Gyerektartás és láthatás

Tacitusz Manassé # 2011.06.07. 09:11

Ha az exem többszáz kilóméterre költözik a kétéves lányommal,ezt nem tőle tudom, hogyan kérhetem a bíróságon, hogy a láthatások költségét fedezze, valamint a láthatást újraszabályozzák, a gyermektartással együtt. Kérlek benneteket valós eljárási menetet adjatok, hogy minél hamarabb tudjak intézkedni.

Ibolya2011 # 2011.05.29. 23:16

Ez nem semmi. Megértem az ügyvédnő dühét, bár szerintem ha egy ügyvéd mindenkit beperelne, aki a perek során neki ugrik, akkor élete végéig pereskedhetne.

Az ügyvédi pálya ilyen. Az ellenfelek nyilván támadnak, ezt szerintem vállalni kell annak, aki erre a pályára adja a fejét. (Apám is ügyvéd, ugyanezt mondja.)

Nemrégen voltam hallgatóságként a Fekete Sas utcában, ott egy polgári ügyben utasította el a bíróság egy ügyvéd hasonló keresetét (jó hírnév sérelem volt a tárgya), mondván, hogy a harctér nem azonos a balettintézettel, a peres vitákban az ilyesmi sajnos megszokott, megfelelő pervezetéssel lehet elejét venni, nem újabb perek indításával.

tehénmérnök (törölt felhasználó) # 2011.05.28. 12:40

Most találtam a neten, egy kis érdekesség Kroko tanár úr weboldalán, ha valakit érdekel:

http://krokotanarur.hu/…B-Regasz.jpg

sió # 2011.05.26. 06:33

Megint egy gyöngyszem a nem egyértelmű itéletekből.
Kíváncsi vagyok kinek mit jelent ez, és valójában milyen értelmezés húzható rá.
Én kissé tanácstalan vagyok. A gyámhivatal szintén nem foglalt állást.
A szülő meg hozzánk fordult. Fél hogy nehogy előbb hozza el a gyereket, és elmarasztalják érte.

………….jogosult a kapcsolattartásra minden csütörtöki napon, az óvodai, ill. iskolai foglalkozások végeztével, de legkésőbb 16 órától.
Hivatalos foglalkozás de. 10.30 ig van. Utána udvari játék-ebéd-alvás-játék.

Zsuzsanna69 # 2011.05.25. 21:00

Kedves Attix!

Hasonló cipőben járok, azzal a különbséggel, hogy én voltam olyan naív 3 évvel ezelőtt, hogy a "leg apabarátabb" válást kértem a bírónőtől ügyvédi segítség nélkül. A bírónő olyan egyezséget hozott, hogy a volt férjem minden teljes hétvégét megkapta kapcsolattartásra. Ezzel nem is lett volna gond. A problémák akkor keletkeztek, amikor exem nem jelezte időben akadályoztatását. Vártunk-vártunk. Látogatásai elég hektikusak a mai napig. Van, hogy 3-4 hetente jön a gyerekekért, de soha nem jelzi, ha nem jön. Másfél év után megunva jeleztem a gyámhatóság felé. Tájékoztattak, hogy az ilyen észrevételemet mindig 1 hónapnál nem régebbi ügyben tegyem, vagyis hiába jegyzeteltem hónapokon keresztül volt férjem megjelenését, csak az utolsó hónapra vonatkozó panaszaimat fogadták el. Csak egy jó tanács: jelentkezz a gyámhatóságnál, ők kötelesek írásban figyelmeztetni volt férjedet. Mindenképpen időben papírozd le magad.

ObudaFan # 2011.05.25. 11:42

A gyámhatóságon kérhetsz végrehajtást, ha akarsz.

Attix # 2011.05.25. 10:29

Még valami, mi van akkor, ha soha nem jön a megadott időpontban?

Köszönöm az előzőt is.

ObudaFan # 2011.05.25. 09:49

Ha nem tud jönni a megadott időpontra, azt eleve írásban, vagy más igazolható módon előre közölnie kell. Elvileg ennek is benne kellene lennie az egyezségben. Ha nem közli, és nem is jön, azzal ő sérti meg az egyezséget.

Attix # 2011.05.25. 09:37

Szép napot!

Egy kérdésem lenne!
Egy hete váltam el. A bírósági ítéletben,a láthatásban úgy egyeztünk meg a volt férjemmel,hogy minden páratlan héten,pénteken négy órától vasárnap 18óráig lesz nála a kisfiunk,aki három és fél éves. A kérdésem pedig az lenne ezzel kapcsolatban, hogy ha az exem nem jönne a gyerekért négy órára, meddig vagyok köteles várni rá?
Úgy látszik, az exemre nem vonatkoznak a szabályok, szerinte. Persze, a láthatást is rugalmasan lehet venni, de szerintem nem a volt férjem miatt fogok mindig ugrálni.

Köszönöm előre is, eléggé tanácstalan vagyok ebben a témában...

kissev # 2011.05.24. 14:52

azt elfelejtettem az előbb megírni, hogy a gyermekelhelyezésről sincs egy szó sem a végzésben. Vagy ez automatikus, hogy az apa fizeti a gyerektartást, akkor az anyánál helyezték el a gyermeket?

kissev # 2011.05.24. 14:50

Aki tud segítsen!!!!!

Hónap közepén hozott gyermekelhelyezés,tartásdíj, és láthatásról döntést.
A tárgyalás alatt bíró rávezetésével közös megegyezés lett a tartásdíj összegéről. A bíró többször közölte az apával a gyerek nem elvihető, és csak az anyával közlekedhet,mivel 5 hónapos, és előbb mint 9 óra és 18 óra után nem közlekedhet,majd hozzánk fordult, jó lesz ez így. A végzésbe meg az került, hogy
"Felek megállapodnak abban, hogy az apa és a gyermek közötti kapcsolattartást akként rendezik, hogy az alperes (az apa) jogosult a gyermek 3 éves koráig a gyermekkel minden páros héten szombaton 9 órától 18 óráig a folyamatos kapcsolattartásra."
Nem vettem észre, hogy ez nem arról szól, hogy megbeszéljük, milyen időpontban, mennyi ideig tart a láthatás, és mindjárt az első láthatási napon rendőrrel jött az apa.
A gyámhatóságon azt mondták, mivel nincs beleírva a végzésbe, akár elviheti is az apa az 5 hónapos csecsemőt. Mit lehet ilyenkor tenni?
Kérni kell a kijavítást, hiszen egy gyorsétteremben szoktunk találkozni. Ott kell ülnöm a gyerekkel 9 órán át, mert ha nem akkor az apa bármikor ez idő alatt rendőrrel jöhet? Lehet javítást kérni, vagy újraértelmezést, vagy mit kell tenni?
Ez egy borzalom. Ki törődik az anyával, akinek egy másik gyermeke is van?

Manófül # 2011.05.22. 17:41

Sziasztok!

Tudnátok segíteni?
A szülők elváltak, a gyerekek az anyjukkal az "új apukánál" élnek.
Élettársi kapcsolat.
A gyerekek az "új apuka" lakhelyére vannak bejelentve, viszont az anyuka nem.
Ez hogy lehet? A gyámhivatalban próbálják ezt megmagyarázni, és kötik az ebet a karóhoz, hogy az anyukának ezt is lehet, és ez nem probléma.

Tényleg jogszerű az, hogy a 2 gyerkőc valójában egy idegenhez van bejelentve?

Köszönöm előre is!

otc07 # 2011.05.22. 11:51

Tisztelt Fórumozók?

Az Édesanya vagy gyermek bármilyen okból megtagadhatja a láthatást?Az elmúlt hónapokban ez gyakran előfordult.Meddig(hány éves koráig)vagyok jogosult a láthatásra?
Köszönöm

kaméleon # 2011.05.22. 11:40

Igaza van, de mehettek, csakhogy ő az átvétel időpontjában – más, igazolható megegyezés hiányában – a Te kapudban köteles a gyermekeit várni, tehát, neked oda kell őket vinni, ha apa másba nem egyezett bele. Ha nincsenek ott, akkor a kapcsolattartás kétség kívül a Te hibádból hiúsult meg, kérhet végrehajtást.

Más kérdés, hogy ezután az apa lép-e valamilyen hivatalos irányba, és ha igen, akkor számíthatsz-e valamiféle szankcióra. Van kevés buzgó ügyintéző, aki komolyan a szabályokhoz tartja magát, és van jó sok, akit nem zavar, hogy végrehajtó szervként mi a kötelessége, és a tiednél rosszabb kifogásokat is elfogad. (Persze, nem mellékes, mekkora plusz terhet szeretnél a nyakába rakni azzal, hogy máshová kellene mennie.)

makosi # 2011.05.22. 07:43

Kedves Hozzáértők,

gyerekeimmel szeretnék elutazni 4 napra, értesítettem apukát, hogy ugyanúgy biztosítom a láthatást, csak más címre kellene jönnie.
Megállapodásunkban benne van, hogy mindenkor az anya bejárati ajtaja/kapuja az átadás/átvétel helye, ahonnan gyermekeit elviszi apuka, illetőleg a felek által közösen, előzetesen, írásban megállapodott más cím bejárata/kapuja.
Most apuka ebbe-az utazásba- nem akar beleegyezni, mivel szerinte csak tőlem hozhatja-viheti a gyerekeket.
Én megírtam a címet, időpontot, időben értesítettem.
Ez az első ilyen alkalom (másfél éve élünk külön, azóta el is váltunk)
Elutazhatunk nyugodtan, vagy igaza van apukának és nem mehetünk?

Válaszokat előre is köszönöm.

otc07 # 2011.05.22. 03:45

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésekkel fordulok Önökhöz.

• Az Édesanya megtagadhatja-e a láthatást,arra hivatkozva,hogy a gyermek nem akar találkozni velem?(bírósági döntés született a láthatásról)
  • Az eddigi elmaradt láthatásokat "követelhetem-e?(majdnem 4 hónap)
  • A gyermek láthatására meddig vagyok jogosult(csak 18 éves koráig?)

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.05.21. 08:51

Pocok1982

Ha ezt tudod igazolni, akkor kérheted, hogy pl. a családsegítőben legyen a kapcsolattartás.

vacsi # 2011.05.21. 08:36

pszichodoki!
Sajnos, családjukkal együtt élő, gyerekeiket együtt, szeretettel nevelő emberek is egyre gyakrabban járnak úgy, hogy előbb munka nélkül maradnak, majd ebből is kivedlenek, és semmilyen jövedelmük nincs!
Ilyenkor a gyerekei eltartását a családi pótlék és az esetleges nevelési segély biztosítja! Ezt - gondolom - Te is meg fogod kapni, ha a jövedelmed eléggé alacsony!

pszichodoki # 2011.05.19. 06:07

Sziasztok!

Biztos volt már szó róla, előző fórumokban, de a kérdésem az lenne,hogy mit tudok tenni, ha az apuka munkanélküli, mellette néha feketén dolgozik, és ugye a munkanélküli hivataltól kapom a tartásdíjat, ami az ő járadékának x része.
Eredeti megállapodásunk úgy szólt,hogy fix. havi 20e Ft.
3 hónapig kaptam kb. 11500-at, most csak 6700-at ismét pár hónapig.
Lehet ez ellen fellebbezni, vagy bármit is tenni?
Valamint mit tudok tenni,ha már nem lesz munkanélküli sem, és nem lesz semmi jövedelme?
Esetleg tartásdíj megelőlegezését kérhetem az államtól?
Hova fordulhatok ezzel kapcsolatban?

Köszönöm a segítséget

Bece1 # 2011.05.18. 10:07

Köszönöm a választ!

Csak a két kisgyerek az övé, a másik kettő, akikről még írtam, az az anya két másik kapcsolatából származik, tehát csak két vér szerinti gyermeke van, a másik kettőt csak nevelte.

monalisa1 # 2011.05.18. 06:25

A fizetésből maximum 50% vonható/tiltható le, ezen belül elsőbbséget élvez a gyermektartásdíj kötelezetettség. (Tehát ha az apának egyéb más tartozása is van, akkor "sorbanállás" lesz, illetve fizeti a többit ahogy tudja...)

Egy férfinak x számú gyermeke is lehet - akár, de t.díjat csak azok után kell ill. köteles fizetni, amely gyermekek után az anya t.díjat kér.

Mondjuk 2-2 gyermek esetében a fizetés 50% = 4x12,5%-a gyermekenként. (Kivéve ha egy gyermek esetleg tartósan beteg ill. fogyatékos, mert akkor ő az 50%-on belül picivel nagyobb százalékra jogosult.)

monaLuis
laikus hozzászóló

Bece1 # 2011.05.17. 20:55

Kedves Jogi Fórum!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a szülők különválása után (nem volt házasság vagy élettársi kapcsolat hivatalosan), az apa elmegy otthonról, az anya a két közös gyerekkel marad, majd beperli az apát a tartásdíj megállapítása céljából, a fizetésének 50%-át igényelve úgy, hogy az apa ingatlannal sem rendelkezik, és a fizetésének 50%-át egyéb jogcímen így is vonják tőle, ha a bíróság valamiért megállapítaná ezt a maximálisan vonható 50%-ot, akkor a fizetése kompletten levonásra kerülne?

Én úgy tudom, hogy összesen 50%-ot vonhatnak le, de azzal nem vagyok tisztában, hogy gyerektartás esetében is ez a hányad él-e.

Illetve, ha már a bíróságra kerül az eset, számításba vehetik-e azt, hogy két másik kapcsolatából származó két nagyobb gyermekét 10 éven át nevelte ez az apa, és azok édesapjától semmilyen formában anyagi követeléssel akkor nem élt az anya, és jelenleg is csak e két gyermek miatt pereskedik, a másik kettő (egyik kiskorú, másik még tanul) apjától nem kér semmit, holott azt a két nagyot is felnevelte, és amíg tehette anyagilag jelentősen támogatta őket. Az anya jelenleg jobb anyagi és vagyoni helyzetben neveli a gyerekeket, mint amelybe az apa került a kapcsolat befejeztével.

Köszönöm a választ előre is!

Tacitusz Manassé # 2011.05.16. 10:09

Sziasztok!

Elvált vagyok, a kétéves kislányom a volt feleségemnél van. Szlovákiában élek a menyasszonyommal, akivel első gyermekünket várjuk. Ők eddig Tatabányán laktak, most bejelentette, hogy elköltöznek Esztergomba. Kérhetem-e a bíróságon, hogy a láthatás napján félútig hozza el az anyja a gyermeket, és visszafelé is ugyanúgy? Ez minden alkalommal 70km csak oda. A költségek miatt kérdezem. Van-e beleszólásom abba, hogy hová, kivel költöznek, hogy ezentúl ki lakik együtt a lányommal? Eddig a nővérével és annak lányával laktak együtt. Ha van egy olyan gyanúm, kérhetek-e ellene drogtesztet, és ennek mi a menete? Ha igen, elvehetik-e tőle a kislányt, hogy én nevelhessem?

2fiúanyukája # 2011.05.10. 05:48

Tiszteletem!
sió!
Nem véletlen nem írok már ide jó ideje.

Nem akarok viszályt szítani,sőt!

A gyerekek várják az apjukat Én meg folyamat magyarázkodom helyette.

Kicsit unalmas már ez lassan egy éve.

Minden megoldást megpróbáltam,hogy tartsák a kapcsolatot skype is,ha már nem jön.

Nem értem miért írja ezt Ön sió,hogy rosszat akarnék.
Semmiképpen nem.A gyerekeknek a jót szeretném,de egyedül igen kevés vagyok ehhez.

sió # 2011.05.09. 12:32

2fiúanyukája

Ez a nem tudunk programot szervezni kissé átlátszó megfogalmazása, a viszály részedről való szülésének.
Hívd fel és kérdezd meg tőle, mikor megy, így nem fogod jegyben-gyűrűben várni.

Egyébként igazad van. Jeleznie kell ha nem tud élni a kapcsolattartási jogával.
Viszont ha kierőszakolod, akár a büntetést is, nem feltétlen lesz jobb a helyzet.
A gyereknek semmiképpen sem.