árvaellátás

Chris23 # 2009.09.04. 19:42

És a személyi jövedelembe beletartozik az árvaellátás?

es22 # 2009.09.04. 19:31

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy sajátos problémámban. Egyetemen tanulok, és minden félévben a regisztrációs héten kell nyilatkoznom arról, hogy aktív vagy passzív félévre megyek. A héten sajnos kiderült, hogy van egy lejárt idejű minimális összegű tartozásom, és emiatt nem tudok beiratkozni. Ebben az esetben pedig automatikusan passzív félévre kerülök, de úgy, hogy hivatalosan ugyan ez jelenik meg a neptunban, de ugyanúgy járok be órákra.
Csak annyi teendőm van, hogy elküldök egy formanyomtatványt, hogy tegyenek aktívvá. Ez viszont valószínűleg eltart legalább egy hónapig.

Az lenne a kérdésem, hogy a nyugdíjfolyósítónak legkésőbb meddig kell elküldeni az igazolást és a kitöltött nyomtatványt? Mert csak akkor tudom elküldeni, ha már aktív leszek, mert addig nem adnak igazolást. Ez nem számít a tanulmányok szüneteltetésének, igaz? Vagy jeleznem kell ezt az egy hónap hivatalos szünetet, ami valójában nem is szünet?

Emellett még azt szeretném megkérdezni, hogy ha esetleg a későbbiekben ettől teljesen függetlenül passzív félévet veszek fel, akkor ha utána folytatom a tanulmányaimat ugyanott aktívan, akkor a passzív félévet követő aktív félévekben jogosult vagyok az árvaellátásra, vagy egy passzív félév felvétele esetén automatikusan elvesztem a jogosultságomat?

Előre is köszönöm a választ!

strami # 2009.09.04. 07:57

Légyszíves, ha valaki tud, akkor a lejjebbi kérdésemre válaszoljon. Volt már valaki ebben a helyzetben?

Katakomba # 2009.09.03. 22:37

Ma még adómentes :-)

Chris23 # 2009.09.03. 17:38

Sziasztok!
Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy az árvaellátás adómentes vagy már adóköteles lett?

gyertya # 2009.09.02. 16:02

bordino87

Az igényelbírálási eljárásban az igénylőnek kell bizonyítania az ellátásra való jogosultságát, így azt is, ha valamilyen körülmény érinti az ellátása mértékét, összegét.
A Nyufig nem hibázott, szerintem nem is várható el tőle, hogy vizsgálja a 3 millió nyugdíjas milyen viszonyban áll egymással.
Az pedig, hogy nem ismerték a jogszabályt sajnos most az Önök kára lett.

Üdvözlettel: Gy.

bordino87 # 2009.09.01. 20:06

Köszönöm a gyors választ!

Még annyi lenne, hogy édesapám rendőr volt és 96ban úgy helyezték nyugdíjba mint 3.d fokú rokkantnyugdíjas erről határozatot kapott a Nyugfig is.
Értem, hogy a törtvény csak 98tól van, de már ilyenkor nekik kellett volna észrevenni, hogy ő rokkant.
Nem tudta magától, hogy új törvény van és van ilyen lehetőség. Ezáltal ők mulasztottak ?

gyertya # 2009.09.01. 18:19

bordino87

1998 előtt még szó nem volt 30, illetve 60 %-os árvaellátásról. Más volt a kiszámítás módja.
Amennyiben nem jelezték a Nyufignak, hogy az életben lévő szülő rokkant, akkor Önök mulasztottak, így az igényüket maximum 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthetik, amennyiben még most is rokkant az édesapja.
Ha jelezték volna, és a Nyufig hibája miatt nem került volna módosításra az ellátás összege, akkor is csak 5 évre visszamenőleg lehetett volna kifizetni az elmaradt különbözetet. (Sok a volna :) )
Mivel Ön azt írta, hogy nem jelentették be a rokkantságot, így a vastagbetűs rész vonatkozik az ügyre.

Minden jót: Gy.

bordino87 # 2009.09.01. 17:11

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem

Félárva vagyok 5 éves korom óta és innentől kaptam anyukám után 30% árva ellátást, de 1996ba édesapám rokkantnyugdíjas lett és innentől elvileg 60% járt volna, de ő nem jelentette be, hogy rokkantnyugdíjas lett és a pénz nem emelkedett. 12 éven keresztül csak 30% volt a 60% helyett most megyek főiskolára 22 éves leszek! Ez a z elmaradt pénz visszamenőleg elvileg igényelhető? Ugyebár engem ez megillet!

A Válaszokat előre is köszönöm!

strami # 2009.08.31. 14:28

Sziasztok!
Félárva vagyok 5 éve. Kapom is az árvaellátást, nincs ezzel gond. A probléma az, hogy még van 2 évem, és októberben betöltöm a 25öt. Ezzel kapcsolatban beszéltünk vagy 3 ügyintézővel telefonon és személyesen is. Mindenki szerint méltányossági alapon kérhetem még 2 évig az árvaellátást, itt is ezt olvastam, ezzel sincs gond. A kérdésem az, hogy hogyan. Mindenki emlegetett egy nyomtatványt, van egy ami méltányossági kérelem, de az arra vonatkozik, akinek előtte elutasították a kérelmét, van egy másik meghosszabításról, de az az űrlap annak hosszabítja, aki még nem múlt el 25 éves. egy harmadik ügyintéző szerint meg erre nincs űrlap, írjak én kérvényt.
Nem tudom, hogy van-e közöttetek valaki, aki járt hasonló cipőben..., és ha volt, akkor hogyan oldotta meg. Elegem van, h keresse meg a kxyzero00 számú űrlapot és töltse ki, ami vagy nem létezik, vagy nekem nem az kell. Most komolyan, mit kell kitöltenem? Tudja valaki?
Nem vagyok gyengeelméjű, bocs, ha úgy viselkedtem, de látom, h ők maguk sem tudják, akkor ki tudja? Segítene valaki?
Válaszotokat előre is köszönöm.

gittus # 2009.08.20. 06:25

mazsi

Ez szerintem is egy jó ajánlat.

ibus86
Lásd duchboy-nak a segítségkérés/árvaellátás rovatban adott válaszom

monalisa1 # 2009.08.12. 19:17

Ha nappali tagozaton tanulsz tovább akkor 25. életéved betöltéséig jogosult vagy az árvaellátásra.

Szeptemberben ujra kell igényelni a támogatást, és azt követően minden beiratkozott félévről igazolást kell beküldeni a folyósítás folytonossága végett.)

Azt a Nyufigtól kell megkérdezni, hogy méltányosságból tudnák-e emelni a jelenlegi szerény összeget.

A tanulmányok mellett próbálj dolgozni és a munkajövedelemből megélni - az árvaellátás csak mint kiegészítő pénzed legyen.

Tudom, hogy nem könnyű munkát találni, de mint a példád is mutatja: muszáj.

Kívánok további minden jót!

"Lisa"
laikus hozzászóló

MsHeadlum # 2009.08.12. 12:13

Sziasztok!

Engem az érdekelne hogy méltányossági alapon lehet- e kérni az árva ellátás összegét?
19 éves vagyok és 60 %-os árva ellátást kapok 34700 Forintot.Ez az összes jövedelmem.
Szeptembertől egyetemre megyek és abból nem nagyon sikerül fedezni a költségeket.

Köszönöm a válaszokat előre is.

Veci # 2009.08.11. 15:48

Ezt ma tették fel az ONYF honlapjára:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az árvaellátásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

ibus86 # 2009.08.11. 10:32

Árvaellátás ügyében szeretnék segítséget kérni...
Édesapám 5 éve meghalt azóta nappali tagozaton tanultam, és kaptam az árvaellátást.Szeptembertől felnőttképzésre fogok járni,de az iskolában azt mondták hogy már nem kapom az ellátást.Arra lennék kiváncsi, hogy jogosult vagyok e továbbra is, esetleg méltányossági alapon lehetne kérni a meghosszabítását.Tudomásom szerint 25 éves korig jár.Hova forduljak ez ügyben?Előre is köszönöm a válaszokat!

mazsi1 # 2009.07.31. 17:23

Segítségre lenne szükségem.
A történet dióhéjban: a nővérem sajnos meghalt, fiát egyedül nevelte (15 éves). A haláleset után feléledt az apa szülői felügyeleti joga, de a gyereknek esze ágában sem volt az apjához költözni, viszont anyukám, a nagymama boldogan vállalná a gyámságot. Nagyon szeretnénk vigyázni a gyermekre. A gyámhatóság elsőfokon az apának ítélte a gyereket, holott a gyermek mindenfelé kinyilatkozta, hogy nem akar odamenni. Fellebbeztünk, és most ügyészségi szakaszban van a dolog. A kirendelt pszihológus is olyan szakvéleményt írt, hogy a gyereknek jobb ha marad a jelenlegi környezetben. Az apa visszatartja az árvaellátást is, anyukám már-már eladósodik, mert a gyermek után (mivel papíron ő nem gyám), semmilyen anyagi támogatást nem kap, minden pénz az apához vándorol. Az apa most veszni látja szerintem az ügyet, ezért - mielőtt az ügyészség a számára negatív szakvélemény hatására talán úgy döntene, hogy az elsőfokú gyámhatósági döntést megváltoztatja, és anyukámé lenne a gyámság - egyezséget ajánl:

• maradhat a gyermek a nagymamánál
  • odairányítja az árvaellátást
  • de a gyámságról nem mond le.

Nekem ez az egyezségi ajánlat gyanús, és csavart sejtek a dologban.
Kérdésem: mi lehet egy apa célja, érdeke azzal, hogy lemond a gyerek ottlakásáról, lemond az árvaságiról, de ragaszkodik a gyámsági joghoz???
Az ügyvédünk szerint ez egy jó ajánlat. Miért érzem azt, hogy nem?
Hiszen a mamának ettől még nem lesz joga a gyerek felett intézkedni, ha esetleg kell...
És nem igazán értem, hogy most az ügyészség döntést hoz majd (hogy ide vagy oda ítéli a gyámságot), vagy mit fog tenni jogilag?
Sürgős lenne a válasz!!!!

monalisa1 # 2009.07.28. 19:40

Javítva: a 25. életév betöltéséig jár az árvaellátás.

monalisa1 # 2009.07.28. 19:37

Nappali tagozatos közoktatási intézményban folytatott tanulmányoknál a 23. életév eléréséig jár az árvaellátás.

Minden nappali tagozatos tanuló jogosult a diákigazolványra és annak alapján a kedvezményekre.

A lacházi suli (...) nem tartozik a fenti közoktatási intézmények sorába.

Ha megélhetési okok miatt vagy kénytelen választani az esti tagozatot és mellette már dolgozni is, javaslom nyújts be méltányossági kérelmet az árvaellátás további folyósítására.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Cohy # 2009.07.28. 08:53

sziasztok!

beszeretnék iratkozni egy lacházi suliba(esti tagozat) és érdeklödni szeretnék h az árvasági (mindkét szülö halott) segélyre jogosult vagyok e....valamint jár e a családi pótlék ,és a diákkedvezmény...

21 éves vagyok ...

elöre is köszönöm válaszotokat....

Bori

gyertya # 2009.07.25. 11:59

sandormatyas

Amennyiben a továbbiakban is iskolarendszerű képzésben vesz részt nappali tagozaton akkor járhat az ellátás.

akaroly

Ha az OKJ-s szakmát iskolarendszerű képzésben tanulja nappali tagozaton és nem tanfolyamon akkor járhat az ellátás. Költségtérítéses képzés nem kizáró körülmény az árvaellátásra való jogosultság tekintetében.

Minden jót: Gy.

akaroly # 2009.07.24. 22:38

Jó estét.

Egy olyan kérdésem lenne,hogy:

20 éves vagyok,és most fejeztem be egy szakközépiskolát, amivel szereztem egy épületgépész szakmát is. Jelentkeztem főiskolára,de sajnos nem sikerült a felvételi. Szeretnék OKJ-s szakmát tanulni nappalin. Ilyenkor is jár tovább az árvaellátás?
Vagy még azon gondolkoztam,hogy a pótfelvételin esetleg ha finanszírozottra mennék,akkor is járna vagy nem?

Üdv:akároly

sandormatyas # 2009.07.24. 05:52

Segítséget szeretnék kérni. 21 éves vagyok, most fejztem be gimnáziumi tanulmányaimat (5 év). Most nem főiskolára, vagy egytemre jeletkeztem, hanem egy 2 éves szakközépiskolába. Diákigazolványt adnak... Ebben az esteben is jár az árvasági?
Előre is köszönöm.
Üdv.: Matyi

munkacsimisi # 2009.07.20. 09:08

ÜDVÖZLET MINDENKINEK!

Segítségeteket kérem néhány kérdésben!
1985-ben lettem 100%-os rokkant, nappali tagozaton tanultam még akkor. Azóta mindkét szülőm elhunyt, 1987-ben édesapám, 1996 decemberében édesanyám. Azóta "teljes" árvaellátást kapok.
Első kérdésem, dolgozhatom e teljes munkaidőben, nem veszélyezteti ez az árvaellátásomat az új jogszabályok miatt, és lehet e Kft. a nevemen munkaviszony mellett, ez veszélyezteti e az árvaellátásomat.
"60%-os mértékű árvaellátás illeti meg azt a gyermeket, akinek mindkét szülője elhunyt, vagy akinek életben lévő szülője rokkant."
Az én árvaellátásomat még az 1975. évi II. törvény alapján állapították meg, ahol még nem volt a 60% érvényben, ez csak úgy tudom 1997-ben lépett életbe.
Kérdésem az lenne, van e valami lehetőség arra, hogy el tudjam intézni a 60%-os mértéket, vagy semmi esély rá? Esetleg méltányossági alapon! Bár nem sok minden méltányosságot tapasztaltam ebben az országban mint kerekesszékes, de hátha tudtok valami jó ötlettel szolgálni!

Köszönöm előre is a válaszokat!

Tisztelettel és üdvözlettel: Misi

felicita # 2009.07.20. 08:41

Én augusztusban töltöm a 25.évem, és a törvény szerint megszűnik az árvaellátásom.
Az iránt érdeklődnék, hogy lehet-e fellebbezni ez ellen azzal az indokkal, hogy

• még nappali tagozaton tanulok
  • mindkét szülőm elhunyt
  • az árvaellátáson kívül egyéb jövedelmem nincs (munkát még nem találtam)

Van rá mód, hogy 25 éves kor után is folyósítsák az árvaellátást?

gyertya # 2009.07.16. 09:42

Zibóka

"Jól gondolom?"
  • Igen

Üdv: Gy.