Még az, hogy én is mindent megteszek, hogy közös megegyezéssel menjen a dolog.Nyilván sokkal kulturáltabb,mint az egymásra mutogatás.De ez nálunk nem rajtam múlik majd.És igen, semmiképp nem lehet 2 lakást venni, semmilyet sem ,egynek az árából.De mindegy, ezen nem tudunk változtatni már...Rajta múlik a dolog,megírom majd azt is jövő héten, mi a helyzet.Mert 2 hónapja volt itthon, akkor állapodtunk meg abban, hogy csak április közepén jön, addig eldöntöm, mi legyen.Tudtam én azt már akkor is,de időt is nyertem, és nem volt az még 100%, inkább 99.Én meg olyan vagyok, hogy évekig rágódom mindenen,de, ha már döntöttem, azt véghezviszem.Ezt hónapokig latolgattam,megszenvedtem vele,de nekem mennem kell...Egy másik élet vár, és ezt el sem mondhatom a férjemnek...Mondvacsinált okora hivatkozom, ami nem szép, de nem mondhatom el az igazságot,mert ő bosszúálló természetű, nagyon tud utálni, nagyon tud gyűlölni...Na,ezek már érzelmi kérdések inkább:))Ez a házastársi tartás is...Lehetek rá érdemtelen, ha kiderül válás előtt,hogy kapcsolatom van?Mert válás után már mindegy szerintem.Ez így kívülről kacifántos,de 22 évig csak másokért éltem, most úgy érzem, még boldog lehetek én is.Ezer kérdés...
Válóper előtt!
Először is írom hogy muszáj válni, én akarok, a férjem nem.Más az utam ennyi év után, ezt ő egyébként is tragédiaként éli meg, ez sem könnyíti meg a helyzetemet.És hát nem akar semmit engedni, ami jár neki...abból.A lányunk egyetemista, és igénybe veszünk minden ösztöndíjat, amit lehet, és hajladó is dolgozni, ő mondta, mondanom se kellett.Õ is így tervezi, először nyárra, aztán, szerintem kénytelen lesz később is.Rajta semmi nem múlik,értelmes,kötelességtudó lány.
A fiunk 15 éves.Õ fogadja el nehezebben a helyzetet, de ő is elfogadja,mert egyrészt kénytelen, másrészt nem buta gyerek, nincs választás, itt nem ő dönt.Én azért nem dolgozom 2 éve, mert addig egy kis vállakozásunk volt a férjemmel, ott voltunk napestig állandóan.Aztán azt feladtuk, ő kiment külföldre,én meg maradtam itthon.Annyi év munka után(reggeltől-estig)jólesett otthon lenni.Na, aztán itthon ragadtam, a férjem legnagyobb örömére.Õ nem akarta,hogy dolgozni menjek, volt elég pénzünk.Most már pár hónapja keresem a munkát, mióta tudom, hogy muszáj...Munkanélk.közp. egyéb ilyen hely, internet, újságok.Máshogy nem tudok.Talán ismerős kellene, félek, különbenmnem lesz.Így állunk most.
És még annyit, ha nem közös megegyezéses egy válás, akkor a bíróság előtt óhatatlanul elkezdődik a sárdobálás...
ERRE is figyelemmel kell lenni a válókereset beadásakor: közösen tudni válni vagy nem...
Alapvetően a probléma ott van, hogy nehéz lesz két lakásra szert tenni - mégha az egyik netán csak egérlyuk is... Ha meg nem lesz saját lakása, akkor meg az albérlet is gyériti a havi jövedelmét, mármint ami az ilyen-olyan tartásdíjak után megmarad majd neki.
Azt nem írtad hogy te miért nem dolgozol, és azt sem hogy a kisebbik gyerek hány éves. Az esetleges házastársi tartásdíj megitélésénél a bíróság külön is vizsgálódik.
Muszáj válni??!
Erre válaszolnod nem szükséges (!), csak elvi síkon a kérdés.
Persze ha menni akar el kell engedni, békével.
Esetleg az egyetemista tudna valami másodállást, mellékfoglalkozást vállalni, hogy legalább a saját kiadási/költségei részeben fedezve legyenek.
Vagy feladja a nappali tagozatot és elmegy rendesen dolgozni - tanulni akár levelezőn is lehet.
Családi összefogás, mármint a sajnálatosan csonkulni készülő család összefogása.
Ülj le vele beszélni.
Köszönöm a választ,bennem is felmerült már, hogy esetleg hajlandó lenne lemondani a gyerekek javára a részéről.Csakhogy most a tartásdíj nélkül nehezen élnénk...Tényleg róka fogta csuka,vacak helyzet.Mindenképp közös megegyezést szeretnék, meglátjuk.Van házastársi tartás is.Ezt is szeretném kérni,amíg nincs munkám.Nem lehet tudni, hogy 1 hét, vagy 1 év...De ennek sem fog örülni, ha nem akarja adni, már ugrik a közös megegyezés.Pedig az ő anyagi helyzete lehetővé teszi, legalábbis, amíg külföldön van.Én ragaszkodnék a közös megegyezéshez, remélem, ennyi józan belátása lesz neki is.Csakhogy, ha ő írásban nem hajlandó rögzíteni egy fix összeget házastársi tartásra, akkor higyjem el esetleg, amit ígér, hogy majd ad addig, amíg kell?Gondolom, éhen én sem halok a két gyerkőc mellett, de akkor is...Egyébként , ha végképp nem megy, lemondok én arról szerintem.Kénytelen leszek.Arra is gondoltam, amit írtál,kedves monalisa 1,hogy mindegy lenne,ha nem fizetne tartásdíjat, és maradna a lakás nekünk, vagy fizet tartásdíjat, én meg kölcsönt veszek fel, hogy kifizessem.Ugyanott lennénk.Kb. a tartásdíj fedezné a törlesztést.Szóval, mindegy ez is...Azért köszi mégegyszer!
Előszőr a válóper (+ t.díj megállapítása), utána a vagyonmegosztási per., ritka szerencsés esetben a kettőt a bíróság egy eljárásban tárgyalja. Ha a lakást illetően nincs megegyezés köztetek a vagyonmegosztási per költséges és időtrabló.
Végső soron ki lehet kényszeríteni egy ingatlan bíróság által elrendelt kényszerárverezését - mívelhogy végső soron senki nem ülhet végtelen időkig a másik pénzén -, de ebből a felek nem jönnek ki jól...
Ki kellene számolni, hogy az egyetemistára és a kiskorúra hány év gy.tartásdíj kötelezettsége lesz a férjednek (...), mondjuk a nettó jövedelmének az egyenkénti 15% bírósági megállapítása esetén. /Két gyerek esetén max 2x20% a megállapítható t.díj összege./
Lehet hogy úgy jár jól, hogy a lakás fele tulajdonáról lemond a gyerekei javára (...), és ebben az esetben nem kell t.díjat fízetnie. (Az ügyletbe a kiskorúra figyelemmel a Gyámhivatalt be kell vonni.)
Mire találsz munkát és annak alapján arra a bank hajlandó hitelt adni, az valószínűleg jónéhány hónap még...
A helyzetetek: róka fogta csuka.
Sziasztok!Válunk 22 év után.Ami gátolhatja a közös megegyezést,az a lakás "feldarabolás".Panel, amely elég nagy ugyan, viszont ennek az árából nem tudunk 2.-t venni.Én szeretném, ha a férjem maradna,amíg nem rendeződik a helyzet.Mondjuk úgy, hogy találok munkát,és kölcsönt vennék föl, hogy őt kifizessem.De ő már menni akar, méghozzá a neki járó pénzzel együtt.Szerintetek kötelezhet-e arra a bíróság(ha nem tudnánk megegyezni), hogy eladjuk a lakást, és "osztozzunk"? 1 kiskorú, és egy egyetemista gyermekünk van,akik velem maradnának.Vagy mi lehet a megoldás, ha a férjem ragaszkodik a "jussához"?Sajnos félretett pénzünk nincs, akkor egyszerű volna a helyzet.Előre is köszönöm.
Mióta specializálódtál "kizárólag válóperekre"? ;)
Egyébként ha írsz e-mailt, konzultálhatunk.
Egészen pontosan az ingókról meg kell egyezni. Az ingatlan megosztása mehet külön perben.
A közös megegyezés csak akkor megegyezés, ha kiterjed valamennyi lényeges kérdésre, így a vagyon megosztására is. Ez azonban nem jelenti szükségképpen a közös tulajdon megszüntetését.
Torgyán doktor újra aktív. Fővárosi, és kifejezetten válóperekre specializálódott. Legalábbis azelőtt. És van neki egy fellépése. :)
Kedves Fórumozók!
Most készülök válni, bár már 2 éve elköltöztem a férjemtől. 2 kérdésben kérném szíves segítségeteket, amennyiben ez lehetséges:
- Lehetséges-e a kötelék felbontását külön kezelni a vagyonmegosztástól? Mi ennek a lényege? Nagyon gyorsan szeretnék elválni. Ha közös megegyezéssel sikerülne, akkor elvileg akár 1 tárgyalás is elég, ha jól tudom. Amennyiben a keresetlevélben nyilatkozom, hogy a közös tulajdonú (fele-fele) családi házat elhagytam, használatára nem tartok igényt és az engem illető ingóságokat is elhoztam, akkor szükséges-e nyilatkozni arról, hogy a tulajdonviszonyokat is rendezni akarjuk-e. Ugyanis, ha ebbe belekezdenék, akkor valószínűleg a férjem nem egyezne bele a közös megegyezéses válásba, így a házasság felbontása csúszna. Ha viszont maradna a közös tulajdon, és nem kellene egyből ezt is rendezni, akkor majd később, akár évek múlva is lehetne-e ezt a vagyonmegosztási pert kezdeményezni?
- Nagy gond számomra az ügyvéd-választás. Itt is és más fórumokon is rengeteg, valószínűleg kiváló ügyvéd adatait találtam meg, de megnyugtató lenne, ha valakinek lennének személyes, kedvező tapasztalatai. Budapesten lakom, ha saját tapasztalatból tudtok agilis férfi (elnézést a diszkriminációért, de tudom, hogy egy férfi fellépése a férjem előtt nagyob nyomatékkal bír, ha megegyezést kell kezdeményezni) ügyvédet, aki kizárólag válóperekre specializálódott, akkor szívesen venném, ha írnátok nekem a sutemeny999@freemail.hu címre. Előre is köszönöm a segítségeteket.
Sütemény
Köszi Obuda,
sajnos az ügyvédem nem kecsegtet jóval a gyereket illetően,ne is reménykedjek...de szerencsére a háznak a fele jár-ha meg tudunk egyezni,ha nem-kezdődik a sárdobálás,na meglátjuk.
Akkor erre hivatkozva keresd meg a bíróságot a végrehajtás felfüggesztése iránt, és a végrehajtóval is próbáld meg megbeszélni a dolgot.
Ha a végrehajtás meghatározott cselekmény elvégzésére vagy meghatározott magatartásra, tûrésre, abbahagyásra (a továbbiakban: meghatározott cselekményre) irányul, a bíróság a végrehajtható okiratban az adóst, illetôleg a kötelezettet (e fejezetben a továbbiakban: kötelezett) - megfelelô határidô kitûzésével - felhívja az önkéntes teljesítésre.
A végrehajtható okiratot a végrehajtó a feleknek postán kézbesítteti.
A végrehajtó a végrehajtható okiratot azzal a felhívással küldi meg a végrehajtást kérônek, hogy az önkéntes teljesítésre kitûzött határidô eltelte után a teljesítést vagy elmaradását közölje a végrehajtóval.
Ha a végrehajtást kérô közlése szerint a kötelezett a meghatározott cselekményt önként nem teljesítette, a végrehajtó ezt - szükség esetén - a helyszínen ellenôrzi.
A teljesítés elmaradása esetén a végrehajtó a végrehajtást kérô közlését és a helyszíni ellenôrzésrôl készült jegyzôkönyvet haladéktalanul beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz.
A bíróság végzéssel határoz a végrehajtás módjáról, így:
- a kötelezettet a meghatározott cselekmény pénzegyenértékének megfizetésére kötelezheti,
- feljogosíthatja a végrehajtást kérôt, hogy a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégezze, vagy mással elvégeztesse; egyúttal a kötelezettet az elôreláthatólag felmerülô költség elôlegezésére kötelezheti,
- a kötelezettel szemben 500 000 Ft-ig terjedô pénzbírságot szabhat ki,
- a rendôrség közremûködésével kényszerítheti ki a meghatározott cselekményt.
Ha a kötelezett a pénzbírságot kiszabó végzésben megállapított határidô alatt sem teljesítette a kötelezettségét, a pénzbírság ismételten kiszabható.
A bíróság a végrehajtásnak a fent felsorolt azt a módját köteles elrendelni, amely - az ügy körülményeit figyelembe véve - a leghatékonyabban mozdítja elô a kötelezettség teljesítését.
A bíróság a végrehajtás módjáról a végrehajtást kérô kívánságát is figyelembe véve - szükség esetén a felek meghallgatása után - határoz.
Ha a kötelezett vagy képviselôje nincs jelen a végrehajtás foganatosításánál, a kiürítendô lakásban lévô ingóságokat a végrehajtó összeírja. Az ingóságoknak másik lakásban vagy másik helyiségben való elhelyezése után a lista egy példányát itt is el kell helyezni. Ha az ingóságok elhelyezése olyan lakásban történt, amelyet kizárólag a kötelezett vagy családtagjai használnak, a végrehajtás foganatosítása után a lakást le kell zárni és le kell pecsételni.
Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükrôl - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérô gondoskodik. A végrehajtást kérô az ingóságokat 30 napig köteles tárolni.
Sziasztok!
Végrehajtói irodától kaptam levelet, hogy az ingatlant április 6-ig hagyjam el.
Van még ebben a levélben egy ilyen mondat: Figyelmeztetem az adóst, hogy az önkéntes teljesítés elmulasztása esetén további cselekményre kerül sor, amelynek költségei az adóst terhelik.
Amiket kérdezni szeretnék:
Mire számíthatok, ha nem tudok elköltözni április 6-ig?
Mit jelent pontosan az, hogy "további cselekményre kerül sor" ?
Tahát: Előfordulhat-e az, hogy ha nem tudok addig elköltözni, hogy pl. április 7-én jövök munkából, zár lecserélve, ruháim, stb. a lakásban és mehetek az utcára és a cuccaimat meg raktárba szállítják.
Vagy: Kapok további 1-2 hét haladékot, amikor már a végrehajtó és a rendőrség fog kötelezni a kiköltözésre.
Nagyon fontos lenne, mert vagy a munkahelyem marad meg vagy pedig nekiállok albérletet keresni, pakolni, költözni.
Köszönöm
tetovált.z!
Mivel épp azokat a körülményeket nem írtad le, ami alapján legalább tippelni lehetne, hogy kinél lesz elhelyezve a gyermek, így ez alapján nem lehet sok okosat mondani. Nyilván azért hatalmaztál meg egy ügyvédet, hogy ismerje meg a lehető legpontosabban az ügyet, így leginkább ő tudja megmondani, milyen esélyeid vannak.
A házassági életközösség alatt szerzett ingó és ingatlanvagyon közös tulajdon, még akkor is ha esetleg csak az egyik fél van tulajdonosként megjelölve. Persze ha volt és/vagy van különvagyon, akkor az tényleg külön van a továbbiakban is.
sziasztok,látom itt mindenki "ki van tanulva" már ezekben az ügyekben,
ezért érdeklődnék,hogy apukaként mennyi esélyem van hogy a 3 éves lányomat én nevelhessem,vagy hogy egyáltalán ne korlátozhassa az anyja a láthatást?
még nem indítottam meg a válást hivatalosan de ügyvédet már kerestem,
bízom benne hogy érdemben tud majd segíteni,mert akit előtte ajánlottak(nő) "enyhén" elfogult volt velem,és azt ajánlotta hogy mondjak le a házam feléről a gyerek javára-ez a leegyszerűbb...hát lehet,
de a feleségem "betegsége"miatt én nem kezdem nulláról az életem,
kérem azokat akiknek odaítélték a gyerekeket írjanak nekem,mit tegyek,
kétségbe vagyok esve,mert a nejem azt hiszi minden neki jár,kocsi,ház,gyerek,én meg mehetek a levesbe...szerinte.ti mit gondoltok?
Jól érted, persze ehhez kompromisszumkészség szükséges.
mármint nem együtt tartja őket a bíróság, csak egy fedél alatt....
Köszi mindkettőtök válaszát!
De nem az van, hogy az ilyen árverési értékesítés más feltételekkel működik, mint az adósság miatti? Persze, nyilvánvaló, hogy ez csak a végső megoldás maradhat. Viszont azt szűröm le, akár tetszik, akár nem jobb, ha peren kívül egyeznek meg, ha jó megoldást akarnak, mert a bírósági eljárás nagy valószínűséggel együtt tartja őket. Kivéve, ha valaki kifizeti a másikat... Ha jól értem. Jól értem?
erkalany!
Ilyen esetben a ház - tulajdoni szempontból - természetben nem megosztható, így marad vagy a magához váltás, vagy az árverés. Ez a tulajdoni helyzet. A használati része teljesen más. Ha a felek együttélése megoldható, tehát a lakás használata elkülöníthető, és egyik fél magatartása sem teszi lehetetlenné az együttélést, akkor mindkét fél a lakásban maradhat, még a közös tulajdon megosztása esetén is egyébként, vagyis még ha az egyik fél magához is váltaná az ingatlan teljes tulajdonjogát, a másik - nem tulajdonosként - akkor is bent maradhat.
Viszont ha egyikőtök sem tudja megváltani a másik hányadát, akkor egy közös tulajdon megosztási perben csak árverésről lehetne szó, hát döntsd el magad, ennek mennyi értelme lenne.
Ez bizony elég elméleti kérdés így. A bíróság a házasságot csak akkor bontja fel, ha az helyrehozhatatlanul megromlik. Ezt most az ismerősödnek kell bizonyítania. A gyermekeket a bíróság annál a szülőnél helyezi el, akinél azok testi-lelki-szellemi fejlődése a leginkább biztosítva van. Jelen esetben nyilván környezettanulmány, esetleg pszichológus szakértő várható.
Sziasztok, szeretnék kérdezni.
Ismerősöm fontolgatja a válást, mert nagyon megromlott a viszonya a férjével, aki viszont nem nagyon akar válni. Két gyermekük van (14 és 8 évesek), mindkettő az anyával szeretne maradni. Van egy közös lakásuk (cca. 10 MFt).
Tudom, hogy nagyon elvi a kérdés, de ha nincs megegyezés a felek között, kb. milyen döntés várható szerintetek?
(A másik vagyonrészét kifizetni egyiküknek sincs pénze, sőt, eléggé el vannak adósodva. A válás az anya eltökélt szándéka, és az is, hogy a gyerekek vele maradjanak. Nevelésükre tökéletesen alkalmas, bár erre elvileg a férj sem mondható alkalmatlannak.)
Köszönöm, ha valami vázolja a lehetséges kimenetelt!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02