Hagyaték


Héta1 # 2020.03.12. 12:38

T. Fórum!
Milyen arányban részesülnek az örökségből a vélt örökösök alábbi viszonylatban, örököl-e házastárs ebben az esetben az új Törvény szerint, mert a házastársakra is új szabályok vannak?
Örökhagyónak se leszármazottja, se testvére, se házastársa nincs, szülei sem élnek. Édesapjának, volt egy fiú testvére (ő is meghalt), akinek él egy fia (1. vélt örökös). Örökhagyó Édesanyjának is volt egy fiú testvére (ő is meghalt), akinek él a felesége és két gyereke (2. 3. 4. vélt örökösök)
Másik kérdésem, fenti 1. vélt örökös fiú válófélben van. Milyen esetekben kaphat az örökségből a feleség? Nem szeretnénk, hogy kapjon, semmi köze hozzá.
Előre is köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.12. 14:05

semmi köze hozzá.
Akkor?

(Egyébként az öröklés törvényes rendje vajmi keveset törődik azzal, hogy ki mit szeretne és mit nem.)

drbjozsef # 2020.03.12. 14:17

Héta1,

Ha a feleség alatt a "vélt örökös 2."-t érted (tehát az elhunyt édesanyjának a testvérének az elő feleségét), akkor nem, ő nem örököl. Ahogy amúgy a másik feleség sem kap válás esetén semmit (az örökölt vagyon különvagyonnak számít, ezt érdemes igazolható módon bonyolítani ilyen esetben, például külön bankszámlára, hogy ne vegyüljön a közös vagyonnal).

A három unokaöccs/uokahúg fog örökölni egyenlő részben.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.12. 15:59

(Ha a nagyszülők egyike sem él már. :) )

helyettes_017 # 2020.03.12. 18:58

drbjozsef,

úgy érted az "egyenlő részben"-t, hogy 1/3-1/3-1/3??

Szabály # 2020.03.12. 20:54

Azt kérdezném, hogy a hagyatéki tárgyaláson az örökölt ingatlan értékének hàny százaléka a közjegyzői díj?

drbjozsef # 2020.03.13. 08:37

Szabály,

Nem annyira egyszerű az.

Nézd meg itt :

https://www.mokk.hu/…ijszabas.php

drbjozsef # 2020.03.13. 08:40

helyettes017,

Igen, úgy értettem, de most, hogy rákérdeztél, és felhívtad rá a figyelmemet, valóban nem helyesen.

A helyettesítési elv szerint örökölnek, vagyis az "1. vélt örökös" 50%-ot, és a "3.-as" és "4-es" pedig 25-25%-ot.

Héta1 # 2020.03.13. 09:28

Köszönöm szépen a választ.
Kérdeznék tovább:
Autó: A három örökös 50, 25, 25 %-ban, ahogy kiderült most, örökölnek egy 20 éves 100 e Ft-os leltári értéken lévő autót. Ha jól tudom, a kocsi kezelése, átiratások, esetleg eladás, a három örökössel igen problémás. Hogy lehet legegyszerűbben az egyik 20%-os örökös fiára hagyatni az autót?

Széf: Volt az örökhagyónak széfje, amit leltároztunk. A leltárfelvételkor arany ékszereket és régi pénzérméket találtunk (pl. Horthy ezüst 5 pengős, Kossuth 5 Ft-os. Ezeket a tárgyakat milyen leltári értéken szerepeltetik a hagyatéki eljárásban?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Héta1 # 2020.03.13. 09:32

Pontosítok, mielőtt megkérdeznék:
20%-ot rosszul írtam, 25%-os örökös a helyes.
A leltár természetesen a bankban történt a banki tanúk és a hivatalos hagyatéki leltárfelvevővel.

Szabály # 2020.03.13. 10:10

Megnéztem .2019jún.30-ig érvényes! Az 500000-5000000közöttikategória szerint az alapösszeg 11700,erre jön a különbözet egy százaléka.ehhez képest sokkal többet számolt nekem,és semmit nem keresett,ki senkit nem hívott fel, minden szolgáltatót én kerestem,telefonon. Levélben,ês már kétszer elmaradt a hagyaték átadás,arra hivatkozott, hogy a szolgálatók-e-on, gáz-nem kereste őt, nekem pedig azt mondták megkeresték a közjegyzőt! Semmit nem tehetek?

drbjozsef # 2020.03.13. 10:42

Szabály,

Az a "díj".
Ezen kívül szokott lenni még készkiadás, egyéb költség.
Kaptál elvileg díjjegyzéket.
Ha kifogásolod, jelezd neki.

Egy milliós nagyságrendű hagyatékra a 30-50ezer forint nem feltétlenül túlzás.

testvér60 # 2020.03.13. 12:58

Testvérem fél éve elhalálozott,hagyatéki leltárt az Önkormányzat felvette rövid időn belül,de a Közjegyző nem jelentkezett,ezért felhívtam és meglepődtem, hogy én a testvér is örökölök. Testvéremnek sem felesége, sem gyermeke, sem bankszámlája, de még 1 kerékpárja sem volt soha. Édesapám 10 éve elhalálozott, ekkor örököltük meg ketten a kis családi házuk apai részét fele-fele arányban. A másik fele édesanyámé, aki jelenleg is jó egészségben él, most már egyedül, mert a testvéremmel laktak együtt. A Közjegyző azt mondja telefonban, hogy én is örökölök a testvéremtől,mégpedig a 10 éve megörökölt apai házrész felét, a másik felét pedig az édesanyám fogja. Változtak a szabályok, nemcsak az édesanyám örököl mint egyenesági örökös? (én testvérként miért jövök a képbe?) Esetleg lemondhatok-e a hagyatéki tárgyaláson az édesanyám javára vagy ennek értelme nem sok lenne? Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2020.03.13. 13:28

testvér60,

A törvényes öröklés rendje szerint, leszármazók és házastárs hiányában a szülői "parentélia" örököl. Ide tartozik az örökhagyó két szülője, és minden szülői leszármazó - utóbbiakból csak az örököl, aki felmenője helyére kerül, mert az kiesik az örökségből.

Édesapád és édesanyád örökölne, de édesapád helyére a leszármazója, vagyis Te lépsz. Ezért örökölsz.

Visszautasíthatod az egész örökséget (NEM lemondás, az más). Ekkor édesanyád fog mindent örökölni (az esetleges később előkerülő tartozásokat is).

Akár osztályos egyezséget is köthettek a hagyatéki tárgyaláson.

De amúgy nincs sok értelme, ha jól értelek, édesanyád után úgyis Te örökölnél. (és amúgy, ha édesanyád belátási képessége csökkenne a jövőben, vagy becsapná valaki, legalább a mostani részed megmaradna. Sőt, én inkább azt mondanám, hogy ő adja neked a részét, és kapjon az egész ingatlanra haszonélvezeti jogot)

drbjozsef # 2020.03.13. 13:33

Héta1,

Hogy lehet legegyszerűbben az egyik 20%-os örökös fiára hagyatni az autót?

A hagyatéki tárgyaláson az örökösök osztályos egyezséget köthetnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy tetszőlegesen eloszthatják a vagyont az alábbi három feltétel esetén :
1.csak az örökösök vehetnek benne részt
2.csak a hagyaték tárgyait oszthatják el (nem vonhatnak be mást az egyezségbe)
3.mindenkinek kell örökölnie valamit. (legalább egy könyvet, az érték nem számít).

Ilyen egyezség öröklési illetékmentes.
(Ha neki ajándékoznák, az 18% illeték!)

Ezeket a tárgyakat milyen leltári értéken szerepeltetik a hagyatéki eljárásban?
Passz. Szerintem a leltárt felvevő utánanéz, meghatároz egy értéket, és ha ezt vitatja valamely fél, akkor lehet felkérni akár igazságügyi szakértőt is.

testvér60 # 2020.03.13. 14:23

Köszönöm szépen a gyors válaszod.
Kérdeznék még: Ha a törvényes rend szerint most megöröklöm az elhalt testvérem után az ő 10 éve az apai részkénti öröksége felét, akkor ez nem lesz illetékmentes nekem? Az a rész amit az édesanyám örököl a testvérem után illetékmentes lesz? Ebben az esetben célszerűbb lenne, ha „visszautasítanám az egész örökséget” és édesanyám örökölne mindent? Az osztályos egyezség kötésével vagy a visszautasítással lenne illetékmentes (vagy olcsóbb) a hagyatéki tárgyaláson nyilatkoznom? Köszönöm szépen.

drbjozsef # 2020.03.13. 18:01

testvér60,

Egyenesági rokon és házastárs örököl illetékmentesen. Neked kellene illetéket fizetni, lakóingatlan után 9%, minden más 18%.

Illetéket a ténylegesen örökölt vagyon után fizetsz, úgyhogy bármelyik megoldás jó. A visszautasítás talán egyszerűbb, mert a közjegyzők nem mindig állnak a helyzet magaslatán, és az osztályos egyezséget könnyű elrontani. A határozott, konkrét visszautasítás egyértelműbb.

De. Ez csak akkor igaz, ha neked nincs gyermeked (unokád, stb). Visszautasítás esetén kiesel az örökségből, és leszármazód lép a helyedre. Persze, ő is lemondhat, de ha kiskorú, akkor azt a gyámhivatal nem fogja engedni. Ilyen esetben marad az egyezség, csak ezt jól a közjegyző szájába kell rágni, nehogy ajándékozásként papírozza (ami önmagában illetékmentes te és anyukád között, de ahhoz előbb megszerzed a hagyatékot, ami nem illetékmentes neked), és figyelni, hogy a feltételei meglegyenek.

helyettes_017 # 2020.03.13. 21:13

Héta1,

nem mindenben osztom drbjozsef álláspontját, mert szerintem önmagában az osztályos egyezség megkötése nem illetékmentes, csak akkor, ha azt az örökhagyó egyenesági rokonai és túlélő házastársa, mint örökösök kötik.

Az unokaöccsök nem egyenesági rokonai az ÖH-nak, tehát alapvetően van illetékfizetési kötelezettségük.

DE! Az illetéktörvény szerint örökösönként 300 000 Ft forgalmi értékhatárig az ingóörökség illetékmentes, függetlenül az örökös személyétől. Vagyis a széf tartalmát illtékmentesen szerzik meg az unokaöccsök. Az abban talált tárgyak értékét a leltárelőadó az örökösök "bemondása" alapján, illetve becsléssel állapítja meg. Ha az örökösök között nem vitás a bemondott illetve becsült érték, akkor ez kerül feltüntetésre a hagyatékátadó végzésben.

A gépjárműre tudomásom szerint más szabályok vonatkoznak, azt nem tudják az unokaöccsök illetékmentesen megszerezni. Mértéke a visszterhes vagyonátruházási illeték (ami a gk. életkorától, teljesítményétől, köbcentitől függ) kétszerese.

Legegyszerűbb, ha az unokaöccsök a hagyatéki tárgyaláson olyan osztályos egyezséget kötnek, amely szerint a kocsit egyedül a végső tulajdonosnak kiszemelt személy szülője örökli, ő azt - a hagyatéki eljárás jogerős befejezését követően - illetékmentesen tudja a gyermekének ajándékozni. Szülő-gyermek közötti ajándékozásnál tudtommal nem kell eredetvizsgálat, "csak" az öröklési illetéket, /közjegyzői díjat/, valamint 12.000.-Ft-ot (új forgalmi + új törzskönyv) kell fizetni.

drbjozsef # 2020.03.13. 21:48

helyettes017,

Legegyszerűbb, ha az unokaöccsök a hagyatéki tárgyaláson olyan osztályos egyezséget kötnek, amely szerint a kocsit egyedül a végső tulajdonosnak kiszemelt személy szülője örökli

Ez bizonyosan nem lehetséges. Osztályos egyezséget csak az örökösök köthetnek egymás között.

nem mindenben osztom drbjozsef álláspontját, mert szerintem önmagában az osztályos egyezség megkötése nem illetékmentes,

Természetesen, unokaöcs/unokahúg öröklése illetékköteles, olyan értelemben kell fizetni, hogy megszerzik az örökséget. Úgy értettem, hogy maga az osztályos egyezségben "átadott" vagyon külön pluszban nem illetékköteles, ellentétben azzal, mint ha megszereznék az örökséget, és utána ajándékoznák el, ami így dupla illeték lenne.
A ténylegesen megszerzett vagyon után kell illetéket fizetni.

Szabály # 2020.03.14. 08:10

Köszönöm

testvér60 # 2020.03.14. 08:29

Köszönöm nagyon válaszod, még írnék ha segítenél a válaszaiddal továbbra is:

  1. Egy nagykorú fiam van (unokám nincs), ő is visszautasítja: csak személyesen tudja a közjegyzőnél vagy leírja, aláírja és én benyújthatom ezt?
  2. Édesanyám nehezen mozog, ezért engem akar meghatalmazni, de ha én visszautasítom az örökséget így az övé lenne az enyém is, akkor ellenérdekű féllé válok-e vele szemben és érvénytelen lenne ez a meghatalmazás?
  3. A Hagyatéki tájékoztatóban felsorolt meghatalmazotti lehetőségek közül már senki sem él rajtam (és feleségem,fiam) kívül. Így ki lehet meghatalmazott, feleségem esetleg?
drbjozsef # 2020.03.14. 11:07

testvér60,

Szerintem ezt meg kellene beszélned a közjegyzővel, mit fogad el.

Szerintem :

  1. Két tanús magánokirattal szerintem benyújthatod Te is, legfeljebb egy két tanús meghatalamazást is csináljatok.
  2. Szerintem itt nincs összeférhetetlenség. Ha a nevében mondanád le a hagyatékot, és te örökölnél, az lenne esetleg ellenérdekltség, de így nem. Az ő nevében nem kell nyilatkoznod semmit (ti. ha nem jelenik meg, nem tesz semmit, a törvény szerint kapja a hagyatékot).
  3. Ő biztos. Egyéb, nem közeli hozzátartozó esetleg másik közjegyző vagy ügyvéd előtti meghatalmazással, de annak meg nem sok értelme lenne.

De mondom, beszéld meg az eljáró közjegyzővel.

testvér60 # 2020.03.14. 12:38

Köszönöm szépen a segítségedet, a tájékoztatásod szerint fogok eljárni a közjegyzőnél a támpontjaid alapján.

BLTZ # 2020.04.06. 11:43

Szép Napot!

Egy nem teljesen tisztázott kérdésem lenne örökléssel kapcsolatban.

Párom édesapja elhunyt, várhatóan autót és ingatlant is örökölni fog, de elég nagy valószínűséggel hitelt is.

Azt már tudom, hogy apósom felesége, és párom együtt fogják megörökölni az ingóságokat, azonban a hitelek is ketté oszlanak? Együtt kell majd fizetniük a hátralévő tartozásokat, vagy ez egy az egyben a leszármazottra, ez esetben a páromra száll át? Ha a felesége adóstárs volt, akkor is egy része páromra száll, ha jól értem?

Köszönöm előre is,
BLTZ.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.06. 14:17

Ebből a szempontból a tartozás is ingóságként viselkedik.