Válóper előtt!

ObudaFan # 2008.11.12. 18:30

Timmmy!

Nem kötelező kiköltözni, vannak más megoldások is. Elsősorban, hogy megváltod a részét. Másodsorban, hogy lakottan értékesítitek az ingatlant, és ennek értékcsökkentő hatását te viseled, valamint ezt követően a vevőnek használati díjat fizetsz.

monalisa1 # 2008.11.12. 18:33

Kedves ObudaFan!
Timmmynek - mint leírta - a fél lakástulajdonon és a havi nyugdíján kívül nincs semmi mása - sajnálatosan.

monalisa1 # 2008.11.12. 18:34

Mármint az alacsony összegű nyugdíján kívül...

ObudaFan # 2008.11.12. 19:17

Azt én értem, ettől még ezek a jogi lehetőségek vannak.

borica # 2008.11.12. 19:18

Mindenkinek köszönöm a hozzászólását, sajnos rám nézve a helyzet nagyon elkeserítő. Úgy látszik 17 év munkám, spórolásom, szépítgetésem után visszakerültem a lányszobámba, mintha ez a 17 év nem is lett volna. (Bár igaz, a lányszobámat mostmár megosztom a két lányommal is)
A törlesztő részletek fizetését szerintem lehetetlen bizonyítanom, mivel az apósom nevére szóltak a csekkek, azt meg senki nem látta hogy az én pénztárcámból került ki a pénz.
A ház szépítgetése, javítgatása, felújítása családi, baráti összefogással készült,(igy is ráköltöttünk az évek alatt kb. 1,5-2 milliót) max. némi anyagról lehet számla, de az is ki tudja hol van már.
Szóval köznapi nyelven szólva "ezt megszívtam"

monalisa1 # 2008.11.12. 20:21

borica!

Közhely, de az élet megy tovább, és még lehet részed szépben és jóban. Mindenközben körülötted vannak a szeretteid.

Járj emelt fővel!

bubka # 2008.11.13. 09:35

jónapot!

csak egy villámkérdésem lenne válás témakörben:

ha van megállapodás a felek között (hivatalos, mindenre kiterjedő), és évek óta külön élnek tényleg lezajlik a válás egy tárgyalás alatt? változik a helyzet, ha kiskorú közös gyerek is van (megállapodásban ezzel kapcsolatban is mindenben megegyeztek)?

köszönet előre is!
bubka

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.13. 09:41

Fordítva. Az a főszabály, hogy legalább két tárgyalást kell tartani. Ha bizonyos feltételek fennállnak, akkor lehet - de csak lehet - hogy egy tárgyaláson kimondják a bontást.

bubka # 2008.11.13. 09:44

nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2008.11.13. 10:53

Egy tárgyaláson a következő esetekben mondható ki a bontás:

• ha valamelyik házastárs cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, továbbá ha a bíróság előtt való megjelenése más elháríthatatlan akadályba ütközik, vagy
  • a feleknek nincsen közös kiskorú gyermeke, vagy
  • a házastársak között legalább három éve megszakadt az életközösség úgy, hogy külön lakásban élnek és igazolják azt is, hogy a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelően rendezték.
bubka # 2008.11.13. 11:25

hálásan köszönöm!

viszont így lett még egy kérdésem:
azt hogy lehet/kell igazolni, hogy "a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelően rendezték"?

ObudaFan # 2008.11.13. 12:18

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint erről nyilatkozniuk kell csak a házastársaknak.

Apa001 # 2008.11.13. 12:37

Üdvözlök mindenkit, akik nem akarták, mégis itt kénytelenek feltenni a kérdéseiket, s akik válaszolnak ezekre a keserű kérdésekre!

A történet friss, a következmény hosszú távon beláthatatlan, de én nagyon megnyugtatóan szeretném rendezni, mindenekelőtt a Gyermekem szempontjából. A következő hetekben majd válással végződő 9éves házasságomból született egy gyönyörű kislányom,aki jelenleg három éves. Azt szeretném, hogy nálam helyezze el a bíróság! Próbáltam beszélni az Édesanyjával, akit már a volt feleségemnek tekintek és gyakorlatilag majdnem mindenben kultúráltan meg tudtunk egyezni(házasság felbontása, vagyonmegosztás) kivéve a kislányunk elhelyezését...
Nem sarat dobálni jöttem ide, ezért az indokok nem nyilvánosak.
Kérdésem, hogy mennyi az esélyem, hogy nálam helyezzék el, mielőtt minden követ megmozgatva elindulna egy olyan háború, amiben a kislányom még jobban sérülne.

bubka # 2008.11.13. 12:42

ennyi????
nyilatkoznak, hogy szerintük jó, és kész?

ez mivel több annál, hogy rögzítik a megállapodásban, hogy kinél, mikor van a gyerek, mennyi legyen szerintük a tartásdíj és aláírják?

kalamalyka # 2008.11.13. 14:12

Éppen azok az indokok hiányoznak, amik (érthetően) egyelőre, ITT nem nyilvánosak....
Majd a bíróságon nyilvánossá kell őket tenni, és annak tekintetében döntenek.
Csak úgy, hogy jöttem, és szeretném............sajnos nem fog működni. Kőkeményen be kell bizonyítani miért is Te vagy az alklmasabb a gyermek nevelésére.....

monalisa1 # 2008.11.13. 15:17

Apaoo1

A bíróság a mindkettőtök meghallgatásán túlmenően, környezettanulmányt rendel el a gyámhatóságon keresztül - mindkét szülőnél vizsgálódnak -, valamint lesz gyermekpszicholóusi vizsgálat is. És főleg az ő véleménye lesz döntő fontosságú a gyermek elhelyezésének kérdésében.

Van aki azóta is szídja a pszichológust...

Ezért nem árt prívátilag felkérni egy szakembert, bár az ő véleménye nyílvánvaló a megbízó felé fog húzni... És nem biztos, hogy a bíróság figyelembe veszi-e a "külső" szakember becsatolt véleményét.

Az megint egy másik kérdés, hogy egy 3 éves kislányt hogyan lehet elvinni pszichológushoz az anya tudta és beleegyezése nélkül - figyelemmel, hogy a gyerek otthon már mindent elmond...

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.11.13. 17:53

Azt, hogy mennyi az esélyed, lehetetlen ebből megmondani.

borica # 2008.11.13. 18:07

Monalisa1.!
Köszönöm a biztató szavakat, de a mindennapi (főleg anyagi) gondok miatt megrokkant gerinccel elég nehéz felemelt fejjel járni.
De igazad van, a szeretteim itt vannak velem és van egy nagy kincsem is: egészségesek!
Én már tudom hogy akár válunk, akár nem, jót nem kaphatok az élettől (nem pesszimista,realista vagyok).
Jó Fórumozást kivánok továbbra is Neked.

Timmmy # 2008.11.15. 17:27

Jó napot!

A múltkor már volt kérdésem a válásommal kapcsolatban és a minap egy olyan információt hallottam, hogyha a lakásra per feljegyzést kötünk (bár fogalmam sincs, hogy ez hogyan zajlana), akkor nem tudjuk addig eladni, ameddig ez rajta van és így akár pár évet is várhatnék a kiköltözéssel. Erről szeretnék többet megtudni, hogy ez jó ötlet-e, illetve hogyan lehet kivitelezni?
Azzal tisztában vagyok, hogy 5millió Ft-ból lehet venni lakást persze nem Budapesten, csak a gyerekeim és unokáim itt élnek, azért nem szerettem volna ennyire elszakadni Tőlük. Gondolom ez a bíróságot egyáltalán nem érdekli.
Megtudtam azt is, hogy a férjem az autóból, amit Ő használ azóta amióta elköltözött azaz 3éve, nem akar osztozkodni, mert szerinte már jóval kevesebbet ér kb. 300e-400eFt-ot, és hogy már 300eFt-ot legalább költött rá. Sőt mikor vettük akkor kaptam támogatást 300eFt-ot (akkor 1millió Ft-ba került az autó), ez esetben mit tanácsolnak? Mindig azt emlegeti a férjem, hogy mivel itt hagyja a lakásban lévő ingóságokat ezért nem akar a kocsiból adni! Azt tudni kell, hogy az ingóságok értéke nagyon csekély talán a 200eFt-ot se haladja meg (régi: üvegasztal,tv,mosógép, ami már alig működik,ágy ami szintén cserére szorul, szekrénysor amit kaptunk,gáztűzhely ami szintén pár éves, és evőeszközök tányérok kb. ennyi az amit lehetne felezni...!) Úgyhogy egyáltalán nincs ebben igaza, hogy itt hagyta a lakásban lévő dolgokat, mert ahogy leírtam nem sokat érnek!
Köszönettel!

monalisa1 # 2008.11.15. 18:52

Ha a lakás nem egyikőjük vagy másikójuk kizárólagos különvagyona, hanem a házassági vagyonközösség ideje alatt közösen lett vásárolva, azonban nem a fele-fele tulajdoni bejegyzés van bejegyezve hanem mint az egyik vagy másik 100%os tulajdonaként, ebben az esetben válás esetén kérhető a bíróságtól a perfeljegyzés elrendelése. Mert ameddig valami "csak" az enyém, az akár el is adhatom, és így a pénzt a másik elől eltüntethetem...

Tehát a leírt esetben célszerű lehet kérni a bíróságot a lakás eladásának ideiglenes korlátozására., külön végzésben utasítják a földhivatalt az ingatatlan tulajdonlapján széljegyzetben jelölni a perfeljegyzést. És ameddig azt a bíróság vissza nem vonja, a lakás nem piacképes.

Ügyvéd közreműködési szükséges, a többit ő már tudni fogja, egyben el is magyarázza.

Más. Szerintem azzal az 5 M Ft-tal lehetne mit kezdeni: a fiatalok lakást cserélnek + egy lakószobára, ahová is a nagymama hozzájuk (= az unokákhoz) költözne.

Az autó valamikor egy millió forintos vételára, valamint abból is a 300 ezer forintos rokkanttámogatás ma már egyaránt amortizálódott, vagyis gyakorlatilag értékét veszitette. Közben meg a férje költött a kocsira, eze kívül fizette a biztosítást és a vizsgadíjat stb. Tehát a kocsi ma már valószínűleg nem képez nagyobb értéket mint amít a férje mondott.

A lakásberendezést is akként kell nézni, hogy ca. 200 forintért képtelenség egy lakást "komplette" berendezni ha mindenből újat/másikat kellene venni. (Ha az a 200 ezer forintot "elfeleznék", a százezer forinttal senki sem tud semmit se kezdeni...)

És végezetül, de az Ön iránti legnagyobb tisztelettel, szóval 5 M Ft egy vidéki garzonlakásra elég lehet, a nagydíjas meg kapja a kedvezményes utazási utalványt - ha esetleg nem akarnának egybe költözni.

Monalisa
laikus hozzászóló

Timmmy # 2008.11.16. 11:33

Köszönöm a válaszát!

Sajnos a lakásunk fele-fele arányban van, akkor ha jól értettem ilyenkor nem lehet kérni ezt a perfeljegyzést.

A kocsival kapcsolatban attól függetlenül ha ér tegyük fel 400eFt-ot, akkor ott a 200eFt-ot lehet követelni? Mert most ez az összeg is sokat segítene, pl. egy új mosógép vagy ágy vételében, szóval nem mindegy, hogy megkapom-e ezt az összeget vagy sem.

Egyébként a lakásnál úgy volt, hogy 2éven keresztül fizetett a férjem 5000Ft-ot havonta, 1éve már nem fizet. Volt felújítás is, az egyik szobában ablakcsere, redőny, tapétázás, festés, aztán mosogatócsere, wc, csaptelep csere, mosdócsere, vízóra felszerelése, ezeket én fizettem illetve a lányom, szóval Ő a kocsira költött mi meg a lakásra, ebben az esetben az eladásnál figyelembe lehet ezeket venni? És azt, hogy 1éve már nem fizet semmilyen díjat a lakásra és minden díj engem terhel ami a lakással kapcsolatos (itt pl. a közös költség az, tudomásom szerint, ami fontos lehet, a rezsi költség az nem tartozik ide).

Az ingóságoknál lehet, hogy még 200eFt érték sincs meg, mivel a mosógép cserére szorul, az ágy is szóval nem sok minden marad, amit el lehetne felezni.

Köszönettel!

monalisa1 # 2008.11.16. 13:18

Kedves Timmmy!

Akkor a perfeljegyzés dolga jelen esetben fals infó volt Önnek, mert egyikőjük se tudná eladni a lakást a másik tudta és beleegyezése nélkül - oszt "elszaladni" a teljes vételárral.

Ami az ingóságok- és a kifizetett számlák dolgát illeti, ezt egymásközt kell megbeszélniük, mert külső ember azon ki nem igazodik.

Tessék leírni: követel - tartozik, aztán beírni mindent, és jöhet a kompromisszum...

Magánvélemény: sajnálatos, hogy egy több évtizedes párkapcsolat filléres dolgokon való civakodással zárul.

Egy közös megegyezéses válás megvan 12 ezer forint illetékből, ezzel szemben ha az ingóságon (= vagyoni értéken) nincs megállapodás, a követelt érték 6%-át pertárgy-érték gyanánt be kell fizetni, de ez már egy másik per lesz - és elhuzódó - a válást követően...

margaréta*** # 2008.11.17. 11:11

Beírtam a történetem, de elszállt... jövök még. :-(

ObudaFan # 2008.11.17. 11:15

Volt itt egy-két tévedés. Az ingatlan tulajdoni perében a bíróság kérelemre elrendeli a perfeljegyzést, ehhez nem szükséges ügyvédi képviselet. Más kérdés, hogy a perben tanácsoa. A perfeljegyzéssel érintett ingatlant, illetve hányadot el lehet adni, de a vevőnek azzal számolnia kell, hogy a korábbi rangsorú perfeljegyzéssel érintett per eredménye kihat az ő ingatlannal kapcsolatos jogaira, így könnyen lehet, hogy nem lesz vevő, aki ilyen feltételekkel hajlandó lenne az ingatlant megvenni. Jelen esetben is lehet kérni perfeljegyzést, ha a közös tulajdon megszüntetésére indul a per.

monalisa1 # 2008.11.17. 11:44

Köszönöm a kijavítást.

Azonban ha valaki elad egy ingatlant, a szerződés egyik pontja kell hogy tartalmazza: permentes. Tehát ha valaki úgy akarja eladni a fél lakását/házát, hogy bár tudja: per alatt áll a lakás, ezzel megtéveszti a vevőt, ergó semmis az ügylet.

Az okiratszerkesztő ügyvéd a felelős ezért.
Szerintem.