Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.07. 12:19

Az a "párja" férj vagy élettárs? Nagyon nem mindegy.

Robi89 # 2019.04.07. 10:21

Tisztel szakértők!

Édesanyám után örökölnék egy ingatlanrészt. Az ingatlannak édesanyámon kívül a párja és a másik házasságából származó gyereke a tulajdonosa. A házon hitel van.

A hitel ingóságnak vagy ingatlannak számít? Ketten vagy hárman örököljük? Azt sajnos nem tudom hogy a hitel lakáshitel, vagy más fajta hitel, aminek a fedezete az ingatlan.

Mivel hárman voltak tulajdonosok és együtt is éltek, én úgy gyanítom a többi féllel közösen vették fel a hitelt és nem csak édesanyám. Sajnos én nem látok bele a hitelszerződésbe.

A közjegyző csak a bank követelését ismertette, de úgy gondolom, hogy az hagyatékba nem az egész hitelt kellene belevenni, hanem csak édesanyám részét a tulajdoni hányad arányában.

Ebben valaki meg tud erősíteni? Ha igazam van, akkor ezt a közjegyzőnek kell jeleznem, hogy rosszul van számolva?
Nem szeretném ha egy nap a bank a hármuk teljes hitelét rajtam követelné, hisz a másik két fél életben van.
Köszönöm a segítséget.

Robi

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.01. 04:57

A 7:4. §-nak nincs (4) bekezdése. Azt akarod kérdezni, hogy az (1) bekezdésének második mondata analógiásan alkalmazandó-e az életbiztosításra? Szerintem nem. Az viszont elképzelhető, hogy a kötvényben van valami hasonló feltétel.

economist # 2019.03.31. 23:47

Szép napot!

Ha egy közlekedési balesetben egy házaspár elhuny, és megkötött életbitosítások kedvezményezettjeként egymást jelölik meg, akkor Ptk 7:4 (4) alapján egyaránt kiesnek a kedvezményezetti sorból? Vagy esetleg más az eljárási rend, és a kedvezményezett örököse igényt tarthat bármire?

drbjozsef # 2019.03.22. 10:54

Ildikó,

NEm tudom miért érzem, hogy 5x ugyanaz a kérdés jön elő más nick alól... :/

De :

  1. - Nem "esik" örökség alá, nem része a hagyatéknak, de az örökös(ök) köteles részi alapjába beleszámít. Lehet igénye.
  2. - Honnan tudhatnánk azt? Kérni bármit lehet. Hogy jár-e neki, azt ki kell számolni.

(egy példa a "Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog" topikban a mai napon van).
Hogy milyen áron kell számolni, majd a bíró eldönti, ha nem egyeztek meg, és beperel.

wers # 2019.03.22. 10:37

Jogos ez a kérés

Úgy tűnik igen.

Nikcy # 2019.03.21. 16:46

Köszönöm a választ! Én úgy gondoltam, hogy mindig van. Nem háborogtam csak nem értettem, és tefonon majd csak hétfőn lehet hívni őket. Mégegyszer köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.21. 16:28

Pont azért nem lesz hagyatéki tárgyalás, mert egyedül vagy örökös, és nincs vita se.

(Az jut eszembe, amikor a jóembernek olyan gyorsan kihúzza a fogát a fogorvos, hogy szinte le se tud ülni. Erre háborog, hogy mi ez, máskor negyedóráig szokták kínozni vele.)

Nikcy # 2019.03.21. 15:50

Kedves fórumozók!

Örököltem egy házat, én vagyok egyedül örökös, nem valami nagy értékű, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ma kaptam a Dabasi közjegyzőtől egy levelet, hogy fizessek be 63.525 Ft-ot, és 30 napon belül küldi a hagyatékátadó végzést. Most én ezt nemértem, hogy létezik az, hogy semmi hagyatéki tárgyalás nem lesz csak úgy kiküldenek egy összeget, hogy fizessem be, vagy ez valami átverés? Eddig akármikor örököltem mindig személyesen kellett menni a közjegyzőhöz, ráadásul ez nem is ajánlottan lett feladva csak be volt dobva a postaládába. Még azt sem tudom, hogy mennyire értékelték fel a házat mert arról sem kaptam semmiféle papírt, amikor meg kintvoltak felbecsülni, nem mondták meg.
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2019.03.21. 15:48

15-től.

ObudaFan # 2019.03.21. 14:19

Ajándékozásnál nem is egyértelmű (ld.: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban )

De a te példádban speciel mindkét időpont az új törvény hatályba lépése utáni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.21. 11:29

Meg kellene egyezni.

zozoka49 # 2019.03.21. 09:07

Tavaly ősszel egy hirtelen jött 2 hónapos betegség után meghalt a férjem.17 évet éltünk együtt,mindkettőnknek második házassága volt.neki egy fia nekem egy lányom volt.A lányomékkal rendszeres kapcsolat, a fiával mikor összekerültünk nem volt kapcsolat, évekkel ezelőtt megszakadt.Elmondása szerint megsértődtek mivel mindent nem vett meg nekik.Én családcentrikus vagyok, többször próbálkoztam összehozni őket,.de elzárkózott,azt mondta ha nem kiváncsiak rá ő nem akarja.6 éve aztán a közösségi oldalon egymasra találtunk és felvettük velük a kapcsolatot.3 évig tartottuk, mi minden névnap,születésnapra meg közben is legalább havonta elmentünk, hozzájuk,karácsonyra pedig meghivtuk az egész családot magunkhoz.Ők csak karácsonyra jöttek el.Aztán egyik napról a másikra megszakadt, nem jelentkeztek,mi még karácsonyra is pénzt adtunk nekik de ők nem jöttek el hozzánk.Azóta se volt kapcsolat, annyira redukálódott, a név,szülinapján kapott egy smst köszöntéssel. Mi továbbra is minden alkalomra irtunk.Tavaly a betegsége felmerültekor mikor kiderült hogy menthetetlen elmondtam nekik,Akkor eljöttek és attól kezde mindennap telefonon érdeklődtek hogy van,Ez három hét volt ,azalatt háromszor voltak itt hétvégén, és meghalt.A temetést teljes egészében én álltam, a temetésünkre félretett pénzünkből, és a halotti tort is én fizettem a melletünk levő étteremben, az ő családjának, nekem csak a lányom volt ott velem, más családtagom már nincs, az ő családjából volt a másik 23 fő.Mivel a hagyatéki leltárnál nyilatkoztam hogy semmije nem volt, hagyatéki tárgyalást nem tüztek ki.fél óta velem nem tartották kapcsolatot,csak a temetésig.A héten hagyatéki tárgyalásra idéztek,ahol a közjegyző ismertette,hogy ügyvéd által terjesztett be kérelmet hagyatéki tárgyalásra.Az ügyvéd ismertette igényüket.,Nekem tulajdonomat képezte egy 2004-ben vásárolt gépkocsi amit az első férjemtől vagyonmegosztás során kapott pénzből vettem .ügyvédje azt mondja házassági közösség alatt szerzett vagyon, 700.000 ft.-ra értékelik és kéri a felét..Ezenkivül férjem 2015.-ben karácsonyra egy nagyobb összeget 500000 ft.-ot ajándékozott nekem és abből vettünk az én nevemre egy szőlőt.ennek is a felét kéri.Az adásvételi én vagyok a vevő, és minden barátja tudja, esetleges per esetén tanusitja is ,mivel nekik elmondta,hogy nekem veszi.Amikor összekerültünk volt a férjemnek egy ingatlana amit 5 év után értékesitettünk.számon kéri rajtam az ügyvéd hová lett a pénz.Hiába mondom, hogy elköltöttük,többször külföldön üdültünk.nem fogadja el.most volt az általuk kért hagyatéki ahol én elmondtam, hogy ez a helyzet.valószinű per lesz belőle mert ő nem fogadta el,. Én meg az ő követelését nem fogadtam el.kérésem:Jogosan követeli ezeket a dolgokat mert nem értem.Elég a bajom és még ilyenekkel kell foglalkoznom.

wers # 2019.03.19. 12:01

Úgy emlékszem, hogy ha adnak is egy példányt, hivatalosan ki is postázzák az összes érintettnek.

drbjozsef # 2019.03.19. 10:49

Lehetőség van, ha az ÖSSZES örökös lemond a fellebbezési jogáról, akkor jogerőssé válik. Szerintem ez esetben odaadják a határozatot is. Kérjétek, és akkor nem kell várni rá.

G62494 # 2019.03.19. 10:00

Kedves fórumozók,

szeretném megkérdezni, van-e arra lehetsőség, hogy a hagyatéki eljáráson az örökösök lemondjanak a fellebbezési jogukról, és így ne kelljen várni 15 napot, míg az jogerőre emelkedik.

Egyébként a hagyatékin már ki is adják a határozatot (akár jogerős akár nem) a feleknek, vagy az utólag, postán keresztül történik meg?

Köszönöm!

monaa # 2019.03.17. 21:18

Tisztelt Segítők!

Édesanyám január 1-én meghalt, élettársa január közepén felvette az elhunyt édesanyám nyugdíját, ami a közös számlájukra érkezett. Ebben az esetben az átvett nyugdíj (január havi) a hagyaték részét képezi-e? Kérhetem-e a közjegyzőt, hogy kérje le a számlájuk egyenlegét?
Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2018.11.18. 12:42

hegyigyorgy2

Itt vannak részletesen a lehetőségeid: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.18. 09:22

Ennyit dumálni...

Igen, lehet kérni bíróságtól, hogy szüntesse meg a közös tulajdont. De hogy milyen módon, azt majd ő dönti el.

(A hagyatékhoz nem sok köze van ennek a kérdésnek.)

hegyigyorgy2 # 2018.11.18. 06:45

Sziasztok,segítséget szeretnék kérni!!!FONTOS!!!
A párom a tesvérével 60-40% arányban a párom javára végrendelkezve örökölt egy lakást.A testvére egy alkoholista munkanélküli,de van egy családja(feleség gyerek,most válnak,akik ki akarják semmizni)kifizetni a páromat nem tudja,illetve tudná mert a családja adna neki "lelépési pénzt"válás után.a lakás értékét hagyatéki eljárás során 10 millió forintra értékelték,amit ő sokall,mivel hogy a mama lakására igényt tartana,de sokallja a párom részére kifizetendő 6 millió forintot.Jelenleg még üres a lakás,nem szeretném ha bevackolná magát oda mert akkor soha nem lehet onnan kirakni azt tudom,a lakás 60%-át se fogjuk tudni eladni hisz ilyet senki se akar venni,épeszű ember biztos nem.
Azt szeretném megtudni van e olyan lehetőség hogy akár a bíróságon kérni hogy árverezzék el a lakást,mielőtt elkezdődne a tartozások felhalmozása általa,aminek csak a párom inná meg a levét,mert eladni nekünk a részét nem akarja,de másnak sem,tehát magának akarja a lakást viszont szerinte maximum 6,8 milliót ér a lakás,tehát ő csak 4 milliót akarna fizetni érte ennyiért meg nem foja megkapni soha. Még annyit, hogy a mama halála óta a párom fizeti az egész rezsit, villanyt, nem adott hozzá, és ezután sem fog. A közös képviselőnél lehet kérni, hogy csak a rezsi 60%-áról küldjenek csekket, mert nem akarjuk fizetni az Ő részét is, és nem akarjuk azt sem, hogy adósság legyen rajta.

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT.
TISZTELETTEL:Hegyi György

drbjozsef # 2018.11.13. 06:19

Mosze,

Készpénzhez szeretnék jutni, de a testvérem nem akarja eladni, és kifizetni sem tudja a részem.

Miért lenne neked jó, ha a testvéred eladná a részed? Azt nem is teheti, mert nem az övé.

Egyébként a saját részedet bármikor bárkinek eladhatod, ahhoz nem kell a testvéred engedélye, legfeljebb elővásárlási joga van rá.

ObudaFan # 2018.11.12. 21:28

Mosze

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt.
Ennek részleteiről itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Mosze # 2018.11.12. 20:37

Tavaly örököltünk a testvéremmel ingatlanokat. Készpénzhez szeretnék jutni, de a testvérem nem akarja eladni, és kifizetni sem tudja a részem. Mit tudok tenni ebben az esetben?

ObudaFan # 2018.11.04. 11:13

Elég ha annyit írok neki, hogy nem tudok részt venni, de a visszautasítás jogáról negatív öröklés esetén nem mondok le?

Elég.

2.- Tehát ha letöltök simán a netről, az nem lesz jó? Az ügyvédi ellenjegyzés is pénzbe kerül ez esetben?

Jellemzően az ügyvédi szolgáltatás is pénzbe kerül, mint minden más.

3.- Helyrajzi számot is meg fogom tudni a jegyzőkönyvből?

Igen.

ez így helytálló?

Attól függ, mire vonatkozik. Két tanús megállapodás elegendő arra, ha valakit meg akarsz hatalmazni, hogy vegyen részt helyetted a hagyatéki tárgyaláson. Nem elegendő, ha meg akarod hatalmazni, hogy adja el az ingatlanban fennálló tulajdoni hányadodat.

ObudaFan # 2018.11.03. 19:17
  1. Jegyzőkönyvet fogsz kapni, de nem árt előre közölnöd a közjegyzővel, hogy a meg nem jelenésed nem jelenti azt, hogy lemondasz e visszautasítás jogáról.
  2. Ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott meghatalmazás szükséges.

3. Elvileg igen, de magad is megnézheted a tulajdoni lapokat, ha biztos akarsz lenni.