A legjobb bírósági egyezséget kötni.
Gyerektartás és láthatás
Kedves Fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy hogyan kell lemondani a gyerektartásdíjat?Megszűnt a hallgatói jogviszonyom,mit kell tennem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Akkor én is:
Nincs mit.
Értem.
Köszönöm szépen.
Ahogyan Obudafan mondaná (klasszikusokat csak szó szerint): Nincs mit. :-)
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Grád Tanár Úr!
Köszönöm válaszát!
Ezt majd a perben bizonyíthatod. Először ugyanis ellene kell pert indítani, majd végrehajtást. A gyámhivatal csak a sikertelen végrehajtás igazolása esetén előlegezhet.
Tisztelt Grád András!
Az a baj, hogy jelenleg nincs bejelentett munkahelye, állítólag majd szeptembertől lesz.
Dolgozik most is csak nem hivatalosan. Gondolom.
Kedves Ketrin94!
A tartásdíjat első és másodsorban a kötelezettől, és nem állambácsitól kell térni. Úgyhogy ha az emberünk él, munkaképes, netán még munkanélküli segélyt is kap stb., akkor tőle kell kérni. Ha meg minimálbért is kap, akkor végképp elvben sem jöhet szóba az állam általi előlegezés, a nettő jövedelme elvben 15-25%-a tartásdíj, a gyakorlatban szinte mindig gyermekenként 20%-ot állapítanak meg. Tehát állambácsi csak kivételes esetekben fizet, és olyankor is csak megelőlegezi, de nem viseli a költséget. Üdvözlettel:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Follett!
Ha a kapcsolattartó szülő nem használja ki a rendelkezésére álló időt, akkor elvben valóban kérheti a kapcsolattartás újraszabályozását, 2 éven belül a bíróságon, a végzéstől/ítélettől 2 éven túl a gyámügyön. Másfelől ha rám hallgat, fölösleges hivatalosdit járszani, teljesen elegendő, ha egymás között írnak egy papírt arról, hogy mostantól ekként él a kapcsolattartó szülő e jogával. Ez megvédi Önt, hogy nem tud elvben sem a gyámügyhöz fordulni később, hogy Ön nem adta oda a bírósági határozat szerinti időpontban. A szabályozott egyezségtől ugyanis közös megállapodással bármikor eltérhetnek. Persze ha az Ön szívének kedvesebb egy hatósági határozat, fordulhat a gyámügyhöz.
A kapcsolattartásnál az átadás-átvétel helyszíne pedig az Ön mindenkori lakóhelye, vagyis az országon belül szabadon költözhet. Persze nem túl célszerű a másik féltől túl messzire költözni. A legtöbb szülő azt hiszi, ha messzire költözik, a másik szülővel szúr ki, pedig a gyermekével szúr ki igazán. Üdvözlettel:
Kedves Derill! Köszönöm a választ! A végzés alapján nem tudtam rájönni, hogy ezek a tételek hova tartoznak. E szerint jár bérköltség, rendszeres személyi juttaás címen juttatott összes járandóság, személyi jellegű egyéb kifizetés és nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem 20%-a. Ezek alapján jár valamelyik összeg? Köszönöm
Jó napot.
Segítséget szeretnék kérni.
Volt párom( nem volt házastársam) egy ideje nem hajlandó
fizetni a gyerektartást, anno szóban állapodtunk meg.
Azt tudom, hogy az államtól kérvényezhetem a gyermektartást, annak behajtását, vagy megelőlegezését.
Azt szeretném tudni, hogy ha van az exemnek munkája(minimálbér) akkor abból mennyit köteles fizetni? Ha nincs munkája akkor az állam mennyit fizet helyette és meddig?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy a gyámügyön kérhetem e a láthatás megváltoztatását(már eltelt több mint 2 év a bírósági végzés óta), ha az apa nem használja ki a láthatás idejét.
A bírósági ítélet úgy szól:"kapcsolattartás páros héten csütörtök délutántól a következő hét hétfő reggel 8 óráig tart"
Ezzel szemben az apa szombat délelőtt viszi el az iskolás lányomat és vasárnap este hozza vissza és ez két éve így megy, soha nem élt a bíróság által meghatározott idővel amióta iskolába jár a gyermekünk.
Valamint:"az apa általi visszaadásának helye a szorgalmi időszakban az óvoda, vagy az iskola, azon kívül az anya lakása"
Ez mit jelent? Ha én elköltözöm a lakásomból( mert jobb körülményeket tudok ezzel teremteni magunknak) albérletbe, akkor az albérleti címemre kell jönni a gyermekért(Budapesten belül természetesen)? Ki szeretném adni albérletbe a lakásomat, és nagyobb lakást szeretnék bérelni friss levegőjű, jobb környéken.
Köszönettel várom válaszukat!
Granada: de kötles közölni, mert a gyermek tartózkodási helyét jogod van tudni (sőt, a tartózkodási helyének a megváltoztatásához még a jóváhagyásod is kell), de emellett valószínűsítem, hogy a kapcsolattartást szabályozó döntés is úgy szól, hogy az anya lakóhelyén veheted át a gyereket, márpedig ő a helyszínt nem változtathatja meg önhatalmúlag. Az megint más kérdés, hogy sok esetben a helyszínt össze-vissza szabályozzák, van, hogy egyáltalán nem írnak bele helyszínt, van, hogy kettőt is sikerül beleírniuk, ez esetben a gyámhivatalok rendre arra hivaktoznak, hogy a döntés végrehajthatatlan és általában nem hajtják végre, vagy hol végrehajtják, hol nem, attól függően, hogy épp ki intézi.
trouble 1978: azt a gyereket akkor nem fogják figyelembe venni, hacsak örökbe nem fogadja. Attól függ, hogy miből jár tartásdíj, hogy mi szerepel az ítéletben vagy egyezséget jóváhagyó végzésben. Ha az van benne, hogy mindennemű bevételéből, akkor jár, ha más, akkor attól függ, hogy mi az a más.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Tisztelt Fórumozók!
Gyerektartással kapcsolatosan lennének kérdéseim. Volt férjemnek jelenleg van egy élettársa és a hölgy gyerekét nevelik, aki nem a közös gyerekük. Férjem erre a gyerekre hivatkozva szeretné a gyerektartás összeg csökkentését kérni. Módjában áll ez, vagy csak saját gyerek esetén van erre lehetősége? A másik kérdésem az lenne, hogy jövedelem után igényelt adóvisszatérítés, illetve a magánnyugdíjpénztári tagság megszűntetése miatt járó, infláció feletti hozam után is jár-e a %-o tartásdíj? Köszönök bármilyen információt, választ!
Kedves Fórumozók, volt feleségem és kislányom elköltözik arról a településről ahol most lakik/lakunk, de nem hajlandó elárulni hova. A kislányom láthatását ezután is biztosítani fogja, egy általa előre megadott helyszínen 'vehetem át' a gyereket. Ha jól gondolom nem köteles megadni az új lakcímét, ha a láthatást a korábban megadott időpontokban biztosítja? Előre is kösz a választ.
Kedves Zoltika!
A felelősségre vonást, mint olyat el kell felejteni, a pszichológiai közrehatás nem fog megállni egy kártérítési perben, mint "jogalap". Még kevésbé lesz mindez elegendő egy büntetőjogi felelősségre vonáshoz. Üdvözlettel:
A gyermekemet az apja kisbaba korától kezdve megtagadta. Az előző házasságából és a későbbi házasságából született gyermekeit viszont látványosan nagyon szerette.
A gyermekemnek ez nagyon fájt. Felnőtt korára egészen rögeszméjévé vált, hogy mivel különb őnála az a másik két gyermek, hogy azokat elfogadta az apja, őt meg nem.
Mi ennek ellenére szép, emberhez méltó életet éltünk. Felnőtt korára anyagilag is szépen alakult az életünk, lett külön autója, lakása, stb. A rögeszméje ennek ellenére egyre erősebben foglalkoztatta.
Amikor úgy érezte, hogy bajban van orvosi ill. pszichológusi segítséget kért. Az orvos nem a tőle elvárható gondossággal foglalkozott vele, a pszichológus félre kezelte és ennek következtében bekövetkezett a tragédia.
Halála után is megtagadta, de a hagyatéki tárgyalásra ügyvédet fogadott, hogy gyermekem hagyatékából részesüljön, illetve másik két gyermeke és az időközben született unokája is. A gyermekem vagyona az én szülei örökségemből és az én jövedelmemből származott.
Kérdésem: Jogi úton felelősségre lehet-e vonni az apát a szülői elhanyagolás,annak következtében kialakult lelki betegsége és abból adódó halála miatt?
Én soha egy gondolat erejéig nem bántottam őket, de a közelmúltban történtek miatt úgy érzem, a gyermekem emlékéért meg kellene tennem, hogy szembesüljön az elmult 25 év alatti viselkedésének következményeivel és ha a törvény lehetőséget ad rá, akkor bűnhődjön.
Óbudafan!
Köszönöm, ma beadtuk menyasszonyommal mind a gyermekelhelyezés megváltoztatására vonatkozólag, mind a kapcsolattartás megváltoztatására vonatkozólag a kérelmet a bíróságon.
Tisztelt isai!
Az írásom nem Önnek szólt, elnézést, ha úgy értelmezhető.
Elvált Apaként a lányomért küzdök épp.
Tisztelt Tacitusz!
Nem egészen értem,amennyiben hozzám intézte válaszát.
Tegyek bejelentést,függetlenül attól, hogy akár bele egyezek, vagy sem.Vagy kérjem meg a felet, tegye meg ő?
Tacitusz Manassé
Bíróság.
kedves fórumozók.Egy aktuális kéréssel, kérdéssel fordulok felétek, válóper folyamatában.
Az anya, úgy dönt, hogy nyaralni megy külföldre a nála lévő kiskorú gyerekekkel.Természetesen az apa engedélye kell,útlevél csináltatás végett is.
Nagy a felelősség persze, tanácsot kérek, milyen feltételek és lehetőségek szabhatóak ez ügyben.
Obudafan!
A láthatás és kapcsolattartás tavaly decemberben lett szabályozva, korlátlan láthatás, ha ez nem működik, akkor kéthetente az én munkarendemhez igazodva 9-17-ig. A távolság 50km volt. Most 370km lesz, így minden borul, hisz a költségek sem csekélyek, és maga az út fél nap. Így bíróság nemde?
Mikor volt szabályozva a kapcsolattartás? Mert ha 2 évnél régebben, akkor a gyámhatóság, és nem a bíróság hatáskörébe tartozik a módosítás is. Egyébként meg látni kellene a jelenlegi rendezést.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02