Gyerektartás és láthatás

Atis77 # 2008.12.01. 19:05

Sziasztok.

Még egy kérdésem lenne. Megitéltek a fizumból (nettó 49800ft) 20e ft gyerektertást +30 e ft perfölcséget az anya javára. Ezzel a nnyi a bib hogy mitán levonta a főnököm a 20e ft ot nem tudom kifizetni ezt a pénzt, pedig 15 napot határidőt kaptam az itélet szerint. Az exem tuti nem fog belemenni mert azzal érzi jol magát 3 éve hogy mindenképp tönkre tegye a házassságom (most sem szol hozzám a párom) A karácsonyunknak annyi. Kihez hová forduljak részletfizetési kérelmemmel?

Atis77 # 2008.12.01. 19:07

Ja bocsi még 1 kérdés. Van maximalizálva mennyi ügyvédi költséget itéljenek meg?

Atis77 # 2008.12.02. 16:29

Valaki tud nekem esetleg válaszolni pls?

ObudaFan # 2008.12.02. 17:54

A gyámhatóság hajtja végre a kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezést, oda fordulj, ha nincs önkéntes teljesítés. Valóban végső esetben akár karhatalommal is, de a gyerek érdekében jobb ezt elkerülni.
Az elsőfokon eljárt bírósághoz fordulhatsz a részletfizetési kérelemmel. Azért az a 30.000 Ft nem valami kirívó, a másik fél ügyvédi költségének ez a töredékét fedezi csak valószínűleg.

Akivalaki # 2008.12.02. 19:12

Tico.
Betegség esetén nem biztos, hogy az elsődleges szülőnek kell vigyázni a gyerekre. szerintem jogilag nincs kizárva, de nem életszerű. Ha nem láthatási idő alatt van, az anyai nagyszülő jobban pozícióban van, mivel az anyjához úgymond bármikor mehet a gyerekért és a felügyelete is jobban megoldható, ha esetleg időre nem ér haza az anyuka.

Atis77 # 2008.12.03. 05:39

Kedves Obudafan.

Ezért itélt ennyit a biróság mert a költségek nem állnak arányban a felperesi által kifejtett tevékenységgel. És igenis sajna 30e ft az nekünk sok pénz, amit a felperes is tud és 3x annyit keres mint én. És az is érdekes hogy addig nem is kért tartásdíhat mig nem közöltem vele hogy a nevemre felvett 0m hitelt fizzesse ki, de most nem ez a lényeg. És az itéletben ai is benn van hogy a megitélt perköltséget a felperes jogi képviselője útján fizessem meg. Ez most azt jelenti hogy keresni fog az ügyvédje? Vagy nekem kell kinyomoznom hogy akkor most kinek kell fizessek?

Üdv Ati

ObudaFan # 2008.12.03. 20:57

A keresetlevélen megtalálható a felperesi képviselő irodájának a címe, így nyomozni semmi szükség.

reker # 2008.12.04. 07:59

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy a bíróság a 14 havi elmaradt gyerektartást általában mennyi időre szokta megadni törlesztésre. És a babakelengye pénzt és perköltség megfizetésének mennyi a határideje a tárgyalástól számítva??

Ha apuka a tárgyaláson közli, hogy nem kíván a láthatással élni, akkor olyankor mi történik? Semmi?

Köszi

Tico # 2008.12.04. 22:01

Tisztelt Akivalaki!

Nem csak arra céloztam. A gyerekem 18.-án volt orvosnál enyhe megfázással. Az anyának azt mondta, hogy hétfőn azaz 11.24.-én a gyerek mehet oviba. El is vitte. Viszont 11.25-től nem jár a gyerek pedig iskola kötelezett. Orvosnál azóta se voltak az oviban azt se tudják, hogy mi van vele.
Voltam a családsegítő társaságnál. Az eszem megállt. Nem tudom minek vannak. Szégyelljék magukat legalábbis az a hölgy akivel én beszéltem. Előző héten feleségem volt bent meg is látszott, hogy az ügyintéző egyből elítélt. Lenézett, mosolygott rajtam. Azt mondta: most emeljem ki a gyereket és vigyem magához. Sértő volt amennyire közönyös volt velem szembe. Felálltam és eljöttem, de hozzá tettem. Önök is csak akkor mozdulnak mikor nagy a baj.
Tőle tudom azt is, hogy feleségem előadta, hogy megvertem. Ez igen gondoltam. Én ha megvertem volna, akkor elvertem volna az első alkalomnál és akkor nem lett volna második, harmadik, meg negyedik alkalom. Szerintem még a családunk is együtt lenne.

Tico # 2008.12.04. 22:14

Gyermekemet azóta se láttam. Tegnap átmentek lányaim testvérükhöz. Beszélgettek. A kicsi véletlenül kiborította a mogyorót. Kérte testvéreit, hogy gyorsan szedjék össze, mert ki kap. Lányom döbbenten kérdezte: Szokott bántani anya? A válasz: igen
Lányom tovább kérdezgette: máskor is? A válasz megint: IGEN
Gyermekeinket sose bántottuk ezért mentem a családsegítőhöz. Nagyon nagy kár volt.
A kicsi kérdezte, testvéreitől: kit szerettek? Lányaim azt mondták: téged
A lányok vissza kérdezték. A válasz pedig: APÁT

Segítségetekkel elmozdult ügyünk. Január 12.-i tárgyalás elhalasztva helyette december 10 gyermek elhelyezés. Csak remélni tudom, hogy a bírónő nem olyan mint a családsegítőnél dolgozó hölgy.

Ki tudja mi lesz ott, és hogyan zajlik?

Akivalaki # 2008.12.05. 00:07

Tudod Tico, egy gyereket megverni nem nagy erény. Hány éves a kicsi?
Képzeld el, mit tehet az anya ebben a helyzetben.
Ahogy leírtad, a kicsi üvöltött és a testvéreihez akart menni azok is ríttak.... Elválsztotta őket, nem akarta hogy újra ez előfordúljon. A kicsi nála maradt a nagyok hazamentek. A kicsi nem érti meg még ( szerintem ) hogy mi a helyzet és az apa miért nincs itt mindig hiszen "örök életben így volt"! üvölt és toporzékol dobálja magát stb... ismerős mert a mi lányunk is ha valami nem úgy volt ahogy elképzelte nyüszögött órákig. Nos ebbenm a helyzetbe 2 dolog lekhet. VAgy hagyja hogy toporzékoljon és hisztizzen azb idegein táncoljon, vagy közbeavatkozik. Megmagyarázza ??? Egy kicsinek?? Gondolom nincs a legjobb idegállapotban ilyenkor és nem látja az út végét. Türelme és ideje sincs . Ráüt a seggére párat, így jelezve erőfölényét, és a szándékát ha tovább folyik a hiszti. Így elöbb vége van és a gyerek is megszeppen, belátja hogy nem jó ez neki! A gyerek úgy éli meg hogy bántják!

Mi a nagyobbik lányt 4 éves volt nemrég, úgy neveltük kicsi kora óta hogy a fenekét sem suhintottuk meg! Majd ha akkora lesz hogy megérti, hogy mit nem szabad akkor el lesz neki magyarázva! volt a nevelési elvünk. 1 éves volt amikor elkezdett hisztizni. gondolom ismerős a szitu. Mára már ott tartunk, hogy megértené hogy mit nem szabad, csak éppen a fejünkre nőtt illetve mára már szinte sz*rik!!!! Nem érti meg hiába rimánkodsz neki, könyöröghetsz is semmi foganatja. BÁRMIT megtehetsz semmi eredménye!!!! Van egy huga is, aki 1,5 éves és esténként elöbb megy aludni mint ő. Ha lefekszik és nem AKAR aludni addig nyüszög amíg a kicsi felébred. Azt nem akarod, így kiengeded, mert hiába magyarázod,neki, hogy ALUDNI KELL! Elérte amit akar! És ez így van lassan mindennel!!!! mIT TUDSZ TENNI??? A SEGGÉRE VERSZ EGYET, mert a szépszó soha sem használt. Könny nem jön ki a szeméből csak ordít. A panelban ez tök jó! HIDD EL az időben adott atyai vagy anyai pofonok sokat segítenek megérteni hogy mi a jó és mi a rossz! Nekünk ezt nem sikerült elérni ,mert hát nem ütjük a gyereket! MAGYARÁZZUK! Mára HIÁBA MAGYARÁZZUK semmit sem ér! Vissza a kaptafához, jön a seggreverés, és hidd el akár agyon is üthetnéd MÁR AZ SEM SEGÍT!
Ezt a kis kitérőt csak azért mondom el ,mert ha egy időben "letört lázadást" megjegyez a kicsi akkor elöbb felismeri a határokat és nem feszegeti. A miénk visszanéz és úgy üvölt a szemedbe. Néha úgy érzem a nevelés csődje! ( lehet hogy mi rontottuk el! és ezért most nagy árat fizetünk!! ) A kicsid azt érzi hogy VERIK!!!! természetesen az apuhoz húzódik. Ez éppen olyan ha az anyjától kap ki akkor az aput hívja ha az aputól akkor az anyut!
Ha nem érti meg akkor te mit csinálnál? Vagy mit csináltál eddig?? Gondolom az eddigi lakásotok sem úszott a mogyorótól meg a sok kiborogatott cucctól, és nem szedegettetetek napi 24 őrában mindent utánnuk. Érdekelne a meglátásod!
Persze most TE vagy abban a helyzetben hogy a kicsi pártját akarod fogni,mert ( úr isten ) VERI az anyja. Az elmondás szerint! Nem azt mondom hogy hazudik a kicsi, ellenkezőleg, csak lehet ő ezt úgy éli meg hogy ok nélkül kap. Ezzel ne értsd azt hogy az anyja pártján állok, de a szülői tekintélyt vagy kiérdemlik vagy kivívják! Az előzőhöz kell vagy 18 év idegosztály nélkül, az utóbbihoz pedig egy adag szigor. Hát hogy melyik a jobb nem tudom de mi sokat öregedtünk e 4 év alatt! Többet mint ha 4 fiu gyerekünk lett volna! ( nekem van 2 nagy is tudom miről beszélek )
Aztán csak előre! Vigyázz arra azért hogy a jogi út igénybevétele esetén ne fordúljon a visszájára, és ne egy feldühödött anyatigrissel kelljen megküzdened az életed hátralevő részében!!! Az nagyon de nagyon kellemetlen lehet! Fontold meg! Inkább kisebb lépésekkel mint ajtóstól. Ahogy a farkas bejutott a piroskához, tudod?? :-)

Akivalaki # 2008.12.05. 00:17

Ne ringasd magad nagyon abban hogy mindegyik gyerek nálad lesz!
Általános érvényű, hogy az anya kapja a kisebb gyereket! Nálad amúgy is már kettő van, ők a nagyobbak így te"jobban jártál" (senki sem jár itt jól ! ) Az anya meg ha olyan akkor csak azért is küzd a gyerekért. HA másért nem azért hogy ne te nyerjél!
Csak nehogy az legyen hogy az anjuk mindegyiket vissza akrja kapni és a kicsire való tekintettel hogy ne érezze a "csonka " családot legalább a hugaikkal legyen ne egyedül. De csak ez az én eszmefuttatásom. MAjd látjuk!

Lisall # 2008.12.05. 15:32

sziasztok!

elnézést a gyakran előforduló kérdésért, tudom olvassak vissza (megtettem gyorsan)
de
ha a három gyerekből egy beteg lesz és nem tud menni apjához láthatásra a másik kettő ment az apjához, akkor KÖTELEZŐ-e a pótlás?

a gyerek 5 éves, a távolság sokszáz kilométer, tehát csak a tesóival mehetne pótolni.

Tico # 2008.12.05. 15:33

Sose engedtem feleségemnek, hogy rá üssön gyermekeinkre. Ennek ellenére volt, hogy megtörtént. Azon nyomban rászóltam. Azt is mondtam, hogy sose a fejét. Nem tudom, mondhatom-e, hogy mi szerencsés helyzetben voltunk. A szép szavak mindig segítettek és addig kértük magyaráztuk, hogy megértették mit szabad és mit nem. Ők az ikrek voltak. Nem tudtuk őket elkapatni.
6 éves kislányunkat viszont nagyon elkapattuk. Nem tudtunk úgy bemenni a boltba pl., hogy ne kelljen neki venni valamit. Ez napi szinten volt. Sajnos egy megjegyzést anyósom előtt tettem. Ne, hogy már egy hat éves gyerek irányítsa az életem. Ezt anyósom nagyon megjegyezte. Mindig mondta, hogy ő nem így nevelte gyerekeit. Feleségem 6 év alatt nem nagyon bántotta a kicsit. Előttem legalábbis nem. Vissza emlékezve talán kétszer mondta, hogy oda sózott a fenekére. A gyerek mostanában több verést kaphatott mint a hat év alatt. Gondolom, hogy ki van feleségem, de ismerem. Nagyon szeretjük lányunkat. 6 évesen is köztünk aludt. Minden este hallgattuk a kis szuszogását és megnyugtató volt számunkra. Most pedig könnyen lepasszolja az anyának, hogy a szeretőjével el legyen. Hidd el nem érdekel már a feleségem, hogy mit csinál és kivel van. De azzal, hogy minden egyes nap megakadályozza a gyermekemmel való találkozásomat csak az elszántságomat növeli.
Milyen jogom csinálja ezt! Mit képzel magáról, ki ő! Nekem is jogaim vannak. Őt ne hívogassam, ne küldjek neki sms-t. A gyermekemmel akarok beszélni telefonon a gyermekemnek küldöm az sms-t. Amit vettem a gyereknek telefont azt se adja oda, mondván: Minek egy hatévesnek telefon.
El se tudja képzelni mit élek át!

A távollét a kis tüzeket kioltja, a nagy tüzeket fellobbantja.

ObudaFan # 2008.12.05. 19:55

Lisall!

Igen, kötelező. Próbáljatok valahogy megegyezni.

Lisall # 2008.12.05. 21:48

köszönöm ObudaFan

pamir # 2008.12.05. 22:24

Tisztelt Fórumozók !
Láthatási ügyben szeretnék tanácsot kérni. A fiamnak házasságon kívül született egy kisfia. A gyermek egyéves koráig nálunk laktak, most 15 hónapos.
Az anya hazaköltözött a kisgyerekkel az édesapja házába, egy másik városba. A láthatásról jogerős bírósági határozatunk van, minden páratlan hétvégén elhozhatjuk a kisfiút. Ez az elmélet,mert az anyja nem adja oda, ez a huzavona három hónapja tart és még meddig fog húzódni! A helyzet kezd elmérgesedni. Mi minden esetben elmegyünk a gyermekért, aki nincs útrakészítve és minden esetben közlik velünk, hogy nem adják, de előre nincs értesítés. Erre mi az utcán fel alá sétálunk a kisfiúval, ahol vagy nyári kánikula van , vagy mostmár szél,eső és sár.
A gyámhivatal azt mondta amíg nem volt jogerős a határozat, hogy nem tehet semmit. Mióta jogerős a határozat azt ajálják fiam egyezzen meg az anyával. Dehát a bírósági határozat éppen az egyezség , amit az anya nem akar betartani.
A helyzet egyre kellemetlenebb a kisfiú megérzi a feszültséget és megijed, előbb utóbb tőlünk is félni fog. Amíg itt laktak nálunk nagyon jó volt a viszonyunk, talán túl jó is , mert az anyja többször mondta, ha mi hazaérünk a munkából nekünk jobban örül , mint neki.
Utóbb írásban kértünk segítséget a gyámhivataltól, amit elutasítottak, mondván a bírósági határozatot 2 évig nem lehet megváltoztatni. Igazából nem kértünk semmi változtatást csak annyit, hogy jelöljenek ki egy helyet, ahol átvehetjük a gyermeket, anélkül, hogy az anya lakásához kellene menni, mert a másik nagyszülő nehezményezi, hogy az ő házában történik a "láthatás",illetve kértük a láthatás végrehajtását.
Ez a kérdésem, hogyan lehet rávenni a gyámhivatalt a segítségnyújtásra, ami kb 80 km-re van tőlünk és a személyes megjelenés eléggé körülményes?

Akivalaki # 2008.12.05. 23:04

Pamír!
mindenki mindenképpen a jog fegyverét akarja!
A szép szó nem segít sosem?
El kell menni a láthatásra, és ha nem adja oda, akkor ezt a "bűntettet" igazoltatni kell valakivel mint tanu, és bejelenteni a gyámhatóságon hogy a láthatást nem engedte, és kérni a gyámahtóságot hogy intézkedjen ( bűntesse meg)

Elöbb utóbb fel fogják szólítani, de ha akkor sem akarja odaadni, akkor újból megbűntetik majd újból meg újból, addig ameddig be nem látja hogy elfogyott a pénze! Ezzel párhuzamosan már a gyereket hangolja ellened, és mivel a pénzét bűnteteésre költi egyre roszabb körülmények között neveli a gyereked! Mikor már a betevőjük sem lesz meg AKKOR fogják a másik szülőnek ítélni a gyereket! De addigra már bele van verve a gyerekbe az ellenszenv az apával kapcsolatban, amit nem kívánok senkinek átélni!
Jogászkodjatok TESSÉK! hajrá előre!!!!
Van egy jó mondásom ami paszol ide: a pokolba vezető út is jóakarattal van kikövezve!!!

Meg kellene szépen egyezni az jobb lenne!!!!!!!!!! De a gyerek érdekében inkább ölre mentek, és ebben a gyerek lesz a legnagyobb vesztes!!! Tudva levőleg! A döntés a ti kezetekben van!

Akivalaki # 2008.12.05. 23:19

Tico!
Ne aggódj el tudja képzelni mit élsz át! Azért csinálja!!!
Nagyon durva ( ne is haragudj ) hogy a 6 éves lányka még a ti ágyatokban aludjon!!!!

Mire való a kiságy??? Nem a szívtelen szülőknek találták ki, ne érts félre, de neki is kell a "magánszféra" és nektek is kellett volna! Úgy tűnik!

Mondom a mi nagyobbik lányunk nagyon el lett kapatva, de a napi kötelező rítusok megvoltak. 1 éjszakát sem aludt köztünk! Mikor hazahoztuk a korházből születése után, ( én mint gyakorlott apa ) a párom az ágyunkban akarta altatni!
Mondjuk az oka meg lett volna rá, mivel a korházban egy esetben leállt a légzése és kék volt a kicsi mire észrevették ( szerencsére nem lett baja ), Azt modták elfelejtett levegőt venni!!!!!! Ilyent????
NA erre is van megoldás! A szivacs alá helyezhető légzésfigyelő!!!
Vettünk is egyet, ami egyben bébiőr is volt, Két külön egységgel rádió kapcsolattal. A kicsi a lábunk elött a fél szobában kiságyban, a figyelő meg a fejünk mellett a szekrényen. HA 20 mp-ig nem lélegzik akkor sípol! A MAI napig így alszanak a sját szobájukban a SAJÁT ÁGYUKBAN a csajszik. A figyelő meg figyel és figyel . Nem közénkfektetni!!
A legroszabb amit lehet tenni szerintem.

Vagyis az asszonyod teszi a legroszabbat! :-(
Sok jót nem tudok javasolni, BESZÉLJ a fejével..... Vagy az elöbbi hsz-ben leírtakat ecseteld neki, hátha megérti!!!!

Tico # 2008.12.06. 14:13

Mindig is kifogásoltam. Feleségem pedig oda kapatta. Tudod sokszor voltam éjszakás és gondolom azért. Emiatt én többször külön aludtam, mert nem fértem rendesen.

Tico # 2008.12.06. 14:16

Mindegy lényegtelen.
Két hete nem volt nálunk a gyermek. Hiába telefonálok, hiába megyek át nem reagál semmire. A mikulás csomagot se tudom átadni, se az ajándékot amit vettünk neki. Kibírom valahogy Szerdáig, de azt biztos, hogy nem törli ki az életéből azt a napot.

nandy # 2008.12.06. 17:33

pamir:

Minden egyes alkalom után jelentsétek be a Gyámhivatalnál, hogy az anya nem engedi ill. akadályozza a láthatást.
Ha nem vezet eredményre, a bíróság felé is lehet jelezni. Ott nem nagyon díjazzák az ilyesmit...

Akivalaki # 2008.12.06. 19:18

Tico. Szorítok a szerda miatt!
A mikulás csomagot tedd el. Én is több ajeszt kaptam egyszerre mikor nagynehezen odakerültem az apámhoz láthatásra néhanapján!
ÉS ne a bosszú forrjon benned, hanem a megoldásokat vezesd elő ott is, mert ennél jobban a pozitív közreműködésed nem tudod alátámasztani.

Tico # 2008.12.07. 14:25

Tisztelt Akivalaki!

Tegnapi nap folyamán is többször tettem arra kísérletet, hogy gyermekünkkel találkozhassunk. (Mivel még csak köztünk született megállapodás gyermekünkkel kapcsolatban. Bármiben megegyeztünk 10.hó 15.-e óta nem tartja be.)
Telefon hívásomat nem vette fel. Sms. küldtem: Felszólítottam, hogy a törvényességet tartsa be! Le járt a két hét a gyerekhez nekem is jogom van! Inkább kikapcsolta a telefonját. Átmentem, felkapuztam, hangfelvételt készítettem. Magasról sz...k rám és a gyermek testvéreire.
Délután újabb sms: Legalább a gyerek mikulás napi ajándékát had vigyem át.
Egy fél óra múlva fel hív, hogy találkozhatom velük egy bevásárló központba. Nem szívesen mentem, de gyermekem miatt azonnal indultam. Jó volt nagyon együtt lennem gyermekemmel. Örült az ajándéknak. A játékba az elemet csak a vevő szolgálatnál tudtok behelyeztetni. Várakoztunk. Egymásnak adtuk felváltva a puszikat. Öleltük egymást. Kérdeztem tőle: Szeretnél haza jönni? Válasza: igen volt. Együtt sétáltunk haza. Az óvodája környékén jártunk mikor megkérdeztem. Jó volt az ünnepség, mit hozott a mikulás az oviba? Válasz annyi volt nem volt: Nem volt óvoda.
Nem ő nem volt, hanem az óvoda nem volt. Mondtam neki pedig volt, mert én itt voltam.
Dühös lettem, fájt gyermekem talpa a sok sétától. Ahogy felvettem már szaladtam is vele. Arra emlékszem a kicsi hozzám bújt és kapaszkodott a nyakamba. Csak arra tudtam gondolni, hogy érezze át feleségem is azt, amit én már két hete gyermekünkért szenvedek! Talán lakásunknál kezdett el egy kicsit pityeregni. Testvéreit meglátva viszont megnyugodott. Alig kaptam levegőt. Feleségem bele kényszerített, hogy gyermekemet elraboljam. Fel fogtam, hogy én nem vagyok ilyen ember a törvényesség híve vagyok. Nem telt el kb. 20 perc. Felhívtam feleségem, hogy vissza viszem gyermekünket. Visszaadtam! Nagyon szeretem gyermekünket!!!

evelin202 # 2008.12.07. 18:27

sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy ha az apa nem hozza vissza a gyermeket a láthatási idö lejártával,akkor ha a rendörséget hivom ök segitenek?vagy semmi közük?
Arra gondoltam aláirattatok vele egy papirt hogy péntek délutántól elviheti és vasárnap estig hozza vissza.A szóbeli megeggyezésben nem bizom.