Autó öröklése


didu # 2023.04.21. 14:18

drbjozsef, Köszönöm szépen, így fogok tenni.
Nem én leszek az örökös.....

Majordomus # 2023.04.16. 21:43

Te vagy az örökös?

drbjozsef # 2023.04.16. 15:29

didu,

2009. évi LXII. törvény, 4.§ (6) Az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

A lényeget kiemeltem. Dehogy kötelező fizetni a kötelezőt (hehe, ez egy jó mondat), csak a fenti esetben. Ha nem csinálsz semmit, pláne az örökléshez semmi közöd sincs, nagyon hirtelen küld el a francba őket, külön kiemelve, hogy hagyjanak békén, idézd nekik a fentieket.

didu # 2023.04.16. 13:42

Üdv ! Még egy kérdés: Az Uniqa biztosÍtó most nekem irogat, ( csak az én e-mail címemet ismerik), hogy tudomásul vették nincs még örökös, de be kell fizetni a kötelező díját. És majd az "örökössel" később elszámolnak. Elővehetnek e engem, mert nem fizetem be ? Ha igen milyen jogcímen ?

Majordomus # 2023.02.23. 21:10

Háát, tiltakozni biztos nem fog senki.

drbjozsef # 2023.02.23. 19:39

didu,

Nem tudtok mit tenni.
Amíg nem jár le a műszaki, használjátok.
Onnantól meg ne fizessetek semmit, mert levizsgáztatni nem fogjátok tudni.
(esetleg ismerős szerelő elviheti, egy meghatalmazással, amin ugye az aláírást hamisítani kell, szóval természetesen nem tanácsolom ezt, de ha nincs senki, aki emiatt hisztizzen, akkor...)

didu # 2023.02.23. 14:13

drbjozsef,
Megtörtént a hagyatéki, semmire sem jutottunk egy visszautasítással, mert a gyermekeket nem írták be. A másik 3 örökös egyáltalán nem nyilatkozott semmit. Viszont az most kiderült, hogy a hagyatéki hitelezés fejében rám ruházhatnák az autót. Ehhez vagy ügyvédet kell fogadniuk itthon vagy a kinti konzulhoz kell befáradni a nyilatkozat aláírásához. Állítólag felhívták a konzult ahol azt mondták ők nem tudják mit kell tenni. (???) A követség pedig azt mondta nem rájuk tartozik. Szóval kész patthelyzet. Nyáron lesz még egy tárgyalás ezek után....

drbjozsef # 2023.02.20. 05:52

A lefoglalás kifejezés talán túlzás, mert nem végrehajtó vagy hatóság ő.
Visszatarthatja a tartozás fejében talán, de menni azzal semmire se megy. Nem lesz átírva, nem tud kötelezőt kötni rá, nem tudja vizsgáztatni, lényegében nem tudja használni. Akkor meg minek tárolgassa?

Majordomus # 2023.02.19. 20:52

A temetési költségek fejében foglald le az autót.

didu # 2023.02.19. 15:42

drbjozsef,
Köszönöm, sajnos nem az Eu-ban élnek hanem az USA-ban. Az autón kívül még 300 $ számla maradt tavaly májusban az örökösökre.
Ugye azt sem fogja senki lezárni mivel ezért sem jönnek haza.

drbjozsef # 2023.02.19. 11:40

didu,

Hogy lássák nem vicc a hagyatéki be fogom nyújtani hitelezésre az összes temetési számlát amit úgy tudom az örökösnek kellene állni. Nyilván behajtani nem fogom tudni, de legalább érezzék a törődést.....

Ha te fizetted, és nem örökölsz, akkor mindenképpen.

Tekintve, hogy az örökösök legfeljebb az örökrészükkel felelnek az elhunyt tartozásaiért és a hagyatéki hitelekért is (és az elhunyt eltemettetési költsége első ebben a sorban), ha nem örökölnek az autón túl egyéb vagyont, akkor hagyd a fenébe, de ha van pozitív örökségük, akkor a jogerős végzés után simán küldeném nekik a fizetési felszólítást, és ha az EU-ban élnek, akkor az európai fizetési meghagyást ha nem fizettek időben. Némi pénzbe kerül, de nehogy már azt higgyék, hogy csak ölbe tett kézzel várják a sült galambot...

didu # 2023.02.18. 22:06

drbjozsef,

Igen köszönöm, Valószínűleg ez lesz, bár mindezt jeleztem az édesanyjuknak előre. Gondolom lusták voltak elmenni a konzulhoz, mert csak ott írhattak volna alá bármilyen nyilatkozatot amit postázniuk kellett volna a közjegyzőnek. Valószínűleg lesz még új tárgyalás. Azt nem tudom, hogy az újabb összegbe kerül e...... Hogy lássák nem vicc a hagyatéki be fogom nyújtani hitelezésre az összes temetési számlát amit úgy tudom az örökösnek kellene állni. Nyilván behajtani nem fogom tudni, de legalább érezzék a törődést.....

Majordomus # 2023.02.18. 21:59

Neki is ajándékozhatnák az örökösök,csak hát nem kerül a nevükre.
.
Aki meg szeretné használni nem tudja átiratni mert nincs kitől.

drbjozsef # 2023.02.18. 17:41

didu,

Így van. Te csak akkor jössz a képbe, ha az összes örökös és azok leszármazói is (esetleg felmenői) visszautasítanak. Ennek ezek szerint az esélye zérus.

Írjál tértis levelet azoknak az örökösöknek, akik nem utasítanak vissza, hogy mikor, hol, meddig veheti át az autót bármelyikük, mondjuk 60 nap, aztán kikerül az utcára. Nektek nincs teendőtök, legfeljebb annyi, hogy ne fizetős parkolóhelyen hagyjátok, az nem annyira jóhiszemű dolog. Esetleg felhívhatod a figyelmüket arra, hogy a forgalmi, az átíratás, a kötelező, majd az elszállítás (vagy annak kifizetése ha a közteresek elviszik, ha lejárt a műszakija) mind mind elintézendő dolguk lesz, és jelentős büntetést kaphatnak ezek bármelyikének elmulasztása esetén, amelyben ti nem tehettek semmit, és nem is akartok.

didu # 2023.02.18. 11:26

Majordomus,

Úgy legyen ! Jövő héten lesz a hagyatéki. Úgy hallottam, hogy a 3 külföldön élő gyermek nem reagál semmire, mert szerintük nem kell. Akkor a nevükre kerül az autó, de ugye ezzel különböző kötelezettségük is keletkezne amit nem fognak végrehajtani. Az egyik örökös visszautasította a hagyatékot, de nem írta bele a gyerekeit. Szóval patt helyzet.....

Majordomus # 2023.02.14. 20:58

Szerintem az övé lesz,senki nem töri magát érte.

Majordomus # 2023.02.14. 20:57

És a parkokási bírság fejében lefoglalják az autót.

didu # 2023.02.14. 17:13

A hölgynél van vidéken az autó, ha nem lehet az övé, felvontatja bátyám budapesti címére ahol nem parkolhat ingyen.

didu # 2023.02.14. 16:47

drbjozsef,
Pontosan így van ! Egyetlen dolog, ha én örökölnék átadhatnám a kocsit bátyám barátnőjének, aki megcsináltatná és használni tudná Ezzel levehetném az örökösök válláról is a gondot, de ha nem nyilatkoznak akkor úszik az egész...

drbjozsef # 2023.02.14. 12:08

didu,

Ha jól értelek, te nem is leszel örökös - kivéve, ha mindenki visszautasítja az örökséget a bátyád gyermekei (unokái) közül, mert akkor az elhunyt szülői örökölnének, ha ők nem élnek, akkor az ő helyükön a leszármazói, vagyis az elhunyt testvére.

Ha nem leszel örökös, ne is foglalkoztasson téged az egész.
Ha mindenki visszautasít, te is visszautasíthatsz, ebben az esetben viszont van egy fontos dolog : nem utasíthatja vissza az örökséget az, aki bármelyik vagyontágyát birtokba vette, használta, sajátjaként kezelte. Ha nálad van az autó, ne fizesd a kötelezőt, és a közjegyzőnek is nyilatkozd, hogy nem vetted birtokba, nem használod, nem mondasz le a visszautasítás jogáról.

didu # 2023.02.14. 10:19

Majodomus,
Mondjuk azt amit a 4 örökös nem fog (ráadásul távol Mo-tól), nincs más örökség.Más lenne a helyzet ha csak egy örökös lenne itthon.

Majordomus # 2023.02.13. 20:47

Vajon mit kezd a Magyar Állam egy 17 éves működésképtelen autóval?!

Visszautasitják az örökséget? Miért?
Csak ez az autó maradt a 4 gyermekre?

didu # 2023.02.13. 19:59

drbjozsef,
Köszönöm szépen a válaszát !

Didu

drbjozsef # 2023.02.13. 19:09

didu,

A gyakorlat az, hogy a hagyatéki eljárás végéig FIZETHETED a kötelező biztosítást, de nem kötelező ez, lásd : Kgfb tv., 4.§(6).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Visszamenőleg, a hagyatéki végzés jogerőssé válásának időpontjáig általában NEM követelik a fedezetlenségi díjat, ha mégsem fizeti senki a kötelezőt. Nyilván ez idő alatt nem szabad használni a forgalomban az autót.

Ha fizetik, akkor a jogerőssé válás után 30 napon belül kell új kötelezőt kötni.
Ha nem fizetik akkor a jogerőssé válás NAPJÁN vagy ki kell vonatni a forgalomból, vagy kötni új kötelezőt az örökösnek, mert rögtön attól a naptól el fog kezdeni ketyegni a fedezetlenségi díj.

Ha egy örökös visszautasítja a hagyatékot, akkor kiesik az öröklésből, tehát a leszármazói örökölnek helyette, ha vannak. Ha nincsenek, akkor a többi örökös között oszlik meg a része. Ha mindeki visszautasít, akkor a magyar állam örököl.

Szomorú örökös # 2023.02.13. 17:46

didu

Hogyan kerülhető el a biztosítási díj kifizetése büntetés nélkül?

Sehogy!