Kiskorú gyermek lakcím bejelentés


molnártoma # 2015.07.23. 16:40

Külön élő házaspár. A gyerekek az édesanyával élnek életvitelszerűen, az édesanyjuk neveli őket, az édesanyjuk gondoskodik róluk. Az édesapa hónapok óta nem látogatja a gyerekeket, de felveszi a családi pótlékot, érvényesíti a családi adókedvezményt és nem fizet gyerektartást mert a gyerekek az apával azonos lakcímre vannak bejelentve. Emiatt családi pótlékot nem lehet átíratni az édesanyára mert a gyerekek papíron (lakcímkártya szerint) az apával vannak, a gyerekeket nem lehet bejelenteni édesanyával azonos lakcímre mert az apának aláírással ellátott hozzájárulása szükséges hozzá, akinek persze esze ágában sincs beleegyező nyilatkozatot tenni. Kormányablak szerint az elfogadható, hogy olyan címen vannak a gyerekek bejelentve ahol nem élnek, de az nem elfogadható hogy az édesanya önállóan be tudja jelenteni őket arra a címre ahol ténylegesen élnek. Nem gyerek elhelyezésről van szó, hanem arról a puszta tényről, hogy a gyerekek az édesanyjukkal élnek. A gyerekek vonattal kell iskolába járjanak és, ha ez így marad, akkor nem kaphatnak 90 %-os bérletet sem!
Nem lehet intézni semmit mert segítség helyett a bürokrácia csak a köveket görgeti az ember lábai elé.
Ha valaki tud segíteni, kérem legyen szíves privátban üzenni nekem. Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2015.07.24. 10:54

Meg kell indítani a gyermekelhelyezési pert és meg lehet próbálni ideiglenes intézkedést kérni a gyermekelhelyezésre. Más megoldás szerintem nem igazán lesz.

pohicop # 2015.07.24. 14:33

Tőlem elköltözött a feleségem. Elvitte a gyerekemet. És nem jelentette be más lakcímre. Ettől függetlenül más lakcímen lakva ő veszi igénybe a családi pótlékot és a családi adókedvezményt is. Szóval a kérdezőnek üzenem, működhet ez így is.

wers # 2015.07.24. 17:40

a gyerekeket nem lehet bejelenteni édesanyával azonos lakcímre mert az apának aláírással ellátott hozzájárulása szükséges hozzá

?????

Kormányablak szerint az elfogadható, hogy olyan címen vannak a gyerekek bejelentve ahol nem élnek, de az nem elfogadható hogy az édesanya önállóan be tudja jelenteni őket arra a címre ahol ténylegesen élnek.

Rosszabb a helyzet, mint hittem. Mármint, hogy a hivatalok a helyzet magaslatán állnak azonos színvonalon.

Az anya alap esetben (ill. bármelyik szülő) egyedül bejelentheti a gyermek lakhelyét, tartózkodási helyét.

pohicop # 2015.07.24. 19:01

Ebben biztos vagy?
Ha nincs meg a gyermek elhelyezés, akkor szerintem nem.

Az én esetemben már csak az is aggályos, hogy anyuka önhatalmúlag tartja a gyermekünket maga mellett és nem engedi látni amikor akarom.

wers # 2015.07.24. 19:26

Ha nincs meg a gyermek elhelyezés, akkor szerintem nem.

??? szerinted minden gyermek házasságban születik, és van gyermekelhelyezés? És ezt az okmányiroda vizsgálja, mikor bejelentik a lakcímet? Azt vizsgálják, anyakönyvi kivonat alapján, szülő-e. Elég az egyik. Van, hogy a másik már évek óta semmit sem tud (és nem is akar) a gyermekről.
(na meg inkább azt vizsgálják, jogosan jelentkeznek-e be az ingatlanba, tulaj, bérlő, szívességi használó stb. itt ez a fontosabb)

Azért akadtam ki a kormányhivatal közlésén, mert pont az ellenkezője igaz. Az állampolgárnak kötelessége a valós tartózkodási helyét, annak változását bejelenteni, és a lakcímbejelentés mindössze ezt regisztrálja. Ha elolvasod a lakcímbejelentő hátoldalát, ott fel is hívják a figyelmet, hogy ennek semmi egyéb joghatása nincs.

wers # 2015.07.24. 19:49

Az én esetemben már csak az is aggályos, hogy anyuka önhatalmúlag tartja a gyermekünket maga mellett és nem engedi látni amikor akarom.

Ezt a lakcímbejelentés nem befolyásolja. Akkor is ott lenne, ha nem jelentette volna be.

Persze bírósági rendelkezés alapján lehet, hogy kell az apa/másik szülő hozzájárulása, de ezt a lakcímbejelentéskor nem vizsgálják (hogyan is tudnák). A bejelentőnek viszont tudnia kell, mihez van joga, és sok esetben eleve hozza a hozzájárulást a lakcímbejelentéshez, ha a másik szülő később kifogással élne.

pohicop # 2015.07.24. 20:10

Így már teljesen értelek és átlátom :)

molnártoma # 2015.07.25. 11:11

Kiegészítem az eddigieket azzal, hogy Anyuka volt bent az okmányirodánál, ahol elmondta, hogy a törvény mit ír le és ő minek szeretne eleget tenni...azaz, bejelenteni, hogy valósan hol tartózkodnak a gyermekek. A védőnő igazolta, a családsegítő igazolta, hogy életvitelszerűen Anyukával élnek a gyermekek, de az okmányiroda a két aláíráshoz ragaszkodik...

Megjegyzem, az aláírás valódiságát már nem vizsgálják, ezt is megmondták, igaz, a következményeket megint csak az Anyának kell vállalnia.

Családi pótlékot addig nem kaphat, amíg nincs közös lakcím a gyerekekkel... Több kell annál, minthogy bankszáma változással máshova utalják, az intézkedhet akinek a folyósítás történik, különben az Apának lemondó nyilatkozatot kell tennie, amire pedig nyilván nem hajlandó.

wers # 2015.07.28. 17:23

Anyuka volt bent az okmányirodánál, ahol elmondta, hogy a törvény mit ír le és ő minek szeretne eleget tenni.

Így érthetőbb.

A védőnő igazolta, a családsegítő igazolta, hogy életvitelszerűen Anyukával élnek a gyermekek

Így méginkább.

C I N I # 2015.08.04. 10:37

"Az anya alap esetben (ill. bármelyik szülő) egyedül bejelentheti a gyermek lakhelyét, tartózkodási helyét."

Nemigen.

Szögeden biztos nem...

Burn Out # 2017.05.04. 15:39

le lehet papírozni, hogy a családi pótlékot az a személy kapja meg, akinek a háztartásában a gyermekek vannak. ha mindenki lenyilatkozza, le is tanúzzák, akkor a MÁK elfogadja és nem kell visszafizetni, ha esetleg valaki kitalálná, hogy jogalap nélkül vette fel a pénzt a szülő.

Burn Out # 2017.05.04. 18:33

az igénylő háztartásában kellene élnie a gyermekeknek. előfordulhat, hogy a folyósító szerv visszafizetésre kötelezheti, vagy a tényállás tisztázása érdekében nyilatkozattételre hívhatja fel a feleket. hivatalból miért is kellene észrevenni, hogy a gyermekeknek van ideiglenes címe?!...

Lyonee # 2017.05.04. 19:38

"napközben életvitelszerűen is ott tartózkodnak"
Éjszaka és hétvégén hol vannak a gyerekek?

Burn Out # 2017.05.05. 05:28

ezzel csak annyi baj van, hogy a legelső kérdésed nem erre vonatkozott, amúgy rendben van.

pazs # 2017.05.05. 07:56

Hivatalosan vagy gyakorlatilag nem élnek a szüleikkel? Na látod.

pazs # 2017.05.05. 08:24

Én is utálom ezt az össze-vissza lakcímbejelentéseket, de Helvig rokonai esetében úgy tűnik, a jogszabályoknak és a tényleges helyzetnek megfelelően járnak el: a gyerekek a szüleikkel élnek (és ott is van a lakcímük), napközben pedig sűrűn vannak a nagyszülőknél (ott van a tartózkodási helyük), nem mellesleg közel az iskolához.
Az a probléma, hogy a szülők kapnak családi pótlékot, pedig a család abban a lakásban (ahol a szülők és a gyerekek lakcíme van) csak alvás közben van egyszerre? Vagy mi? Mit szeretnél elérni, Helvig?

pazs # 2017.05.05. 08:45

Az iskola nem, de például a kollégium meg a bérelt lakás simán.

Azért megnéztem a jogszabályt, a tartózkodási hely az, ahol a lakóhely elhagyásának szándéka nélkül három hónapot meghaladóan tartózkodik a polgár. Lakóhely meg az, amit életvitelszerűen otthonául használ. A Helvig által közöltek szerint ez az esetükben stimmel. Ő sem állítja, hogy a bejelentés és a tényleges állapot között eltérés van, hanem valamiért a családi pótlékon rugózik.

pazs # 2017.05.05. 09:39

Ott van a jogszabály meghatározásában: tartózkodási hely az, ahol a polgár három hónapot meghaladóan tartózkodik a „lakóhely elhagyásának szándéka nélkül”.
A hivataloknak meg azért nem tűnik fel, mert nem ellenőrizgetik a nyilvántartást - nincs olyan, hogy na kérjük le azoknak a kiskorúaknak a listáját, akiknek a lakóhelye vagy a tartózkodási helye más attól a személytől, aki a családi pótlékot rájuk tekintettel igényli és menjünk ki ellenőrizni, hogy rendbe' legyen a nyilvántartás. Nyilván ha valaki bejelenti, kivizsgálják.

pazs # 2017.05.05. 09:46

Értelek, ha tényleg soha nem alszanak ott, akkor valóban.
Annyira kínos, hogy vannak, akik trükköznek a címekkel, ez amolyan szokás, mint az adófizetéshez való hozzáállás ("kénytelenek").

pazs # 2017.05.05. 10:26

Hát nem tudom, az én ismeretségi körömben nem hívjuk hülye baromnak a nagyszülőt, aki akár naponta is, de a saját pénzén ad enni az unokájának. Persze ha ez őt zavarja és nem szól a szülőknek, az persze más.

A lakcímbejelentéssel trükközést ellátások céljából (óvoda, iskola, parkolási engedély stb.) én is elítélem.

pazs # 2017.05.05. 11:13

Na, látod, így értem és megértem. Tipikusan olyan helyzet, amiben nagyon sokat segítene, ha a résztvevők nyíltan kommunikálnának egymással, de helyettük ezt nem tudjuk megtenni és nem is lehet.

Annó óvodás koromban a szüleim egy tanévet külföldön dolgoztak és addig a nagyszüleimnél laktam (azon a településen jártam oviba is), a szüleim - utólag mesélték - eléggé ki voltak akadva, hogy a már akkor is nyugdíjas nagyszüleim bizony kértek pénzt tőlük erre az időszakra, de én tökre megértem őket és utólag már a szüleim is.

(Kicsit sokat használom a "persze" szót, úgy látom.)

pazs # 2017.05.05. 12:47

De egy hülye helyzet, szóval nem fizetted az unokaöcséid étkezéseit és még el is kellett költöznöd? Bah.

Beryl21 # 2017.05.06. 08:08

Temahoz kapcsolodoan lenne kerdesem: Jogszeru-e az, hogy az egyik szulo - a masik hozzajarulasa nelkul - a sajat szuleihez (nagyszulokhoz) jelentse be a kk gyermek allando lakhelyet, amikor neki sem az az allando bejelentett lakhelye? Van esetleg valamilyen jogszabalyhely, ami ezt a kerdest egyertelmuen szabalyozza? Koszonom elore is a valaszt!


Beryl 21

Lyonee # 2017.05.06. 08:54

A mama haszonélvezetével?