Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökölt tartozás végrehajtása

drbjozsef #   2019.07.18. 10:12

biztos10,

Sajnos nemigen tehettek már semmit.

Amikor kitaláltátok, hogy megúsznátok ezt a kezesség dolgot, akkor kellett volna felkeresni egy ügyvédet, vagy legalább kérdezni, mert meg lehetett volna oldani - de már nem lehet.

A közjegyzőnek nem dolga a jogi tanácsadás. Ezért ha azt mondtátok neki, hogy a testvéretek javára lemondtok az örökségről, azt neki akkor így kell bejegyeznie. Vagyis hogy elfogadjátok az örökséget, és a testvéreteknek ajándékozzátok a vagyon részét. Ezzel sajnos megörököltétek a tartozásokat is.

Ha előre kérdeztek, elmondhattuk volna, hogy lemondani az örökségről csak az örökhagyó életében lehet. Amit Ti szerettetek volna, az az örökség visszautasítása. Ilyenkor nem örököltök, se vagyon, se tartozást. Csakhogy ilyet nem lehet valaki "javára". Ha valaki javára akarsz "lemondani" annak a jogi formája az ajándékozás.

Pláne pech, hogy ha mint testvérek örököltetek, és minden örökös visszautasítja a hagyatékot a húgod kivételével, akkor mindent ő is örökölt volna. Pont ahogy akartátok, csakhogy ezt így is kellett volna előadni a hagyatéki tárgyaláson.

Most már megörököltétek a tartozást is, pontosabban a szüleitek jogutódjaként a kezességet. Ily módon behajthatják rajtatok a tartozást, akár egyikőtökön is az egészet ha a húgod nem tudna fizetni - annyi korláttal, hogy csak az örökölt vagyonrész erejéig követelhetik. Amit azóta sajnos elajándékoztatok, de ez a bankot nem érdekli. Persze, utólag, mint kezes, követelheted a húgodtól a helyette esetlegesen kifizetett pénz, végső esetben perben.

A legtöbb, amit tehettek, hogy megbeszélitek a húgoddal, hogy fizesse a hitelt, szóljon ha gondja van, ne hagyjátok hogy késedelembe essen, ellenőrizzétek, hogy fizeti, és segítsetek neki ha kell, hogy a bank ne mondja fel a szerződést. Mert akkor tényleg bajba kerülhettek. Aztán idővel elrendezitek a dolgot egymás között. Minden más nagyságrendekkel többe fog kerülni mindannyiótoknak...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

biztos10 # e-mail 2019.07.17. 17:02

Érdeklődnék! Tavaly elhunyt édesanyám és édesapám mivel édesanyámék kezesek voltak egy kölcsönnél amit a húgom vett fel azért,hogy ne örököljük meg a kezességet a húgom számára a hagyatéki tárgyaláson le mondtunk az örökségről és ajándékként jegyezték be. Abban a tudatban voltunk,hogy le mondtunk örökségről . Erre az Otp -töl kaptunk egy levelet ,hogy azért az adósságot meg örököltük és adástársként be akar jegyezni. A húgom amit örökölt ingatlant fedezi tartozás értékét és semmiféle képen adóstársként nem szeretnék szerepelni.Tudnak-e abba segíteni ,hogy ez érdekébe tehetek -e valamit.Válaszokat előre is köszönöm!!!

Vadsuhanc #   2019.01.23. 16:56

Ha csak az ingatlan az örökség akkor a hagyatéki eljárásban foglalt - örökölt - ingatlanrész értékének megfelelő összeggel tartozol a tartozás megfizetésére.

kataraider # e-mail 2019.01.23. 16:51

Tisztelt Fórumozók !

Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz , hogy testvéremmel örököltünk a szüleink után egy ingatlant , sajnos elég sok tartozást jegyeztek be a hagyatéki után , és több végrehajtó is van ,összesen 6 követelés , több bank (rokon kezese volt a szülő ),önkormányzat , az összes tartozás több mint a ház értéke , már árverésről is van szó. Az a kérdésem hogy ugye az egyik végrehajtó a 6 közül árverésre fogja vinni a házat és meg is veszi valaki, akkor mi van a többi tartozással.
Szétosztják és kifizetődik az összes tartozás + a kamatai ami a tulajdonlapon van,vagy ha elárverezik a házat tőlem vonhatnak e vagy foglalhatnak e esetleg valamit. Segítségüket előre is köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2017.04.18. 19:04

Nemzeti Vagyonkezelő panaszolja a gyakorlatot
Mese. Városi legenda. Rémhír. Hazugság. Tévedés. Mindegy minek nevezzük. Ha most nem telefonról írnék, másolnám ide a NET-törvény szövegét, mely szerint az eszközkezelő által megfizetett vételáron felüli követelést a jelzálogjogosult köteles elengedni.

drbjozsef #   2017.04.18. 11:10

Hülyeség. Miért kellene engedniük? Kit érdekel, mit akar a bank, az állammal szemben is ugyanúgy járhatnak el, mint egy egyszerű természetes személy örökössel szemben : a hagyaték erejéig, leginkább azon tárgyain, végrehajthatja az örököst, megszerezheti az ingatlant, aztán azt csinál vele, amit akar. Ha kevesebbet ér, mint a hitel, így járt.

Nem lehet-e, hogy esetleg a Vagyonkezelő nem szeretné a hitelt, de szeretné az ingatlant? Na, pont ez is olyan, hogy nem érdekel senkit, a hagyaték tárgyait viheti a hitelező, és kész.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dr.Attika # e-mail 2017.04.18. 10:44

Az igaz. De a Nemzeti Vagyonkezelő panaszolja a gyakorlatot, hogy a hitellel terhelt ingatlanokból a bankok "nem engedik kiszállni az államot". Amíg az egész tartozás fennáll addig az államnak kell viselnie minden terhet az ingatlan után.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2017.04.17. 23:02

A Magyar Államra, mint szükségképpeni törvényes örökösre is igaz, hogy csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, így az örökrészét meghaladó tartozást nem fogja kifizetni ő sem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

gerbera317 # e-mail 2017.04.17. 19:19

és az Állam fogja kifizetni a 8 millió fennmaradó tartozást
Én ezt az állítást mindenképpen újragondolnám.

Dr.Attika # e-mail 2017.04.17. 17:25

Örökösödési jogról lemondani nem lehet, mert az mindenkit a törvény erejénél fogva megillet. Az örökséget lehet visszautasítani, így utolsó sorban az állam örököl, amit visszautasítani nem lehet. Ha öröklésre kerülne sor, akkor nyugodtan visszautasíthatják a gyermekek az örökséget és az Állam fogja kifizetni a 8 millió fennmaradó tartozást.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.17. 16:50

Hetven éves vagy? Mert különben elég satnya életprogram, hogy "van tízmillió tartozásom, és ez most már így is marad."

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2017.04.17. 16:02

http://jogaszvilag.hu/…enk-orokolni

Isten éltessen még sokáig...:))

euzkadi # e-mail 2017.04.17. 15:53

Üdvözletem !
Az örökösödési jog lemondásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Van kb 10 millió HUF tartozásom, ami halálom esetén az örököseimre - három gyermekem van, elváltam - száll. Jól tudom-e, ha a gyermekeim lemondanak az örökösödési jogról, akkor az én tartozásomat a halálom után rajtuk nem lehet behajtani. Azzal tisztában vagyok, hogy ezzel lemondanak a vagyonról is amit örökölnének, ez azonban lényegesen kisebb, mint a tartozás. Örökölnének utánam egy kb 2 millió HUF-ot érő ingatlant. Olyan információt hallottam, hogyha az örökölendő vagyon értéke kisebb, mint a tartozás, akkor a bíróság megakadályozhatja, hogy a gyermekeim lemondjanak az örökösödési jogról, azaz rájuk száll a tartozás. Tehát a kérdésem röviden összefoglalva, ha a gyermekeim lemondanak az örökösödési jogról, akkor a tartozásom minden esetben az államra száll, és jogilag nem hajtható be rajtuk. Köszönöm a segítséget.

lavor31 # e-mail 2017.04.13. 20:19

Kedves fórumozók,

Édesanyám jelzálog hitelében kezes vagyok a nejemmel. A hagyatékin le mondunk a testvérem javára az ingatlanról. Ebben az esetben továbbra meg marad a kezesség a hitelben, vagy nem. Kell-e vállani az új adós mellett is a kezességet?

Köszönöm a segítséget.

drbjozsef #   2017.04.11. 12:45

Osztatlan közös tualjdonod lesz a testvéreddel, külön bejegyzett tulajdoni hányadokkal.

Ha végrehajtás indul a testévred ellen, akkor a tulajdoni lapra csak az ő tulajdonrészéré jegyeznek be végrehajtást, a Te részedet nem érinti az ő tartozása.

Elárverezik, valaki licitál rá, megveszi, és akkor Te és az árverési vevő lesztek osztatlan közös tulajdonban.

De mivel fizikailag ez egy lakás, ezért ez nem túl szerencsés.

Ki lakik most a lakásban?
Hogy érted, hogy hogyan jutsz hozzá? Bejegyzik a nevedre, és a Tied.
Ha az a kérdés, hogyan tudod használni, beköltözni, vagy azt, hogy eladni, az már bonyolultabb kérdés.

Ha nem akartok osztatlan közös tulajdont, és a testvéreddel vagy az árverési vevővel nem tudsz megegyezni (mert pl. egyikőtök sem tudja vagy akarja kifizetni a másikat), akkor lehet indítani pert közös tulajdon megszüntetése iránt. Akkor a bíró majd eldönti, hogyan szűnik meg a közös tulajdon, legrosszabb esetben kötelez az értékesítésre.

Ha még nincs bejegyezve jelzálog, eladhatja a részét a testvéred, de a vételárat végrehajtják rajta, és ha gyanús, hogy túl olcsón adta el (mondjuk neked gombokért, vagy elajándékozta neked), akkor azt fedezetelvonó ügyletnek értékelhetik, és bukja a vevő a vételt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Marco64 # e-mail 2017.04.11. 09:27

Szép napot mindenkinek!Az édesanyám után örököltünk a testvéremmel egy lakást.A testvéremnek nagy tartozása van,amit nem tud fizetni,így valószinüleg végrehajtás lesz ellene.Ez a végrehajtás érinti-e az én tulajdonrészemet,és mi ilyenkor a végrehajtás menete?Én hogyan juthatok hozzá az örökölt részemhez?Köszi a válaszokat.

drbjozsef #   2017.03.03. 10:48

szizzs,

Jól értem, hogy 2012.01. hóban jegyezték be a végrehajtást, utána hunyt el édesapád 2013-ban, és ezután zajlott le a hagyatéki eljárás, amin a közjegyző nem értesített a végrehajtásról, holott az a tulajdoni lapon szerepelt?

Ha igen, akkor egyfelől ahogy előttem írták, a közjegyző hibázott, kérheted ennek kijavítását, póthagyatéki eljárást, amibe belekerül a tartozás is.
De azt nem értem, hogy ettől neked miért lesz jobb.

A végrehajtás ígyis-úgyis rajta volt az ingatlanon, az adott banki szabály szerint amúgy sem kaphattál volna hitelt ezzel az ingatlanfedezettel.

Ha volt költséged a hiteligényléssel, azt megpróbálhatod érvényesíteni a hibázó közjegyzőn, de a hitel elutasításáért értelemszerűen nem felelős.

Ezen túl tényleg csak annyit tehetsz, hogy vagy másik bankot keresel, vagy ütöd egy kicsit a vasat, megkeresed a jogi osztályt a probléma leírásával, és külön elbírálást kérsz a körülményekre tekintettel. Szerintem nem lehetetlen, ha neked magadnak nem voltak adóssággal kapcsolatos problémáid.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

szizzs # e-mail 2017.03.03. 09:33

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # e-mail 2017.03.02. 17:00

De persze a közjegyzőnek a hagyatéki eljáráshoz azért be kellett egyet szereznie.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2017.03.02. 16:58

Tulajdoni lapot nem küld a közjegyző. Bármikor kivehetsz egyet a földhivataltól, ha szeretnél.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Vadsuhanc #   2017.03.01. 20:44

Még egy kérdés a hagyatéki után kap az ember új tulajdoni lapot? (Közjegyző vagy a földhivatal küld ilyet? mert én nem kaptam, ha lett volna akkor nem kell 4év hogy kiderüljön.

Kellett, hogy kapjál. És a folyamatban lévő végrehajtásban ( édesapád elleni eljárás ) a jogutódlásról is kellett volna kapnod a bíróságtól.

Valami nem kerek itt a történetben. ( ebben formában )

szizzs # e-mail 2017.03.01. 20:19

Vadsuhanc így van, 2012 apu részére bejegyezték a végrehajtási jogot, 2013-ban örököltem a házrészét és a végrehajtás is amiről nem tudtam, 2016-ban az ajándékozáskor derült ki, hogy adósságot is örököltem, ez most gondot okoz a hitel felvételnél.
Gerbera az a baj ezt már csak menet közben tudtuk meg.
Még egy kérdés a hagyatéki után kap az ember új tulajdoni lapot? (Közjegyző vagy a földhivatal küld ilyet? mert én nem kaptam, ha lett volna akkor nem kell 4év hogy kiderüljön.

Vadsuhanc #   2017.03.01. 19:54

a végrehajtási jog 2012.01.27-én lett bejegyezve édesapád tulajdonára ? A Te nevedre az ingatlan pedig 2013. 11.22. lett " átírva " .

gerbera317 # e-mail 2017.03.01. 19:33

Akkor olyan bankot kell választani, amelyik normális piaci szolgáltatónak vallja magát, és nem nézi az ilyen érdemtelen dolgokat.

szizzs # e-mail 2017.03.01. 19:23

Vadsuhanc
a végrehajtás eredeti határozat 2012.01.27. , bejegyző határozat 2013. 11.22. (21-én volt a hagyatéki eljárás) ez szerepel a tulajdoni lapon.
Gerbera, a bank belső szabályzata kimondja, hogy a hitelkérelem benyújtását megelőző 5 évben nem lehet a fedezetként bevont ingatlanon végrehajtási jog.