árvaellátás

Dia:) # 2010.01.10. 14:25

Köszönöm monalisa a válaszokat!
Őszintén szólva a tarsadalombiztositas.lap.hu oldalon az árvaellátásra vonatkozó részben nem találtam konkrét kijelentést az árvaellátás és munka viszonyáról.

Egyébként megnéztem továbbiakban a "munkajövedelemből megélni" részen a hozzászólásokat. Egy nyudíjasról volt szó.... Eszerint az árvaellátást értelmezzem úgy; mint bármilyen más nyudíjat?
Ott ezt írtad: "Lehet a nyugdíj mellet dolgozni, részmunkaidőben ill. legfeljebb napi 7 órás a munkavégzés – ahogy bírja és/vagy amelyikre sikerül elhelyezkedni. Ebben az esetben a munkajövedelemből elért keresmény „nem bántja“ a nyugdíjat."
Eszerint teljes munkaidőben nem szabad; mert akkor szüneteltetik.
Jól értelmeztem?

Klaudia

monalisa1 # 2010.01.09. 21:25
monalisa1 # 2010.01.09. 21:24

Dia:)

http://www.tarsadalombiztosítas.lap.hu
és a megjelenő honlap bal oldalán az árvaellátásról a tudnivalók.

Külön annyit, hogy minden beíratkozott félévben, vagyis szeptember/február hónaoban mindig kell igazolást küldeni a Nyufignak, mert maguktól nem tudják ki tanul és ki nem - szünetelne és/vagy megszünne a folyósítás!...

Kívánok jó tanulást, jó munkát.

Üdv.

"Mona"
laikus hozzászóló

• aki amúgy egy férfi...,

és az egyik lányunk neve meg Dea.

monalisa1 # 2010.01.09. 21:10

Vagyis a továbbaikban az árvajáradékot tekintsd mint "mellékjövedelem" és mindinkább a munkajövedelemből megélni.

monalisa1 # 2010.01.09. 21:02

Az árvaellátás mellett végzett munka nincs korlátozva.

Valamint az önkormányzattól próbálj kérni nem rendszeres szociális segélyt - feltételeiről bizonyára van "szórólap" az ügyfélszolgálaton.

"Mona"
laikus hozzászóló

Dia:) # 2010.01.09. 20:17

Sziasztok! Félárva vagyok, árvaellátásban részesülök, (tehát a tanulói jogviszonyom megvan: 19 éves egyetemista vagyok, nappali tagozaton, aktív féléven). Viszont most mindemellett heti 20 órás munkaviszonyt kezdtem januártól.
Ez befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását? Fontos lenne nekem egy biztos válasz, mert körülöttem mindenki azt mondja, h szerinte nem folyósítják.
Előre is köszönöm a választ!

Klaudia

monalisa1 # 2010.01.07. 10:14

Szívesen.
Azzal pontosítanám: ha az örökség (= ingatlanrész és értékesebb ingóságok) "betakarja" a 6 M Ft adósságot akkor azokat el kell adni (...) és abból a tartozást lerendezni. Ha még azon felül is marad az adósságból akkor azt egészében az adóstárs viszi tovább.

Tehát így vagy úgy, de a bankkal konzultálni kell.
(Esetlegesen új hitelszerződést kötni hosszabb lejáratra de havi alacsonyabb törlesztőrészletekre.)

A hagyatékról meg amít leírtam.

"Mona"
laikus hozzászóló

simzsuzsan # 2010.01.07. 07:04

Szép reggelt!
Nagyon köszönöm gyors válaszát!

monalisa1 # 2010.01.06. 14:32

Az árvajáradék iránti kéréssel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz kell fordulni., a gyermekek 25 éves koráig járhat bizonyos feltételek mellett.

http://www.onyf.hu
a honlapon ezen járadékról minden tudnivaló megtalálható.

Ami a 6 MFt adósság megöröklését illeti, ennek kérdése attól függ hogy az elhunyt milyen javakat hagyott maga után - ha egyáltalán. (A negatív örökséget senki sem köteles felvállani, de ebben az esetben az egész örökségről is lemond. Mindezt legkésőbb a hagyatéki eljáráson tisztázni kell.)

Lehet hogy a feleség adóstárs volt a kölcsön(ök) felvételénél, így a továbbiakban ő köteles helytállni. Ez is egy tisztázandó kérdés.

"Mona"
laikus hozzászóló

simzsuzsan # 2010.01.06. 13:30

Szép napot kívánok!
Múlt év szeptemberében tragikus hirtelenséggel elhunyt sógorom, 3 kiskorú gyermeket és 6 millió forint jelzálogot hagyott maga után! Kérdésem jár-e az árván maradt gyerekeknek valamiféle juttatás!
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Ui.: kérem segítségüket, mert anyagi helyzetük kilátástalan!

monalisa1 # 2010.01.05. 15:36

Ha semmi több 6 hónapra visszamenőleg, valamint a továbbiakban.

Szatymaz # 2010.01.05. 15:18

Köszi Monalisa1

Ezt már megtettem, kétségeim vannak, hogy elismerik-e ha esetleg Ők tévedtek volna.
Nagyon várom a választ, maj megosztom veletek!

Szatymaz # 2010.01.05. 15:18

Köszi Monalisa1

Ezt már megtettem, kétségeim vannak, hogy elismerik-e ha esetleg Ők tévedtek volna.
Nagyon várom a választ, maj megosztom veletek!

monalisa1 # 2010.01.05. 14:56

Javaslom levélben írd le a panaszt és tértivevényként add postára az ONYF címére - pár héten belül hivatalos válasz fog érkezni.

Ha bebizonyosodik hogy ők tévedtek a különbözetet visszamenőleg megküldik. Ha azonban valamiféle bejelentési kötelezettség lenne - amit esetlegesen elmulasztottál, akkor a bejelentéstől visszamenőleg 6 hónapra lehetséges a különbözet kifizetése.

"Mona"
laikus hozzászóló

Szatymaz # 2010.01.05. 14:14

Kedves Fórumozók!
Nem tudom volt-e már valakinak ilyen esete, és hogyan zárult:
1988-óta özvegy vagyok, állandó baleseti özvegyi nyugdíjjal. Gyermekem 1,5 éves kora óta árvaellátásban részesül. Most 22 éves egyetemista,
kapja az árvaellátást.
2008. májusától magam is rokkantsági nyugdíjas vagyok, de csak most – véletlenül – jutott tudomásunkra, hogy akkortól ún. teljes árvaellátást kellett volna kapnia a gyerekemnek. Mindjárt hívtam az ONYF-et, hogy ezt nekünk kellett volna-e tudnunk és bejelenteni, azt mondta az ügyfélszolgálat, hogy nekik kellett volna észrevenni. Persze nem ő fog majd dönteni. A lakcímünk nem azonos a gyerekemmel, de én vagyok az eltartója, erre is azt mondták, a lakcím nem irányadó. Lehetséges, hogy ha ők hibáztak, – mivel az aktámat az én nyugdíjam számításakor elővették 88-tól, tehát képben voltak – a teljes időszakra megadják az emelt összeget visszamenőleg?
Mert nem mindegy! Egyébként sehol sem találtam olyan bejelentési kötelezettséget, vagy adatlapot, ahol ezt jelenteni kellett volna. Várom a válaszokat!
Köszi

Szatymaz # 2010.01.05. 14:12

Kedves Fórumozók!
1988-óta özvegy vagyok, állandó baleseti özvegyi nyugdíjjal. Gyermekem 1,5 éves kora óta árvaellátásban részesül. Most 22 éves egyetemista,
kapja az árvaellátást.
2008. májusától magam is rokkantsági nyugdíjas vagyok, de csak most – véletlenül – jutott tudomásunkra, hogy akkortól ún. teljes árvaellátást kellett volna kapnia a gyerekemnek. Mindjárt hívtam az ONYF-et, hogy ezt nekünk kellett volna-e tudnunk és bejelenteni, azt mondta az ügyfélszolgálat, hogy nekik kellett volna észrevenni. Persze nem ő fog majd dönteni. A lakcímünk nem azonos a gyerekemmel, de én vagyok az eltartója, erre is azt mondták, a lakcím nem irányadó. Lehetséges, hogy ha ők hibáztak, – mivel az aktámat az én nyugdíjam számításakor elővették 88-tól, tehát képben voltak – a teljes időszakra megadják az emelt összeget visszamenőleg?
Mert nem mindegy! Egyébként sehol sem találtam olyan bejelentési kötelezettséget, vagy adatlapot, ahol ezt jelenteni kellett volna. Várom a válaszokat!
Köszi

Szatymaz # 2010.01.05. 14:12

Kedves Fórumozók!
kapja az árvaellátást.
Köszi

Megara # 2010.01.04. 19:29

Csatlakozom monalisa javaslatához.
Menj be a területileg illetékes polgármesteri hivatalba.
Sajnos csak fővárosi kerületek szociális juttatásait ismerem, de rendszeres gyermekvédelmi támogatás, krízis segély, lakásfenntartási támogatás, rendszeres nevelési segély valamelyik formája mindenhol van.
Ezek a juttatások az egy főre jutó jövedelemhez kötöttek, általában a minimálnyugdíj 150%-a a határ.
Ha fővárosi vagy és kapok még támpontot, talán többet is tudok mondani.

Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

monalisa1 # 2010.01.04. 17:13

Érdemben a választ nem tudom, de azt igen, hogy nincs akadálya méltányossági kérelmet beadni - aztán majd külön elbírálják.

Amúgy az önkormányzatnál többféle támogatás/segély pl. lakásfenntartás címén., ez havi pár ezer forint az egyik-másik közüzemi számlához. Tessék bemenni a hivatalba bizonyára segítőleg lesznek.

"Mona"
laikus hozzászóló

dittyke # 2010.01.04. 10:13

Segítséget szeretnék kérni!!!
A párom 2008.márc.9-én elhunyt.23 éves volt.a kislányunk 2008.márc.24-én megszületett.júniusban beadtuk a kérelmet árvasági ellátás iránt.
mivel a párom román állampolgár volt de egyépként Erdélyi magyar 1 év kellett hozzá még megkaptuk a választ:kérelem elutasítva..... a párom hivatalosan bejelentve nem dolgozott.
de kérdésem lenne hogy méltányosságból igényelhetném-e.
rossz körülmémyek között élünk,anyukámnál lakunk aki rokkantnyugdíjas.
választ,segítséget előre is köszönöm.
Üdv:Edit

monalisa1 # 2009.12.09. 15:06

Árvaellátásra jogosult az a gyermek akinek a szülője a haláláig ill. rokkantsági nyugdíjához szükséges szolgálati időt megszerezte.

Mível a gyermek apja legálisan nem dolgozott, így vélhetően alapból nem jár neki ezen állami szociális juttatás.

Azonban javaslom méltányossági kérelemmel fordulj a Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz - külön is kiemelve, hogy az apa helyett az állam biztosította a t.díj-at.

Külön írva: a helyi önkormányzat pl. biztosíthat lakásfenntartási támogatást., havi pár ezer forint erejéig hozzájárulás az egyik-másik közüzemi számla havi kiegyenlítéséhez. Ezen kívül adható eseti ill. rendszeres szociális segély - jövedelemfüggő. Érdeklődj!

"Mona"
laikus hozzászóló

JóNév # 2009.12.09. 10:06

Kedves Fórumozok!

Jelenleg egyedül élek a hét éves kisfiammal. Az apukája sajnos meghalt. Szeretném kérelmezni az árva ellátást fiam részére. Az apukával nem éltem együtt. Kérlek, segítsetek hozzászólásaitokkal, mert el vagyok telve a törvények rengetegében. Tények: apa 35 évesen halt meg. Alapfokú végzettsége volt. Arról nem tudok, hogy bejelentett állása lett volna. Gyermektartást nem fizetett! Az Állam fizette helyette. Úgy, hogy nem volt hivatalosan foglakoztatva, a fiam jogosult az árva ellátásra. Vagy méltányosságból megítélhető? Ezeknek mennyi az összege?Köszönöm a segítségetek!

Andrea

gittus # 2009.11.17. 19:33

akár még több évig is eltarthat ha külfölfi szolgálati időt figyelembe kell venni

monalisa1 # 2009.11.15. 17:46

a.evelyn

Mivel anyukáddal még nem vagytok magyar állampolgárok valószíleg nem vagytok jogosultak bizonyos állami juttatásokra., ezt megkérdezheted akár e-mailben is a lakhely szerint illetékes megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól http://www.onyf.hu

Egyébként az ideiglenes özvegyi nyugdíj az elhunyt nettó jövedelmének 60%-a 12 hónapra, azt követően 30% de fontos szempont, hogy az özvegy hány éves ill. ő maga rokkantnyugdíjas-e. Az árvajáradék az árva 25. életévének betöltéséig jár.

Az hogy ingatlanvásárlás történt és hozzá hitelfelvétel, nos ez állampolgárságtól függetlenül sincs korlátozva.

Az egyes özvegyi/árvasági kérelem elbírálása el szokott bizonyos ideig tartani de ca. egy évig azért nem, vagyis itt valami komoly oknak kell lennie - járj utána.

"Mona"
laikus hozzászóló

gittus # 2009.11.15. 14:29

constantina

mint minden nyugdíj igy az árvaellátás is arra az adott hónapra jár amikor kifizetik. Nem előre nem vissza.