Gyermekelhelyezés megváltoztatása két éven belül?

Hejt # 2005.06.15. 14:18

hát ez elég reménytelennek tűnik...
most jutott csak eszembe, hogy kifogásolta, hogy a fiam ott nála máshogyan rajzol, mint amilyen rajzokat vittünk neki megmutatni... és ebből azt szűrte le, hogy befolyásoltuk a gyereket... de amiket vittünk rajzok, azokból ő válogatott, csak párat tett el, gondolom olyanokat, amivel tudja alátámasztani amit írni akar... :-((

derill # 2005.06.15. 14:15

Nyilván lehet, de nehéz. Be kell hozzá szerezni a szakvéleményeinek a nagyrészét, ami lehetetlen szerintem. Meg kell nézni, hányszor adott olyan szakvéleményt, amikor a pasi nevelési képessége jobb, és hányszor olyat, amikor a nőé. Ha 100 a nullához az arány a nők javára, nyert ügyed van. Esetleg a szakértői kamarának ird meg ezt, azzal, hogy ők kérjék be a szakvéleményeket és vessék össze. Õk ugyanis megtehetik elvileg.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Hejt # 2005.06.15. 14:10

jah igen és még egy kérdés: lehet azt bizonyítani valahogy, hogy anyapárti volt-e a pszichológus?

Hejt # 2005.06.15. 13:43

tehetek-e azellen valamit, hogy most már sokadrendben sértenek becsületet nálam, mind a bíróságon, mind a szakértőnél elmondottak alapján?? most azt találták ki, hogy viszonyom volt a feleségem tesójával, aki valszeg ezért tanúskodik "mellettem"... és még sorolhatnám, de elég ennyi...
köszi a választ derill...

derill # 2005.06.15. 13:35

Szakértesd meg a szakértői véleményt, tehát kérjél fel egy szakértőt, aki megkeresi a hibáit, feltárja a valótlanságait.

A szakértői véleményt önmagában vidd el, vedd le róla azt a részt, hogy ki készitette, tehát az a szakértő, akit Te felkérsz, ne tudja, hogy ki csinálta (és erre majd hivatkozza a biróságon is), hogy ez ne befolyásolja. Próbáld meg felkérni Dr. Tomasovszki Lászlót, hátha elvállalja.

Ezen felül amit itt leirtál, azt is ird le a Biróságnak.

Másik szakértőt felkérni viszont arra, hogy titeket vizsgáljon, felesleges, ld. Dr. Grád András: Félrelépők kézikönyve c. könyvében irtakat.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Hejt # 2005.06.15. 11:20

negatívumot egyébként rólam sem modott a szakértő, de mégis a feleségemnek ítélt... abban az esetben, ha nekem is lenne élettársam, akkor nagyobb eséllyel indulnék a gyermekelhelyezési perben egyébként?

Hejt # 2005.06.15. 11:16

egy nem feltétlen ebbe a topikba tartozó kérdés, de nem találtam jobbat, újat indítani meg feleslegesnek tartottam...
megérkezett végre (2 hónappal a bíróság által előírt határidő után) a gyeremekelhelyezési perben kirendelt igazságügyi pszichológus szakértő véleménye... néhány dologt nem igazán értek, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem...
a szakértő hölgy, ugyan semmi kivetnivalót nem talált az én nevelésemben, mégis egyértelműen az anyának ítélte a lassan 7 éves fiamat, mondván, hogy szerinte a gyerek jobban ragaszkodik az anyjához - ami végül is nem lenne baj, de a yereken mi teljesen mást tapasztalunk... (a fiamat örökbe fogadtam, aminek még nincs 2 éve, de már előtte 1,5 évig együtt éltünk)... ezzel még igazán nem is lenne gond, de az explorációban (elbeszélgetés) a gyerek azt mondta, hogy huzamusabban nem szeretne nálam lakni (hanem a nagyszülőknél), viszont az egyik tesztben (2 ház teszt) azt, hogy nálam szeretne lakni, nem az anyjánál, sőt a Düss tesztben is azt nyilatkozta, hogy nagyob biztonságban érezné magát nálam, igaz, hogy a CAT tezstben a szülők közti vetélkedésben az anya mellé áll, ám a szakértői véleményben nincs benne az, hogy a gyerek megmagyarázott volna bármit is, hogy mit miért mondott)... ezen utóbbit teljesen figyelmen kívül hagyta a szakértő, és azt is, hogy a fiam az ezutáni életét a nagyszülőknél képzeli el... a kisfiam rajzait is kritizálta a szakértő, mondván, hogy amikor nála rajzolt, akkor sokkal szögletesebben tette ezt, mint amilyen rajzokat vittük, és ez egyértelműen a befolyásolás jele részünkről... érdekes gondolat a szakértőtől mindenesetre... a feleségem a szakértőnél azt nyilatkozta, hogy voltak ivási problémái (de azok miattam), míg a tárgyaláson a bírónak azt, hogy nem voltak alkohollal kapcsolatos problémái... én úgy gondolom, hogy a szakértő az elhangzottak alapján alkot képet, azaz nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is befolyásolható azáltal, amiket mondunk, így van ez? mennyire 100%os valószínűségű, amit a szakértő mond, leír? elképzelhető, hogy egy másik (esetleg férfi) szakértő máshogy közelíti a problémát, másképpen vizsgálódik, másképpen dönt? nagyon el vagyok keseredve egyébként, mert olyan dolgokat olvastam ismét a feleségem és az élettársa által a szakértőnek elmondottakban, ami a tanuvallomások alapján és az én véleményem alapján is valótlan (nem akartam erősebb szót használni)

Seles # 2005.06.13. 14:41

Ok, megfogadom a tanácsodat. Még egyszer köszönöm a hasznos tanácsot lesz egy nyara a vezetőnek gondolkodni a problémán és körbenézni a neten.

derill # 2005.06.13. 14:36

Ne hagyd figyelmen kivül, mert ez esetben rosszhiszemünek tekintenek és rádsütik, hogy zaklatod az óvodát - szerintem ezen az egy-két hónapon nem mulik, amig tisztázzátok, márcsak azért is, mert most már jön a nyár, zár az óvoda. Ülj le az igazgatóval, és előbb vele beszélj erről. Ha nem jutsz dülőre vele, akkor hivd fel a figyelmét esetleg a fórumra, hátha az segit. Ha akkor sem, akkor esetleg már elgondolkozhatsz azon, hogy figyelmen kivül hagyod. De ne felejtsd el megkifogásolni se.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Seles # 2005.06.13. 14:11

Ok, köszönöm szépen.

Igazad van mivel pl. anyák napján, farsangkor ebből semmi gond nem volt pedig akkor is volt házirend.

Amíg megvan ez a házirend alkalmazkodnom kell hozzá vagy ha kifogással élek az azt is jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatom a házirendet?

derill # 2005.06.13. 13:38

Én megkifogásolnám, ugyanis szülői értekezletre is nyugodtan bemehetsz, ezen kivül amennyiben bármely más szülő bármikor bemehet a gyerekéhez, akkor Te is. Nem állapíthatnak meg kevesebb jogot számodra, mint amennyi a többi szülőt illeti az intézményben, ugyanis az intézmény nem diszkriminálhat elváltak és nem elváltak között a házirend tekintetében.

Hivatkozz az Emberjogi Egyezmény 14. cikkére és az Alkotmmányra.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Seles # 2005.06.13. 11:58

Üdv Mindenkinek,

Új vagyok ezen az oldalon igyekeztem mindent elolvasni de még maradt bennem egy nyitott kérdés. Van három lányom, ebből kettő az anyánál van elhelyezve.

A nagyobbik lányomhoz rendszeresen jártam be az oviba, látogatóba. Az idősebb ovónéninek nem volt soha ezzel semmi problémája de az egyik alkalommal az orrom alá dugtak egy házirendet melyben az állt, hogy a gyerekeket csak a jogerős bírói iteletben foglalt időpontokban láthatja a szülő illetve viheti el. S, hogy e mögött mi és ki áll az számomra egyértelmű de nehéz kapaszkodni bármibe is ha az ember nem tudja mi is a pontos helyzet egy ilyen házirenddel. Ebben tud valaki segíteni?

Hejt # 2005.06.13. 11:51

köszönöm a gyors választ....

derill # 2005.06.13. 11:37

Nem. Van olyan, hogy lakóhely, és van olyan, hogy tartózkodási hely. A tartózkodási hely az, ahova (elvileg, és csak elvileg!), nem lehetne valakit bejelenteni, ha egyszer ott sosem tartózkodott, hiszen nem véletlenül hivják tartózkodási helynek, azonban sok ember például a lakóhelyén nem tartózkodik, csak azért van neki, hogy valahova érkezhessenek a levelei, a holmiját valahol tarthassa, stb. Ilyen fordulhat elő pl. amikor a gyerek nagykoru lesz, a szülők pedig elköltöznek másik lakásba, miközben a nagykoru gyerek tegyük fel külföldön dolgozik. A szülők pedig bejelentik a gyereküket is az uj lakásba, holott az egy percig sem tartózkodott ott.

Ha egy gyermeket egyik szülőnél sem helyezik el, ez azt jelenti, hogy közös a szülői felügyelet, tehát bármelyik szülő igényt tarthat a családi pótlékra elvileg. Viszont a Csp. törvény szerint csak annak a szülőnek fizethető, aki a saját háztartásában gondoskodik a gyerek neveléséről, tehát jelezd a TB igazgatóságnak, hogy a gyerek nem az anya háztartásában van, hanem a Tiedben, és igényeld meg a családi pótlékot. Az anyától pedig a jogtalanul felvett összeget jogalap nélküli gazdagodás cimén igényelheted vissza.

Nem birói hiba. Kérd a tartásdijat a másik gyerekre, ha kérted, akkor arra dönteniük kell, az már birói hiba lenne, ha nem születne döntés.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Hejt # 2005.06.13. 11:19

derill: lenne még egy-két kérdésem... megteheti-e egyik vagy másik szülő, hogy bejelenti az ő állandó lakhelyére bármelyik gyermekét úgy, hogy az 1 másodpercet sem töltött ott soha? hallottam valahol, hogy akkor, ha sohasem volt ott a gyerek, akkor ez okírathamisításnak minősül. Igaz ez? hol lehetne ennek utánanézni? ezzel kapcsolatosan: ha egy gyermek nincs elhelyezve egyik szülőnél sem (ideiglenesen sem), akkor az anya tarthat-e igényt azon gyermeke családi pótlékára, amelyik nincs nála? 1 éve hiába kérem ugyanis a feleségemtől a fiamra eső családi pótlékot, ő azt mondja, mhogy azért nem adja, mert akkor elfogadná hallgatólagosan, hogy a gyermek nem vele van (megjegyzem: a gyermekelhelyezési per még zajlik)... tehetek valamit ez ellen?
másik megjegyzésem: most volt a fiacskám ovis ballagása, és hiába volt az anya meghívva, sem el nem jött, sem ajándékot nem adott a kisfiának, aki ő annyira "szeret", ellenben az élettársa 3 gyerekét 6 hétre magához vette úgy, hogy az élettárs egész héten nincs otthon... no comment...
bírói hiba-e az, ha egy gyermekelelyezési perben a bíró egyik gyermeket sem helyezi el egyik szülőnél sem ideiglenesen, de csak az egyikre határoz meg tartásdíjat? (egyik gyermek az egyik, másik a másik szülőnél van) lehet-e ezt visszamenőlegesen kérni, ha a bíró mulasztott?

derill # 2005.06.12. 15:27

Na igen. Ráadásul az óvodának itt figyelembe kell vennie azt is, hogy Te külföldön élsz, tehát jóval ritkábban tudsz jönni, mint más szülő, emiatt nem tudsz pl. résztvenni a szülői értekezleten sem. Keresd meg a vezetőt, ha ez kevés, a felettes szervét (elvileg önkormányzat, kivéve, ha magánóvoda, ez esetben az ellenőrző szervét pl. alapitvány esetében kuratórium).

Imádom, amikor a gondozó szülő vagy annak ügyvédje dönti el az óvoda helyett, hogy zaklatják-e vagy sem. Ez kb. olyan, mintha Te döntenéd el helyettem, hogy mi a kedvenc ételem. Viszont ilyen alapon Te is eldöntheted az apa helyett, hogy ő nem szeret a gyerekével lenni. Ehhez mit szólna?

Amit jelenleg az apa tesz, az visszaélésszerü joggyakorlás a szülői felügyelet tekintetében (Ptk. 4. §.) . Hivatkozz erre is. Ugyanis az apa azzal hogy ő neveli a gyermeket, az óvodát is utasitani akarja, holott azzal a gyereknek biztosan nem ártasz, ha ott néha meglátogatod, és nem rövidited meg vele azt az időt, amit az apával tölthetne a gyerek. Azt ugyan mondhatja az óvoda, hogy megzavarod a gyerket, hiszen máskor is állandóan az ajtót fogja lesni, hogy mikor jössz, de ha a gyereket kellően felkészitik erre, akkor ilyen gond sincs. Tudja, hogy mikor jössz Magyarországra, tehát mikor várható, hogy meglátogatod az oviban. Beszéld meg a vezetővel, hogy akkor legközelebb telefonon jelzed, hogy mész (mielőtt odaérsz, 5 percel előtte, nehogy ennek meg az legyen az eredménye, hogy mire odaérsz, az apát értesitik, és elviszi a gyereket, ugyanis ilyenre is láttam már példát).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.06.10. 13:37

Megtaláltam:

11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet
a nevelési-oktatási intézmények működéséről

"(4) Ha a gyermek a közoktatási törvény 24. § (3) bekezdése alapján vesz részt óvodai nevelésben, egy nevelési évben hét napnál, illetve a tanköteles egy tanítási évben tíz óránál igazolatlanul többet mulaszt, az óvoda vezetője, az iskola igazgatója értesíti a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőt."

Ebbe talán bele tudunk kapaszkodni, márminthogy nevelési évben; az ugyanis befejezõdött! Október 1-tõl indul az új nevelési év az oviban.

Amit írtál feltétlenül meg fogjuk próbálni, ez nem állapot így, telefonon pl. soha nem kértem a gyereket, mert tudom, hogy azt nem lehet, de az óvonénije véleménye igenis érdekelne!
Okot soha nem adtam arra, hogy így viselkedjenek. Betartottam a házirendet, egyszer voltam bent délelõtt kb. három héttel ezelõtt a kisfiammal, hogy a gyerekek találkozhassanak, akkor szerencsém volt a "kedvesebbik" régi óvonénink volt bent, a kisfiú ott maradhatott a testvérével kb. 2 órát játszani! A férjem ugyanis nem engedte a gyerekeket együtt lenni, így nem maradt más, mint az oviban megpróbálni.Én mindössze öt-öt percet voltam bent. Amikor a kisfiúért mentem már fagyosabb volt a hangulat, mert megjött a másik óvonõ, aki miatt az elõbbi sietve jött oda, hogy menjünk gyorsan!
Azt hiszem levelet fogunk írni az óvodavezetõ hölgynek, amiben leírjuk a jogaimat és kérjük, hogy a kislány érdekében mûködjünk együtt! Természetesen nem a volt férjem tudta nélkül! Neki azonban úgy lett tálalva, hogy ZAKLATJUK a kislányt az oviban!

derill # 2005.06.10. 13:07

Ez közérdekü, tehát tuti, hogy kiadják. Kérd irásban, SOS azzal, hogy birósághoz kell becsatolnod. Egyébiránt az óvoda vezetőjének is van felettese, keresd meg az önkormányzatot, ha ők a fenntartók, kérd az azonnali intézkedésüket.

Sajnos az óvodák, iskolák vezetőinek fogalmuk nincs milyen jogaik vannak a különélő szülőknek, erre vonatkozóan semmiféle tájékoztatást, képzést nem kapnak. Azonos jogokkal rendelkezel, mint bármely más szülő, és köteles vagy Te is betartani az óvodai házirendet. Ügyvéded hivatkozzon erre és ő kérjen tájékoztatást, hátha az segit.

Semmiképp se türd el, viszont ne a megtorlás legyen a célod, hanem az, hogy végre tanulják meg, hogy milyen jogaid vannak.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.06.10. 12:51

Az óvodától még érdemi információ sem kapok a kislányommal kapcsolatban, nemhogy ilyen információt!
Most amikor otthon voltunk panaszoltam el az ügyvédemnek, hogy vagy nincs olyan aki válaszolna, vagy azt mondják, hogy nem adhatnak ki információt ( pl. volt -e aznap a kislányom oviban), ha telefonálok. Bizonyítandó az ügyvédi irodából hívtam fel az ovit, az ügyvédnõ udvariasan bemutatkozott, elmondta, hogy xy. kislány édesanyja ül itt az irodában, legyen kedves információt adni a kislány hogylétérõl, valamint hogy az óvodában tartózkodik-e. Az óvodavezetõ közölte, hogy nem adhatnak ki információt és LECSAPTA a telefont, meg sem várva a választ! Semmilyen segítséget tõlük nem várhatok derill! Nem tudom miért ilyen ellenségesek, egyszer korábban leírtad már, mihez van jogom és mihez nincs az oviban, de egyszerûen szóba sem állnak velem! Megalázottnak és megszégyenítettnek éreztem magam! Hova fordulhatok? A kislányomon fog csattani az ostor? El kell tûrnöm ezt a viselkedést?

derill # 2005.06.10. 11:51

Szerintem sikerülni fog. A jogszabály szerintem az oktatási tárca valamelyik szabálya lehet, azonban lehet, hogy az óvodai szabályzat is tartalmazza, és akkor az meghivatkozza a jogszabályt is. Kérj emailben vagy faxon az óvodától szabályzatot, az gyorsan nálad van, ha emailben vagy faxon elküldik.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.06.10. 11:07

Köszönöm a válaszaidat! Igazad van a nyaralásokkal kapcsolatban! Próbálom felépíteni a mondandómat logikusan, tömören és érthetõen.
Hol lehetne megtalálni azt a jogszabályt(?), amibõl kivették azt a részt, hogy egy évben csak 7 napot hiányozhat a kislány az oviból. Ha a szövegezésben benne van valahogy az oktatási-nevelési vagy nem tudom hogyan hívják " tanév" hossza, akkor még egy cáfolattal bírnánk! Van esetleg még valami ötleted? Kezdek megint reménykedni, hogy csak sikerülni fog, hogy együtt nyaralhasson velünk a kislányom! Sikerülnie kell!

derill # 2005.06.10. 10:56

Ja igen, azt elfelejtettem. A lényeg az, ha ez a szabály élne, akkor nyaralni sem mehetne egyetlen család sem. Ha bármi kérdés felmerül, próbáld a logika alapján magyarázni a biróság felé, meg a Ptk. alapelvet (jóhiszemüség) emlegesd.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kiábrándult # 2005.06.10. 09:39

Nyáron nincsenek már iskolaelőkészítő foglalkozások az óvodában, annyit hiányzik a kislány, amennyit akar. Nálunk pl. július-augusztusban be van zárva az ovi.

derill # 2005.06.09. 18:46

Eléggé kétlem, hogy a régi szabályozás maradna életben. Mivel indokolná a volt férjed, hogy nem engedi ki a gyereket? A "csak" nagyon kevés. Ha azt mondja, hogy fél, hogy kint tartod, az is kevés, mert ilyen alapon ő is bármikor olyan országba távozhat, amellyel semmiféle egyezmény nincs. Esetleg azt mondhatja, hogy nincs a gyereknek utlevele, de ez ellenőrizhető, másrészt ha már egyszer mondta hogy van, akkor most mitől nincs? Elvesztette? Kilógna a lóláb. A rosszhiszemüségete a biróság rosszul tolerálja (esetleg némi birsággal), és a Ptk-nak és a Pp-nek is alapelve a jóhiszemü eljárás. Vidd az igazolásokat és kérj ideiglenes intézkedést.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2005.06.09. 11:09

Annyit még, hogy talán a "férjem" nem volt még érthetõ, én itt külföldön másodszor is férjhez mentem, tehát neki haza kellene ide jönnie, nekünk pedig ott kellene Mo-gon maradnunk. ( ha a régi szabályozás marad életben, amiben ugye nincs benne a kislány útlevele )