Kérd, hogy a bíróság ideiglenes intézkedést hozzon a gyermek elhelyezéséről és tartásáról.
Gyerektartás és láthatás
Segítő válaszra várok.
Ma 9.00-tól kezdődött volna az őszi szünet második fele, amit apjuknál töltenek a gyerekek. Kedves apuka tegnap telefonált, hogy csak délután jön értük, ígérte: majd még dél körül telefonál, hogy pontosan mikor. Már 15.41 van, telefon még sehol. Helyhez kötötten telik a napunk, most már nagyon bosszant. A gyerekekkel nem mehete sehová, mert ha meghiúsítom a kapcsolattartást apuka megy a gyámügyre, akik engem fenyegetnek.
Valóban ennyi joga van? Ennyire ki vagyok szolgáltatva kénye-kedvének?
Hivatalosan köteles lenne tájékoztatni a késésről, de ez őt a legkevésbé sem izgatja.
Szia Anya46!
Remélem, azóta már rendeződött a helyzetetek!
Egyébként ez nálunk is így zajlott. Aztán megkérdeztem a gyámügyet, hogy hogy is van ez? Azt mondták, hogy 10 percet kell várnunk, azután mehetünk ahová akarunk, apuka azzal lemondott a láthatás teljes időtartamáról. Aztán azt is súgták, hogy végrehajtási kérelmet nem csak apuka nyújthat be az elmaradt kapcsolattartásról, hanem én is! Mert apukának ugyanúgy KÖTELESSÉGE a bírósági végzés szerinti időpontban megjelenni, mint Neked átadni a gyerekeket.
Nálunk azóta apukát a gyámhivatal 12 elmulasztott láthatásért írásban figyelmeztette, 6 alkalomért 30000.-ra és a köv. 4 alkalomért 40000.-ra büntette ...... és így sem jön .....
Szia Georgina!
Köszönöm, hogy reagáltál levelemre. Igazán új dolgokat írtál. Bár a gyámügyre már én is "haza járok", érdemben az én problémáimmal még nem igazán foglalkoztak. Volt férjem görcsösen ragaszkodik a gyerekekkel való kapcsolattartáshoz, csak az időpontok betartása, és a velem való kommunikáció okoz neki nagy gondot. Háromnegyed ötkor megérkezett ma is.
A 10 perces várakozási időt a gyámügyön nekem még soha nem mondták. Ellenben én már kaptam figyelmeztetést és fenyegettek 500.000.- forintos pénzbírsággal, na meg a forma-szövegben az is benne volt, hogy a gyerekeket is elvehetik tőlem, ha akadályozom a kapcsolattartást stb. Mert a - bizonyos események hatására - megréműlt, síró gyermekemet ki mertem venni az apja autójából, az meg elhajtott.
A gyámügy ezen eljárásán még a bíróságon is felháborodtak, mivel az érintett napon apukának nem is volt joga elvinni a gyerekeket.
Szia!
Ha a gyámügy már úgyis benne van, kérj tőlük állásfoglalást! Persze ÍRÁSBAN! Írd meg, hogy Te nem értesz hozzá, és ugyan segítsenek már Neked .... Lenne pár kérdésed.... 1. pl. Ha apukának reggel 9-től van a végzés szerinti kapcsolattartása, akkor a gyámügy szerint meddig kell otthon ülnöd a gyermekekkel apukára várva? 2. Ha a meghatározott időpontban nem jelent meg, akkor (ha pl. egy hétvégi, több napos láthatásról van szó), akkor jöhet-e a gyerekekért akár másnap, és Nektek otthon kell-e ülni 2 napig vigyázzban, összepakolva. 3. Ha sz érvényes végzéstől közös megegyezéssel eltértek (pl. nem jön reggel 9-re, csak délre), és a kapcsolattartás végül meghiusul - akármelyikőtök hibájából - akkor ez a gyámhatóság által végrehajtható-e?
Nekem az 1. kérdésre válaszolták a 10 percet, azzal, hogy ha apuka még a meghatározott időpont közelében telefonál, hogy dugóban van, és késik, akkor illik megvárjam. A 2.-ra azt, hogy ha apuka a kezdő nap meghatározott időpontjában nem jelenik meg, akkor azzal a teljes időtartamról lemondott. Értve ez alatt, hogy ha pénteken 18.00-ra nem jön, akkor sem szombaton, sem vasárnap nem KELL odaadjam a gyerekeket, hiába hőzöng. Ja, és ha nem tudja igazolni, hogy miért nem jelent meg, adhatok én be végrehajtási kérelmet, és akkor apukát büntatik az elmaradt láthatásért. A 3. kérdés tetszik a legjobban. Azt mondták, hogy ha mi eltérünk a végzéstől (lásd: 9 helyett déltől legyen), akkor az gyámhivatalilag NEM hajtatható végre! Rákérdeztem ezerszer: ha azt mondom apukának, hogy jöjjön 1 órával később, és ő beleegyezik, akkor ha én elpárolgok a gyermekekkel, már nem mehet a gyámügyre, vagy ha megy is, engem nem büntethetnek!!!! Mondjuk fordítva sem: ha apuka végül mégsem jön, akkor őt sem....
De ezeket - meg ami kérdésed még van - írd le, s add be a helyi gyámügyön! Asszem 30 napjuk van rá, hogy válaszoljanak, persze az irományod végére azért írd oda, hogy írásban várod a válaszukat!
Remélem tudtam egy picit segíteni, én már lassan egy éve ebben élek :-(
Kitartás:
Gina
Természetesen ez Anya46-nak ment volna...
pegakornis,
„Minden láthatással küzdő szülőnek!
Tartsatok ki.Még 2 évig tartó bírósági huzavona,gyámügyes hercehurca és még a nagyszülőkre is kiterjedő igazságügyi pszichológiai vizsgálat után is van remény a dolgok rendezésére.Még ezen a ponton is ráébredhet az apa,hogy ez így nem jó a gyereknek.
Bár lehet,hogy a fehér holló gyakoribb:-)”
És ha a gyerek az ablakra tapadva ordít, hogy apához akarok menni, és anyuci közli, hogy nem, ilyen esetben ki a fehér holló. A gyámügyis azt mondta, hogy mehet a gyerekért rendőrrel. Normális apa ilyet nem tesz.
Nem csak az apákkal van baj, hidd el, sokkal több bosszúéhes, gyerekkel zsaroló anyáról tudok. Csak az anyák hangosabbak.
OFF
Pár nappal ezelőtt kértem tanácsot láthatási problémára-köszönöm Wasp és Monalisa válaszait.
Úgy néz ki, bírósági ügy lesz-ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot. Irtam, hogy az anya szektába jár és azóta vannak problémák.Érdemes-e ezt beleirni a kérelembe-mert hivtakozhatnak arra.h a szabad vallásgyakorlatot nem tiljta a törvény.A gyerek nem tanul rosszul,illedelmes,"jó fej", igy látszatra nincs baj-a gyülekezetről sem mondott semmi különöset.Az látszik csak,hogy baromira tart az anyjától.Interneten sok anyagot találtam,ami egybevág azzal, ami történik-fokozatosan megszakitattják a kapcsolatot,ne telefonáljon, ne használja a netet,csak az ottaniakkal legyen kapcsolata,és a pénz az úr.Lehet-e ilyenre hivatkozni?Mellékletként be lehet-e csatolni emaileket, amiket kaptam az anyától-vagy nem érdemes,csak tényeket kell közölni?
A LEgfelsőbb Bíróság az egyik eseti döntésében kifejezetten kizárta, hogy ilyen vallási okokat a bíróságok figyelembe vehessenek gyermek elhelyezése kérdésében.
Georgina!
Köszönöm az értékes javaslatokat. Valóban ez lesz a megoldás, írásban felteszem a gyámhiv-nak ezeket a kérdéseket. Hasonlókat már kérdeztem szóban, elsiklottak a válasszal. Jártam már úgy, hogy a gyámügyes hölgy egy nekem adott tanácsát apuka előtt letagadta, megkérdőjelezte, hogy ő ilyet mondott volna.
Sajnos én már két és fél éve küzdök ezzel az emberrel.
Gonosz dolgokat követ el velünk szemben, a gyámügyön pedig úgy vázolja, hogy mindezeket mi tettük vele.
Csoda, ha az ügyintéző nem tudja, hogy ki mond igazat?
Még egyszer köszönöm!
Üdv.:anya46
Marcika!
Tudod, egy anyának is joga, ha az apa a kapcsolattartás végén nem hajlandó haza hozni a gyerekeket, vagy az anya jóhiszeműen elengedi egy délutáni - nem megítélt - találkozóra és hiába várja este haza, majd kérdésére telefonon közli apuka, hogy nála alszanak, majd holnap viszi, tehát ilyen helyzetekben az anyának is joga rendőrrel a gyerekekért menni. Természetesen egy normális anya ilyet nem csinál, de amikor ezt kilátásba helyezi apukának, az nem arra gondol, hogy ne tegye ki ilyen helyzetnek a gyerekeket, hanem közli gyermekeivel, hogy anya rendőr bácsikkal fog értetek jönni. Na, ez az apa nyilván normális.
Az anyák többsége - köztük én is - maximálisan figyelembe vesszük a gyerek érzéseit.
Én nem a volt férjem örömére engedem hozzá a gyerekeket. Csakis a gyerekek boldogsága érdekel. Ugyanakkor, nem gondolom, hogy a gyerekek javát szolgálja, ha a kedves apukák órákat, vagy napokat várakoztatják a gyerekeiket, vagy be nem tartott ígéretekkel halmozza el őket.
pegakornis!
Bármennyire hihetetlen, sajnos vannak esetek, amikor hiába tisztességes az egyik fél, hiába veszi figyelembe a törvényt, a gyerekek-, sőt szükség esetén még az másik fél érdekeit is stb.stb., a másiknak lételeme a harc, a viaskodás. Ha valami nem tetszik, hát szitkozódik, betör az otthonunkba, rátámad a békés félre
és félrevezeti a hatóságot, valótlan sérelmekkel.
Igen, vannak emberek, akik nem tudnak megbékélni. Sem a gyermekek kedvéért, sem a törvényesség miatt. (Persze úgy élik meg, hogy ők mindent megtesznek a gyermekeikért?!)
pegakornis!
Köszönöm a jótanácsokat. Többnyire már kezelni tudom ezt a helyzetet, már gyakran csak nevettem rajta - ahogy te is írtad. De egy idő után még túlcsordul a pohár. Akkor füstölgök egy ideig, igyekszem hivatalos helyeken megmozgatni egy-két követ. Legutóbb a férjemnek nekiment, a nője meg nekem szólt be, -végzettségét tekintve - egy művelt nőnek tartja magát. (valójában csak a falu k...ja). Az a legnehezebb, hogy a konfliktusokat a gyerekek látják, azt érzem leginkább kudarcnak, hogy őket nem tudom megóvni.
Remélem egyszer vége lesz (sokak szerint igen, majd ha a gyerekek felnőnek!!!)
Anya46!
Mintha én írtam volna ..... Nem ugyanattól a pasitól vál(t)unk ??? ;-)))
Mi már egyébként a rendőrségen és a bíróságon is voltunk magánlaksértés, garázdaság és könnyű testi sértés miatt....
.... s tényleg lételeme a arc, a viaskodás, a feljelentgetés, nem bír békében élni ...... és valóban úgy érzi (legalábbis ezt hangoztatja), hogy ő csak a gyermekeiért él .... :-(((
.... a hatóság félrevezetése is ismerős - sajnos .... rengeteg meló + energia a sirámainak a hatását közömbösíteni :-(
Köszönöm Óbudafun a 30-i válaszod - de én nem elhelyezést kérek,csak a láthatás szabályozását:még csak meg se emlitsem,mert csak az ügynek ártok?(pedig ez az igazság.ilyen befolyásolás sokkal károsabb lehet később.)Köszönöm
Ne azt írd le, hogy milyen vallást követ, hanem a magatartását.
Tisztelt Fórumozók!
megpróbálok visszolvasni(már 2,5 év anyagánál tartok) de eddig nem találtam választ.
A párom 1 éve él külön a feleségétől van egy 1,5 éves gyerekük, nincs közös vagyon.Eddig nem volt fontos a válás,de a volt feleség a kisfiúval tartja sakkban(ha ezt nem csinálod, akkor nem láthatod, ha ekkor nem vigyázol rá, akkor soha többet nem láthatod stb).A párom közös megegyezést akar, de mióta megpróbált erről vele beszélni, a gyeeket teljesen elzárta előle.Tudjuk, hogy be kell írni a válási papírba, hogy kérjük az ideiglenes láthatás, míg nincs a végleges döntés, addig mit tehet? Szerintetek kell ügyvéd, vagy ami minimum jár, azt megítéli a bíróság ügyvéd bevonása nélkül is?Másik kérdés-ésez a fontosabb, erre nem találtam igazából választ-minden alkalommal, mikor elutaznánk, akár csak egy hosszú hétvégére,ill. valami ünnep jön a gyerek "súlyosan" megbetegszik.Az elmúlt 1 év alatt 2* volt kórházban kiszáradás gyanúval ill. szinte minden hónapban beteg.Tudom csúnya dolog, de arra gyanakszunk,hogy valamit ad a gyereknek ilyenkor, és erre nem csak mi gondoltunk sajna, hanem a feleség édesanyja is-aki teljesen korrekt különben, de persze bizonyítani nem tudunk semmit.Még annyit, hogy a feleség többször állt pszichológus kezelése alatt, most is, mert a stresszt nem tudja helyesen kezelni.Mit tehetünk?Nem szeretnénk tovább mérgesíteni a viszonyt, de féltjük a kicsit.Köszönöm.
Hát nem lesz könnyű meccs... Vagy írhatnám azt, hogy egy lelkileg/idegileg instabil embertől mindenki meneküljön a saját érdekében.
Tessék elmenni a gyámhatóságra és ott előadni a problémákat - csak fognak tudni mit javasolni, tanácsolni.
A legfontosabb: a láthatást/kapcsolattartást a létező legrészletesebben leszabályozni, és azt mindkettőjük által alá is írni. (Onnantól kezdve a gyámhatóságon keresztül a "vétő" fél felelősségre vonható - indokolt esetén akár bírságolják is.)
Mível a közös megegyezéses váláshoz valószínűleg nem járul hozzá - "kell" neki a bírósági cirkusz -, tanácsos ügyvédet felkérni.
Igen, félő, hogy a kisgyermekkel valamit manipulál (...), ezért a gyermekelhelyzés dolgát gondoljátok át a pároddal - magatokhz tudnátok-e őt venni?! Ha igen, akkor a bíróságtól eleve ezt kell kérni.
Aztán még annyit, hogy nem minden esetben kell tudatni a nővel, hogy ti mit csínáltok egyik-másik hétvégén - ne tudjon már keresztbe tenni nektek...
Prívátilag: ameddig a pszichés problémákkal küzdő (?) anya gondviselésére van bízva a gyermek, addig tetszőleg rángathatja a párodat és "fegyverként" a kezében a gyermek.
Monalisa
laikus hozzászóló
köszi.Sajnos fel vagyunk rá készülve, ma megyünk a gyámhatóságra.Szerettük volna elkerülni és normális ember módjára befejezni, de az elmúlt 1 év arról szólt, hogy úgy ugrált a párom, ahogy a feleség fütyült, értsd, reggel telefon mégsem láthatod, majd 2-kor ismét, hogy el kell mennem, gyere ide, ha nem, akkor ......Most lett elég!Szeretnénk ember módjára rendezni ezt, mert nem hisszük, hogy jót tesz a kicsinek ez a cirkusz, de teljesen lehetetlen sajnos.
magatokhoz tudnátok-e őt venni?! igen, de nem egyszerű, mert egy kisváros, ahol a feleség szülei úgymond a gazdagék, és bár ők is látják, hogy gáz van, ők azt akarják, hogy ők neveljék az unokát, ebbe meg a párom nem akar bele menni.
"Igen, félő, hogy a kisgyermekkel valamit manipulál"hogy tudjuk bizonyítani?Be rendelhető-e a gyermek orvos?Köteles-e felvilágosítást adni hányszor volt beteg, mit rendelt stb?
Bocs, hogy ennyit írtam, de kétségbe vagyunk esve nagyon.Köszi, hogy meghallgattatok.
Azért meg valaki szerényebb körülmények közt él attól ő még lehet rendes, gondos szülő., nem zárja ki, hogy előnyben legyen "a" gazdagékkal szemben. Kérjétek ti is a gyermek elhelyezését, aztán a bíróság majd dönt.
Vagy ha az anyai szülőkkel normális kapcsolatot lehet fenntartani, vélem még mindig jobb ha a gyermek netán őnáluk kerül elhelyezésre, mintsem az anyánál hagyni...
Ha a gyermek egy időre kikerülne a depressziós stb. anya hatásköréből, lehet hogy az a fiatal nő csak össze tudná magát szedni?!
Üljetek le az anyósékkal és beszéljétek meg, aztán majd ők rábeszélik a lányukat egy esetleges átmeneti (?)időszakra.
Az anyát a gyermek betegségével kapcsolatban a gyámhatóság jogosult kérdőre vonni.
Mármint hivatalosan, nem hivatalosan az apa és fiatal nő saját szülei...
Úgy kell nektek, vagyis a párod miért hagyta, hogy a ex neje a fejére nőjjön?! Le kell szabályozni: láthatás/kapcsolattartás ettől eddig, más időpontban "házon kívül" vagytok - jogosan.
Ha mindezek ellenére valakit "rángatni" kelljen az a saját szülei legyenek, bár vélem tőlük meg fél...
Tessék elvinni- eljárni vele orvoshoz (!), bár ember legyen a talpán aki ezt a nem könnyű feladatot képes végig vinni, megoldani.
úgy kell nektek...hát igen.Csak ha az ember arra gondol, hogy mit tesz a kicsivel, ha a párom azt mondja, hogy házon kívül van, akkor szerintem minden ember rohanna program ide-vagy oda.Elég nehéz egy kicsi embert a nyakából kilógó csővel látni, mert az anyja elfelejtette megetetni:-(
Azért köszönöm a segítséget.
Mivel gyermekelhelyezés dolgában bíróság még nem döntött, így a szülők közt közös a felügyelet, megoszlik a gondviselés.
Cirkusz, balhé stb. stb., de egy láthatásról a párod akár "elfelejthetné" visszavinni a kicsit., az apának éppen annyi joga van a gyermekhez mint az anyának - sőt az "egyéb" körülményeket is figyelembe véve tán okkal is több.
Meg kell beszélni a nagyszülőkkel, valamint a fiatal nő kezelőorvosával.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02