Gyerektartás és láthatás

zimcsi # 2009.02.02. 09:56

Köszönöm Wasp hogy válaszoltál!
Nem akarok szőrszál hasogatónak tűnni,de kérdezhetek pár szempontot,amit figyelembe vehetnek?

zimcsi # 2009.02.02. 10:04

Elnézést,csak még egyet kérdeznék,ezt az előbb elfelejtettem írni:ha van itthon a nevén ingatlan,akkor azt terhelik be az elmaradt összeggel,vagy a jövedelem az első,a külföldit is figyelembe véve?Azt olvastam valahol,hogy először a magyarországi ingóságait nézik.Az a lakás is teljesen hitelből lett véve.Majd csak 2025-ben fog lejárni a lakáshitele.

_Wasp_ # 2009.02.02. 10:05

Külföldi munkát végző kötelezett által fizetett tartásdíj alapján: a tartós külföldi szolgálatot teljesítő, külföldön magyar hatósági engedéllyel munkát vállaló, ösztöndíjasként külföldön tartózkodó kötelezett esetében a tartásra kötelezett által belföldi munkaviszonyára megállapított munkabért kell érteni.

A fentiekből következik, hogy elsődlegesen a külföldi munkavállalók belföldi jövedelmét kell bizonyítani. Ha ilyen nincs, akkor a kötelezett korábbi belföldi jövedelmét kell feltárni, illetve a tartós külföldi tartózkodás után ugyanazon időszakra vonatkozó azonos munkakört betöltő dolgozók átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani.

Nem tartható az az álláspont, hogy a belföldi munkahely hiányában legfeljebb az alkalmi munkásnak - bírói gyakorlat által elfogadott - átlagos jövedelme képezné az elszámolás alapját. Sokszor a belföldön elért jövedelem kevesebb, mint a külföldi díjazás és az abból megállapítható gyermektartásdíj nem elégséges a gyermek tartására, ilyen esetben a Csjt. 69/C. § (1) bekezdés b) pontja szerint eljárva, mindkét szülő jövedelmi- és vagyoni viszonyainak figyelembe vételével kell a tartásdíj összegét - a tényleges teljesítőképesség alapján - megállapítani.

A munkahelyek megszűnéséből adódó elhelyezkedési nehézségek miatt a határmenti településen élők gyakran vállalnak külföldön - pl. Ausztriában - alkalmi munkát. A külföldön végzett alkalmi munka és a hazai viszonyok között végzett alkalmi munka között azonosság nem vonható. Amíg a külföldi alkalmi munkavállalásból származó jövedelmet a tartásra kötelezett valutában kapja, de ebből kell a külföldi tartózkodással felmerülő szállás-, élelmezési- és utazási költségeket is fizetni, addig a hazai alkalmi munka díját ilyen kiadások nem terhelik.

A külföldön végzett alkalmi munka tényleges értékét az indokolt kiadások levonásával kell meghatározni és az átváltásnak megfelelő forint ellenértékét kell a tartásdíj alapjául figyelembe venni. Az esetben, ha arra történik hivatkozás a kötelezett részéről, hogy a keresményét műszaki cikkek vásárlására fordította, azok ellenértékéből is lehet következtetni a ténylegesen elért jövedelem összegére.

A belföldi alkalmi munka ellenértékét a helyi foglalkoztatási viszonyok befolyásolják, ezért célszerű a lakóhely szerinti önkormányzat megkeresése arra nézve, hogy a kötelezett lakóhelyén és környékén milyen munkalehetőségek adódnak és mi a helyben szokásos alkalmi munka díja. Az így beszerzett adatok ismeretében célszerű mérlegeléssel megállapítani az alkalmi munkavállalásból elérhető tiszta jövedelmet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zimcsi # 2009.02.02. 10:29

Ismét köszönöm Wasp a válaszát!
Azt a következtetést vonom le abból,amit az imént küldött,hogy amennyiben van bizonyított belföldi jövedelme,akkor ezt veszik figyelembe.
Az exemnek van,a bíróságnak is ezt küldték el jövedelemigazolásnak,mármint a minimálbért,a külföldi jövedelmét pedig kiküldetési díjnak írták.
Már 2006 májusától kint van,rendszeresen,havonta kapja kint a majd félmilliós fizetését,szerintem ezt lehet tartós kiküldetésnek tekinteni.
Azt nem tudom,hogy lehet a kinti fizetéséből végrehajtatni.Mert ha lakására terhelik rá ezt az összeget,én azzal nem sokra megyek.
Ráadásul,még a gyerek után kint adóvisszatérítést is kap,2900 eurót,a 2006-os évre,mert ott nem számít,hogy a gyerek nem vele él,nem is abban az országban,de mivel az ő gyerek,így jár neki.Állítólag minden évben megkapja.Ezt sem tartom igazságosnak.És még a gyerektartást sem fizeti.
Ezért érdekelne,hogy mit tehetnék.Az ügyvédek,akikkel eddig beszéltem,mind azt mondták,hogy adjak be a bíróságra egy végrehajtást ellene.De ha a lakásra terhelik csak rá,akkor az nekem jó.

ObudaFan # 2009.02.02. 13:34

Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető? Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?

Nem.

Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?

Nincs.

Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?

Ebben az esetben a jogosult végrehajtást kérhet az elsőfokon eljárt bíróságon, és itt az új munkahely bejelentésével közvetlenül letiltást lehet kérni.

Mi
ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka? Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni
kapcsolatot tartani vele?

A kapcsolattartás megváltoztatását két éven belül a bíróságtól, az után a gyámhatóságtól lehet kérni. De hogy ezért megváltoztassák, arra semmi esély.

kyldyk # 2009.02.02. 14:27

Üdv mindenkinek! Végzős egyetemista hallgató vagyok. Szakdolgozatomat a válás utáni apa-gyermek kapcsolat problémaköréről írom. Összeállítottam egy kérdőívet, olyan apáknak, akiknek a válás után a gyermekük az anyánál maradt. Kérek minden olyan apát, aki ebbe a helyzetbe került, hogy töltse ki a kérdőívemet. Nagyon-nagyon hálás lennék azoknak, akik szánnak rá néhány percet.
A kérdőív letölthető: www.gmail.com -ról
Login név: elvaltapak
Jelszó: koszonomszepen
Itt a beérkező leveleknél "Kérdőív elvált apáknak" címen a mellékletből letölthető.
Ha kitöltötték, kérem küldjék el az elvaltapak@gmail.com -ra vagy a kyldyk@gmail.com -ra.

Előre is köszönöm a segítséget: Ildikó

man38 # 2009.02.03. 11:58

Üdv mindenkinek, köszönöm, hogy olvashatom hasonló problémával küzdő emberek történéseit és azt is, hogy komoly szakemberek tapasztalatait megosztják velünk!
Nálam csak most kezdődik a tortúra. Az élettársi kapcsolatból kilépve kb 1hónapja, az ex keresetet nyújtott be máris, elhelyezés, tartás, láthatás, címén. Van egy közös 21hónapos fiúnk. Nagyon kedves baba, imádom és Ő is szintúgy! Vissza jöttem a családi házamba, ahol az anyámmal élek akinek előrehaladott hasnyálmirigy daganata van, az utóbbi egy évben amúgy is sokat voltam vele én gondoskodom róla.
Rá való tekintettel megelégedtem, hogy hétvégente odaadta a fiunkat pár órára, hogy eltudjam neki is hozni, de aztán már azt sem akarta és így elmentem a gyámügyre, ahol kb 2hét múlva ért volna rá a várt időpont előtt egy nappal felhívtak, hogy elmarad a találka, mert az ex keresetet nyújtott be. Tartásdíj címén küldtem neki már pénzt postán, és a fiúnkat is hetente többször látogatom, és nem is akarok probálkozni sem vele, hogy elvegyem tőle. Viszont ahogy ismerem így sem lesz könnyű. A kérdésem az lenne, hogy ügyvéd nélkül van arra esélyem, hogy a láthatásban minden második egész hétvége is bent legyen. A másik pedig, hogy a tárgyalás alkalmával, válásunk :)) óta rögzitett tel. beszélgetéseket figyelembe veszik?

monalisa1 # 2009.02.03. 12:10

A láthatás/kapcsolattartás leszabályozását - a létező legrészletesebben - elsősorban nektek kell "megalkotni" és azt kölcsönösen alá is írni, ebben ügyvéd nemigen tud segítséget adni. (Persze ő már látott sok ilyesmi egyezséget - felrúgva is...)

Tehát az kerül az egyezségre amiben meg is tudtok állapodni...

A hangfelvételt csak akkor ha a bíró engedélyezi, valamint a másik fél is hozzájárul a lejátszáshoz...

Van itt topic láthatással kapcsolatosan nem is egy, javaslom olvassad vissza őket, sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Édesanyádnak ismeretlenül is jobbulást kívánok!

Monalisa
laikus hozzászóló

man38 # 2009.02.04. 05:31

Köszönöm a válaszod.

Vissza olvastam már egy csomót,de tudod mindegyik eset egyedi az enyém is,de attól független tanulságos valóban.

zimcsi # 2009.02.04. 07:59

Nekem nem tud senki segíteni? :((

diki4273 # 2009.02.04. 11:42

Sziasztok! Gyerektartással kapcsolatban szeretném tanácsát kérni, annak aki hasonló cipőben jár.
Volt férjem nagy nehézségek árán(gyámügy feljelentette) kezdte el fizetni és lassan törleszteni a tartásdíjat. 6 hónapig rendesen fizetett és törlesztette, de most megint akadozik. Hónapok alatt az elmaradt tartozásából lejött 10 000Ft és 100 000 aláment, de most megint elég rendesen átlépte a határt. Sajnos anyagilag nem jól állunk bármennyire szeretnék dolgozni, nincs lehetőség. Ráadásul édesapámat elvesztettem, akinek a temetését testvérem előlegezte meg és én is szeretném kifizetni a részem, amire pont jó lenne a fentmaradó rész és persze a rendszeres fizetés. Az senkinek sem tünik fel, hogy nincs bejelentett munkája, albérletben lakik és a jelenlegi élettársa nem rég szült, akkor eddig két helyre (volt még egy felesége) miből fizette és miből fizeti az albérletet és a megélhetését, mert egy erős dohányos, italozó férfi és rettentő étvágyú ráadásul levegőből nem élhet. Ha tudtok tanácsot adni mit tegyek szívesen fogadom, és köszönöm.

diki

Motard # 2009.02.04. 13:08

Tisztelt Szakértők!

Bírósági végzésem van a láthatásról, szombatonként 12-15.ig az én lakásomon.Az apa állandóan szidalmaz, fenyeget engem, amiért nem adom oda a kislányt több napra.Részemről sosem lesz akadálya, ha a gyerek nagyobb lesz az ottalvós hétvégéknek.

Még nem telt el 2 év a végzéstől, úgy tudom addig a bíróság hatásköre bármilyen változtatás.Az apa mégis a gyámhatósággal fenyeget. Mi lehet az ok,amiért a gyámhatóságot emlegeti vagy csak azért teszi, mert nem tudja a dolgokat?

Jó bizonyíték e, ha ezentúl minden láthatásról felvételt készítek?vagy ha valaki ott tartózkodik velem, mint tanú, hiszen pont az apa az aki a láthatásokat pokollá teszi, legalább tudnám bizonyítani egy esetlegesen ellenem folyó perben, mi is a helyzet?
Várom válaszaikat

ObudaFan # 2009.02.04. 13:50

A gyámhatóság feladata a végrehajtás, így két éven belül a gyámhatóságnak akkor lehet szerepe, ha nem teszel eleget a végrehatjható bírósági határozatnak.

monalisa1 # 2009.02.04. 14:35

diki4273

Egyedül amit tehetsz a bírói itélet/végzés alapján végrehajtást kérni., előbb-utóbb csak lesz legális jövedelme és akkor abból levonásba helyezik nem csak a havi t.díj összegét hanem az elmaradást is meg kell fizetnie.

A kötelezettnek tudnia kell(ene), hogy a bíróság által meghatározott minimum összeget minden körülmény közt fizetnie kell - akár saját kárára is.

Sajnos nem állhatsz oda és nem rázhatod ki a zsebéből a pénzt...

Monalisa
laikus hozzászóló

trigi # 2009.02.04. 17:33

üdvözlök mindenkit
ismét lenne egy kérdésem
az elsőfokon megítélt gyerektartásdíj fizetéséről+az elmaradt gyerektartásdíj fizetéséről letíltó végzésem volt.
ebben a hónapban kellett volna kapnom az első gyerektartásdíjat.
ezzel szemben egy levelet kaptam a másodfokú bíróságtól,hogy az apa fellebbezett.
hivatkozott arra,hogy megszűnt a munkaviszonya,de ennek ellenére fizetne,de csak a felét annak,amit elsőfokon megítéltek.(bár nem értem miből,ha nincs jövedelme,mert amikor volt jövedelme sem fizetett semmit. most mégis tudna?. érdekes).
rosszul tudom hogy addig is fizetnie kell az először megállapított összeget,amíg máshogy nem döntenek?(tehát amíg ketyeg a másodfokú elbírálás ideje).
és ha máshogy is döntenek,akkor az eddig felhalmozott hátralék összege átalakul az új megítélt hátralék összegével,vagy marad az először megítélt hátralék összege?
dönthet máshogy a másodfokú bíróság?
átváltoztathatja az összeget?
válaszokat előre is köszönöm
trigi

diki4273 # 2009.02.04. 17:50

monalisa1 Már ezt a lépést többször átjártam, nagyon rendes volt a végrehajtó velem szemben. Segítőkészségét csak dicsérni tudom. Bíróságon is voltunk, mert a második válásakor elfelejtette közölni, hogy neki már az első házasságából van 3 gyereke aki után fizetési kötelezettsége van, és 20 000Ft-ot fizetett a két gyereke után, míg a fiaim után semmit. Rájuk összesen 9000FT lett megítélve. Akkor sem foglalkoztak, hogy semmit sem kapott, mert megvonták a jövedelempotló támogatását, mert nem jelentkezett. A fekete munkája miatt nem ért rá elmenni a munkaügyre. Mai világban mindent meg lehet tenni. Ne értsétek félre nem nekem kell a pénz, de úgy érzem ez a fiaimnak megjár, és nem szólnék egy szót sem ha legalább a nevelés terén mellettük állna, de 6 éve sem a születésnapjuk, sem egyéb ünnepen nem jut eszébe. Nem veszekedtem vele és nem haraggal váltunk el. Ezért nem értem mit vétettek ezek a gyerekek. Okosak, nagyon jó tanulok. Kettő már középiskolás és sok az ezzel járó költségek. Szerencsére megértőek és tolerálják nekünk, hogy csak keveset tudunk nekik nyújtani a jelenlegi férjemmel, aki nagyon szereti őket annak ellenére, hogy van közös gyermekünk. Nincs különbség közöttük. Megalázó, hogy sok helyen úgy néznek az emberre mintha kapzsi lenne, pedig csak a gyerekeinek szeretne megadni legalább annyit, ami miatt társaik előtt nem kell szégyenkezniük.

diki

monalisa1 # 2009.02.04. 18:23

Sajnos sok "apa" van aki az ezzel járó anyagi és erkölcsi kötelességéről igyekszik elfeledkezni.

Amit utóbb leírtál köszönöm, de nem tudok rá mi mást válaszolni: sajnálatos, szomorú.

Külön írom: ha netán nagyvárosban laktok ott esetleg van un. Diákmeló Szövetkezet, vagyis már a középiskolásokat is foglalkoztatják részmunkaidőben és mint ilyen egy kis többletbevétel a családnak. (Szórólapterjesztés, árúcsomagolás stb.) Meg kellene próbálni.

diki4273 # 2009.02.04. 18:31

Már sokszor az is jól esik ha meghallgatják az embert. Sajnos sok szülő nem az igazi gyermek szeretet miatt akar gyermeket, hanem azért, hogy eltartsa őket, és mikor erre nincs már esélye, akkor már nem kellenek a "nagyon szeretem a gyerekeimet" gyerekek. Szomorú, hogy sok ilyen szülő van, és nem csak apában, hanem anyában is.

diki

ObudaFan # 2009.02.04. 19:14

trigi!

Az elsőfokú ítélet a tartásdíj vonatkozásában előzetesen végrehajtható. (Ezt elvileg a rendelkező rész ki is mondja.) Ez azt jelenti, hogy ha nem fizet az apuka, akkor végrehajtást kérhetsz, és ha nem csak a hátralékot, de a folyamatos összeget sem fizeti, akkor feljelentést tehetsz a rendőrségen.
A másodfokú bíróság megváltoztathatja a gyermektartás összegét, és ezzel a hátralék is változhat - nőhet is, csökkenhet is. Utóbbi esetben a kötelezett a túlfizetést a következő részletekbe beszámíthatja.

trigi # 2009.02.04. 20:26

köszönöm a választ obudafan

de most addig nem csinálhatok semmit(rendőrség)amig a másodfok tárgyal?
igen előzetesen végrehajtható volt az enyém is,de csak a munkabéréből tudták volna vonni,mivel albérletben lakik,lakott.
ezért meg is küldték a munkáltatónak a letíltó végzést.
de ahogy megkapta a végzést 2-3 hét múlva"megszűnt" a munkaviszonya.
azt írtad hogy esetleg csökkenhet másodfokon a gyt díj,ebben az esetben a túlfizetést a következő részletekbe beszámíthatja.
mármintha eddig fizetett volna??
mert nálunk sajnos ilyen nem volt.
ezidáig soha semmit nem fizetett.
szóval most mit csináljak?
valami tanács jól jönne...
köszönöm

monalisa1 # 2009.02.04. 21:38

A jelen esetben nemigen kell attól tartani, hogy a másodfokú bíróság csökkenti az előzőekben már megállapított t.díj összegét.

Autója nincs amit le lehetne foglalni - közölni kellene a végrehajtóval a gk. tipusát, rendszámát.

Monalisa
laikus hozzászóló

trigi # 2009.02.04. 22:06

köszönöm válaszodat mona
érdekes módon ahogy kiderült hogy fizetnie kellene,hírtelen eladta az autóját,elköltözött a szüleitől albérletbe(hogy ne az egész családja,csak az ő anyagi helyzetét tudják vizsgálni),hiteleket vett fel,amit fizetnie kell,és még a munkaviszonya is megszűnt.
amit tudott elkövetett hogy ne kelljen fizetnie,vagy ha fizet is akkor csak annyit amennyit ő gondol,mivel "szegény" ilyen helyzetbe került.
igazából nem nagyon tudom nyomon követni a ténykedéseit(pedig próbálkozok),mert ő az ország egyik végében,én meg a másik végében lakok.
szóval most egy kicsit kilátástalan a helyzet,de bízok a másodfokban,hogy ezek ellenére jóváhagyják az elsőfokú ítéletet.
trigi

monalisa1 # 2009.02.04. 22:12

A megállapított minimum összeget sem fizeti?

T.díj nem fizetése miatt feljelentést lehet tenni a rendőrségen., kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény.

Megemlítheted neki...

trigi # 2009.02.05. 07:18

nem.
soha semmit nem fizetett.
november vége fele határozott a bíróság gyerektartás ügyben.
decemberben már kellett volna fizetnie,nem tette,igy végrehajtást kértem.
ezt január közepére sikerült elérnem,ezért februárban kellett volna fizetnie,és most kaptam a levelet hogy fellebbezett.
igazából csak telt az idő,de soha nem történt semmi.
most meg nem akarok belenyúlni a dolgokba,amíg a másodfok még nem döntött.
most várok egy kicsit.
trigi

kari6 (törölt felhasználó) # 2009.02.05. 09:31

Üdvözlet.Érdeklődnék, hogy gyt. és kapcsolattartás ügyben benyújtott keresetben mellékletként lehet-e csatolni emaileket,amelyben egyértelműen kiderül,hogy a másik fél mivel fenyegetőzik?köszönöm.