Örökölt tartozás végrehajtása


gerbera317 # 2017.03.01. 13:18

a bank visszanézte és gondot csinál belőle

Ugye, csak viccelsz? Szerintem te kevered itt a dolgokat a büntetett előélettel.

Vadsuhanc # 2017.03.01. 13:07

szizzs

Az édesapád tartozása miatti bejegyzés mikor keletkezett?

Amikor 2013. évben az öröklés kapcsán a tulajdonjogodat bejegyezték az előtt?

Kérdésed nem kerek teljesen. A tulajdoni lapon mindennek rajta kell lenni-e az is, hogy ki mikor, hogyan és miért jegyeztetett be bármilyen jogot.. Egyeztess és írd meg mi szerepel és milyen dátumokkal rajta.

Kizártnak tartom, hogy a közjegyző hibázott.

( Teljesen laikus, jogi képzettséggel nem rendelkező hozzászóló vagyok )

szizzs # 2017.03.01. 10:53

A hiba létezik, mert tudtomon kívül adósságot örököltem és annak ellenére, hogy már törölték a tulajdoni lapról a bank visszanézte és gondot csinál belőle, elúszhat rajta a hitelkérelmem, a kérdésemre esetleg tud vki választ adni? Köszönöm.

gerbera317 # 2017.03.01. 10:03

ki is lett rögtön egyenlítve

Akkor az a végrehajtás befejeződött, a terhelés kekerült a tulajdoni lapról. Mi a hiba? És miért másban keresed a nem létező hibát?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.01. 09:54

Mi változott volna?

szizzs # 2017.03.01. 09:26

Tisztelt ObudaFan!

2013 elhunyt édesapám után örököltem egy ingatlant,a hagyatékátadó végzésben nem szerepelt, hogy végrehajtás lett volna az ingatlanon, ez csak 2016-ban derült ki amikor ajándékozás útján az ingatlan másik felét is megszereztem, szerencsére nem nagy összeg ki is lett rögtön egyenlítve, viszont nem biztos hogy az örökölt végrehajtás miatt kapok hitelt a házra.Kérdésem:utána kellett volna néznie a közjegyzőnek, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon? Tudom nem nyomozó hatóság, de a tulajdoni lapot sem kell ellenőriznie? A végrehajtó irodában egyértelműen azt mondták hibázott a közjegyző.

Vadsuhanc # 2017.02.27. 17:05

Tisztelt ObudaFan!

A kérdés lényege a gépkocsi sorsa szerintem, bár ezt a kérdező nem írta.

A leírás szerint kifizették a maradék tartozást a nem örökölt gépkocsi után.

ObudaFan # 2017.02.27. 16:53

Ha az oroklest visszautasitottatok, nem lesz semmilyen kötelezettségetek.

Vadsuhanc # 2017.02.27. 15:09

SzeMon

Pontosan hol utasítottátok vissza, Ti mint gyermekek az örökséget ?

SzeMon # 2017.02.27. 12:59

Tisztelt Fórumozók/Szakértők!
Kérdésem lenne, amire eddig nem találtam választ...
Édesanyám 3 éve meghalt, kb. 1 millió Ft adósságot (banki hitelek) és egy lizingelt autót (melynek hiteléből kb. 300 Ezer Ft tartozás volt vissza) hagyott hátra, se ingatlan, semmi tulajdon a nevén nem volt! Minden érintett bank, önkormányzat, stb. értesítve lett a halotti anyakönyvi kivonat másolatával együtt!
Megtörtént a hagyatéki tárgyalás, testvérem és én,mint örökösök visszautasítottuk az örökséget (ami a hiteleket és az autót jelenti), gyermekeink nevében is a Gyámhatóság jóváhagyásával. A gyámhatóság a határozatot elküldte a közjegyzőnek, de azóta sem történt még semmi az ügyben, nincs végzés, nincs semmi! Időközben a devizahiteles autó tartozása megszűnt, a bank megküldte a hivatalos iratokat, törzskönyvet és a hitel megszűnését igazoló papírt, Édesanyám nevére kiállítva, de nekünk címezve!! Tehát a banki tartozás ott megszűnt!
Mivel mi lemondtunk az örökségről, az autóról is, ez ugye "visszaszáll" az államra? Ha így van, ez milyen módon történik?? Mi a teendő? Van ebbe elévülési idő??

Köszönöm előre is a segítséget!!

ObudaFan # 2017.02.21. 05:38

Írásban, hogy bizonyítható legyen. De egyébként érdemes.

mecmec # 2017.02.20. 21:45

Köszönöm!

Annyi kérdésem lenne még, hogy van egy meghatározott forma, ahogy felajánlhatom? Vagy érdemes ehhez már jogi szakértőt is igénybe venni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.20. 20:31

A jelzálogosnak felajánlod, hogy elégítse ki magát az ingatlanból, a másik hitelezővel pedig közlöd, hogy ha marad valami a jelzálogos kielégítése után, az az övé.

mecmec # 2017.02.20. 19:34

Tisztelt Fórumozó/Szakértő!

Az alábbi esettel kapcsolatban kérnék segítséget, megpróbálom tömörebben leírni, a lényegesebb dolgokra koncentrálva:
2012-ben elhunyt édesapám, aki után a jogerős hagyatékátadó végzés alapján örököltem egy 1/2 tulajdoni hányadú házat (a másik 1/2 th édesanyámé). A jogerős hagyatékátadó végzésben hagyatéki tartozásként a házra felvett jelzálogszerződésből eredő tartozás szerepelt csupán. A jelzáloghitelt a ház építésére vették fel édesanyámmal, aki adóstársként szerepel a szerződésben.
A hagyatékátadó végzés után körülbelül egy évvel két követelésbehajtó cég is jelentkezett, hogy édesapám által felvett 2 személyi hitelt engedményezte a hitelt nyújtó Bank, nemfizetés következtében. A tartozásokért pedig én, mint örökös, felelek. Ebből az egyiket ki is fizettem (800 000 ezer forint), teljes mértékben le lett tisztázva. A másik engedményezett követelésből 400 000 forintot fizettem be, a követelt 1 200 000 forintból. Azonban tavaly olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudtam tovább fizetni az összeget.
A házra felvett jelzáloghitel miatt is késedelembe estünk édesanyámmal, és a :::: Bank most egy lezárási ajánlatot küldött. Eszerint vagy (1)egy összegben, vagy (2) 5 havi részletben fizetjük ki az ajánlatban megjelölt összeget, vagy (3) pedig megállapodunk a Bankkal a ház eladásáról, amelyet a :::: Bankkal megállapodást kötő vállalat azonnal meg is venne tőlünk egy minimumösszegen, és a lezárási ajánlatban szereplő, illetve a vállalat által fizetett minimumösszeg közötti különbséget kellene utána törleszteni. Ez utóbbi lehetőség lenne a legjobb számunkra, azonban nem lehetséges, mert végrehajtási jog van bejegyezve a házra, és ahhoz ellőbb azt a követelést kellene letisztázni (annak tisztázása folyamatban van, édesanyám az adós, és az ő munkabéréből vonják folyamatosan).
Én azóta a házból elköltöztem, és nem is szándékozom visszaköltözni oda, így gyakorlatilag édesanyám lakik benne csupán. Mint örökös, tudom, hogy csak a hagyaték erejéig tartozom felelősséggel, és azzal is tisztában vagyok, hogy annak a hagyatéki hitelezőnek, akinek jelzálogjoga van bejegyezve a hagyaték tárgyára, elsőbbsége van a kielégítés során.

Összegezve a helyzet most úgy áll, hogy van
egy követeléskezelőnél fennálló hagyatéki tartozásom, 1 300 000 forint értékben (a késedelmi kamatok miatt természetesen)
egy lezárási ajánlat a hagyatéki ingatlan bejegyzett jelzálogjog jogosultjától.

Mivel nem szeretnék a továbbiakban többet fizetni a negatív örökségem miatt (a ház és édesapám 110 000 forint munkabére volt csupán a hagyatékban, amelynek hagyatékátadó végzés szerinti akkori 2 200 000 forint 1/2 tulajdoni hányadra), így felmerült bennem, hogy hagyom a végrehajtásig fajuljon a dolog.
Ezzel kapcsolatban azonban nem világos a számomra, ha a követeléskezelő végrehajtásra viszi az ügyet, a végrehajtó köteles az ingatlanra korlátozni a végrehajtást, vagy az én nem létező munkabéremre (mivel diák vagyok és még nem dolgozom, csupán diákként, hogy fent tudjam tartani magam) fog végrehajtást vezetni? Illetve a Bank, ha végrehajtásra kerül az ügy, köteles az ingatlan árverésére korlátozni a végrehajtást? Vagy a hagyaték értékének erejéig kereshet kielégítést letiltás útján is?
Ha a Bankkal megállapodom, és sikerül azt a tartozást az ingatlan értékesítésével, vagy valamilyen egyéb módon megszüntetni, és a követeléskezelő cég azután indítja meg ellenem a végrehajtást, akkor a saját vagyonomra is vezetheti (lévén ebben az esetben a hagyaték tárgya már nem lenne a tulajdonom)?
Illetve a végrehajtás esetén ki viseli és milyen formában a végrehajtási költségeket?
Tudom, vissza kellett volna utasítanom az örökséget, de akkor még nem voltam vele tisztában, hogy ilyen mértékben negatív az örökségem.
Elnézést, ha nem fogalmaztam egyértelműen. Mindenképpen fogok jogi segítséget kérni, azonban szeretnék előbb itt érdeklődni.
Köszönettel