Sziasztok!
Csak annyiban szeretnék segítséget kérni,hogy az árva ellátás visszamenőleg jár az előző hónapra,vagy az adott hónapban esedékes.Köszönöm előre is,hogy segítetek!
árvaellátás
sziasztok!
Kérdésem az lenne: én most fogok végezni Bsc-s rendszerben a fösulin. Ez azt jelenti, hogy le kell diplomáznom, viszont utána ugyan ezen szakon mennék tovább az Msc-re, mesterképzésre. nappalin tanulok, ott is folytatnám, és még nem vagyok 25 éves. Kapom akkor is az árvajáradékot, ha már Msc-s leszek? Mert elvileg, régebben az volt az egyik feltétel, hogy az elsö diplomáig jár csak.
Ilyenkor mi van??
Segítséget szeretnék kérni a fórum látogatóitól!
Édesapám tavaly november 20.-án hunyt el.Édesanyámnak én vagyok az egyedüli gyermeke,még nem töltöttem be a 18. életévemet.Gimnáziumi tanuló vagyok.
Édesapám halálát ez év januárjában regisztrálták a hivatalos szervek.Azóta sem én nem kaptam meg az árva ellátást,sem édesanyám nem kapta meg az özvegyi nyugdíjat.Sőt,semmilyen eredménye nem született az ügynek.
A regisztráláskor azt mondták,hogy akár fél évig is elhúzódhat az ügyintézés.A fél év letelte után többször is felhívtuk a hivatalos szerveket,pl.:Nyugdíjfolyósítási Hivatal,de azóta sem kaptunk semmilyen érdemleges választ!
Először arra gondoltunk,hogy problémaként merülhetett fel,hogy még sem én sem édesanyám nem vagyunk magyar állampolgárok,erdélyi magyarok vagyunk.Azonban a magyar állampolgárságra való kérelmünk már folyamatban van és 2006 óta letelepedési engedéllyel is rendelkezünk.Ezért úgy gondoljuk nem ez okozza a problémát.
Édesanyám havi,nettó keresete kb.98000Ft.A tragédia előtt pár hónappal vettünk fel kölcsönt és vettük meg családi házunkat,ahova édesapám már nem költözhetett be velünk.Így a banki törlesztőrészlet fizetése teljes egészében édesanyámra hárult,aminek az összege nem kevés.Ebből a pénzből fizetjük a banki törlesztést és élünk hónapról hónapra már lassan egy éve.
Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni,hogy hogyan lehet ezt az ügyet felgyorsítani vagy esetleg milyen hivatalos szervekhez fordulhatok/tunk a továbbiakban???
Előre is köszönöm a válaszokat!
Javítva: http://www.allamkincstar.gov.hu
Annyit írnék még hozzá, hogy amennyiben iskolarendeszerű oktatásban tanulnak 25. életév betöltéséig jár az árvaellátás.
A MÁK-hoz vagyis a Magyar Államkincstár lakhely szerinti igazgatóságához kell fordulni a gyermekek árvajáradéka dolgában.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
5 éve elváltam a férjemtől. Azóta annyi hírünk volt róla, hogy nem dolgozik, szállókon, rokonoknál tartozkodik.
Sajnos kiderült, hogy múlt héten meghalt.
Van 2 fiam (21 és 17 évesek), mindkettő tanul, a kisebbik tartósbeteg inzulinos cukorbeteg). A bíróság gyerektartásként megitélt 10-10.000-ot, amit a férjem nem fizetett.
Kérdésem, hogy a fiúk, mivel tanulnak, részesülhetnek-e árvasági ellátásban?
Ha igen, mi a menete, és akkor is lehetséges ez az ellátás ha az elhunyt nem dolgozott?
Válaszotokat előre is köszönöm!
SZIASZTOK! TAVAJ SZEPTEMBERBE ELHUNYT ÉDESAPÁM.SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY AZ ÁRVAELLÁTÁS AKKOR IS JÁR-E HA A TESTVÉREM Le VAN SZÁZALÉKOLVA ÉS 36 ÉVES DE ANYUKÁMMAL ÉL.VAN AKI AZTMONDJA HOGY JÁR DE VAN AKI AZT MONDJA HOGY NEM.MOST MI AZ IGAZSÁG. KÜLÖNBEN 67%-os KÖSSZÖNÖM A VÁLASZT ELÖRE IS
Sziasztok!
Két sürgős kérdésem lenne árvaellátással kapcsolatban. Hogyha hitelképességi vizsgálatot akar csináltatni valaki, akkor az árvaellátás jövedelemnek számít ilyen szempontból? Mert pl. szociális támogatás igénylésénél fel kellett tüntetnem, mint jövedelmet, ezért gondolom. A másik kérdésem az lenne, hogy idén is lesz még 13. havi árvaellátás?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!!
Hali
Szerintem az, hogy felsőoktatásban vagy, és tanulsz, komoly indok, főleg ha azt is igazolod, hogy senki nincs aki eltartson, ill. segítsen anyagilag. Ha van hasonló helyzetben lévő ismerősöd, biztosan elmondják, hogy ők milyen érvekkel éltek, hogyan győzték meg azt, aki ebben az ügyben rendelkezik.:) Írj majd vissza, hogy mire jutottál:)
Igen ezt szeretném tenni, csak mielőtt fellebbeznék utána szeretnék járni, miként kellene érvelnem, hogy elfogadja a nyugdíjbiztosító a kérelmemet.
Kedves Martinus
habár 20 éves vagyok és én is teljesen árva, én élnék a lehetőséggel, megpróbálnék fellebezni, mert ha még mindig tanulsz, akkor lehet, hogy méltányosságból megadják neked a további árvaellátást:)
Segítségét szeretném kérni a fórum látogatóitól.
Mindkét szülőm elhunyt, a felső oktatásban tanulok. Betöltöttem a 25. életévemet 2008.08.31-én és amiatt nem éltem fellebbezési jogommal eddig, emiatt:
"Tekintettel arra, hogy a jogosult a 25. életévét a fenti időpontban betölti, a tanulmányok befejezésének időpontjára tekintet nélkül a rendelkező részben foglaltak szerint kellett határozni."
Sajnos azóta ismeretségi körömbe került hasonló cipőben járó ember, aki 25 éves kora után is ugyanúgy kapja a az árvaellátást. (Van aki, 25 van aki már 27 éves).
De most jutott el hozzám, hogy hasonló helyzetben fellebbezett az illető és visszamenőleg megkapta az árvaellátását.
Továbbra is adott felső oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója vagyok, így fellebbeznék, de segítséget szeretnék kérni miként tegyem.
Köszöm előre is bárki válaszát!
Akkor meg a két hét elteltétől még ne várj csodát., a hivatalba számtalan hasonló kérés érkezhetett be közel egyidejüleg - nemigen győzik feldolgozni. (Utólag minden járandóságot kifizetnek, folyósítanak.)
A továbbiakban a fél évenkénti igazolás megküldését ne feledd, mert az esetleg jogtalanul felvett pénzt visszakövetelik.
(Nem magától értetődő, hogy aki szeptemberben beíratkozik az januárban folytatja a tanulmányokat - hát ezért.)
Találtam egy ilyet a Nyufig oldalán:
A gyermekem Most szeptembertől nappali tagozatos főiskolai hallgató. Mit kell tennie, hogy kaphassa tovább az árvaellátást?
Iskolalátogatási igazolást kell benyújtani a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz, újabb igénybejelentő lap kitöltésére nincs szükség. A nyomtatvány száma 1019/7, mely honlapunkról letölthető.
Ezt töltöttem én ki!
Hát azért nem mert a nyomtatványon is rajt van az iskola pecsétje és alá is van írva.
És ez a nyomtatvány az amit a Nyufig oldalán is le lehet tölteni "iskola látogatási igazolás " nyomtatványa cím alatt
Egy üres formanyomtatványt bárki kitölthet és beküldhet - csatolt igazolás nélkül nem ér az semmit. Tehát sürgősen pótolni! (Ajánlott-tértis levélben.)
És a továbbiakban szemeszterenként igazolni a tanulmányok folyamatosságát mert a támogatás nem automatikus.
Külön írom: nem akarok bántó lenni de a Nyufig ügyfélszolgálatától nem tartott volna semmibe előzetes információt kérni...
Az októberi pénzzel majd megküldik a szeptemberit is.
Jó tanulást!
"Lisa"
laikus hozzászóló
Sziaztok!
Én is ugyanabban a cipőben járok mint Heona.
Felvettek fősulira és ugye júniusban a középsuliban megszűnt a jogviszonyom.Most szeptember közepén kitöltettem az egyetemmel azt a forma nyomtatványt amit küldtek még júliusba el is küldtem ahogy kell. De én nem küldtem mellé iskolalátogatásit ez baj? Amit kaptam levelet abban nem irták h kellene csak h a forma nyomtatványt kitöltve küldjem vissza. Az egyik szaktársam is azt mondta aki ugyanugy van mint én h ö se csatolt mellé.
Sziasztok!
Nekem az lenne a gondom, hogy novemberben töltöm a 25. életévemet, így elméletileg eddig járna az árvaellátás,de olvastam, hogy további két évig folyósítják ha a fellebbezésemet elfogadják. Akkor is kérhetem a fellebbezést, ha Egyetem előtt OKJ-s nappali tanfolyamra jártam? tehát ez nem zárja ki?
előre is nagyon köszönöm a választ!
Sziasztok!
Igyekszem aránylag érthető és rövid lenni.
Jelenleg 24 éves vagyok, jövő év márciusában töltöm be a 25. életévemet, ennek tekintetében az ellátás megszűnik. Reménykedem benne, hogy fellebbezhetek.
Főiskolán nappali Bsc rendszerű képzésben veszek részt, de egyúttal OKJ-s képzésben is. A Bsc képzésben viszont harmadéves vagyok, ha minden rendben meg, jövő nyáron sikerül lediplomázni.
- A NYFI tudja, hogy márciusban töltöm be a 25. életévemet, feltételezem, nem fogja tovább küldeni a tanév végéig az ellátást, ugye? Erről fellebbezni kéne?
- A probléma még ezek mellett az, hogy a másik szakom OKJ-s képzést ad, abban viszont 2011. nyarán végzek. A fórum előző hozzászólásaiban olvastam, hogy 27. éves korig csak első diploma megszerzése indokkal lehet fellebbezni. Ez gondolom, nem változott, igaz?
- Mi számít konkrét diplomamegszerzésnek az árva ellátás szempontjából? Mert minden valószínűséggel záróvizsga sikerül, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapom meg azt. Ezzel azt szándékozom kérdezni, hogy ha konkrétan nem kapnám meg, akkor a fellebbezés élhet? Mert egy évvel később a kiváltáskor a másik szakkal is végeznék, akkor az még beleeshet vajon abba, hogy "első diploma megszerzéséig"? Vagy ezt ugyanolyan "trükközésnek" gondolnák, mint ahogy én, amikor kérdezem ezt?
- Még egy idegtépő kérdés. És ha már minden cérna szakad... az OKJ-s képzés nappali tagozaton való járásáig lehet fellebbezni, ha a diplomát egy csodával határos módon megkapom? Ezen azt értem, hogy ez az ellátás az, amiből abszolúte élünk. Édesanyám 40%-os leszázalékolásra kapott rendszeres szociális járadékot, a megélhetésünk így nagyon esélytelen. Ezek fényében sem fogadhatnak el semmilyen fellebbezést?
Türelmeteket már előre megköszönöm, remélem, sikerül kibogozni, mit akartam. :-)
Üdv.
Az lehetséges h utólag küldjenek pénzt?, vagy csak a meghatározott időpontokban ami a nyufig honlapján van feltéve?
Kedves heona és Feri20!
Ha mindketten jól töltötték ki a további folyósítást kérő ürlapot és csatoltátok az iskolalátogatási igazolást, akkor már csak "türelemmel" kell lenni - az egyes gerionális igazgatóság illetékes hivatalának aktuális leterheltségétől függ mikor is érkezik érdemi válaszolás, de így tanévkezdékor bőven van munkájuk a sok hasonló beadvány feldolgozásával. A pénzt/különbözetet utólag is megküldik.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogyha szept. 3-án visszaküldtem az oktatási intézmény által kitöltött igazolást, várhatóan mikor fogják folyósítani az árvaellátást?
(Két havi összeget várok, szeptember + augusztus, mivel aug.-ban felfüggesztették folyósítást a hallgatói jogviszony igazolásáig.
sziasztok lenne egy kérdésem 2évet dolgoztam,elvesztettem mind két szülömet és most vissza mentem nappalira tanulni mert leszeretném rakni az érettségit,és szeptember elsején beküldtem minden papirt és még nem kaptam semmi választ és ez már egy kicsit aggaszt,meg még az lenn h az iskolába kértem iskola látogatásit és azt elfogadják e?vagy még húzni fogják h küldenek ők és azt kell kitölteni!!!!!!köszike mindenkinek aki válaszolt
kery
Visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető az igény. Ennél több nem jár. Jelezzék a Nyufignak, hogy az életben lévő szülő rokkant. Ez az útja.
Üdv: Gy.
Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni, hogy ha Édesapám 1995-ben meghalt Édesanyám pedig 1999 decemberétől rokkantnyugdíjas és csak a 30%-os árvaellátást kaptuk, nem pedig a 60% az öcsémmel akkor van-e lehetőség rá, hogy valamennyit visszakapjunk.-Hozzáteszem Édesanyám nem tudta, hogy be kell jelenteni az Ő rokkantságiját a 60%-hoz ezért mi "hibáztunk" -habár faluhelyen az emberek nem CD-jogtárral járkálnak!
Öcsikém még most is tanul én pedig 2007. júniusával befejeztem a tanulmányaimat-igaz most egyetemre járok, de már kiesek a kor határból.
Ha van rá lehetőség bizonyos összeg "visszaigényléséhez"akkor mi az útja?...nagyon jó lenne ha valamit visszakapnánk.
Köszönöm előre is a választ.
Tisztelettel: kery / A-N. Judit
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02