Ajándékozott tulajdonjog tovább ajándékozása

ObudaFan # 2015.04.15. 18:19

Egyrészt a lemondásoknak van értelme, ha le van írva, hogy a kötelesrészről is lemondanak, hiszen így el lehet kerülni a későbbi ilyen jellegű igények érvényesítsét.
Másrészt ha a testvérednek ajándékozol, akkor valóbn felmerülhet édesanyád részéről esetleg ajándék visszakövetelése, másrészt pedig szép illetéket fogtok fizetni. Ha édesanyáddal meg lehetne egyezni ebben, jó lenne neki visszaadni 50%-ot, és ő adhatná tovább a testvérednek, ami illetékmentes.
Másrészt viszont ha van rá lehetőség, a legcélszerűbb lenne a pénzbeni elszámolás. Illetéke sem lesz, és nem keletkezik közös tulajdon, ami mindig csak problémát okoz.

sunshine81 # 2015.04.14. 16:05

Tulajdonképpen az édesanyánk él, és most azt szeretnénk lepapírozni, hogy a nevemen lévő 100%-os tulajdonjogú lakás, amelyhez ajándékozási szerződés útján jutottam hozzá, legyen megosztva egy másik testvéremmel úgy, hogy mindkettőnk 50-50%-os tulajdonjoggal bír.

A kérdés az, hogy az édesanyámtól kapott 100%-os tulajdonjogú ajándék 50%-át tovább ajándékozhatom a másik testvérem részére?

A lényeg tulajdonképpen az, hogy a testvérek eredetileg 25-25-25-25 százalékban osztozkodnának, ha lenne még örökség édesanyám nevén. De mivel csak az én nevemen van a lakás, ezért szeretném megosztani a testvéreimmel. De a testvérek között ketten nem tartottak volna igényt az örökösödés részre, ezért azt felajánlották volna nekünk, így lennénk 50-50%-ban tulajdonosok az egyik testvéremmel.

Szeretnénk ezt jogi keretek között lezongorázni.

Talán a nehézséget az adja, hogy az én nevemen van csak a tulajdonjog, és így nem tudják a saját 25-25% részesedésükett felajánlani számunkra.

Én úgy tudom elképzelni, hogy felajánlom a 25%-ot mindegyik testvérem számára, akik közül ketten felajánlják nekünk, hogy lemondanak a részünkre a tulajdonjogról, s így 50-50%-ban leszünk lakástulajdonosok.

Forgatókönyv A:

1. Felajánlás részemről mindenki számára
  2. Lemondás másik két testvérem részéről

3a. 50%-os tulajdonjog ajándékozás részemről testvérem felé

Forgatókönyv B:

1. Felajánlás részemről mindenki számára
  2. Lemondás mindegyik testvérem részéről

3a. egyezségkötés egyik testvéremmel, hogy x éven belül, hogy a lakás mindenkori eladási értékének 50%-át készpénzben teljesítem.

Nyilván eléggé bonyolultnak tűnhet, a kérdés az, hogy jogilag járható-e ez az út?

Köszönöm a válaszokat!

Attila

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.13. 10:58

Lehet ebből baj is. Ha az anya épp azzal a feltevéssel ajándékozott, hogy így a többi testvér nem részesül a vagyontárgyból.

Megjegyzem, nem nagyon értem, milyen örökösödésről van szó múlt időben, ha az anya még él. Továbbá az öröklésről lemondó szerződést az örökhagyóval kell kötni, nem az örökösöknek egymással.

lajcsó # 2015.04.13. 10:19

"Szeretnék egy olyan megoldást találni, amellyel a tulajdonjogot akár megoszthatnám egyik testvéremmel 50-50%-ban" Pl. ajándékozás.
"a haszonélvező beleegyezésével," Nem szükséges hozzá.
"miközben a másik két testvérem önakaratából, hivatalosan lemond az örökségről." Megtehetik.

sunshine81 # 2015.04.11. 14:33

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesanyám másfél évvel ezelőtt ajándékozási szerződéssel a nevemre írta a lakást. A haszonélvezeti jog édesanyám nevén maradt, míg a tulajdonjog az enyémen.

Édesanyámnak rajtam kívül van még 3 gyermeke, akik az örökösödésből nem vehették ki részüket, inkorrekt módon.

Szeretnék egy olyan megoldást találni, amellyel a tulajdonjogot akár megoszthatnám egyik testvéremmel 50-50%-ban a haszonélvező beleegyezésével, miközben a másik két testvérem önakaratából, hivatalosan lemond az örökségről.

Szeretném megérdeklődni, hogy erre van-e lehetőség, és mi szükséges ehhez?

Köszönöm válaszukat:
Attila