Gyerektartás és láthatás

2fiúanyukája # 2011.05.09. 07:25

Tiszteletem!
ObudaFan!
Szeretnék választ kapni egy kérdésemre.Olvastam itt előző topikban,ezért is merült fel bennem.
Apa jelenleg külföldön tartozkódik,állítólag munkavállalás céljából.
Mivel a válóperes papírban a láthatások ideje meg van határozva akkor nem e kellett volna Minket értesítenie hivatalosan,hogy egyenlőre nem tud élni a láthatás jogával?Akár az ügyvédje által is.
Illetve mivel ez nem történt meg,így most a 48 órás értesítésnek kellett volna e életbe lépnie,hogy ismét nem jön a gyermekekért?
Egyik sem történt meg,így mi nem tudtunk jelenleg sem programot szervezni a gyerekekkel,mert nem tudjuk mikor jön és mikor nem.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.05.07. 11:02

meshi

Ha a határozat/egyezség szerint az apának kell elvinnie, akkor formálisan nem vagy köteles. Más kérdés, hogy a kapcsolattartás vonatkozásában szerintem teljesen fölösleges egymásnak ok nélkül keresztbe tenni.

ObudaFan # 2011.05.07. 11:00

Kell fizetned.

egermereg # 2011.05.06. 20:37

1 éve váltam el a feleségemtől, aki neveli a 2 gyermekünket, amiért én tartásdíjat fizetek. A vagyonmegosztást is rendeztük akkoriban, és a ház maradt az exnejemnél, míg én különköltöztem. Pár hónapja élettársat szerzett be az exnejem, aki oda is költözött hozzá.
Kérdés, hogy ilyenkor is kell-e fizetnem gyerektartási díjat, ha bizonyíthatóan élettársi kapcsolatba került az exnejem egy másik férfival?

Természetesen fizetem továbbra is a gyerektartást, ha kell/ ha nem. De azért odadörgölhetem az orra alá:)

meshi # 2011.05.06. 14:18

szeretném megkérdezni, hogy kapcsolattartáskor átadhatom-e (köteles vagyok-e átadni) a nagyszülőknek a gyerkőcöt, ha nem az apa jön érte? ma reggel telefonált apuka, hogy nem tud érte jönni, és a 73éves volt apósom kocsival érkezne érte, akinek nem szívesen adnám oda, (kb. 150km-es táv levezetése után és még ma este vissza...)
sürgős választ várnék, köszönöm.

monalisa1 # 2011.05.05. 14:57

http://www.allamkincstar.gov.hu
A megjelenő holnap bal oldalán található menűpont "magányszemélyek"-re klinkelj rá.

monalisa1 # 2011.05.05. 14:54

Mivel a gyermeket egyedül neveled, 13.700 Ft cs.pótlékra vagy jogosult, a kérelemmel fordulj a MÁK lakhely szerinti ügyfélszolgálathoz.

Ami a tartósan beteg ill. fogyatékos gyermek kérdését illeti, jobb ha nem tudod ez mivel jár!...

pinkoci # 2011.05.05. 12:43

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!
Gyermekemet egyedül nevelem, élettársi kapcsolatból /nem bejelentett/született.Jogosult vagyok-e emelt összegű családi pótlékra,vagy csak akkor,ha tartósan beteg?Ha igen akkor milyen feltételei vannak,milyen okiratok szükségesek.köszönettel

monalisa1 # 2011.05.04. 15:55

... a gyermek cseperedésének

monalisa1 # 2011.05.04. 15:54

Már miért lenne baj ha az apa a gyermeket elviszi sétálni, elviszi a parkba hintázni stb., vagy uram bocsá' némi időre a saját lakására is - előzetes megbeszélés alapján. A lényeg, hogy mindig időben vigye vissza.

Sőt, ha az apa röviden időzik csak az anya lakásán, vélhetően nem "egymással" foglalkoznak, vagyis mellőzhető az egymásközti vita, a veszekedés.

Egy láthatás / kapcsolattartás megállapodást a gyermek cserepedésének megfelelően rugalmasan mindig ujra kell írni, ami két évvel ezelötti az mára elavult. És ez így lesz a későbbiekben is.

Egy 3 év körüli gyermek meg már az apánál is aludhat - akár, megfelelő szoktatás után.

monaLuis
laikus hozzászóló

pinkoci # 2011.05.04. 14:52

Kedves Fórumozók!
Törvénybe ütközik-e az,ha az anya,kinél a gyermeket elhelyezték,/és a gyermek 2.-éves koráig nem viheti el az apa az anyától/mégis odaadja az apának ,hogy elvigye a kisfiát?Vagyis a láthatás nem az anya lakóhelyén történik,mint ahogy a bíróság kimondja.köszönöm
Pinkóci

ObudaFan # 2011.05.03. 09:55

Érvényesíthető. Egyrészt rendőrségen tegyen feljelentést tartás elmulasztása miatt, másrészt a bíróságon kérjen végrehajtást.

P.V. 78. # 2011.05.03. 06:39

Tisztelt jogi Fórum!
Kérem, hogy segítsenek nekem némi információval! A gyermekeim apja 3 hónapja kiment Angliába és azóta nem fizeti a bíróság által megállapított 32.000 Ft. gyermektartást két kiskorú gyermeke után. Miután e-mailben érdeklődtem, hogy mikor küld pénzt, azt a választ kaptam (azt nem idézném, hogy milyen stílusú hangnemben) hogy mivel Anglia királyság, innen Magyarországról úgysem tudok semmit tenni, hogy behajtassam hiába is fordulnék bírósághoz, valamint, hogy "holmi" gyermektartásdíjakkal nem fognak kint foglalkozni. Jelenleg egyébként tudom, hogy dolgozik, azt is tudom, hogy hol. Leveléből abszolút egyértelmű, hogy mikor kiment, már akkor nem volt szándékában fizetni és eztán sem szeretne. Kérem, írják meg, hogy mit tehetek. Valóban nem érvényesíthető Angliában a tartásdíj behajtása? Hova forduljak?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm, tisztelettel!

misu32 # 2011.05.02. 18:01

Szia
Sajnos az anya az nem fog beleegyezni semmibe amit én akarok az biztos!
Szerinted ha elmegyek a gyám hivatalba ők tudnak abban segíteni,hogy
heti egy alkalom legyen a láthatás de egész napra?
Van legalább ne nála legyen a láthatás mert folyamatosan a véremet szívja?
Ha bíróságra kerülne az ügy az mennyi ideig húzódhat kb?
Mert az előző egyességbe is azért mentem bele mert féltem ,hogy hetekig vagy
akár hónapokig nem láthatom a fiam mert simán megtenné!

monalisa1 # 2011.05.01. 18:27

Muszáj az anyukának rugalmasnak lenni, elvégre közös gyermekről van szó, közösek a dolgok, a gondok.

monalisa1 # 2011.05.01. 18:24

Fordulj a gyámhatósághoz, ha kell tudnak segíteni.

De legjobb lenne ha ti magatok meg tudnátok egyezni a láthatás / kapcsolattartás dolgában, elvégre az eddigi megállapodás fölött az élet (= a körülmények) bizonyára túlhaladott már.

Megjegyzem, egy 2 éves elmúlt gyermeket már akár egész napra is el lehet vinni, azaz mondjuk kéthetente az egyik hétvégi napon 9-től 18-ig, míg hétközben is egy délután 16-18-ig jogos igényed lehet, hogy veled legyen.

Külön: ha tudsz pelenkázni, biliztetni stb., akkor fokozatos szoktatás után akár az ott alvás is természetes lesz - csak akarni kell, mindkettőtök részéről...

Szóval a láthatás / kapcsolattartás dolga folyamatos "korrekciót" igényel, ahogy a gyerkőc cseperedik.

monaLuis
laikus hozzászóló

misu32 # 2011.05.01. 18:02

Szép estét

Olyan kérdésem lenne,hogy a fiamat 3éves korától hozhatom el az anyától
ez közös megegyezés volt anno a bíróságon!
Most 2év 2 hónapos a fiam van rá esélyem hogy ha bíróságra viszem hamarabb elhozhatom?
Jelenleg heti két alkalom 11-13ig de ezen az időponton is változtatnom kéne mert
nagyon nehéz betartanom 16-18ig lenne jó !
Van ezekre esélyem és kihez forduljak ?
Köszönöm

Ilus08 # 2011.05.01. 17:23

Kedves 2fiúanyukája!!
Én is elváltam és egyedül voltam kénytelen felnevelni 3 gyerekemet egy fizetésből pontosan tudom milyen ha nem támogat az apa,a gyerekeim lelki sérülése igy is nagy volt, épp ezért nem semmiztem ki az apjukat és nem álltam bosszút rajta, pedig megtehettem volna.DE nekem fontosabb volt az Ő érzéseik mert sajnálták apjukat és nem akartam hogy egy életre megutáljanak és úgy beszéljenek rólam mint a barátom gyermekei a saját anyjukról, csak egy elkeseredett gyerek hívja az anyját anyu helyett nagyságának.Büszke vagyok magamra mert igazi anya vagyok és nem a gyerekeim pénzéből élek ,hanem értük.
borzasztóan sajnálom barátom gyermekeit mert Ők sosem élik meg azt amit az enyémek, talán ezért is szeretnek a szünetekben nálam lenni.
Üdv:Ilus

Ilus08 # 2011.05.01. 17:22

Kedves 2fiúanyukája!!
Én is elváltam és egyedül voltam kénytelen felnevelni 3 gyerekemet egy fizetésből pontosan tudom milyen ha nem támogat az apa,a gyerekeim lelki sérülése igy is nagy volt, épp ezért nem semmiztem ki az apjukat és nem álltam bosszút rajta, pedig megtehettem volna.DE nekem fontosabb volt az Ő érzéseik mert sajnálták apjukat és nem akartam hogy egy életre megutáljanak és úgy beszéljenek rólam mint a barátom gyermekei a saját anyjukról, csak egy elkeseredett gyerek hívja az anyját anyu helyett nagyságának.Büszke vagyok magamra mert igazi anya vagyok és nem a gyerekeim pénzéből élek ,hanem értük.
borzasztóan sajnálom barátom gyermekeit mert Ők sosem élik meg azt amit az enyémek, talán ezért is szeretnek a szünetekben nálam lenni.
Üdv:Ilus

monalisa1 # 2011.05.01. 15:50

Ha az apa nem hajlandó lemondani a gyermekről, még bíróság sem kényszerítheti erre. (A 18. életévét majdan betöltendő gyermek már maga dönthet a névviseléséről, de ez vélem odébb van még.)

monalisa1 # 2011.05.01. 15:47

bopci

A t.díj esetleges nemfizetése és a gyermek "átíratása" egy másik férfi nevére, nos ez nem összekapcsolható dolgok egymással.

A fizet- nem fizet probléma nem csak neked okoz gondot., tele a fórum hasonló bírásokkal, panaszokkal.

Ettől teljesen független, hogy egy gyermeket nem lehet "átíratni" (...), illetve csak az lehetséges - rendkívül kivételes esetként, hogy a jelenlegi apa a gyámhatóságon hozzájárul az örökbeadáshoz...

Az un. nyílt örökbefogadás úgy történik, hogy az anya jelenlegi férje kijelenti: hajlandó a gyermeket a nevére venni, vagyis örökbe fogadni.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.05.01. 15:36

Tacitus Manassé

Amikor majd megszületik a baba haladéktalanul kérjed, hogy a körülményekre tekinttel - mivelhogy onnantól eggyel több gyermekről kell gondoskodnod, mérsékeljék a jelenlegi t.díj összegét.

A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonat másolatát valamint az aktuális jövedelemigazolást.

Külön: ha a jelenlegi gyermek anyjával meg tudtok állapodni az új (= mérséklődő) t.díj összegéről ill. százalékáról, és ezt közösen írásba foglaljátok és úgyszintén csatolod "a" kérelemhez, akkor lehet kérni azt, hogy a bíróság tárgyalás nélkül bírálja el a beadványt. (Ezzel jónéhány hónappal előbbre leszel az ügyedben.)

Szóval meg kell tudni győzni az ex-et, hogy a továbbiakban kevesebbet visz majd neki a postás...

monaLuis
laikus hozzászóló

bopci # 2011.05.01. 14:46

Tisztelt Fórumozók!
Én egy elég rövid kérdéssel fordulok hozzátok. Mennyi idő az a minimum, amikor a vér szerinti apa nem fizet tartásdíjat, és kérhetem a gyermeket a nevelőapa nevére átírni?
Magyarázat:
A gyermek is, a nevelőapa is ezt szeretné, a gyermek a vér szerinti apjával nem akar találkozni, a nevét nem akarja viselni; meg is van rá az oka. A vér szerinti apa egyébként kb. 2 havonta egyszer megkérdezi, hogy hogy vannak a gyerekeim, de csak miután közölte, hogy neki mennyire nincs pénze semmire. Bírósági végzés nincs, a családi béke érdekében (ezt mondták hivatalos helyen, így kell mondani a tények ismeretében).

Előre is köszönöm!

Tacitusz Manassé # 2011.05.01. 14:20

Sziasztok!

Elváltam, 25% gyermektartást rendszeresen vonnak tőlem. Ennek mérséklését szeretném kérni, mert a jelenlegi párommal szeretnénk babát, ezt mikor kérvényezhetem, amikor "még csak magzat", vagy csak a születése után? Előre is köszönöm a válaszokat!!!

2fiúanyukája # 2011.05.01. 13:58

Tiszteletem!
Ilus08!
Mindkettő szülő kötelessége a gyermekekkel történő dolgok.
Megértem az álláspontod és el is fogadom.
Csak aki hasonló cípőben jár,mint pl jó magam is nem biztos,hogy nézi a másik oldalt.
Mikor az apák nem azért nem fizetnek,mert nem tudnak,hanem,mert nem akarnak, a törvény ezt lehetővé teszi számukra.
Azt is nézd,hogy sok anya költözik albérletbe ugyan úgy a gyermekekkel,egy keresetből élnek,mert gyermektartást nem kapnak.Apa megélhetése is fontos,de a gyermekeké is.
A gondozás mindkettőjük feladata és joga.