Kedves Grád András!
Köszönöm szépen a válaszát.
Én is úgy gondolom, hogy meg kell próbálni az Ön által javasoltakat.
Üdvözlettel: kaktuszka
Gyerektartás és láthatás
Tisztelt ObudaFan
Összegezve.Magasról tesz a gyerekeire,gyt nem fizet,és ha el szeretnék(muszáj) költöznöm innen ahol lakom,akkor előtte kérjem írásban tőle a hozzájárulását?Majd ha megint költöznünk kel albérletről albérletre,akkor a jog szerint mindig kérvényeznem kell tőle?Nem értem miért kell neki tudnia,hogy hol lakom?Neki az új nőjének a családjának stb..mi közük van hozzánk?
Megértem a jogot,de elfogadni nehéz.Mi van akkor ha Ő nem egyezik bele egyik lakhelybe sem,mert éppen olyan a hangulata? De nekem meg mennem kell? pl:nekem ha 2 hét múlva innen el kell mennem,akkor most irjak neki egy egy levelet tértivevénnyel amelyben kérem Őt hogy járuljon hozzá,hogy elköltözzünk x.y helyre? Előre tudom nem fog válaszolni,nekem mennem kell Ő meg majd beperel emiatt?
A felügyeleti jogról nem olvastam a válási végzésben,de gondolom az valamelyik paragrafusban benne lehet.
Már most bíróságra akar menni a gyt levetetése miatt.
Tudom sokat kérdezek,de egyszerűen nem fér a fejembe, Ő nem tartja be a szabályokat az egyik oldalról,de közben beleszólhat az életembe.
Városon/községen belül lényegében szabad a költözködés - de előtte mindig kell a gyámhívatallal tudatni az okát és megadni az új címet -, ellenben az ország egyik szegletéből a másikba történő esetleges költözéshez már kell az apa beleegyezése is, elvégre a láthatás/kapcsolattartás dolga megnehezül- megváltozik ebben az esetben már.
És igen, az apa is jogosult tudni, hogy a gyermekei történetesen hol laknak, több okból is.
Nem akarok szélsőséges nézetet vallani, de a Sors hozhatja úgy, hogy az apára és "a" barátnőre szorulhatnak a gyermekek - senki sem örök életű... És ameddig a gyermekeknek él a másik szülője, addig elsősorban ő, és csak másodsorban az anyai rokonság.
Szóval soha nem árt bizonyos dologokat szem elől téveszteni.
Az hogy a volt férjed mit kér a bíróságtól, nos kérni bármit is lehet...
Monalisa
laikus hozzászóló
Monalisa1
100 km belül maradok szerintem.Kapcsolattartás nincs és nem is lesz szerintem,mert ha eddig nem volt rájuk kíváncsi ezek után se lesz.
Jót nevettem,ahogy elképzeltem a barátnő arcát ha odakerülne a 3 gyerekem.Mikor legutoljára 7 hónapja ott voltak,messziről nézte a kicsiket,hozzájuk se szólt,és megmondta az ex a csaj nem úgy reagálta le a gyerekeket ahogyan Ő azt elvárta tőle.
Az a baj,nem fizeti a kiszabott gyt,le akarja vetetni és sajnos ő ezt bármikor kérheti mivel már 1 éve nem dolgozik.Természetesen a gazdasági válságra,évvégére stb fogja,zsebében 3 diplomával és munkanélküli segélyen van nem talál munkát! (Nem is keres).
Erre hivatkozik,hogy az előző évet vette a bíróság a gyt megállapításánál figyelembe,akkor most is azt nézik majd,neki meg nem volt jóformán semmi bevétele.
Ez igaz lehet?
Kedves Iatamata!
"Nem értem miért kell neki tudnia,hogy hol lakom?"
A Csjt. 72/B.§ alapján a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekről a szülők akkor is közösen döntenek, ha valamelyikük szülői felügyeleti joga szünetel. Ilyen a tartózkodási hely, az iskola stb. De nem csak a jogszabály miatt van ez így, hanem a józan ész is ezt diktálja: Pl. Ön szerint mégis miként hozza el az Ön lakásáról kapcsolattartásra, ha azt sem tudja, hogy Ön hol lakik? Amennyiben nem tudnak megállapodni, nem a bíróság dönt, hanem a gyámhatóság (ObudaFan csak ebben tévedett, a többi helyes volt). Különösebben nem kell aggódnia, Ön bejelenti ajánlott levélben az apának, hava szándékozk költözni, ha nem tiltakozik, eleve semmi gond, ha meg igen, akkor a gyámhatósághoz fordul, 99%, hogy az Ön javára döntenek. Egyébként meg egy városon belül - miként erre Monalisa helyesen rámutatott - nem szoktak még hozzájárulást sem kérni, elég a bejelentés - de az kell! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
A 100 km-rel odébb költözésnél az a probléma, hogy ezt tényleg nagyon meg kell tudni indokolni a gyámhatóságnál, valamint ha az apánál netán feltámad a gyermei utáni vágy (...) akkor az apa + gyermekek oda-vissza utazási költsége mindenkor az anyát terheli, elvégre ő cuccolt odébb. Jó ezt is tudni...
Ami a barátnőt illeti, a gyermekek legutóbbi látogatásakor legalább láthatta az ex, hogy nemigen anyatipusú az a nő...
Kérhetni bármikor kérheti a tartásdíj leszállítását, más kérdés, hogy ez sikeres lesz-e.
Egyrészt egy minimális tartást akkor is fizetnie kell, ha nincs bevétele, bár lehetne, másrészt a jövedelmére az életkörülményeiből is lehet következtetni.
Köszönöm mindenkinek a tanácsot,a jog szerint fogok eljárni,de a héten elmegyek a gyámügyre.
100 km-t azért írtam,mert a szüleim azon belül laknak,ide ahol most lakunk az ex munkája miatt költözünk,kicsi falu 25 km-re egy várostól.Senkim nincs ezen a környéken.Ő most hozzánk 25 km-re lakik, a láthatási jogával mégsem él.Mivel ezen a környéken se munkalehetőség,se segítségem nincs,talán érthető ha a szüleim felé mozdulnék,legalább a kicsik is többet láthatnák őket.
Majd az idő megold mindent,sajnos egyik nap így a másik nap meg amúgy gondolja a dolgokat és nagyon magas lóról beszél még mindig velem.Menekül a felelősség elől,nemcsak velünk kapcsolatban,hanem minden elől amit az életében elrontott,és jönnek a következmények szépen sorban egymásután.
Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!
Megértem a problémát, és remélve a gyámhívatal is hasonlóan lesz majd vele.
Amiért külön írok azt a gyermekek érdekében teszem: én nem tartanám bölcs lépésnek egy isten háta mögötti településre költözni, több okból sem.
Bizonyára körülményes a közlekedés, bizonyára nem valami magas színvonalú az óvodai/iskolai képzés, no meg hogy nincs semmi munkalehetőség...
Pár év múlva a gyerekek majd bejárók lesznek., elég strapás 1 órával előbb kellni és ennyivel is hazaérni nap mint nap.
Egy falusi kis boltban szegényes a választék és minden drágább, mivelhogy az árúszállítás többletköltségét a boltos kénytelen áthárítani a vásárlókra.
Az orvos/patika kérdése...
Szóval tudnám javasolni: átgondolni, felelős döntést hozni.
Ami a volt férjét illeti, sajnálatos jellemhibái vannak.
Egy város önkormányzata "jobban" tud szociális támogatás adni, ezzel szemben egy község kasszája majd' mindig üres...
Nincs mindenhol aszfaltút, lehet hogy nincs vezetékes víz az utcában, netán gázvezeték se...
Nem tudom, csak találgatok., nem is nekem kell ezekre a kérdésekre választ kapnom.
Tisztelt Forum.Abarátnömmel nemsokára összeházasodunk.Én külföldön élek.Van egy gyereke a barátnömnek.Hogy tudnánk kivinni a gyereket külföldre ha az apa nem egyezik bele?A gyámhivatal tud segiteni valamit?Ha már összeházasodtunk nem akadályozhatják meg,hogy együtt éljünk.Még az idén ki szeretnénk költözni.Mi a megoldás?Hosszu birosági procedurára nincs idönk.Kérem válaszoljanak.KÖszönöm.
Kedves bfz1!
A válasz igen tömör: Ha az apa nem egyezik bele, lényegében sehogy! Kicsit bővebben:
Amíg nem szünteti meg bíróság a szülői felügyeleti jogát (amire akkor lenne esélyük, ha mondjuk bizonyítottan súlyos bűncselekményt követett el a gyermek sérelmére, de a hamis vádról lebeszélném), addig az ő hozzájárulása nélkül nem vihetik külföldre életvitelszerűen élni a gyereket. Egy párhetes nyaralás persze nem gond, ahhoz erre nincs szükség. Persze azt megtehetik, hogy illegálisan, az ő engedélye nélkül kimennek mondjuk egy EU országba, de erről is lebeszélném, mert ez nagy valószínűséggel egy gyermekelhelyezés megváltoztatási perhez vezetne, ahol az apa esélyeit éppen azzal biztosítanák, hogy a gyermeknevelési alkalmassága szerintem is erősen megkérdőjelezhető valakinek, aki megpróbálja illegálisan megfosztani a szülőt a kapcsolattartási jogától. Végezetül egy kérdés: Ha lesz közös gyermekük (remélem lesz), mit szólna, ha a mostani párja Önnel ugyanazt tenné, amire most készülnek a volt férjjel szemben? És mielőtt azt képzelné, hogy Önökkel ez nem fordulhat elő, emlékeztetném, hogy Mo-n nagyjából minden második házasság felbomlik, pedig mindet ugyanolyan szerelemből kötik, mint a maguké. Úgyhogy ne tegye azt mással, mit magának sem kíván! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Grád András.Akkor mi a megoldás?Ne házasodjunk össze egy ember miatt?Más mondja meg.hogy mit csináljak a párommal?Egy idegen ember avatkozzon bele az életünkbe,az ö igénye szerint éljünk?Ez nekem kicsit furcsa!!!Ez miatt ne házasodjunk össze!!!Lehet,hogy van megoldás!Nem akarom elvesziteni a menyaszonyom egy ember miatt aki megkeseriti az életünket!!!A gyámhivatal nem tud segiteni?Várom válaszát.Köszönöm
Nincs megoldás? Dehogynincs. Költözz te Magyarországra, és az az anyának, a gyermeknek, és az apjának is jobb lesz.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
És mi van abban az esetben, ha a külföldre költöző szülő sokkal jobb érzelmi, anyagi, erkölcsi stb. körülményeket tud a gyermeknek ott teremteni?
Mi történik akkor, ha az apák ellehetetlenítik egy gyermek és anyja életét hazánkban, főleg a mai recessziós világban?
Főleg úgy, hogy az apa anyagilag semmilyen módon, ill. olyan mértékű gyt. összeggel támogatja az anyát, amiből ma Mo-on lehetetlenség megélni, sőt az apa direkt munkanélkülivé tette magát, pontosan annak érdekében, hogy ne kelljen gyermekét -szerinte tévesen az anyát- semmilyen módon sem támogatnia?!!
Szeretném megkérdezni, hogy egy gyeremek esetében is lehet a fizetés 50%-a a gyerektartás, ha megállapodnak? Vagy egy gyereknél kevesebb a max. % ?
Előre is köszönöm a válaszát.
Az előző kérdésemet azért tettem fel, mert azt szeretném tudni, hogyha a gyerektartás (1 gyerek esetében) eléri a fizetés 50%-át, mert abban állapodnak meg a szülők, akkor a bank tud-e még levonni bírósági határozattal a nem fizetett hitel miatt?
gyöngy2
Ne általánosíts, a konkrét esetet és annak részleteit nem ismerjük.
bfz1
Az apának a gyermekéhez van köze és nem tehozzád, és bizonyára nem bosszúból (...) nem egyezik bele a gyermeke végleges külföldre viteléhez. (Halkan jegyzem meg: a gyermeknek is köze van az apjához!...)
Tessék leülni az apával és mindenkinek kölcsönösen megfelelő kompromisszumos megoldást találni a problémára, és ezen belül is elsősorban a láthatás/kapcsolattartas dolgát új alapokra helyezni -annak költségvonzatával...
Ha sehogy sem tudnak megegyezni, az anya fordulhat bírósághoz - a kérdésben a végső szót ott mondják ki. De amíg a bíróság az elhelyezés dolgában másként nem döntött, addig a gyermeket végleg nem lehet kivinni az országból. (Közismert, hogy a bírósági eljárások nem egyik napról a másikra valók...)
Külön írom: ez a gyermek külföldre vitele téma többszörösen is kivesézett már a Fórumon, tessék visszaolvasni az egyik-másik esetet, valamint a hozzászólásokat. (Mások közel azonos problémájából sokat lehet tanulni, hasznosítani.)
Monalisa
laikus hozzászóló
A "költségvonzat" dolgával kapcsolatban annyit, hogy ha az anya költözik el a gyermekkel, a láthatás/kapcsolattartás során felmerülő, az apát érintő minden költséget az ex-nek kell állnia - de ez csak részletkérdés a gyermek külföldre vitele dolgánál.
Gaál Annamária
Egy gyermek esetében a t.díj a kötelezett mindenkori havi nettó jövedelmének 15-25%-a. Persze ha az apa hajlandó bevállalni az 50%-ot az az ő dolga...
De ha az apa keres pl. 300 ezer forintot, t.díjként fizetni 150 ezret akkor is túlzott, nem a reális igényhez mért összeg.
Közben ne felejtsük el, hogy az anya is köteles a sajátjából hozzátenni a gyermekkel kapcsolatos költségekhez, kiadásokhoz - mondhatni ugyanannyit...
Ha az apának banki tartozása is van, a jövedelméből mindenkor az első a t.díj levonása, a bank azt követően a jövedelem 50%-ig eszközölhet letiltást - úgyszintén havi részletekben, egálig.
Monalisa
laikus hozzászóló
De ha csak azért, hogy a bank ne tudjon vonni, megállapodnak 50%-ban, akkor a banknak már nem jut semmi. Ez igy van?????
Kedves Gyöngy2!
Kíváncsian várom a válaszát, mit szólna, ha holnap jönne valaki, és azt mondaná, hogy az Ön kedves párjával sokkal jobb érzelmi és anyagi lehetőségeket tudna biztosítani az Ön gyermekének mondjuk Norvégiában vagy Kuvaitban, és ezzel a lendülettel mindjárt vinnék is? Azt mondaná, persze, vigyék csak? Egy fenét! És igaza lenne! Úgyhogy ne akarjuk a gyermekek lakhelyét arra redukálni, hogy hol lenne több pénz, mert akkor az ország máris indulhatna valamelyik közel-keleti emirátusba, az érzelmek meg nem mérhetőek, mindenki szereti a gyermekét. Valamint jelezném, hogy mindaz, amit leírt, egy feltevés, amit a levélben az égvilágon semmi nem támaszt alá, úgyhogy inkább az Ön saját különbejáratú előítéletei látszanak e körben előjönni. Lehet, hogy a saját történetét vetítette ki a kérdezőre? Üdv:
Kedves bfz2!
"Akkor mi a megoldás?Ne házasodjunk össze egy ember miatt?Más mondja meg.hogy mit csináljak a párommal?Egy idegen ember avatkozzon bele az életünkbe,az ö igénye szerint éljünk?Ez nekem kicsit furcsa!!!Ez miatt ne házasodjunk össze!!!Lehet,hogy van megoldás!Nem akarom elvesziteni a menyaszonyom egy ember miatt aki megkeseriti az életünket!!!A gyámhivatal nem tud segiteni?"
Miként Monalisa igen helyesen utalt rá, senki és semmi nem kényszeríti Önöket arra, hogy külföldön éljenek. A kedves jövendőbelije és volt férje egymástól váltak el, nem a gyermektől. Úggyhogy az az "idegen ember" az a gyermek apja. Kíváncsi vagyok, Ön hogy fogadta volna, ha mondjuk 10 éves korában elviszi az édesanyja teszem azt Írországba egy idegen bácsihoz, aki azt mondja Önnek, hogy az édesapja egy "idegen ember", akivel mostantól ne találkozzon. Szerintem első dolga az lett volna, hogy tökön rúgja, és tökéletesen igaza lett volna. Ön viszont most egy felnőtt ember, aki tudta, amikor összekerültek a menyasszonyával, hogy neki van gyereke, aki itt él. Ha ennek ellenére össze akarnak házasodni, semmi akadálya, de vagy távházasság lesz, vagy itt fognak élni Magyarországon. (Jelzem, annyira nem nagy tragédia, vagy 10 millió ember egészen jól elvan itt, nekem is ez a hazám.) Úgyhogy több megoldás is van, csak egy nem jöhet szóba: az, hogy kiköltözzenek a férj hozzájárulása nélkül. Ezzel kapcsolatban a múltkor nem írtam, hogy a Hágai és a New Yorki Egyezményeknek gyakorlatilag minden jogállam a részese, úgyhogy visszahozatják a gyermeket, persze komoly jogkövetkezményekkel. Üdv:
Grád András!
Ha esetleg tudja a választ a kérdésemre, akkor szívesen venném, ha leírná.
Előre is köszönöm.
Kedves Gaál Annamária!
Ha a gyermektartás kitölti a jövedelemből letiltható 50%-ot, a bank más végrehajtható dolgok után fog nézni, gépkocsi, berendezési tárgyak, ingatlan stb. Persze meg lehet próbálni egy életen át bujkálni, mindent más nevére venni stb., de részint rizikós (sok nagyon csúnyán átvert embert láttam már életemben, akik nagyon "ravaszok" voltak, és más nevére írattak vagyontárgyakat), részint igen fárasztó és kényelmetlen. A bank viszont ráér és közben sem nyomorog. Osszanak, szorozzanak, mi mit ér meg! Üdv:
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02