árvaellátás

ziboka # 2009.07.15. 12:47

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy jár- e az árvajáradék nekem, ha februárban múltam 24 éves, júniusban szereztem meg a diplomámat és szeptembertől állami ösztöndíjas PhD képzésben veszek részt nappali tagozaton.(10 évig kaptam árvajáradékot, mivel édesapám meghalt) Értelem szerűen nem július-augusztusra vonatkozik a kérdés, mert jelenleg nincs hallgatói jogviszonyom, viszont szeptembertől már lesz, és februárban töltöm be a 25. évemet, akkor szeptembertől februárig elvileg járhatna.. Jól gondolom?

Előre is köszönöm a hozzáértő válasz(oka)t:

Zibóka

gyertya # 2009.07.09. 17:51

baradgab

igen

Üdv: Gy

baradgab # 2009.07.09. 06:49

Sziasztok!

Egy kérdésben szeretnék segítséget kérni. Ha valaki költségtérítéses nappali tagozatos főiskolára jár, kérheti az árvaellátást? köszönöm

monalisa1 # 2009.06.20. 09:21

Add be a kérvényt a lakhely szerint illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatságra - a méltányosságról találgatni nem lehet.

Nappali tagozaton folytatott tanulmányok esetén 25 életkor betöltéséig jár az árvaellátás, a sajnálatosan mindkét szülő elvesztésére tekintettel 60%-os mértékben.

Nappalin tanulás mellett a munkavégzés lehetséges, a folyósítás szempontjából ez nem kizáró ok.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Vente # 2009.06.20. 08:26

Sziasztok!èn egy 20 èves làny vagyok -1 hònapja teljes àrva azaz mindkèt szülöm elhunyt!jelenleg is tanulok,de estin!mennyi az esèlyem arra,hogy mèltányossagbòl kaphatok àrva ellatast?

emeraa # 2009.06.18. 06:50

monalisa1

Jogosultan vettem fel, tehát a teljesítetlen félévnek akkor nincsen jelentősége.(?)

Köszönöm válaszodat!

monalisa1 # 2009.06.17. 18:54

emeraa

Ha esetleg jogosulatlanul vetted fel a támogatást vissza kell fizetni. A továbbaikra nézve azt ismét kérni kell, és fél évenként a szükséges igazolás beküldése a folytatólagos folyósíts végett.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.06.17. 18:52

budapesti

A két időpont közt mit csínáltál? Vagyis vagy jogosult vagy mult év februártól az árvaellátásra vagy csak f. év szeptembertől - a többit már neked kell tudnod.

"Lisa"
laikus hozzászóló

emeraa # 2009.06.17. 18:16

Sziasztok!

Lenne egy fontos kérdésem az árvaellátással kapcsolatban.Ha a főiskolán a minimum krediteket nem teljesíti a jogosult, akkor azt úgy tekintik, hogy mivel nem járt be az órákra, stb akkor nem tekinthető érvényesnek az a félév, tehát megszűnik a jogosultsága? És ha így van, akkor az arra a félévre kapott támogatást vissza kell fizetni?
Korábban olvastam egy rendeletet, melyben csak arról tettek említést, ha a jogosultság megszűnik ám később a körülmények újból fennálnak, akkor ugyanúgy jár az árvaellátás (így értelmeztem), de a fenti kérdéseimre nem találtam választ.

Előre is köszönöm a válaszokat!

budapesti # 2009.06.12. 10:21

sziasztok,

kérem, segítsetek. Korábban már írtam az árva ellátás ügyemmel kapcsolatosan. Megkaptam a határozatot (Fiumei út 19/a), igazolásokat valamint a utazási igazolványt, pénzt (Váci út 73.). Ezekkel nincs is problémám. Csakhogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság küldött egy igazolást, hogy bejelentették az OEP-nek a jogviszonyomat. Csakhogy nem értem a megállapítás hatályának az időpontját. 2008. február 25.-én halt meg az édesanyám. 2008 szeptember 1.-től járok iskolába. Az igazoláson 2008.02.01 a megállapítás hatálya. Nem 2008.09.01 nap kellene lenni-e?
Köszönöm türelmeteket és megértéseteket!

gyertya # 2009.05.30. 20:02

Bibikem

A nappali tagozaton folytatott félév végéig jár az árvaellátás. Amennyiben szeptembertől levelező tagozaton folytatja tanulmányait, akkor a nyári hónapokra már nem jár. Akkor jár, ha két árvaellátásra jogosító időszakot ölel fel.
Amennyiben év közben iratkozik át levelező tagozatra, akkor a nappali tagozaton folytatott tanulmányok idejére jár az ellátás, pl ha május 29-től lett levelező tagozatos, akkor május 28-ig.

Minden jót: Gy

Bibikem # 2009.05.30. 18:46

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy szeptember 1-jével levelező tagozaton szeretnék tovább tanulni, és jár-e így a nyári hónapokra az árvaellátás vagy vissza kell fizetni? És ha félév közben íratkozom át levelezőre, akkor gondolom csak az átíratkozást megelőző hónapig jár ugye?
Köszönöm a választ.

gyertya # 2009.05.29. 19:12

MsHeadlum

Amennyiben azért kevesli az ellátást, mert a jogszabály szerint Önnek több járna akkor fellebbezést nyújthat be a határozat ellen.
Amennyiben viszont az elbíráló szerv helyesen járt el, csak átkozhatja a jogalkotót.

MsHeadlum # 2009.05.29. 16:09

Sziasztok!

Mit lehet tenni ha teljes árva lettem és a nyugdíj folyosító 3000 forinttal többet ad mintha csak félárva lennék????
Szerintem ez nem fair.

A válaszokat előre is köszönöm!

hakangyi # 2009.05.25. 14:29

Köszönöm szépen, megtaláltam azt a hozzászólást. pedig átnéztem, mielőtt kérdeztem, elnézést. Eléggé le vagyok taglózva :(
Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.05.25. 13:28

Bocs, a legnagyobb gyermeked mint nagylány elolvastam...

monalisa1 # 2009.05.25. 13:26

Lentebb olvassad ezen topicban gittus # 2008.06.23. 14:13-kori beírását.

Külön annyit még, hogy a jelenlegi férjed vélhetően nem fogadta örökbe a nagylányodat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

hakangyi # 2009.05.25. 02:17

Sziasztok!
Legnagyobb gyermekem édesapja a napokban sajnos meghalt. Azt szeretném megtudni, jár-e az árvaellátás közös gyermekünknek attól függetlenül, hogy régóta nem éltünk együtt és én férjhez is mentem azóta?
Köszönöm
hakangyi

Feriboy # 2009.05.17. 19:33

Köszi gyertya most megnyugtattál :D

gyertya # 2009.05.17. 16:05

Feriboy

Igen jár, ha az egyéb feltételeknek megfelel a képzés.

Minden jót: Gy.

Feriboy # 2009.05.17. 14:11

Üdv Mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy az árvaellátás akkor is jár, ha nem államilag finanszírozott, hanem költségtérítéses nappali tagozatos vagyok az egyetemen? (22 éves vagyok)

gyertya # 2009.05.12. 15:12

budapesti

Lisa a kérdései egy részére már válaszolt.
A közigazgatási igényelbírálási eljárásban a legalsó szint az I. fok. Amennyiben az igénylő nem fogadja el az I. fokon meghozott határozatot és fellebbez, akkor az elbírálás másodfokon folytatódik.
Az Ön esetében, amennyiben elégedett a meghozott határozattal és nem fellebbez, akkor az igényelbírálási eljárás befejeződött, további teendője nincs.

monalisa1 # 2009.05.12. 12:51

A Parlament tegnap döntött arról, hogy a 13. havi nyugdíj 2009.07.01-től megszűnik, azaz ami eddig volt az a továbbaikban nem lesz már - sajnálatosan. (A későbbeikben, vagyis pár év múlva, ha az ország akkori gazdasági helyzete megengedi, visszatérhetnek a témára.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

budapesti # 2009.05.12. 09:52

Kedves Mindenki/Gyertya!

Végre megkaptam a határozatot. Jogosult vagyok az árva ellátásra. Még mindig van olyan amit nem tudok pontosan. Kérném a hozzáértő segítségeteket. Több helyen írnak a 13. havi nyugdíjról: megszűnik, nem szűnik meg, marad, nem marad meg. Tehát akkor van 13. havi ellátás vagy nincs? Ha nekem 2008-tól állapították meg az ellátást akkor én még fogok kapni? Az mit jelent, hogy elsőfokú határozat? Még nincs teljesen lezárva az ügy?

Szép Napot mindenkinek!

Frosty # 2009.04.23. 18:33

Üdv!

Ismerősöm ügyében kérnék segítséget. Ismerősöm (aki nevelőszülőként az általa nevelt gyermek nem nyugdíjasként elhunyt édesapja után szeretne igényelni árvaellátást) kapott egy db ONYF. 3515-275. számú nyomtatványt a nyugdíjbizt. igazgatóságtól. Ezen a nyomtatványon szerepel, hogy "Az árvaellátás és a szülői nyugdíj igényléséhez külön nyomtatványt kell kitölteni." Kérdésem az, hogy szüksége van-e még egy másik, ONYF. 3515-275/B. jelű nyomtatványra is az árvaellátás igényléséhez?