Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 14:57

Fogod látni. Ha van.

krisztmann # 2022.01.10. 13:59

Üdvözlök mindenkit.
A gondom a következő: meghalt Édesapám.
Őt testvérem ápolta, (édesanyámat én), és testvérem azt állítja, hogy édesapám jegyzőnél végrendelkezett, hogy a temetést testvérem intézze. És még mást is... így álll testvérem levelében. Kértem őt, hogy adja meg a jegyző elérhetőségét, hogy ezt az állítását ellenőrízni tudjam. Nme adja meg, majd... stb. Kérdésem: Mit tehetek, hogy megkapjam a közjegyző nevét? Mert gondolom: jogom van látni Édesapám végrendelkezését. - Köszönöm előre is a segítséget. Krisztmann

drbjozsef # 2022.01.10. 12:41

Bár lehet, hogy nem fog menni, ha nem érvényes a szigszám... :(
https://totalcar.hu/…yalas_elott/

drbjozsef # 2022.01.10. 12:38

wers,

Én is így csinálom, és elintézi a szerelő... :o)
(bár lehet egyszer régen aláfirkantottam valamit)
Ja, lehet, nem szabályos, de ha fontos használni az autót, akkor megtenném simán, mert a műszaki vizsgaállomás nem fogja vizsga előtt grafológushoz küldeni a meghatalmazást...

gylab # 2022.01.10. 12:22

Részvétem. Műszaki most még nem kell, ha nem akarsz külföldre menni vele, vészhelyzetileg. Ha kell a műszaki, az igen problémás lesz, mert még ha minden papír, minden adat teljesen jó, és nem telt be a forgalmi, akkor is kell az üzembentartó meghatalmazása. Ha viszont bármi gond van (Pl. megint átnevezik a Samarát Ladára, beletesznek egy pontot), vagy betelt, akkor mindenképpen okmányiroda lesz, ott csak az üzembentartó, vagy meghatalmazottja járhat el, ráadásul az ő nyomtatványukon.

wers # 2022.01.10. 10:36

én odaadnám egy autószerelőnek, nézze át, készítse fel, és vigye el levizsgáztatni, intezze el azt is ő.

Az enyém most volt műszakin, így csináltam, de kellett a meghatalmazásom. Én élek, így ez kivitelezhető volt.

Ki ad meghatalmazást ameddig a hagyatéki le nem zárul és meg kerül az örökös nevére?

drbjozsef # 2022.01.10. 10:25

csosza,

A műszakiztatáshoz nem kell a tulajdonos személyesen, én odaadnám egy autószerelőnek, nézze át, készítse fel, és vigye el levizsgáztatni, intezze el azt is ő.

A 13. nyugdíj és a nyugdíjprémium a rendelete szerint jár, nem ismerem pontosan, de valahol volt hasonló kérdés, és valamelyikre benne volt, hogy annak jár, aki adott hónapban (talán tavaly október) joogsult volt a nyugdíjra. Vagy hasonló, nem emlékszem pontosan.
Mármint, ha az elhunyt nyugdíjára kérdezel.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 08:17

Ha te vagy az egyetlen örökös, és hozzáférsz a számlához, akkor ki kérné számon rajtad?

csosza # 2022.01.10. 08:03

Férjem meghalt. Ha szükségem van a számláján lévő pénzre, átutalhatom-e az én számlámra ? A gépkocsi csak a hagyatéki eljárás után kerülhet a nevemre. Hogyan műszakiztathatom le ? Jár-e a 13. havi nyugdíj ? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.31. 16:22

Én is ezt mondtam. De aligha ez az igazi kérdése, hiszen ez nem az ő dolga, őt ez csak közvetve és nem érdemben érinti.

BEM # 2021.12.31. 13:47

Kovács Béla Sándor
Szerintem a kérdező affelől érdeklődik, hogy mi történik akkor, ha az örökhagyó halálát követően, de még az örökagyó hagyatékának átasa előtt örökös elhunyt, akkor mi lesz a hagytéki vagyonnal.

Irodakukac20
Ha a közjegyző értesül arról, hogy örökhagyó (I.rendű) örököse (II. rendű örökhagyó) is elhunyt, akkor a közjegyző tudni fogja hogy jogtechnikailag hogyan adaja át a II. rendű örökhagyó örököseinek a hagyatéki vagyont, akár egy eljáráson belül is.

"nem felhőtlen a viszonya a most elhunyt feleséggel és annak családjával"
A közjegyzőt nem érdekli, hogy a családi viszonyok milyenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.31. 13:17

És? Továbbra sem értem, mi a konkrét problémád,

Irodakukac20 # 2021.12.31. 12:54

Elhunyt személy nevére kerülhet tulajdon?

Irodakukac20 # 2021.12.31. 12:52

Korábbi házasságból származó örökös, akinek nem felhőtlen a viszonya a most elhunyt feleséggel és annak családjával...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.31. 12:47

Valószínűleg egy eljárásban fogja átadni a közjegyző a hagyatékot. De ezt neki kell tudnia, és fogja is tundi.
Neked mi ezzel a konkrét problémád?

Irodakukac20 # 2021.12.31. 12:35

Még a hagyatéki tárgyalás előtt meghal az egyik örökös, aki pl 1/2 tulajdonos lett volna ingatlanban. Ez esetben mi a megoldás? Átíródik az elhunyt nevére előbb, majd ott is lezajlik a hagyatéki tárgyalás vagy rögtön az elhunyt személy örökösei (teljesen más emberek) válnak az új tulajdonossá?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.18. 18:52

Ezért ez nem képezheti ági vagyon tárgyát,
Mindegy is. Végrendelettel szemben nem lehet ági vagyonra hivatkozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.18. 18:48

a meghatalmazás sem lehet továbbra érvényes

... hatályos...

drbjozsef # 2021.12.17. 18:38

Namiyo speedy,

Ha adásvételi szerződést írtatok alá, még nagynénéd életében, érvényes meghatalmazással, akkor az érvényes.
Ha jól értelek, csak ingatlanossal szerződtetek. Azt is lehet, de az adásvételit már nem kötheti meg a meghatalmazással - viszont ha ő lesz az örökös, akkor köthet szerződést (ilyenkor praktikusan előszerződést szokás kötni), akár a hagyatéki végzés előtt is.

A meghatalmazás bármelyik fél halálával megszűnik.
(Bár az új Ptk. nagykommentárjában is vita van erről, mivelhogy a régi Ptk.-ban konkrétan volt benne ez a passzus, az új Ptk.-ban viszont már nincs benne. De mivel az elhunyt jogképessége halálával megszűnik, így véleményem szerint a meghatalmazás sem lehet továbbra érvényes)

A köteles részt nem öröklés jogcímen szerzi az arra jogosult, az kötelmi igény. Ezért ez nem képezheti ági vagyon tárgyát, ha végrendeletben másra hagyta, akkor nem jár belőle semmi neked, tekintve, hogy unokaöccs/unokahúg köteles részre nem jogosult.

drbjozsef # 2021.12.17. 18:17

bga2,

A tulajdonjogi igények nem évülnek el.

Igen, póthagyatéki eljárást kell indítani.

Namiyo speedy # 2021.12.17. 17:14

Tanácsot szeretnék kérni. Nagynéném nemrég elhunyt. Elvileg végrendeletében az élettársát jelölte meg. Aki nem is szólt nekem addig amíg alá nem írtunk ingatlanossal egy szerződést közös ingatlanunk értékesítéséről. A bácsinak van meghatalmazása is. Most az a kérdésem hogy így tényleg el is lehet adni? Az ingatlanos szerint igen. De nem értem ki írja alá a nagynéném részét? A meghatalmazás így is érvényes? Nagynéném utolsó élő rokona vagyok. Hagyatékát nagymamámtól örökölte mint köteles részt. Ugyanis nagymamám kizárta őt az öröklésből. Én igényt tarthatók e így az ő részére?

bga2 # 2021.12.17. 16:25

Szeretnék tanácsot kérni.
Nagyapámat (a később említett ház tulajdonosát) 1966-ban bekövetkezett haláláig a vele lakó édesapám ápolta.
1966-ban nagyapám halálakor édesapám testvérei (összesen heten voltak testvérek) az ápolásáért hálából nekiadták a házrészüket édesapámnak (sajnos nincs meg az irat!)
2004-ben édesapám halálát követően a leány testvéremmel ketten örököltük a házat, a felesége (édesanyám) haszonélvezeti jogot kapott.
Édesanyám 2020-ban meghalt és ekkor szembesültünk azzal, hogy apám hét testvér közül egy részére 1966-ban 2/14 rész tulajdoni hányad mégis be lett bejegyezve. A fent említett testvér 1994-ben elhalálozott, de a 2/14 rész tulajdoni hányada még mindig most is be van bejegyezve.
Mi a teendőnk? Van elévülés vagy kell póthagyatéki stb.?

drbjozsef # 2021.12.16. 16:23

csuporka,

Nem akarlak megbántani, de most valami sokkal erősebbet kellene írnom, mint amit már egyszer írtam.

Bár igazából én vagyok a hülye, hogy nem kérdeztem rá.

Egészen eddig a "spórolt pénz"-etekről beszéltél. Egy szó nem volt állampapírokról.

Fontos tudni, hogy elhalálozási rendelkezést KIZÁRÓLAG folyószámlára lehet adni, értékpapírszámlára nem. Ha állampapírotok volt, akkor az nem volt "lekötve" (mert a banki betétlekötés egy teljesen más dolog), hanem egy értékpapírszámlán (alszámlán) KELL lennie, mert az állampapír az bizony értékpapír.

Úgyhogy ezen ismeretek tényében az egész eddigit dobhatjuk a kukába : a banknak van igaza, azt nem fogjátok megkapni csak a jogerős hagyatéki végzés birtokában, annak bemutatása után.

Komolyan nem kérdezted meg egyszer sem, hogy MIÉRT nem adják? Ez lett volna az első válaszuk, hogy ez értékpapír, erre nem vonatkozik a haláleseti rendelkezés.

Szóval vártok.

csuporka # 2021.12.16. 15:43

Itt csuporka A raiffeisen bank még mindig nem adja a takarékot. Bürokrácia malma óról lassan
és sokat hibázik Mit lehet tenni,?. A spórolt pénzünk állampapírként volt lekötve. Állítólag azt csak hagyatéki határozattal kapom meg. A elhalálozási rendelkezés dacára

drbjozsef # 2021.12.07. 12:21

Irodakukac20,

Igen, igen.
Általában vagy az idézett megy, vagy a törvényes képviselője.
A hagyatéki tárgylás nem nyilvános, ott csak az érdekeltek (vagy képviselője) tartózkodhatnak, illetve az, akinek a megjelentek megengedik (ha pl. az egyik örökös házastársa is elmegy, és bent szeretne maradni a tárgyaláson, a közjegyző MINDEN megjelent egyetértésével megengedheti ezt, de ő a tárgyalás menetébe nem szólhat bele)