Élettársi kapcsolat megszűnése


Dati61 # 2016.06.13. 20:54

Tisztelt jogvégzett Tagok! Segítséget, tanácsot kérnék az alábbiakban (Igyekszem rövidíteni, ha a helyzet átlátásához még hiányoznak információk, természetesen minden kérdésre válaszolok) 4 éves élettársi kapcsolat megszűnését követően saját tulajdonú személyes tárgyaimnak, ingóságaimnak csak kis részét tudtam elhozni, mivel volt élettársam lecserélte a kapun a lakatot és szexuális együttlétet szabta feltételként, hogy bemehessek, amit visszautasítottam. 2 héttel ez előtt - telefonon látszólag elfogadta, hogy nem lesz közöttünk szexuális kapcsolat, beengedett amikor is néhány szatyor könyvet volt időm összepakolni - amikor is megtámadott. (Részletekbe most nem mennék bele) Az óta minden kommunikációt megszüntettem vele, viszont keresem a megoldást, hogyan juthatnék hozzá a holmimhoz, bútoraimhoz, egyebekhez. Többek között nála van egy tavaly vásárolt kazán és radiátorok, amikhez ő adott kölcsön 100.000 Ft-ot. Ha csak ezeket tartotta volna vissza, amíg ezt nem rendezem, azt elfogadom. De, ezeken kívül még nagyon sok mindenem nála van, amihez nem férek hozzá: ágy, szőnyeg, tv, hűtő, szekrények, fényképek, iratok...végül is egy teljes lakás berendezése, illetve például téglák, amik szükségesek volnának a házam rendbetételéhez. A fizetésem nagy része üzemanyagra megy, hiszen naponta 120 km-t autózom a munkahelyem és az otthonom között, ezért fordulok ügyvéd helyett a fórumhoz segítségért. Telefonon nem vagyok hajlandó beszélni vele, e-mailt nem olvas, ha én írnék neki levelet, nem venné át. Attól tartok, hogy kárt tesz bosszúból a dolgaimban, illetve ha meg is egyezünk egy napban, amikorra megrendelném a költöztetőt, mégsem lenne otthon. Volt joga lecserélni a lakatot? (Be is vagyok jelentve hozzá) Mi lehet a menete annak, hogy el tudjak hozni mindent végleg tőle?

lajcsó # 2016.06.13. 21:10

"(Részletekbe most nem mennék bele)"
Itt nem is kell, hanem a rendőrségen! Ezt a lehetőséget a volt párod jobb belátásra térítésére, nem lenne szabad kihagynod!

Dati61 # 2016.06.13. 21:17

Voltam a rendőrségen. Nem aznap, mert akkor egy telefon előfizetést kellett sos-ben intéznem, mivel a telefonomból is kivette a sim kártyát.(flottás, munkahelyi, az ő nevén - azt már tudom, hogy nem lett volna joga hozzányúlni a telefonomhoz (se) de letiltatni bármikor. Viszont, ez már nem fontos. E-mailben ment a feljelentés másnap, pénteken hívtak be felvenni a jegyzőkönyvet. Mivel a hajtépésnek, fej falbeverésének nincs feltétlenül külsérelmi nyoma, csak az egyik ujjam van még most is bedagadva - törés nincs - ezért valószínűleg minden következmény nélkül megússza. Nem fognak eljárást indítani ellene.

Dati61 # 2016.06.13. 21:33

Van lehetőségem a bejegyzésem címét módosítani, kiegészíteni?

Dati61 # 2016.06.14. 04:07

Kérdeznék konkrétabban, hátha úgy könnyebb tanácsot is adni. 1. Volt-e, van-e joga kicserélni a lakatot és megakadályozni a saját tulajdonú ingóságaim elhozatalát? (Az ingatlan, ahol együtt éltünk, az ő tulajdona, de tartózkodási helyként én is be vagyok jelentve.) Ha nem volt, van-e valamilyen ide vonatkozó törvény, amire hivatkozhatok? 2. A fizikai bántalmazás után milyen törvényes lehetőségem van arra, hogy az ingatlanba beengedjen úgy, hogy saját magamat meg tudjam védeni, illetve a költöztető cég embereit beengedje? 3. Hogyan tudom elérni, kikényszeríteni, hogy ez meghatározott, egyeztetett napon valóban megtörténjen? Sürgős lenne, hogy minél hamarabb tudjak valamit intézni, mert szükségem van a dolgaimra (nyári ruházat, cipők, iratok, bútorok stb)

Hekus # 2016.06.14. 07:44

Nehéz ügy, mert ha neked kell bizonyítani hogy mi a tied, akkor azt számlával tudnád csak! Ha a helyszínen vagy, és fenyeget, hívj rendőrt, így biztos be fog engedni a cuccaidért.

Dati61 # 2016.06.14. 09:17

Nincs vita - ez idáig legalábbis nem volt - azt illetően, hogy mi az enyém, mi nem az enyém. Az általam vásárolt kazánról éppen van adás-vételi szerződésem. Azt szeretném tudni, hogy 1. kötelezhető-e arra, hogy beengedjen és tűrni, hogy költöztető cég, családtagok segítségével elvigyem az ingóságaimat, vagyontárgyaimat, építési anyagaimat? 2. Milyen mértékben köteles alkalmazkodni az általam megadott naphoz, vagy én vagyok köteles alkalmazkodni az általa megadotthoz? 3. Jogomban áll/na-e az ingatlanba - akár a hozzájárulása nélkül is - bemenni? Neki volt-e joga lecserélni a kapu lakatját, megakadályozva ezzel, hogy saját ingóságaimhoz, vagyontárgyaimhoz hozzájussak? A kölcsönre teljes fedezetet nyújtó vagyontárgyakon felül (tehát a kazánon és a radiátorokon túl) más vagyontárgyaim, személyes dolgaim elszállítását is megakadályozta, ami értékben kb. 500.000 Ft-ot képvisel, ugyanakkor vannak olyan tárgyak nála, amelyek pótolhatatlan értéket képviselnek.

ObudaFan # 2016.06.14. 12:15

Azok az ingosagok foszabaly szerint közösek, hiszen élettársak voltatok. Ebből a szempontból mindegy is, hogy mit ír a számla. Polgári perben tudod kovetelni a téged illető rész kiadását.
Ha önként kikoltozesi, akkor nem koteles beengedni.

Dati61 # 2016.06.15. 07:32

Ha élettársi vagyonjogi szerződés hiányában az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.

Tehát, kizárólag a vagyonszaporulat megosztása lenne követelhető, az élettársi kapcsolatba vitt saját "vagyon" ugyanúgy különvagyonnak minősül, mint házastársak esetén. Nem költöztem ki(!) önként, hiszen nem fejeződött be - csupán folyamatban volt a kiköltözésem, amikor lecserélte a lakatot, majd mikor mégis beengedett, erőszakoskodott velem illetve bántalmazott. A tulajdonomat, tárgyaimat illetően azokkal én vagyok jogosult rendelkezni, azokat használni, nem tarthatja magánál akaratom ellenére. Ennek a jogomnak kívánnék érvényt szerezni, ennek a módjára kérnék javaslatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.15. 10:04

Szóval jobban tudod. Akkor miért kérdezed?

Dati61 # 2016.06.17. 07:25

Jobban nem tudom, de 3 hete keresem a megoldást, az ide vonatkozó, felhasználható információkat, törvényeket, hivatkozásokat. Köszönöm, már megkerestem egy ügyvédet. Azért az első lépés nem a per, hanem az ügyvédi felszólítás, ami tartalmazza, hogy nincs joga magánál tartania az ingóságaimat. Arra az esetre, ha nem teszi lehetővé, hogy elhozzak mindent, ami az enyém - kilátásba helyezzük a pert.

Dr.Attika # 2016.06.17. 07:54

Ügyvédi felszólítás általában semmit nem ér. Felesleges körök futása. Ahogy ObudaFan kollégám írta ingó kiadása iránti pert kell indítani.

Dr.Attika # 2016.06.17. 07:56

Ebből az esetből is látszik, hogy az élettársi kapcsolat- összeállunk, mint a juhtúró- alkalmatlan a közös szerzemények törvényes védelmére és elismertetésére.

Kisfiatal # 2016.06.30. 04:35

Üdv!

Kb 1.5 éve együtt élek egy csajjal, előtte jó fél évet jártunk, majd összeköltöztünk. 1 évig egy panelban laktunk, majd vettem egy kis házat és odaköltöztünk.
Sajnos nem vagyok biztos benne hogy ez a kapcsolat sokáig tart, ezért tájékozódom az esetleges vagyonmegosztásról szétválás esetén. A tények: a páromnak nem volt normális melója egész mostanáig. Most egy fél éve munkanélküli volt, tehát én tartottam el. Előtte is csak 4 órás melója volt, de a fizetését ideadta(nem kértem). Az egy 30-40e ft volt havonta. A ház teljes egészében az én ill családom pénzéből van. A párom a háztartásban szinte mindent megcsinál, és az apja sokat segít a ház körül(felújításra szorul). Olvastam hogy ezt is forintosíthatják.
Papírjaink, szerződésünk stb nincs az élettársi kapcsolatról, de azt hiszem bizonyíthatóak a dolgok(tehát mióta élünk együtt, és ki mennyit keresett).
Kérdésem: esetleges szétválás esetén mennyi "járna" neki? Egyébként nem hiszem hogy kérne bármit is, de ki tudja. Persze adnék is neki valamennyit ha úgy alakul, csak a házat(felét) ne vigye :D

Kisfiatal # 2016.06.30. 04:44

Ja még annyi: jelenleg nincs ide bejelentve, de előtte tartózkodási helyként egy címen voltunk. Most nem. Olvastam, hogy ki se lehetne tenni ha be van jelentve??

ObudaFan # 2016.06.30. 16:01

Teljesen mindegy, hogy hova van bejelentve, peres úton lehet kitenni. De persze ha van a házban tulajdoni hányada, akkor használati joga is lesz, míg a kozos tulajdont meg nem szuntetitek.
Hogy mennyi jár neki, az ilyen kevés adatból nem valasholhato még. Figyelembe kell venni a szerzési aranyokat, valóban a háztartási munkát is és persze a csaladodtol kapott támogatást is.

Kisfiatal # 2016.06.30. 18:57

Ja, a házban nincs tulajdona, 1/1 az enyém. Fő kérdés, hogy ez beleszámít e a "szerzett vagyonba". De csodálkoznék, lévén az én megtakarításomból +családom segítségével lett megvéve.. Esetleg a házfelújítás költségei számíthatnának bele nem?

Kisfiatal # 2016.06.30. 19:03

Még annyi, hogy az esetleges osztozkodásnál az nem számítana bele hogy egy fél évig teljesen eltartottam? 0 ft jövedelme volt.. Meg előtte is effektíve én tartottam..

ObudaFan # 2016.07.04. 05:25

Fő kérdés, hogy ez beleszámít e a "szerzett vagyonba". De csodálkoznék, lévén az én megtakarításomból +családom segítségével lett megvéve.. Esetleg a házfelújítás költségei számíthatnának bele nem?

Azok beleszámíthatnak, de a szerzés vonatkozásában is neked kellene igazolni, hogy teljes egészében saját megtakarításból és családi segítségből vetted.

Még annyi, hogy az esetleges osztozkodásnál az nem számítana bele hogy egy fél évig teljesen eltartottam? 0 ft jövedelme volt..

Ennek van jelentősége, hiszen a közös szerzeményeken az összes szerzés arányában szereztetek tulajdont.

Balsors # 2016.07.04. 11:45

Üdv,
Nagy gonddal küszködök és szeretnék valamilyen segítséget vagy tanácsot kapni hogy mi tévő lehetnék.
A problémám:14 éve élek élettársi kapcsolatban a párommal,van 4 közös gyermekünk.De az utóbbi 2 évben megromlott köztünk a viszony,menthetetlenül. Közös lakásban élünk. A párommal próbáltam egyezségre jutni hogy költözzön el,mert a gyerekeknek sem tesz jót ha állandóan azt látják hogy marjuk egymást.Erre az volt a válasza hogy felejtsem el,mert a ház az övé is.Akkor legyen,mondom én:elköltözöm én,de a gyerekekkel együtt.Mire a válasza erre is meg volt.-Mehetsz,de a gyerekeidet nem viszed sehova és nem is látod soha többet,a portára a lábad nem teheted addig amíg én élek.De volt rá alkalom hogy azzal fenyegetett meg ha szóba került a "válás" hogy -ha megtudja hogy lesz valakim vagy csak merjem megtenni hogy elhagyom őt akkor elveszi az életemet.Nem fél semmitől és senkitől. Kérem adjanak tanácsot,mit tehetnék hogy a gyerekek ne szenvedjenek tovább.

Balsors # 2016.07.04. 11:56

Én már nem bírok tovább így élni mellette,de ha a gyerekeket elveszi tőlem abba belehalok.De egyenlőre az is problémát jelent ha elköltözöm,a gyerekeket egy kis időre nála kell hagynom,mert a lakhatást meg kell oldanom.De akkor is az én gyermekeim maradnak,semmiért és senkiért nem mondanék le róluk.Fenn állhat az a dolog,hogy én elköltözöm ugyan,de őket ott hagyom akkor én leszek az aki "elhagytam a családom" és így hátrányba kerülnék egy esetleges gyermek elhelyezési ügyben? Tényleg csak kis időről lenne szó,még ki csinosítom a kis lakást amit találtam a,addig ők maradnának a rendezett családi házban.De mi van ha ellenem hangolja addig is őket?! Borzasztó egy helyzet,borzasztó tanácstalan vagyok.

mamamacoka # 2016.07.04. 14:08

Balsors, vannak anyaotthonok, ahol segítséget kérhetsz ideiglenes időre, és viheted magaddal a gyerekeket, és ha valósnak érzed az életveszélyes fenyegetést, azt sem titkold el ott, kapsz segítséget mit tegyél;

itt találsz elérhetőségi lehetőségeket:

http://gyerekkel-egymagam.reblog.hu/…nai-budapest

itt is:

http://www.anyaotthon.eoldal.hu/

itt is:

http://www.lea.hu/hu/lea-otthon

és van még több is, vidéken is Bp-en is,

a gyerekeid nélkül ne menj , mert később nem fogod megkapni őket, az anyaotthonok a gyerekeiddel együtt befogadnak;

diemd08 # 2016.08.15. 15:13

Jó napot! szeretném megkérdezni, hogy ha szakítottam az élettársammal tudok-e tőle valami jogi úton pénzt behajtani a nevemen lévő személy kölcsönre? A pénzt együttlétünk ideje alatt vettem fel, mikor kiköltöztünk Hamburgba egy itteni bankban. Az ő tanulási költségeinek fedezésére, illetve az itteni albérletünk berendezésére. Nem akar segíteni a visszafizetésben, de sok mindenről maradt meg számla, a dolgokat amiket vásároltunk 50-50%ban osztottuk el. Vagy mivel ez külföldön történt, külföldi bankkal a jogi dolgokat itt kell rendezni? Köszönöm a válaszukat előre is!

ObudaFan # 2016.08.15. 20:06

A bankkal külföldön kell rendezni, de ha az elettarsad Magyarországon lakik, akkor magyar bíróság előtt követelheted tole, hogy térítse meg a visszafizetett törlesztőrészletek ráeső részét.

arpad64 # 2016.08.23. 17:20

Tisztelt Szakértő(k)!
Volt élettársam élettársi közös vagyon megszüntetése tárgyában indított pert. A jó viszony idején épült családi ház esetén a telek és a felépítmény is 50-50 %-ban került a nevekre bejegyzésre a földhivatalnál.
A telek megvásárlása azonban -korábbi szerződésekkel és átutalásokkal- igazolhatóan a megismerkedésünk előtt 100 %-os tulajdonomat képező sorházi ingatlan eladását követően, kizárólag az én pénzemből került megvásárlásra. A másik felet valójában a felépítmény 50 %-a illetné meg.
Kérdés, hogy milyen jogcímen kérhetem a bíróságot, hogy a telek értékének 100 %át a javamra vegye be az elszámolásba?
A választ előre is köszönöm.
Á