Gyerektartás és láthatás

Mókusélet # 2008.11.11. 07:49

"párod akár „elfelejthetné“ visszavinni a kicsit, amióta a válás szóba került a kicsit nem hozhatja ki a párom a feleség lakásából, de mivel vele egy légtérben meg nem hajlandó lenni+az ő lakása be nem engedi:-( ez van.Tegnap volt a gyámügyön, ahol egy nagyon szimpi 60-as hölgy volt.Behívja anyát és megpróbál közvetíteni, de azt mondta, hogy 3 éves korig nem alhat nálunk a gyerek.Tényleg van ilyen?Visszaolvasva olyat is láttam, hogy 10 hónapos iker gyerekeknek is engedte a bíróság a láthatást.

monalisa1 # 2008.11.11. 09:26

Az jó fejlemény, hogy a gyámhivatalban sikerült egy szimpatikus ügyintézőt kifogni - remélve valamit segít majd a közbenjárása.

Más. Még nem írtad le valójában hány éves is a gyermek, így csak általánosságban: az nem szentírás hogy 3 év alatt ottalvásra nem vihető el, igaz, fontos szempont a gyermek kiegyensúlyzottsága, problémamentes eddigi neveltetése... Valamint az apával való jó kapcsolata.

Amikor a láthatás van - jelen idő szerint az anya otthonában -, az ex csak mint passzív jelenlévő: mosogat vagy vasal a másik szobában stb., vagyis az apát hagyja a gyermekével kettesben nyugodtan játszadozni.

A viták- veszekedések kölcsönösen mellőzendők: LÁTHATÁS van és nem az elrontott házasság folytonos napirenden tartása...

Szóval az hogy egy kisgyermek mikor vihető el fél ill. egész napra, netán hétvégére is, az sokban függ az anya lelki személyiségétől.

Ismét írom: tessék elvinni azt a fiatal nőt pszichiáterhez, a pszichológus ide már kevés. (Nem azt mondom hogy "dilis", nem, hanem hogy az idegeivel van probléma - megpróbálni orvosolandó. A remélt jobbulás sajnos nem egyik napról a másikra való.)

kalamalyka # 2008.11.11. 09:51

A párom 1 éve él külön a feleségétől van egy 1,5 éves gyerekük, nincs közös vagyon

...

Ismét írom: tessék elvinni azt a fiatal nőt pszichiáterhez, a pszichológus ide már kevés.

Merész megállapítás és javaslat ez szerintem..... Az esetek 99,99 % -ban az uj hölgy hasonlóképp vélekedik az ex-ről....

A viselkedése, igen........ de talán az ő szemszögéből is ismerni kellene a történetet, a csládi viszonyokat-kapcsolatokat ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le, vagy diagnózist állítsunk fel, netán messzemenő terápát javasolnánk esetleg...

az esetek nagy többségével tudok ismét előjönni, amikor is egyik fél egészen másként látja, állítja be a dolgokat, mint a másik.......

Össze kellene vetni, és nem olyanokat javasolni a külön élő szülőnek, hogy talán ne vigye haza a gyermeket, hátha akkor jobb belátásra bírja ezzel a gyermekét nevelő szülőt..

Ez nem hiszem, hogy rendezné a kettőjük (hármójuk) kapcsolatát......

Óvattal...

kalamalyka # 2008.11.11. 10:25

felső két mondat idézet lett volna, csak nem jött össze :)

Mókusélet # 2008.11.11. 11:31

igazad van, soha nem úszítottam, soha nem mondtam negatív véleményt a feleségről-hiszen én is az vagyok, csak egy másik férfié még jelenleg- nem én vagyok a szemét harmadik, mikor mgismerkedtünk már külön éltek, a saját házasságomban meg a tipikus...így 40 felé igazgató apuka lecserélt egy 20 évesre:-)
Egyébként anya a stresszt nem tudja kezelni illetve ha valami nem úgy történik, ahogy ő gondolja.E miatt már tiniként is pszichológus kezelte, ezért nem volt munkahelye sem, mert nem tűri a korlátokat és ha valamiben nem neki van igaza.Köszönöm a segítő hozzáállást!Időnként benézek:-)

nyina # 2008.11.11. 14:44

Sziasztok!

Próbáltam utánaolvasni a fórumon a problémámnak és néhány utalást találtam is, de nem volt teljesen világos.
A problémám, hogy ha az anya elköltözik az ország másik vbégébe a gyerekkel együtt és utána közli, hogy ő nem fogja félútig sem elhozni a gyereket, mert neki ez pénzbe kerül...szóval ez így teljesen jogos? A tartásdíjat amúgy rendszeresen fizetjük(még akkor is, amikor fizetés nélküli szabadságon voltam).

Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2008.11.11. 16:47

Ha nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság dönt ebben a kérdésben. (Jó lenne ha anya bölcseletet mutatna, mert az által hogy a gyermekkel majd' lefutott a térképről, az apára nemigazán terhelhető a láthatások többletköltsége.)

Az a felezősdi csak mint egy példa, szélsőséges esetben a bíróság akár a teljes utazási költség megtérítésére is kötelezheti az anyát. (És egy láthatás nem csak oda-vissza utazásból áll, adott esetben az apának szállásköltsége is felmerülhet.)

Szóval van min elgondolkodnia a távolra szakadtnak...

ObudaFan # 2008.11.11. 18:03

Már abban dönt a bíróság (nemperes eljárásban), hogy egyáltalán az anya megváltoztathatja-e a gyermek lakóhelyét.

Lincsilincsi # 2008.11.11. 18:14

Sziasztok. Kis segtségre lenne szükségem: végrehajtási iráni kérelmemben az apa levelezési címét is megadhatom az állandó mellett? a Lakcímkártyáján még az állandó szerepel( ami a szülei nevén van, de kiadták albérletnek), de már régóta nem lakik ott. Elköltözött a városból is, de a jelenlegi címe nem szerepel a lakcímkártyáján. Tehát a kérelemben megjelölhetem? Mivel másik városban lakik tárgyalhatja-e az a bíróság ahol az állandó lakcíme van(ahol én is lakom)?
Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2008.11.11. 18:38

Az ilyen "eltűnős" apukák esetében ami létező címet csak tudsz mind add meg - egyenként megjelőlve az azokra vonatkozó tudnivalót.

Mindig is a gyermek lakhelye szerinti bíróság az illetékes eljárni, az egyes tárgyalásokra az apuka csak hadd utazgasson...

Blanka1993 # 2008.11.12. 22:50

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémába szeretnék segítséget kérni.

Férjem több év után le mondott 15 éves lánya láthatásáról egy gyámügynek irt levélben, a gyámügy határozata úgy szól hogy a kapcsolattartást úgy szabályozzák hogy nem szabályozzák a gyerek akkor találkozik az apjával amikor akar.

A férjem ezen lemondó nyilatkozata előtt folyamatosan feljelentett a gyámügyön hogy nem engedem a gyereket el vele és akadályozom a kapcsolattartást.

Azt nem tette hozzá, hogy sosem akarta el vinni a gyereket.

A lemondó nyilatkozat ellőtt 1 héttel kérte a gyámügyet hogy kötelezzenek engem arra hogy a legutóbbi láthatás költségeit fizetessék meg velem mert a gyerek kiment a kapuhoz és elzavarta az apját és így nem jött létre a láthatás.

A gyámügy mint mindig küldött nekem még Márciusban egy levelet hogy fizessek 25000 Ft ot nem fizettem jeleztem nekik hogy tanúim vannak arra hogy az apa nem azért jött fel vidékről hogy a gyerekével találkozzon hanem rokonaihoz is elment, a rokon látogatást meg nem vagyok hajlandó kifizetni.

Semmi válasz nem jött a gyámügytől július végéig akkor azt kérték, hogy fizessek 1300 Ft az apa részére.

Válaszom az volt hogy nem fizetek és hogy az eljárás mód a gyámügy részéről miszerint a tanúimat nem hallgatják meg jog ellenes és hogy az eljárás módjukról az Országgyűlési biztosok hivatalát is értesítettem.

November 12 újabb levél a gyámügytől II fokon is úgy határozott a gyámügy, hogy fizetnem kell.

Természetesen nem fizetek nem az összeg nagysága miatt hanem elvből.

Ráadásul értelmetlen dolgokat írnak le a levelükben Pl. hogy akadályozom a kapcsolattartást, miközben nincs a kapcsolattartás szabályozva.

Véleményeket és javaslatokat várok, amit előre köszönök.

UI. fontolgatom, hogy az Ügyészséget is meg keresem az Országgyűlési Biztos hivatalán kívül és az egész dolgot a nyilvánosság elé viszem.

Üdvözlettel: Blanka

Blanka1993 # 2008.11.12. 22:51

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémába szeretnék segítséget kérni.

Férjem több év után le mondott 15 éves lánya láthatásáról egy gyámügynek irt levélben, a gyámügy határozata úgy szól hogy a kapcsolattartást úgy szabályozzák hogy nem szabályozzák a gyerek akkor találkozik az apjával amikor akar.

A férjem ezen lemondó nyilatkozata előtt folyamatosan feljelentett a gyámügyön hogy nem engedem a gyereket el vele és akadályozom a kapcsolattartást.

Azt nem tette hozzá, hogy sosem akarta el vinni a gyereket.

A lemondó nyilatkozat ellőtt 1 héttel kérte a gyámügyet hogy kötelezzenek engem arra hogy a legutóbbi láthatás költségeit fizetessék meg velem mert a gyerek kiment a kapuhoz és elzavarta az apját és így nem jött létre a láthatás.

A gyámügy mint mindig küldött nekem még Márciusban egy levelet hogy fizessek 2500 Ft ot nem fizettem jeleztem nekik hogy tanúim vannak arra hogy az apa nem azért jött fel vidékről hogy a gyerekével találkozzon hanem rokonaihoz is elment, a rokon látogatást meg nem vagyok hajlandó kifizetni.

Semmi válasz nem jött a gyámügytől július végéig akkor azt kérték, hogy fizessek 1300 Ft az apa részére.

Válaszom az volt hogy nem fizetek és hogy az eljárás mód a gyámügy részéről miszerint a tanúimat nem hallgatják meg jog ellenes és hogy az eljárás módjukról az Országgyűlési biztosok hivatalát is értesítettem.

November 12 újabb levél a gyámügytől II fokon is úgy határozott a gyámügy, hogy fizetnem kell.

Természetesen nem fizetek nem az összeg nagysága miatt hanem elvből.

Ráadásul értelmetlen dolgokat írnak le a levelükben Pl. hogy akadályozom a kapcsolattartást, miközben nincs a kapcsolattartás szabályozva.

Véleményeket és javaslatokat várok, amit előre köszönök.

UI. fontolgatom, hogy az Ügyészséget is meg keresem az Országgyűlési Biztos hivatalán kívül és az egész dolgot a nyilvánosság elé viszem.

Üdvözlettel: Blanka

monalisa1 # 2008.11.12. 23:52

Szvsz egy 15 éves lánynak adott esetben már jobb programja is adódhat, mint jópofizni a láthatásos apukával.

monalisa1 # 2008.11.12. 23:58

Ha a férjeddel nem tudtok megegyezni a láthatás "költségvonzatával", végső esetben a bíróság dönt. A leírtak alapján ettől még odébb vagytok. Valamint ha x éven keresztül nem kérte ezen költsége részbeni megtérítését, akkor most miért áll vele elő...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.11.12. 23:59

A gyámügyes előadó nem áll a helyzet magaslatán.

Egyjogász # 2008.11.13. 00:03

"Semmi válasz nem jött a gyámügytől július végéig akkor azt kérték, hogy fizessek 1300 Ft az apa részére."

Komoly, fajsúlyos ügyekkel foglalkozik nálatok a gyámügy, biztos az illetékességi területén mindegy egyéb gyámügyi kérdés megoldott.

A papa meg igen nagyvonalú lehet.....

Én fizetnék, egy zacskó egyforintossal....(ja, már csak 5-ös van.)

trigi # 2008.11.13. 10:36

üdvözlök mindenkit.

rég jártam erre,de most ismét egy kérdésem lenne.
gyerektartási perem van folyamatban.
az apa mindent kitalál,hogy ne kelljen fizetnie.
a napokban irt egy e-mailt nekem,hogy neki nincsenek anyagi gondjai...stb.
6 nap múlva a bíróságra beküldte,hogy 1 éve már a létminimum alatt él,meg ilyenek.
ezenkívül azt írta a bíróságnak,hogy nekem a terhesség alatt és után is a folyószámlámra folyamatosan minden hónapban pénzt küldött,ezért visszamenőleg nem fizet gyerektartást,és maximum csak 5 ezer forintot fog adni gyerektartásra.
és még a dns költségeit is rám(gyerekemre) akarja verni,pedig azt ő kérte annak ellenére hogy én a bíróságon is kijelentettem,hogy ő az apa.
Én bizonyítani tudom a bankszámlakivonataimmal,hogy nekem semmilyen pénzt nem utalt soha sehova.
ilyenkor a bíróság nem bünteti meg,hogy félrevezette őket???
Még egy kérdésem lenne,ha egy befizetett csekk sem szól az ő nevén,akkor azt nem fogadható el mint kiadásai... ugye???
hétfőn lesz a tárgyalásom.
válaszokat előreis köszönöm.
brigi

ObudaFan # 2008.11.13. 10:49

A bíróság ritkán bírságol, mert az neki adminisztratív teher. Emellett neked nem az kellene, hogy legyen a cél, hogy a másik felet bírságolják, hanem az, hogy a tartásdíj legyen minél magasabb.

trigi # 2008.11.13. 11:42

kedves obudafan
nekem sem a bírság a cél,csak már több ízben meghazuttolt,lejáratott,és már egy kicsit bosszant a dolog.
én továbbra is tartom magam az elsőként kért gyerektartás összegéhez,és persze visszamenőleg is.
köszönöm gyors válaszodat.

trigi # 2008.11.13. 11:44

és a csekkek ügyében tudsz segíteni?
egy olyan "általa fizetett" csekk sincs ami az ő nevén lenne.
ezekre fogja,hogy sok a kiadása,és nem tud fizetni gyerektartást.

ObudaFan # 2008.11.13. 12:21

Azért nem tudok segíteni, mert nem tudom, hogy mire alapozza azt, hogy ezek az ő kiadásai. Nem lehetetlen, hogy ezt így is sikerül bizonyítani. Ezzel együtt azért ha a kiadásai nagyon magasak, akkor azt is meg kell nézni, hogy ennek mi az oka.

sunnywhite # 2008.11.17. 13:31

Kedves Forumozok!
A kovetkezo problemaval fordulok hozzatok.
A ferjem elozo hazassabol szuletett egy gyermekuk, aki jelenleg 13 eves. Ahhoz az informaciohoz mar sikerult hozzajutnom, hogy 14 eves koratol a birosag figyelembe veszi, hogy a gyermek melyik szulovel akar elni. Azt szeretnem tudni, a birosag ilyen esetben (ujra elhelyezes) milyen szempontok alapjan itel?
Tovabba az lenne a kerdesem, hogy ha az anya ujbol meghazasodott, akkor is kell-e az apanak tovabbra is tartasdijat fizetni torveny szerint?
Elore is koszonom a segitseget!

ObudaFan # 2008.11.17. 13:36

Akkor is kell fizetni.
A gyermekelhelyezés megváltoztatásának akkor van helye, ha a körülmények jelentős megváltozása miatt az elhelyezés jelenlegi módja a kiskorú gyermek érdekeit sérti.

monalisa1 # 2008.11.17. 14:15

sonnywhite

Ha netán közös gyermeketek születik, férjed haladéktalanul kérje a bíróságtól a t.díj mérséklését, mivelhogy a továbbiakban ezen gyermekről is gondoskodnia kell.

Kérheti akkor is ha esetleg tartósan munkanélküli lesz.

Monalisa
laikus hozzászóló

sunnywhite # 2008.11.17. 17:34

Koszonom a gyors valaszt!