Autó öröklése


tborka77 # 2005.06.13. 13:58

Üdvözlet!

Egy nagy gondom van. Édesapám sajnos hirtelen és fiatalon elhúnyt néhány hete. Maradt utánna egy autó, melyen bankhitel van. Természetesen az autó az ő nevén van.

Kérdésem, hogy a hagyatéki tárgyalásig az autót használhatom e. Vagy mi a menete a dolognak?

A hitelt, mely az autón még van, szándékomban áll a hagyatéki után egy összegben kifizetni. Vagy jobb lenne ezt még a hagyatéki előtt megtennem?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv.

Tibike

the big cat # 2005.06.13. 14:02

Ha te vagy az egyetlen örökös, akkro használd nyugodtan, és a bankkal tárgyalva akár vissza is fizetheted a kölcsönt, de ha nem, akkro inkább vád ki a hagyatéki tárgyalást, ugyanis ott derül ki örökli az autót, és ki és milyen arányban köteles helytállni a hagyatéki tartozásokért.

szajbertattila # 2005.06.13. 14:06

ha nincs végrendelet és él édesanyéd, akkor anyukád haszonélvezeti jogával terhelten öröklöd az autót - azaz elvileg nem te, hanem a haszonélvező jogosult használni. De ha ő belegyezik, akkor te is használhatod - édesanyáddal kell megállapodni...

lehet, hogy a hitelhez életbiztosítást is kötöttek - ez elvileg fedezné a hitel kifizetését, de ha nincs ilyen, akkor az örökös fizetheti tovább a részleteket...

valóban egyszerű megoldás lenne, ha kifizetnéd a hitelt - szerintem a bankkal meg lehet beszélni, hogy adják zárják le a dolgot. Nem szokták elküldeni az embert, ha pénzt visz nekik. Viszont az is elképzelhető, hogy csak a hagyatékátadó végzés után állnak szóba veled, addig pedig fizetni kell a részleteket ... szóval többvariációs az ügy - el kell intézni úgy, hogy minden érdekelt elégedett legyen

tborka77 # 2005.06.13. 14:07

Köszi a gyors választ!

Az a helyzet, hogy a húgommal ketten örökölünk, de neki nincs kifogása ellene, ha használom az autót. Engem inkább az érdekelne, hogy ugye a tulajdonos engedélye nélkül elvileg nem használható az autója. Ha jól tudom.
Most ez a helyzet áll fenn.
Esetleges káresemény, stb... Kit tesznek felelőssé? Az örökösöket autómatikusan?

Ilyen szempontból érdekel, hogy használható e az autó! Mondjuk, ha megfog a rendőr és érdeklődik a tulaj után?

Az is igaz viszont, hogy az édesapán és az én nevem teljesen azonos.

Előre is köszi a választ!

Üdv.

tborka77 # 2005.06.13. 14:09

szajbertattila:

Engem pont az érdekel, hogy a hagyatékiig egyáltalán használható e az autó jogilag, vagy csak utána?

Köszi!!!

derill # 2005.06.13. 14:33

Jogilag, ha Te vagy az egyedüli örökös, a halál beálltának pillanatában örökölted meg az autót, tehát használhatod. A gond akkor van, ha kiderül, hogy nem Te vagy az örökös, vagy a haszonélvező más és az nem járul hozzá a használathoz ingyenesen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tborka77 # 2005.06.13. 14:46

derill:

Ha ez így tuti, akkor OK, mert tuti, hogy én és a húgom vagyunk az örökösök és édesanyám a haszonélvező. Nekik semmi gondjuk nincs ezzel, sőt Õk is használni fogják.

Köszi a válaszokat!

Üdv. Mindenkinek!

Tibike

derill # 2005.06.13. 19:22

Tuti. Használd egészséggel!


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tborka77 # 2005.06.27. 14:27

Üdv. derill!

Bocsi, de felmerült egy ujabb probléma. Külföldre utaznánk, nem uniós országba. Ebben az esetben mi a helyzet az autóval? Mehetünk vele vagy nem? Mert ugye édesapám nevén van, de hát érthető okokból sajnos Õ már nem jöhet velünk.

Előre is köszi a választ.

Üdv.

Tibike

derill # 2005.06.27. 16:20

Mehettek, azonban gondot okozhat a határnál, ugyanis a forgalmi nem a Ti nevetekre szól. Kérjetek egy igazolást (öröklési bizonyitványt), ami igazolja, hogy Ti lennétek az örökösök, mivel olyan igazolást nem tudtok szerezni, hogy a tulaj hozzájárult ahhoz, hogy külföldre is vihetitek a kocsit. A közjegyzővel beszéljétek meg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Pammut # 2021.01.27. 11:00

Üdvözlet!

Édesapám halálával testvéremmel ketten örököltünk örököltük az autóját. Én használom, nővérem nem tart rá igényt, a becsült ár felét kifizettem neki. A hagyatéki végzés jogerőre emelkedett, átiratnám az autót. Mivel és hogyan kell igazolnom, hogy az én nevemre irathatom? Köszönöm

drbjozsef # 2021.01.27. 11:06

Pammut,

Ha a hagyatéki eljárásban nem rendeztétek jogilag is az autó helyzetét, akkor egy olyan okiratot kell készíts a testvéreddel, amivel rád ruházza a részét.

Ez lehet ajándékozási szerződés is (ajándékozás illetékmentes testvérek között), ha nem veritek nagydobra, hogy fizettél érte.

Hivatalosan - mivel fizettél érte - egy adásvételit kellene kötnöd a testvéreddel. Ez viszont illetékköteles lesz.

Figyeljetek, az autó adásvételi / ajándékozási szerződéshez ugyan ügyvéd nem kell, elég két tanú, de szigorú alaki követelményei vannak. A legjobb egy aktuális minta alapján megcsinálni.

wers # 2021.01.27. 11:10

A hagyatéki végzéssel. Ha a hagyatéki végzés szerint ketten örököltétek (ha jól olvasom) akkor két tulajdonost jegyeznek be a nyilvántartásba. Te üzembentartó leszel a testvéred hozzájárulásával alap esetben.

B verzió szerint a hagyatéki után testvéred ajándékozza el neked a részét, így illetékmentesen kerül a tulajdonodba az egész autó. Ekkor a hagyatékival együtt vigyél az ajándékozásról szerződést. Ehhez használjátok a papírboltban kapható tulajdonjog átruházási szerződés nyomtatványt értelemszerűen kitöltve. Fölső részben lehet bejelölni, hogy nem visszterhes.

wers # 2021.01.27. 11:11

:) drbjozsef gyorsabb volt

Pammut # 2021.01.27. 11:26

Köszönöm szépen a villámgyors válaszokat és a segítséget!

Krisztián8605 # 2021.01.30. 09:01

Üdv Mindenkinek! Én is ebben a cipőben járok, örülök hogy válasz van a kérdéseimre. Ezek szerint egy ajándékozási+halotti anyakönyvi kivonat+ hagyatéki végzéssel kell menni okmányirodába hogy csak az én nevemre kerüljön az autó?

gerbera317 # 2021.01.30. 09:51

Ha az ajándékozás megtörtént, akkor az autó nem lehetne a hagyaték része.

drbjozsef # 2021.01.30. 11:39

Feltehetőleg úgy érti, hogy a hagyatéki végzés után a tulajdonostársa (testvér) neki ajándékozza a részét, és akkor egyből csak az ő nevére kerül.

Az hogy "egyből" lehet-e, abban nem lennék biztos, majd wers megmondja a tutit. Ha illetékmentesen örököltök, és illetékmentesen ajándékoztok, akkor tulajdonképpen miért is ne?

De miért nem rendezitek inkább osztályos egyezséggel már a hagyatéki eljárásban? Egyszerűbb, olcsóbb, tisztább, szárazabb érzés.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.30. 11:40

+1

wers # 2021.02.01. 12:53

Az hogy "egyből" lehet-e, abban nem lennék biztos

Ugyanúgy, mint bármely tulajdonjog változásnál. Ha az új tulajdonos az átírási kötelezettségi határidőn belül elidegeníti a gépjárművet köztes tulajdonos lesz.

Tehát az örökös is eladhatja, elajándékozhatja vagy lóra is cserélheti az autót ill. tulajdonrészét. Bárkinek, beleértve a testvérét is.
Ilyenkor is bejegyzik a kocsi élettörténetébe, csak már nem az ő nevén kerül forgalomba.

Valóban egyszerűbb ezt a hagyatékin rendezni, de semmi gond nincs így sem.

sicsalad # 2023.01.16. 21:02

Üdvözlet!

Testvéremmel örököltünk egy 22 éves autót, már rég lejárt a kötelezője mert nem fizettük, de még a forgalmi érvényes. Most lett (egy évig húzódott a hagyatéki tárgyalás a hivatal miatt) érvényes az öröklés és elvileg 15 napon belül át kéne írnunk, de el szeretnénk adni és már el is múlt a 15 nap.
Eladhatjuk úgy hogy nem írjuk a nevünkre és a kötelezőt sem fizetjük ki, ha igen milyen költségek/büntetés várható, vagy inkább egyből bontóba kellene vinni oda lehet átírás nélkül?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv. István

drbjozsef # 2023.01.17. 10:32

sicsalad,

Nem teszitek jól.
Tizenöt nappal a jogerős hagyatéki utántól, ha az autó nincs kivonva a forgalomból, és nincs érvényes kötelező biztosítása, akkor fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami autótól függően 600-1400 forint közötti összeg NAPONTA.
Ha sokáig nem intézkedtek, ez többszázezres tételre is hízhat.

Eladhatjátok anélkül, hogy a nevetekre kerülne. Ilyenkor a szerződésben jelezni kell, hogy örököltétek, csatolni kell a hagyatéki végzést, és ekkor közbülső tulajdonszerzőként bekerültök a nyilvántartásba, de az autó egyből a vevő nevére kerül. Igazából annyit spóroltok, hogy nem kell kifizetni a törzskönyv és a forgalmi kiállításának költségét.

Bontóba is vihetitek, de a forgalomból kivonás napjáig ketyegni fog a fedezetlenségi díj, és azt be fogják hajtani rajtatok.

didu # 2023.02.13. 17:11

Üdv ! Hasonló, autóval kapcsolatos öröklési kérdésem lenne. Bátyám halála után 4 gyermekére maradt egy 17 éves autó. A gyermekei külföldön élnek egyiket sem érdekli az autó. Hagyatéki még nem volt meg, a biztosítás még előtte lejár. A biztosító szerint fizetni kell a kötelezőt vagy fedezetleségi díjat szabnak ki. Kivonatnám a forgalomból, -jelenleg nem is működöképes a jármű és a forgalmija is 10 nap múlva lejár - de nem én vagyok a tulajdonos, sőt örökös sem. A NAV eltekint a gépjárműadótól, azt majd csak az új tulajdonostól követeli meg. Hogyan kerülhető el a biztosítási díj kifizetése büntetés nélkül ? Az örökösök közül egy biztosan vissza fogja utasítani a hagyatékot. Ő utána ki következik ? Valószínűleg a külföldön élők is visszafogják utasítani az örökséget.
Előre is köszönöm a választ !

Szomorú örökös # 2023.02.13. 17:46

didu

Hogyan kerülhető el a biztosítási díj kifizetése büntetés nélkül?

Sehogy!

drbjozsef # 2023.02.13. 19:09

didu,

A gyakorlat az, hogy a hagyatéki eljárás végéig FIZETHETED a kötelező biztosítást, de nem kötelező ez, lásd : Kgfb tv., 4.§(6).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Visszamenőleg, a hagyatéki végzés jogerőssé válásának időpontjáig általában NEM követelik a fedezetlenségi díjat, ha mégsem fizeti senki a kötelezőt. Nyilván ez idő alatt nem szabad használni a forgalomban az autót.

Ha fizetik, akkor a jogerőssé válás után 30 napon belül kell új kötelezőt kötni.
Ha nem fizetik akkor a jogerőssé válás NAPJÁN vagy ki kell vonatni a forgalomból, vagy kötni új kötelezőt az örökösnek, mert rögtön attól a naptól el fog kezdeni ketyegni a fedezetlenségi díj.

Ha egy örökös visszautasítja a hagyatékot, akkor kiesik az öröklésből, tehát a leszármazói örökölnek helyette, ha vannak. Ha nincsenek, akkor a többi örökös között oszlik meg a része. Ha mindeki visszautasít, akkor a magyar állam örököl.