Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2009.01.26. 12:45

vereband!

Ha még nincs ítéleted a gyermektartásról, akkor keresettel kell fordulnod a gyermek, vagy az alperes lakóhelye szerinti helyi bírósághoz, és célszerű ideiglenes intézkedést is kérned. Ha már van, akkor az elsőfokon eljárt bíróságon végrehajtást kérhetsz, ezzel párhuzamosan a rendőrségen tartás elmulasztása miatt feljelentést tehetsz. Ha pedig a bírósági végrehajtó nem tudja a követelést behajtani, akkor a gyámhatóságon kérheted a tartásdíj megelőlegezését.

ObudaFan # 2009.01.26. 12:55

trigi!

A kamat nem a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese, ezt monalisa rosszul tudja, hanem minden félévre az adott félév első munkanapján hatályos jegybanki alapkamat összege. A hátralék vonatkozásában meg kell nézni az ítéletet, hogy maga az ítélet rendelkezik-e részletfizetésről. Ha igen, akkor aszerint kell eljárni, ha nem, akkor a hátralék egy összegben esedékes. A fizetés valóban csak 50%-ig terhelhető, de végrehajtani nem csak a fizetésből lehet.

trigi # 2009.01.26. 13:15

kedves obudafan
úgy szól a végzés,hogy: hátralékos gyermektartás díj: 2008.február 01-től 2008 december 31-ig 220 000 ft
alatta az van írva,az hogy
.......ft-nak......napjától a kifizetés napjáig járó....% kamata.
a kamat összegét a munkáltató köteles kiszámítani.
akkor most egyösszegben kell megkapnom?
mert ezt most nem értem
trigi

ObudaFan # 2009.01.26. 13:17

Ha sem itt a rendelkező részben , sem külön végzésben nincs részletfizetés engedélyezve, akkor egy összegben.

osike # 2009.01.26. 13:30

Jó napot kívánok!

Segítséget szeretnék kérni. Az ex-férjem osztrák állampolgár. Az osztrák és a magyar bíróság is meghatározott egy bizonyos összegű gyerektartást, melynek összege halmozódik./ Jelenleg lassan 10 évre visszamenőleg 1,800,000.- Ft/ Végrehajtás sem az osztrákoknál,sem hazánkban nem járt eredménnyel. Most fogom indíttatni 4 év után az osztrák bíróságon a következő végrehajtást. A kérdésem az lenne, hogy mekkora kamatokkat kérhetek az összegre és ha eredménytelen és kérem / márpedig kérem/ a rendőrség bevonását mi történik? Elítélik, megkapom a pénzt?

Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel:osike

trigi # 2009.01.26. 13:30

köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.
trigi

Grád András # 2009.01.26. 14:32

Kedves Osike!

Kamatokat a végrehajtási eljárás során természetesen lehet érvényesíteni, azonban ha jól értem, már túl van egy-egy sikertelen próbálkozáson. Ha a kötelezett itt él Mo.-on, és van ismert lakhelye, ígéretesebbnek tűnik a feljelentése a rendőrségen tartás elmulasztása mitt. Itt ugyan nem Ön kapja a pénzt, ha megbüntetik, viszont elkerülheti az elítélését, ha kifizeti a hátralékot. Mivel senki sem szeret börtönbe vonulni, a tapasztalat az, hogy lényegében mindenki inkább fizet. Úgyhogy a lényegét tekintve az Ön részéről ez egy siekresebbnek ígérkező végrehajtás a rendőrség közreműködésével. A gyermek lakhelye szerinti rendőrség is illetékes, meg az elkövető lakhelye szerinti is, Ön választ. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

osike # 2009.01.26. 17:33

Tisztelt Dr. Grád András!

Mivel az ex Ausztriában él, akkor is illetékes a gyermek elhelyezkedése szerinti /esetemben Magyarország/ rendőrség is, illetve ők veszik fel a kapcsolatot a külföldi hatóságokkal?

Köszönöm eddigi megtisztelő válaszát is.

Üdvözlettel:osike

ObudaFan # 2009.01.26. 17:53

A feljelentést megteheted a magyqar rendőrségen. A kamat vonatkozásában: az euróban megállapított tartásdíjra az euróra vonatkozó jegybanki alapkamat, a forintban megállapított díj vonatkozásában az MNB-féle alapkamat alapján kell számolni. Ugyanakkor az érdekes, hogy mind a két ország bíróságától van egy-egy ítéleted. A későbbi ítéletet valószínűleg hatályon kívül kellene helyezni elvileg.

osike # 2009.01.26. 19:40

Nekem egy elég érdekes válóperem volt. A gyerek /csak/5 éves koráig az osztrák bíróság állapította meg a tartásdíj összegét, utána pedig a magyar bíróság.

ObudaFan # 2009.01.27. 11:46

Értem, akkor feltételezem, hogy a magyar bíróság tudott az osztrák ítéletről, az más.

osike # 2009.01.27. 15:48

Jó napot!

Pontosan így van. Ha sikerül a gyermektartás behajtása a rendőrség által, akkor a gyermektartás összege adóköteles összeg, mivel külföldről érkezik? Ha igen mekkora az adó mértéke? Erre tudnának választ adni? Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat is. /osike/

ObudaFan # 2009.01.27. 17:26

Nem adóköteles, de azért az érdekes megfogalmazás, hogy a behajtás rendőrség által. A büntetőeljárásnak lehet olyan mellékhatása, hogy az adós fizet, de a rendőrség nem veszi át a végrehajtó feladatát.

Tamás123 # 2009.01.27. 20:13

Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész nyílt leveléből idézek

Ha majd a szavak ismét visszanyerik eredeti jelentésüket: erkölcs, morál, igazság; ha a hazugot nem igazmondónak nevezik; a csalót, tolvajt megbüntetik; következménye lesz az emberek rafinált manipulálásának, becsapásának és a cinikus, dölyfös önkény befejeződik "ó, Istenem, ugye így lesz?"

ÉS NINCS ALKOTMÁNY, TÖRVÉNY, JOG, MELY MEGÁLLJT PARANCSOLNA ENNEK?!"

Ugyanez az én kérdésem is az alábbi weboldalam alapján.

http://gyermekvedelem.mindenkilapja.hu/

orbán # 2009.01.28. 11:35

segítsetek!

kérdés:gyámhivatalnál beadva a családi jogállás,és a családba fogadás de ítélet még nincs (15 éves gyerek)az anya a családit átutalja,de a volt párja követelheti-e az elözö házaságbol az árvaságit?

monalisa1 # 2009.01.28. 13:46

Egy keresetet a bírósághoz kell beadni, ott tárgyalják le a tartalmát. (Szerencsés esetben a gyámhivatal legfeljebb továbbküldi az aktát - vagy visszajuttatja azt.) Kérdezd őket, hogy jelen idő szerint hol is a beadványod.

Egy 14. életévet betöltött gyermeket már megkérdez a bíróság, hogy melyik szülőnél szeretne lenni, míg egy 16. éves akár már szabadon dönthet erről - peren kívül a gyámhatóság hozzájárulásával.

A családi pótlékot felvenni az a család jogosult ahol a gyermek lakik, az árvasági pedig magát a gyermeket illeti.

Monalisa
laikus hozzászóló

orbán # 2009.01.30. 19:49

kedves monaliza 1
A csp és az árvaságit anyukálya kapja,mivel a kislány név szerint az elözöférje nevét viseli.Az apasági nyilatkozatott, mégcsak most irta meg.van rajta még 3 testvére akikre nem fizet semit.biroságra beadta az anyuka a gyermekelhwelyezés és gyermektartásra a kérelmet de még tárgyalás nem volt .ilyenkor is köteles az anya átadni a cso és az árvaságit amit a gyermek ütán kap.vagy várja meg az itéletet. s.o.s választ várok.

monalisa1 # 2009.01.30. 20:26

Ha az a másik három gyermek is ugyanezen apától származik, vagyis ennek az anyának nem fizet t.díjat, akkor szerintem a hölgy ne adja át a cs.pótlékot és az árvaságit mert a t.díj megállapítási bírósági tárgyaláson majd beszámításra/elszámolásra kerül az.

Ha nem jó a válasz akkor lehet, hogy én nem értettem meg a kérdést - tán pontatlan., valaki más válaszoló érdemben esetleg jobb választ fog tud adni.

latamata # 2009.01.31. 08:04

Tisztelt hozzáértők!
Szeretném megkérdezni,hogy a jogerős válás után az apa levetetheti-e a gyermektartási díjat?Szept.26-án váltunk azóta a 3 kicsire a megegyezett összeget fizeti,de most jelezte,hogy ügyvédhez fog fordulni,mivel nem dolgozik már 1 éve,így nem köteles gyt díjat fizetni.3 diplomás,biztosan találna munkahelyet,de neki ez így most kényelmes,hogy az élettársa öreg szülei eltartják őket.A kicsiket július óta nem látta.Mekkora összegre vetetheti le a gyt díjat és mennyi ennek az átfutása ideje kb?Mennyi az a minimális gyt díj amit megállapíthat a bíróság,mert gondolom ehhez is tárgyalás kell majd?Én mit tehetek ez ellen?A mostani gyt díj,anyasági-családi pótlék és az én bevételemből jelenleg éppen megélünk 4-en,de ha kevesebb lesz az őáltala fizetett gyt,akkor nem tudom mi lesz velünk.
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.01.31. 09:53

Jogszabály minimumösszeget nem határoz meg, a legkisebb, amit az utóbbi 5 évben láttam, az 8000 Ft volt havonta. Egyébként a mérték a gyermek szükségleteitől, és mindkét szülő vagyoni viszonyaitól függ.

csokorka # 2009.02.01. 11:28

Jó napot!

Lenne egy apró kérdésem, kérem aki tud, válaszoljon.
Ha most végeztem a gimnáziumba és elmegyek nyáron dolgozni, édesapának akkor már nem kell fizetnie gyerektartást?

Grád András # 2009.02.01. 13:30

Kedves Csokorka!

Ha betöltötte a 18-at, és munkába áll, a gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszűnik. Ha esetleg később tovább akarna tanulni nappalin, már csak a rokontartás kevésbé szigorú szabályai szerint kellene fizetnie. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

zimcsi # 2009.02.01. 22:24

Üdvözlök Mindenkit!

A volt férjem több százezer forint gyermektartásdíjjal tartozik.Ő Németországban dolgozik,de Magyarországon kapja a minimálbért.
A kérdésem az volna,hogy ha be szeretném hajtatni rajta,akkor ilyenkor sem veszik figyelembe a külföldi jövedelmét?Csak a minimálbéréből lehetne végrehajtatni?

A válaszukat előre is köszönöm!

reker # 2009.02.02. 07:59

sziasztok!

Megszeretném tudni, hogy ha én jelenlegi párommal közös háztartásba költözök, akkor csökken a gyerektartás összege apuka felől????
És ha nevére veszi párom a gyereket és apuka ezt engedélyezi, akkor is kell fizetnie gyerektartást??
Köszi

_Wasp_ # 2009.02.02. 09:39

reker: névváltoztatás mitsem számít a gyermektartás vonatkozásában. Új összeköltözős párkapcsolatod sem számít, bár a bíróság a szülők vagyoni viszonyai vonatkozásában figyelembe veheti.

zincsi: mindenféle jövedelem figyelembe vehető, bár a külföldön szerzett jövedelmek vonatkozásában van néhány plusz szempont figyelembe véve a joggyakorlatban.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása