Gyerektartás és láthatás

Tundi6708 # 2008.10.24. 12:05

Láthatásnál mi az elfogadható késés? A férjem rendszeresen 10-20-25 perceket késik. Közben a telefonja ki van kapcsolva. majd telefonál, hogy 2 perc múlva ott van, készítsen a gyereket. (ui. Ő nem szeret várni...).

Mit tehetek ebben az esetben? Mennyit kell várnunk? A láthatás hetente kétszer van. Egyszer hétközben 3 óra, hétvégén pedig 9 óra.

Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2008.10.24. 14:52

Sok helyre pontosan kell tudni menni: munkahely-, tömegközlekedés- válóperes bíróság...

Szerintem nem vagy köteles tűrni az ő "lazaságát", a szabad idődből lopja el az időt.

"Szankcionálni" nem tudod a dolgot, megoldás (= változás) csakis az ő hozzáállásától várható.

Leginkább legyen tekintettel az őrá váró gyermekre...

Monalisa
laikus hozzászóló

Tundi6708 # 2008.10.24. 16:22

Koszi Monalisa!

A valoperrol is elkesett. A biro is szamonkerte, a munkahelyerol is kesik...

nem szeretnem ha ezzel tenne meg a valas utan is keseruve a lathatasokat, mert amugy semmi bajom nincs vele, foleg miota nem kell egyutt lennunk. A gyereket meg sajnalom, mert engem is idegesit ez, O meg szegeny nem erti.

monalisa1 # 2008.10.24. 16:47

Értem. Sajnos vannak alapból fegyelmezetlen emberek.

Akkor meg azt tudnám javasolni, hogy csak 15-20 perccel később kezd "készíteni" a gyermeket., bosszús lesz, nem baj - majd vár. A gyermek nélkül csak nem megy el...

Tundi6708 # 2008.10.24. 18:33

en inkabb arra gondolok, hogy meg lehet-e hatarozni a lathatasnal egy elfogadhato kesesi intervallumot, es hogyan lehet ezt betartatni?

nem akarok olyan jatszmakba belemenni, hogy meg en is kesleltetem, mert akkor a lathatas elso 1 oraja azzal megy el, hogy fenntartjuk egymast es a gyereket.

Elkezdtem egyebkent azt, hogy 15 perc elteltevel zarom a lakast es nem adom ki a gyereket. Ezt elore is megmondtam, kesett is parszor, es orjongott. Azota egy alkalommal mar pontosan jott (miota ismerem, 7 eve, ez volt a 2. alkalom) viszont attol tartok, hogy ez jogellenes. csak remenykedem abban, hogy nem.

monalisa1 # 2008.10.24. 19:01

Szerintem kérdezd a gyámhatóságot, bizonyára nem egy hasonló problémával fordultak már hozzájuk tanácsot, segítséget kérve.

Gondolom a fiatalembert a saját anyja sem tudta rendre, felegyelmre szoktatni - kár hogy nincs már sorkatonaság...

anya23 # 2008.10.28. 07:40

Sziasztok!ObudaFan!Mivel nagyon úgy néz ki hogy ebben a hónapban egy fillér gyerektartást sem kapok se a férjemtől se a cégétől /okt.01-től van megítélve szept.23-án emelkedett jogerőre mivel mind a ketten lemondtunk a fellebezési jogunkról/akkor most hová is forduljak?Sok "jóakaró"így járt ismerőstől kapom a tanácsokat.Az egyik azt mondja menjek a gyáműgyre ott nekem kifizetik/ezt kétlem/egyösszegbe és majd a férjemen behajtják az elmaradást a másik hogy a bíróságon kérjem a behajtást.Teljesen elbizonytalanodtam hova forduljak a kettő közül?Köszönöm a segítségedet.

verde # 2008.10.28. 08:06

Anya23! Saját tapasztalatból tudom: a rendőrségre kell menni, mert bűncselekmény, ők indítják meg a végrehajtást, és apára hatással is szokott lenni.

csóró anyuci # 2008.10.28. 10:32

Tundi6708!
Tapasztalatból tudom, legalábbis nekem a Gyámügy azt mondta, hogy ha két óra késéssel sem hozza vissza a gyereket, csak akkor hívhatom a rendőrséget.
Mert amúgy állítólag benne van valamilyen törvényben, hogy az apa nem köteles megmondani a címét, hogy hova viszi a gyereket. Legalábbis engem ezzel ráztak le. A mai napig nem tudom pontosan, hogy hol laknak..., de miután egy alkalommal egyáltalán nem akarta visszahozni a gyereket, és rendőrséggel "fenyegetőztem" visszahozta, azóta max fél órát késnek a visszahozatallal...

csóró anyuci # 2008.10.28. 10:35

Anya23:
Én fizetési meghagyást indítottam a bíróságon a gyerektartás elmulasztása miatt, mely végül a végrehajtónál kötött ki, és mivel ott sem jártunk szerencsével, 3 évre megelőlegezte - a gyámhivatal ügyintézésével - az állam a gyerektartást, melyet állítólag adótartozásként fognak majd rajta behajtani. (ez a másik gyerekem sztorija :-) )

csóró anyuci # 2008.10.28. 10:36

verde:
Engem a rendőrségtől elhajtottak, hogy menjek a bíróságra, persze, ez már több mint 4 éve volt, úgyhogy azóta változhattak a dolgok...

ObudaFan # 2008.10.28. 13:37

Egyrészt az elsőfokon eljárt bíróságon végrehajtási kérelmet (és nem fizetési meghagyást) kell benyújtani, másrészt valóban a rendőrségen feljelentést lehet tenni, de a rendőrség nem fogja maga megindítani a végrehajtási eljárást, tehát az is szükséges.

rolcsibaba # 2008.10.28. 14:26

Segítségre lenne szükségem! 11 éve váltam el előző feleségemtől mert kicsapongó életmódot élt. Van egy közös gyermekünk aki most 14 éves. A gyermek láthatása gyakorlatilag nem működik már 2 éve mert az ex nejem mindenre hivatkozva megtiltja nekem. A gyerektartást rendszeresen kapja havi %-ban meghatározva. Volt egy gyermekelhelyezési perünk amit első fokon megnyertem mert az anya életvitele nem volt megfelelő a gyermeknevelésre de fellebbezett és mire volt a másodfokú tárgyalás férjhez ment újra ezért neki ítélte a bíróság ismét. Most azt üzengeti nekem hogy a közös gyermekünk a legújabb férje ( ez a 3.-ik) vezetéknevét fogja felvenni. Kérdésem az lenne, ezt megteheti e az én beleegyezésem nélkül? Mi van ha aláhamisítja a nevem és én utólag tudom meg? Ilyen esetben köteles vagyok e gyerektartást fizetni? Köszönöm segítő válaszukat!

ObudaFan # 2008.10.28. 14:50

Ha a gyermek nevének megváltoztatásában nem tudtok megegyezni, a bíróság dönt nemperes eljárásban. A gyermektartásdíjat köteles vagy fizetni.

csóró anyuci # 2008.10.28. 16:50

ObudaFan, igazad van, és egyúttal elnézést a félrevezetésért, a fizetési meghagyást mással kapcsolatban, de egyidőben a végrehajtási lappal adtam be a bíróságon, ezért emlékeztem rosszul... Köszi, hogy kijavítottál!!!! :)

ObudaFan # 2008.10.28. 17:44

Az úgy lehet. :)

reker # 2008.10.28. 20:11

Segítséget kérnék!

a gyerektartást bruttó, vagy nettó keresetből vonják?
Köszi

monalisa1 # 2008.10.28. 20:32

A kötelezett mindenkori havi össz jövedelemének nettó részé alapján a t.díj megfizetése/levonása.

Ricsi72 # 2008.10.29. 10:49

Érdeklődnék, hogy 2 gyerek után a bíróság mennyi gyerektartást ítél meg? Figyelembe veszik-e a megélhetést?
Köszönöm:
Richárd

ObudaFan # 2008.10.29. 11:41

Figyelembe veszik a gyermek szükségleteit, és mindkét szülő vagyoni helyzetét, éppen eért pontos számot ne várj innen. Általában gyermekenként a jövedelem 15-25%-a közötti összeget kel megítélni, de az összes gyermekre maximum a jövedelem 50%-át.

meske67 # 2008.10.29. 11:52

Meg tudnátok nekem mondani, hogy a volt élettársam megteheti-e, hogy a gyermektartás- gyermekelhelyezési perünk harmadik tárgyalására sem jön el, jogi képviselőt nem küld, csak írogat a bírónőnek, arra hivatkozik, hogy mozgássérült,de orvosi igazolást sem küld. Magatehetetlen ember képzetét kelti a bírónőben, holott teljesen el tudja magát látni, autót vezet stb. Az első és második tárgyalásig nem nyilatkozott a gyerekekre vonatkozóan, a harmadikra kitalálta, hogy kéri a legkisebb gyereket annak tudatában, hogy a 13 éves kisfiunk nem akar hozzá költözni. Világosan látszik, hogy húzza az időt. Meddig teheti ezt meg???

sára93 # 2008.10.29. 12:06

Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy kötelezhető-e bíróság által egy 16 éves gyerek a kéthetenkénti láthatásra?

ObudaFan # 2008.10.29. 12:25

Kötelezhető. Más kérdés, hogy van-e értelme.

ObudaFan # 2008.10.29. 12:26

meske67!

Nem köteles megjelenni a tárgyaláson alperesként, viszont ezzel saját magát fosztja meg attól, hogy észrevételeit, indítványait időben megtegye, és így azokat figyelembe vegyék.

meske67 # 2008.10.29. 13:03

Köszönöm a választ. Értem is, csak az a baj, hogy közben a gyerekekről nekem gondoskodnom kell,és egyáltalán nem mindegy, mikorra állapítják meg a gyermektartást. Ha a gyermekek az én háztartásomban vannak, az elhelyezési eljárás végéig a gyermektartásról nem is fognak dönteni?