Udvozletem mindenkinek:)
Jogi tanacsot szeretnek kerni,kerem,aki tud segitsen a tanacsaval es tudasaval:)
2008.szeptembereben torvenyesen elvalltam a ferjemtol,a kisfiam teljes felugyeleti jogat nekem itelte a birosag.Elotte 2 evvel mar kulon eltunk a ferjemtol,a kisfiam mindvegig velem volt-(nem is adtam volna senkinek..:)A valloper elott hebe-hoba fizetett a volt ferjem hol havi 5e.Ft-ot,hol 10e.-et..ez mondjuk ritkabban volt..Szeptember kozepen kisfiammal kikoltoztunk Londonba,a volt ferjem irasos nyilatkoztaval a kezunkben,miszerint engedelyezi a kisfiam kint tartozkodasat.A gyermek utlevelet is egyutt csinaltattuk meg,most viszont szeptember ota eloszor felhivott telefonon..pontosabban a kisfiammal akart beszelni(O most 5 eves)es traktalta a kicsit..hogy :-Anya nem hoz haza hozzam,pedig vettem neked ajandekot..szoveggel:(Elotte 1 ev alatt egy alkalommal kereste meg a kisfiamat!
De a tortenetunkrol konyvet lehetne irni...
Kerdesem a kovetkezo lenne:
Kovetelhetem-e visszamenoleg a gyerektartast?
Ha birosaghoz fordul,mert nem lathatja a gyereket(cimet,elerhetoseget adtam neki)kerhetem-e,hogy a lathatas Londonban legyen?
Nagyon szepen koszonom a segitsegeteket!!!:)
Gyerektartás és láthatás
Úgy tűnik nem ismered azt a fogalmat: "biológiai
szükségszerűség"
Tulajdonvitát folytatsz a gyermeked apjával.
A családjogi törvény szerint a gyermeknek szülei vannak,
apja és anyja egyenlő jogokkal.
Ha ahhoz akarsz segítséget kérni hogyan csesszél ki a gyereked apjával, hát csak várd..
Kedves Fórumozók!
2 éves unokámat én nevelem gyámként, az apa kérte a havi egy hétvégi láthatást, én belementem, de egy héttel a jogerőssé válás előtt azt közölte telefonon:"mi lenne, ha nem hoznák vissza?"úgy is oda lesz itélva, mondta,/kérték a családba visszahelyezést/, erre én megfellebbeztem a láthatási határozatot, hivatkozván a jogra és kötelességeire. Most meg van sértődve, de azért most is kitalált egy valamit, azt, hogy adjak egy írást neki, hogy nem követelek gy. tartást tőle! így maradna a kicsi továbbra is itt! én nem is akartam kérni soha, de úgy tudom, erről csak bizonyos feltételekkel mondhatok le!?
A különélő anya láthatása rendben van, vele nics gondunk! Kérlek benneteket, ha tudtok valami ötletet, szívesen venném!
Köszönöm
L
Családjogi mediator és eljárása
Ez és a hasonló esetek nehezen kezelhetőek a bíróságok eljárási rendje mellett.
Minden hasonló jogvitában túl sok az érzelem,ami a tárgyilagos megállapításokat megnehezíti.
Külföldi és lassan hazai tapasztalatok mutatják, hogy az igazságügyi mediator,a válás mediator eredményei jók lehetnek az érzelmekkel telített vitákban.(Lehet a mediator pszichlógus, pszichopedagógus,jogász,építész stb.)
A leírt esetben a gyermekláthatás összetett és emberi érzelmektől átszőtt.
Persze jogi kérdés - de a jog sok kérdést és főleg részletet nem tud értelmezni.
Forduljanak igazságügyi mediator irodához.
Hatóság és bíróság gyakran félmegoldást hoz az eljárások menetében.
Könnyen találnak ilyen igazságügyi mediator, ügyvéd-mediator irodákat a Google keresőbe pl. "igazságügyi mediator vagy permegelőző iroda stb keresőszavak beírásával.
Országbíró Zoltán
Vezető Igazságügyi Mediatorhttp://ugyfelszolgalat-birosagiperek.blogspot.com
OPPMI szakmai csoport
lacirek!
Így van, a gyermektartásról érvényesen csak a gyámhatóság, vagy a bíróság jóváhagyásával mondhatsz le. És nem lesz meg a jóváhagyás ebben az esetben, mert ez a megállapodás így nem a gyerek érdekeit szolgálná.
Tisztelt ObudaFan!
Tööbször kaptam már Jó tanácsot Öntől, én ezt is nagyon köszönöm, de hogy hogyfogom megérttetni velük, azt, hogy nem tehetem,jogilag!Az "emberségre" hivatkoznak, de mit kezdjek egy emberrel, aki hátbatámad, még mielőtt jogerős lenne a láthatási határozat,miközben azt mondta, "mi lenne, ha nem hoznák vissza " a láthatásról a kicsit hiszen "úgyis oda lesz ítélve"! Merthogy visszakérik a kicsit,mert mostmár ilyen, meg olyan jó a helyzet az élettársával. Egy a baj, a múlt szombaton olyan súlyosan bántalmazták az unokám anyját(anyós-após, na meg afiam, az apa!?),hogy iratai nélkül kellett elmenekülnie a házból! erre mit lépne a gyámügy?Ma sem tud még járni rendesen!
Bocs a hosszú levélért, de lassan könyvet kezdek írni a "nagyságos családgondozó, a gyámügy, meg a hasonlók viselt dolgairól!
Mégegyszer köszönöm
Tisztelettel
lacirek
Országbíró Zoltánnak is köszönöm, félek, nem vállalnák a mediátori segítséget! Ezek? Kizárt!
üdv
lacirek
ObudaFan!
Bocs, még egy rövid!
Az előzőhöz.
Az előző kérdésemben feltett kérdéshez szeretnék még valamit :Az anyát nem csak összerugdosták, hanem olyan "engedélyhez kötött, önvédelmi célú" ezközzel is megsebesítették (ezta díszanyósa mondta), ami miatt most nemigen tud járni.Most fél elmenni orvoshoz, egy kicsit már jobban van, láthatási jogával eddig élt, de most az apa, meg az apai nagymama szertné alkalmatlannak nyilvánítani az anyaságra, és végleg el akarják a gyermeket venni tőle! Hogy van ez kérlek?Mit javasolsz hová forduljon az anya?
köszönöm
Lacirek
...
Kedves Veso!!Csak hogy tudd..ha mar igy tegezodunk..ki kivel cseszett ki!!!A kisfiamat 2 eve pszichologushoz jaratom,mert egy apukaval toltott hetvege utan a kisfiam sulyos traumat kapott,ugyanis az apuka bezarta az autoba..elotte mint engem-ugyanugy a kisfiamat is bantotta!A valloperen csak azzal a feltetellel jelent meg,hogy nem mondom el a fojtogatasokat,a vereseket,amiket muvelt..mert ha elmondom-ugyanugy jartam volna!Nem mellekes..csak hogy tudd:az apuka havi jovedelme-netto 160 e.Ft volt,amikor elvalltunk,nekem 45e.a gyes,ugyanis a kisfiam tartosan fogyatekos.A birosagon koltsegmentesseget kert,mert sikerult elinteznie,hogy a kereseti papirjara minimalbert irjanak.Meg valami,hogy sajnald az egyenlo jogokkal biro biro apukat:amig nem fizetett nekunk egy fillert sem meg magyarorszagon..addig En megvettem a gyerek gyogyszereit,ruhaztam,etettem..mikozben szegeny apuka Horvatorszagban nyaralt a haverokkal!!
Szoval kedves Veso..koszonom a segitseged..talan jobban tenned,ha masik forumra mennel kekeckedni..ezzel nem segitesz senkinek!!
lacirek!
Feljelentést kell tenni a rendőrségen. Igazából akkor azonnal kellett volna látleletet vetetni orvossal.
A jogerős bírói itélettel/végzéssel kezdeményezheted a végrehajtást - a többi már a végrehajtó dolga - és a nemfizető problémája...
Bocs... ezt a beírást nem ebbe a topikba szántam.
Üdv mindenkinek!
Szeretném megkérdezni,hogy gyerektartásként a két gyermekem után fizetendő jövedelmem 40%-át miként állapítják meg.Vállalkozóként az utolsó lezárt év a mérvadó,vagy csak az utolsó 3 hónap az irányadó?
Ugyanis hol van munka,hol nincs.
Aki tud,kérem segítsen,köszönöm.
A bíróság bizonyára meghatorozott egy minimális összeget is melyet minden körülmény közt fizetnie kell - akár a saját kárára is. Aztán ha van munka akkor abból a 40%. Vállalkozóéknál ez már csak így van: egyszer megy a szekér máskor meg kevésbé - az örök bizonytalanság. És ritkán önhibásan...
Először is köszönöm a válaszod.
Másodszor,úgy nézünk most ki,hogy megállapodtunk havi 40.000 ft-ba,amit fizetek is,de most a feleségem(,mert nem váltunk még el) gazdaságosabbnak látja a 40%-ot,gondolván az több lesz mint a 40000ft.Én főllásban dolgozom,és mellette vagyok "iparos",de sajnos nem kedvez most szinte semmi a vállalkozásoknak,ézért gondoltam,hogy már csak a tisztes polgári fizetésemre hagyatkozok,és befejezem a vállalkozást.Na most ugye a tavalyi zárásom,és a rendes fizetésem 40%-a már nem kevés összeg,föleg,ha ezentúl a havi fizuból kell kiadni.Ez volna igazán a gondom,köszönöm.
Egy apa nem mondhat le a láthatás jogáról, arra persze kötelezni nem lehet egy apát, hogy látogassa is a gyermekét...
A t.díj NEM A TE járandóságot hanem az a gyermeket illeti meg, tehát NEM mondhatsz le róla!
A t.díjról akkor lehet csak "lemondani" ha a gyermek a t.díj ellenében megfelelő anyagi ellentételezést kap az apjától, pl. sok milliós vagyoni értéket ajándékoz a kicsi részére, de kell az ügylethet a gyámhatóság előzetes jóváhagyása, valamint ügyvéd közleműködése.
A dolog tisztánlátása végett javaslom olvassad vissza a topicot.
Üdv.
Igazából csak azt szeretném tudni,ha megállapítanak egy viszonylag magasabb tartásdíjat,és ha a körülményeim megváltoznak,(pl.abbahagyom a válallkozást)magyarul nem tudom fizetni a megemelt havi tartásdíjat,mi fog történni.
Köszönöm.
A bíróság által megállapított t.díjat mindaddig változatlan összegben fizetni kell ameddig a bíróság ezen kérdésben másként nem dönt.
Ha a körülményekben esetleg lényeges változás áll be, haladéktalanul bírósághoz kell fordulni és kérni a t.díj mérséklését.
(Egy bírósági döntésre akár hónapokat is várni kell, és ilyenkor fordul elő, hogy a gyermek édesanyja a ténylegesen kapott és az előírt összeg közti különbözetet is kéri - joga van hozzá, mert a bíróság még nem csökkentette a kötelezést... És akár a végrehajtót is ráküldi az apára...)
A bíróság mindenkor meghatározo egy minimál összeget is, melyet minden körülmény közt fizetni kell - akár a kötelezett kárára is.
És még a következő: a mai bizonytalan gazdasági helyzetben egy vállalkozás lehet továbbra is jól jövedelmező - szerencsés eset -, de akár egyik napról a másikra a sajnálatos krach...
Tudnám javasolni: a főállásban elért havi jövedelmet vegyétek alapul, az biztosnak (?) mondható, a vállalkozásban elért több-kevesebb keresetből költs mindig annyit a gyermekedre amennyivel segítgeted az édesanyját a gyermekkel kapcsolatos rendkívüli- nagyobb kiadásoknál.
Ugyanakkor a
Köszönöm szépen a segítséget.
Én semmi pénzért nem lennék válóperes bíró: két ember nemrég még szerette egymást, most meg rossz esetben kigyót-békát...
A láthatás/kapcsolattartás dolgát szabályozzátok le a lehető legrészletesebben és azt írjátok is le, mindketten írjátok is alá., így ha a későbbeikben valaki valamit nem tart be, számonkérhető rajta.
Tudnám javasolni ezt a topicok visszaolvasni, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznbosítani.
Minden jót, jobbat!...
Ha 40.000 Ft-ban állapodtok meg akkor azt akkor is fizetned kell ha esetlegesen nehézségekbe ütközik, ha 40%-ban állapodtok meg akkor az lehet több vagy kevesebb a 40 ezer forintnál - egy vállalkozó jövedelme "változó"...
Ezt alapvetően a feleségednek kell átgondolnia.
tisztelt fórumozók
olvasgattam a fórumok között,és nekem is hasonló a problémám,mint rekker-nek.
nekem a gyerektartásról szóló végrehajtás január közepétől él.
a fizetés 20%-a van megítélve.
azt szeretném kérdezni,hogy ilyen esetben a januári és a februári gyerektartást is februárban kapom meg?
de az én esetemben van még egy 220 ezer ft-os tartásdíjhátraléka is.
ami ugyanúgy benne van a végrehajtásban,hogy el kell kezdenie törlesztgetnie,és valami késedelmi kamat is meg van említve,amit a munkáltató számol ki,azt mi alapján számolja ki,és mennyi szokott lenni,és az engem érint-e valamiben?
úgy tudom hogy maximum 50%-ig terhelhető az apa fizetése.
tehát 2x20% gyerektartás(az már 40%)+10% gyerektartásdíj hátralék? az 50%.
és még egy kérdés,hogy ha postai úton van az "utalás",akkor azt kb:mennyi idő alatt kapom meg?
a válszokat előreis köszönöm.
trigi
Egy cégnél/munkáltatónál általában havi egy alkalommal van bérszámfejtés, tehát "a" pénz február hónapban várható., természetesen a 40%-on felüli 10%-is levonásba kerül mindaddig míg az elmaradási különbözettel egálba nem jut.
A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese, ezt a munkáltató tudja és pontosan kell hogy számoljon.
A postai teljesítés átfutási ideje 2-5 nap szokott lenni.
kedves Mona
köszönöm szépen a gyors válaszodat.
még egy kérdésem lenne.
a gyerektartásdíj hátralék 10%-át csak én saccoltam,milvel most úgy jönne ki a maximum 50% amivel terhelhető.
de hány % körül szokott lenni a tartásdíjhátralék megítélése,és általában mennyi idő alatt lehet törleszteni,(jelen esetben 220 ezer ft)?ez mitől,vagy miktől függ?
trigi
Gyerektartást szeretnék behajtatni. Hová forduljak? Végrehajtóiroda? Teljesen tudatlan vagyok a témában (szerencsére), ám most szükségem lenne rá.
Várom a segítségeteket!
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02