélnem kell az ügyvédemmel, mert ez az idõpont nem jó.
Ez nekem akkor máris felróható?

“Ez előbb figyelmeztetés, eredménytelensége esetén birság formájában fordulhat elő vagy ha a bírság eredménytelen, 1 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.”

Gondolom azonban ez csak sorozatos vétségek után? Nagyon zöldfülüek vagyunk a kapcsolattartás elmaradása körülötti vitákban, az viszont tény, hogy eddig egyetlen egy sem maradt el a hibámból, az õ általa követelt ( egyetlen NEKI jó )idõpontban viszont nem tudok ott lenni! Nem akarom a kisfiút megfosztani az apjától ( ezt most nem volt könnyû leírnom, de hatottál rám, hát legyen), de a lehetetlenre nem tudok vállalkozni.

Segítesz?

derill # 2005.08.08. 10:54

Még valami. A nyári kapcsolattartást lehetőleg még nyáron kell pótolni, ami azt jelenti, hogy ha lett volna még lehetőséged nyáron pótolni, de nem tetted, ez neked felróható, és a kapcsolattartás akadályozása miatt felléphetnek ellened. Ez előbb figyelmeztetés, eredménytelensége esetén birság formájában fordulhat elő, és szeptember 01-től hatályba lép a Btk. 195. § módositása, ami szerint ha a bírság eredménytelen, 1 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.08.08. 10:52

Először is meg kell nézni az ítéletet. Ha az rendezi, akkor ugy kell pótolni. Ha az nem rendezi, akkor is pótolni kell, mert jogszabály kimondja. Az alapelv az, hogy amennyiben a kötelezett hibájából marad el, akkor a jogosult határozhatja meg a pótlás időpontját, ha a jogosult hibájából marad el nem kell pótolni, ha egyiknek sem felróható okból maradt el (ilyen a gyermek kötelező és igazolt iskolai elfoglaltsága, illetve igazolt fekvőbetegsége, vagy olyan betegsége, amely esetén ilyen nagy távolságra nem utazhat és ezt az orvos igazolja), ez esetben a szülők megegyezése alapján, azonban a legrövidebb időn belül kell pótolni az elmaradt kapcsolattartást ugyanolyan tartamban. Irj neki egy levelet, amiben mindezt ird meg, jelezd, hogy ez a hétvége neked nem volt jó, jelezz neki három-négy időpontot ami megfelel, illetve kérj tőle tájékoztatást, hogy neki mely időpontok felelnének meg. Jelezd azt is, hogy amennyiben ebben a kérdésben nem tudtok megegyezni, akkor a gyámhatóság segitségét fogod kérni az egyeztetéshez (jegyzői gyámhatóság, ahol védelembe vétel keretében, vagy azt mellőzve, alapellátásban a gyermekjóléti szolgálat családgondozói fognak segitséget nyujtani.)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.08.08. 09:17

Köszönöm elõzõ válaszaidat, ez megoldódott. Az EU-n belül csak egy állandó lakcímünk lehet, ezért köteles voltam a konzulátusnak ezt bejelenteni. Valóban le kellett adnom a személyimet, a két lakcímkártyát és bemutatva a gyermekelhelyezés, külföldi tartózkodási hely kijelölésérõl szóló jogerõs bírósági végzéseket, külföldön élõ magyar állampolgárokként vagyunk nyilvántartva.

Még egy kis segítséget kérek.
Ahogyan azt korábban írtam a kisfiam betegsége miatt elmaradt egy kapcsolattartás. A volt férjem három hete nem érdeklõdött a kisfiú után, most felhívott, hogy holnap ott lesz Ausztriában ( 800 km-re tõlem, ahol a gyerekeket átadni szoktuk), vigyem a gyereket.
A gondom az, hogy szerintem ez nem így mûködik, márhogy õ egyet füttyent én pedig ugrom. Szerintem úgy mûködik, hogy mgbeszéljük kulturáltan, hogy mikor hogyan tudjuk pótolni a láthatást, mikorra hozza vissza, hova stb. Nem fenyegetõzni és lecsapni a telefont, mert valami nem úgy van, ahogyan azt õ kitalálta.

A kérdésem az, hogy mik a nyári vagy egyáltalán az elmaradt kapcsolatttartás pótlásának szabályai?

Hol és mi módon tehet lépéseket ellenem? Gyámhatóság, bíróság, rendõrség?

Elõre is köszönöm a válaszod.

derill # 2005.07.28. 13:52

9. § (1) Állandó személyazonosító igazolvány annak a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó, Magyarországon élő, 14. életévét betöltő polgárnak, bevándorolt, letelepedett és menekült jogállású személynek adható, aki személyazonosságát és a személyazonosító igazolványban szereplő adatait az e rendeletben meghatározott okiratokkal igazolja.
(2) Az állandó személyazonosító igazolvány kiváltására jogosult polgár köteles az állandó személyazonosító igazolvány kiadását kérni, ha nem rendelkezik más, az Nytv. 29. §-a (4) bekezdésében meghatározott adattartalmú érvényes hatósági igazolvánnyal, illetőleg törvény a személyazonosító igazolvány bemutatását kötelezővé teszi.

Tehát ha rendelkezik pl. utlevéllel, vagy az ujfajta jogositvánnyal, akkor nem kell személyit igényelnie.
10. § Megszűnik az állandó személyazonosító igazolványra való jogosultság, ha

  1. a polgár a Magyar Köztársaság területének a külföldi letelepedés szándékával történő elhagyását bejelentette;

Ilyet, hogy kitelepülés nem találtam sehol, tehát elvileg csak azt, hogy bejelenti, hogy külföldön akar letelepedni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.07.28. 07:55

Ma volt bent az anyukám a Mo-i lakóhelyem szerinti Polgármesteri Hivatalban. Ott azt mondták, hogy AUTOMATIKUSAN (?) megszûnt a magyar lakcímem. Persze ezt nem hittem el, felhívtam a Központi lakcímnyilvántartót. Ott is megkérdeztem, a hölgy azonban csak a magáét szajkózta ( számítógéphiba), hogyha kitelepülök le kell adnom a személyi igazolványomat, ha ideiglenesen tartózkodom külföldön akkor nem, de minek kell nekem stb. Mondtam a példát, hogy többezer ember nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel, de nem tudtam meggyõzni, a végén már komplett hülyének gondolt. Pedig csak annyit szerettem volna megtudni, hogy mit jelent a kitelepülés fogalma, ez mivel jár, mit vesztek el a meglevõ jogaimból? ( Pl. szavazás) Ugyhogy ezt most megkérdezném tõletek: mit takar a kitelepülés?

derill # 2005.07.27. 14:22

A fiktiválás akaratod ellenére, más kérelmére történik, mig a kijelentkezés a saját akaratod alapján.

Ha ki akarsz települni, az más kérdés, akkor természetesen érdemes leadnod a személyit, hiszen az, hogy nincs, semmiféle hátránnyal nem jár, eggyel kevesebb okmányra kell vigyázni.

30 nap a határidő, ez egyszer 30 nappal hosszabbitható, februártól 5 hónap telt el, tehát egy „kicsit ”kifutottak, de végül is neked ez jó. De ez nem jelenti azt, hogy lesz is döntés mostanában, bizonytalanságban élni pedig nem annyira jó. (Amikor gyámhatóságra kerültem dolgozni, akkor vette át az akkori vezető a gyámhivatalt (ennek már 18 éve). A korábbi gyámhivatalvezető nem sok mindent csinálhatott, mert emlékszem azzal kezdtük, hogy az egy évnél régebbi kérelmeket leirattároztuk ha közben senki nem kért semmit azzal, hogy nyilván már nem aktuális. Remélem ma már nincsenek ilyenek.)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.07.27. 13:40

Mit jelent a lakcím fiktiválása? Mi a különbség aközött, hogy kijelentkezem illetve, hogy nem kitelepülés szándékával (miért is ne?), de mindenképpen három hónapot meghaladóan külföldön vagyok?

Alaposan összezavarodtam. Valahogy attól, hogy nem lenne magyar személyi igazolványom ( nevetségesen is hangozhat ), valahogy elvesztenék egy fonalat.

Az a javaslatod, hogy az apa kapcsolattartási idejét hosszabbitanád meg az apai nagyszülõk részére láthatáskor nekem szimpatikus nagyon,hiszen ez a gyereket tényleg kíméli, nem kell annyit utazgatnia.
Elõbb azonban kivárok, mit lépnek a volt anyósomék. Remélem a napokban hallunk már valamit a Gyámhatóság felõl anyai nagyszülõi kapcsolattartás ügyében, hiszen február 5. óta húzódik az ügy!
Addig is megszüntetem mindkettõnk magyar lakcímét.

derill # 2005.07.27. 13:15

? Ez miért lényeges információ? Egyébiránt ha bejelentkeztél, akkor nem irhatták rá, hogy lakcimnélküli, csak ha kijelentkeztél, és nem jelentkeztél be sehova.
A közismert, mint fogalom pedig egészen mást jelent. Közismert az, hogy Angliában felrobbantották a metrót. Esetleg ismert lehet, mondjuk a tartózkodási helyed.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.27. 12:44

Ma jelentkeztem be a Józsefvárosba...

Területileg, azaz a korábbi álandó lakcímem megszünt.

Lakcímkártyámra ráírták, hogy lakcím nélküli.

Lakcímem, ahol lakom és élek közismert a hivatalok és hatóságok elött.