Ki a legközelebbi családtag a jog szerint?

Linnax # 2016.11.22. 16:37

Immaculata (de szép név!) és wers köszönöm! Ez csak azért okozott gondot, mert anyukám azt mondja, hogy ne ugráljak, várjam meg a hagyatéki tárgyalást.
Tetszett a "vita" :) - utánanéztem... Ilyenkor sajnálom, hogy már nem dolgozom. Most már csak butulok :(
De szerencsére nálunk egyikünknél sem volt szó ilyen problémáról, ha a "vén" gyerekeink időben a lábukra álltak volna, talán újra jó lett volna mindannyiunk kapcsolata.
A (térben) távoli rokon jó rokon!

Rexor # 2016.11.22. 13:31

Wers: lex imperfecta :) Jogszabály: Ptk. 4:24&

wers # 2016.11.22. 13:02

oh Rexor „ami jogos, de nem törvényes az az, hogy a felesége magát megcsalja” idéznéd a törvényt, ami tiltja? Mármint a magyar törvények szerint. De leginkább a büntetési tétel érdekelne.

wers # 2016.11.22. 12:49

A legközelebbi kormányablakban kérhetsz, vagy az illetékes anyakönyvvezetőnél.
:))
Én a "vagy"-ot javasolnám. Anyakönyvvezető.

OFF
Immaculata, nem veled akarok vitatkozni, csak tapasztalat, de majdcsak felnő egyszer a kormányablak is a feladatokhoz.
ON

Immaculata # 2016.11.22. 12:33

A legközelebbi kormányablakban kérhetsz, vagy az illetékes anyakönyvvezetőnél.

http://kormanyablak.hu/…2/ANYKV00010

Linnax # 2016.11.22. 11:02

Nyilvánosan nem akarom kiteregetni a szennyest, bár én vagyok a sértett fél. Nem tudom, kitől és hogyan és hogy én kapom-e meg a halálozási okiratot, meg a halotti anyakönyvi kivonatot. Kézhez kaphatja-e más? Mit tegyek? Tegyek valamit, vagy "intéződik" hivatalból?

Linnax # 2016.11.22. 10:57

bocs, a férjem temetése után vagyok, igen rossz idegállapotban.

Dr.Attika # 2016.11.22. 10:04

Linnax megsértődik, holott nem kellene. Értelmezhetetlen a felvetése. Nem szórakozunk mi itt csak én pl. a hozzátartozói minőség kiterjesztésére hívtam fel a figyelmet. Honnan veszi, hogy manapság helye van kiközösítésnek a családból? Nem az ókorban élünk. Nagyon aktuális lenne az általános iskolától a közép iskoláig a "Jogi ismeretek" tantárgy bevezetése.

Rexor # 2016.11.22. 09:49

off

Valamiért erről ez a régi vicc jutott az eszembe:

Megy a diák a jogász záró vizsgára, de nem tanult semmit. Bemegy a profhoz egyből mondja is hogy profeszzor úr megmondom az igazat nem tanultam a vizsgára, de már nagyon kéne a diploma. Úgyhogy azt gondoltam, hogy felteszek önnek egy kérdést, ha maga nem tudja a választ megadja az ötöst.
A profeszzor 40 éves praxisa alatt ilyet még nem halott, de végül azt mondja hogy üsse kő legyen.
Mondja a kérdést a diák ami így hangzik: Mi az a mi törvényes, de nem jogos, jogos, de nem törvényes, és se nem jogos se nem törvényes.
Gondolkozik a professzor de nem tudja, már minden segédjét behívta de azok se tudják így végül azt mondja hogy legyen magáé az ötös.
Jön be a következö diák már nyúlna a tételekér de a profeszzor egyből leinti és azt mondja, hogy nem kell, csak egy kérdésre kell válaszolnia.
Nem érti a dolgot a diák. A professzor meg már mondja is a kérdést: Mi az ami törvényes, de nem jogos, ami jogos, de nem törvényes, és ami se nem jogos se nem törvényes.
Egyből mondja a diák hogy csak ennyi? Csodálkozik a professzor de hallgatja a választ:
Ami törvényes, de nem jogos az az, hogy maga 80 éves és 20 éves felesége van, ami jogos, de nem törvényes az az, hogy a felesége magát megcsalja, ami se nem jogos se nem törvényes az hogy akivel a felesége magát megcsalja annak maga ötöst ad.
on

Linnax # 2016.11.22. 08:35

Tisztelt KBS! A történet hosszú és összetett. Nem bonyolult, de még folytatódik is. A lényege, hogy bizonyos iratokat és okiratokat ki birtokolhat a családban (vagy abból kizárva). Ha segítene nekem, nyitott, tiszta szemmel látni, akkor inkább e-mailban írnám meg.
(Bocsi, de tegnap "elment" az internetem, szerelni kellett.)

Linnax # 2016.11.22. 07:41

Elnézést, de van itt két hozzászólás, amit "kissé nagyon" bántónak találok, nem óhajtanék velük beszélgetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.21. 18:16

Nem mondanám, hogy ez nagyon konkrét volt.

Burn Out # 2016.11.21. 17:57

Attól függ, hogy milyen jogait szeretnéd csorbítani. Mondjuk az emberi méltósághoz való jogát nem kellene, főleg nem nagy nyilvánosság előtt.

Linnax # 2016.11.21. 14:46

Van, akinek még anyós sem kell.... :o

Linnax # 2016.11.21. 14:44

Ki lehet-e közösíteni a családból a nem elvált, de pillanatnyilag különélő házastársat? Lehet-e csorbítani a jogait? Jogos-e nagy nyilvánosság előtt megalázni?
Semmi "óriási" dolog nem történt, és a két fiú is már harmincon túl van.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.21. 14:36

Inkább kérdezzük meg, hogy mi a konkrét probléma.

Immaculata # 2016.11.21. 14:01

:) Ehhez a plusz információhoz akkor még annyit hozzátennék, hogy az egyeneságbeli rokon:

• gyermek - szülő,
  • unoka - nagyszülő,
  • dédunoka - dédszülő,
  • stb.
Linnax # 2016.11.21. 13:53

Köszönöm szépen!
(Bocsi, kék szemű szőke vagyok :D)

Immaculata # 2016.11.21. 13:45

Ptk. 8:1. § [Értelmező rendelkezések]
(1) E törvény alkalmazásában

1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
  2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;
Linnax # 2016.11.21. 13:31

:DD Errefelé általában kék

Linnax # 2016.11.21. 13:30

Igen, két saját fia

Immaculata # 2016.11.21. 13:14

Egy házas nőnek milyen színű szeme van előfordulási sorrendben?

Immaculata # 2016.11.21. 13:13

Gyermeke van?

Linnax # 2016.11.21. 13:12

Egy házas férfinek kik a legközelebbi családtagjai - sorrendben?