Ági vagyon, ha nincs leszármazója az elhunyt testvérnek.
külföldön élő testvér utáni öröklés
Segítséget szeretnék kérni a következő örökösödési ügyben.
Férjem testvére 1976-tól Angliában élt, azóta sem járt itthon. Négyen voltak testvérek, a többiek Magyarországon élnek. Az édesanyjuk 2010-ben elhunyt, négyen örökölték a tulajdonában lévő ingatlant. Az Angliában élő testvért nem érték el, így nem lehetet az ingatlant értékesíteni. Tavaly meghalt az Angliában élő testvér, akiről kiderült, hogy időközben megnősült (egy kínai hölgy a felesége. A feleség felvette a kapcsolatot az egyik testvérrel, hogy szeretné, ha Itt temetnék el a férjét. Repülővel hazahozta a hamvait, a halotti anyakönyvi kivonatot, átadta a testvérnek, aki gondoskodott a temetésről. A hagyatéki tárgyaláshoz az angol nyelvű halotti anyakönyvi kivonat hiteles másolatát mellékelte. A volt jelenleg feleség elérhetetlen.
Úgy tűnik, megfeneklett az eljárás. A hagyaték ági vagyonnak tekinthető? Hogyan lehet ebből az ördögi körből kilépni? Mi a teendő, hogy végre értékesíteni lehessen az örökölt ingatlan?
Előre is köszönök minden segítséget.
Valószínűleg igen.
Tisztelt ObudaFan!
Még egy utolsó kérdésem van: magyar közjegyző hogy kerül a képbe? A bátyám itteni javairól itt is el kell a sógornőmnek indítania egy hagyatéki eljárást?
Előre is köszönettel! Kuksi49
„Azon viszont elgondolkoztam, hogy egy USA-beli közjegyző (vagy aki ott a hagyatéki végzést meghozza) hogyan határozhat egy olyan ingatlan sorsáról, amelyik egy másik
országban van?”
Magyar közjegyző el fog járni, de előbb be fogja szerezni a kinti jogot az Igazságügyminisztériumon keresztül.
„Bár rámentem a Magyar Ügyvédi Kamara honlapjára, és a keresés egyetlen angolul beszélő, a családjogban ismerős nevet sem dobott fel.”
Angolul például én is beszélek, de itt nem erről van szó, hanem a kinti jog ismeretéről.
Írásban.
Kedves ObudaFan ugye viccel velem?
Bár rámentem a Magyar Ügyvédi Kamara honlapjára, és a keresés egyetlen angolul beszélő, a családjogban ismerős nevet sem dobott fel.
Azon viszont elgondolkoztam, hogy egy USA-beli közjegyző (vagy aki ott a hagyatéki végzést meghozza) hogyan határozhat egy olyan ingatlan sorsáról, amelyik egy másik
országban van?
Tisztelettel várom véleményüket!
Egy ottani ügyvédnél.
Kedves ObudaFan! Most jól elkeserített! Önök szerint kinél tudnék érdeklődni az amerikai örökösödési törvényekről? Az USA nagykövetségénél, vagy inkább egy ügyvédnél?
Köszönettel: Kuksi49
Az egésszel az a probléma, hogy szerintem a magyar hagyatékra sem a magyar jog lesz irányadó. Az irányadó EU rendelet szerint az öröklésre alkalmazandó jog – főszabályként – azon ország szerinti jog, amelynek területén az örökhagyó szokásos tartózkodási helye elhalálozásának időpontjában volt. Uniós vagy EU-n kívüli ország szerinti jog is lehet.
Ez vonatkozik házra is, számlapénzre is.
Külföldi jogok meg nem nagyon ismerik az ági öröklést.
Nagyon köszönöm a válaszokat. A budapesti, szüleinktől ránk maradt lakás felét ezek szerint én örökölöm. Kérdésem, hogy az itteni bankszámláján lévő pénzt is?
Üdvözlettel: ret-river
Igaz. De csak ha hivatkozik rá.
Ami jelen esetben azt jelenti, hogy a testvér orokol.
Általában. Viszont a szülőktől örökölt lakás agi vagyon, agi orokles hátsó,alá esik.
A magyar öröklési jog szerint leszármazó híján a házastárs a törvényes örökös.
Tisztelt Fórum!
Röviden a helyzet leírása: a bátyám kb. 30 éve az USA-ban élt, és dolgozott, de álladó bejelentett lakása Magyarországon is volt, a szüleinktől örökölt lakásba volt bejelentve. Az itthoni nyugdíja is egy magyarországi bankba ment, amihez nekem meghatalmazásom van. A bátyám nemrég meghalt. Kérdésem: az USA-beli házára, és az ottani bankszámlája öröklésére nyilván az USA-beli szabályok vonatkoznak. Mi a helyzet a szüleinktől örökölt lakással, amit eddig közösen hasznosítottunk, a bevétel felét a bankszámlájára utaltam át. A lakás fele az övé volt, a fél részt és a bankszámláján lévő összeget a magyarországi öröklési rend szerint én öröklöm-e, miután gyermeke nem volt, csak felesége, akivel 30 évig élt együtt.
Előre is köszönettel:ret-river
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02