Gyerektartás és láthatás

krasztika # 2009.02.23. 20:25

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszod, Isten tartsa meg jó szokásodat, hogy kisegíted a bajbajutott embereket!

krasztika # 2009.02.23. 20:45

Üdv. Mindenkinek!

A testvérek közötti kapcsolattartás iránti illetve ellenem nevelés, és annak végrehajtása miatt indított kérelmemet elutasította a gyámhivatal.
48 napra rá a mai napon megkaptam a határozatot, amiben a kérelmemet elutasították, idézem: "ezirányú kérelme lehetetlen célra irányul, annál is inkább, mivel ilyen eljárást a jogszabályok nem ismernek".
A gyámhivatali 48 napos várakozásra miért volt szükség és mi volt a célja mire irányult a gyermekem tárgybani meghallgatása (majd legközelebb elárulom!)???
Jelenleg a kapcsolattartásom gyermekem között március hónapig szünetel, pihentetem a dolgot...megint.
Az anya "aszongya", hogy bármikor elvihetem gyermekemet a lakásukról.
Kérdezem én, 15 éves nagylány, aki Pápáról Ajkára jár suliba és pasizni, miért nem jön meglátogatni engem a 200 m-re lévő édesapját illetve 4 testvérét. Pedig nagy áldozat árán otthagytam családommal szülővárosomat, munkámat, hogy közelebb legyek hozzá valamint azért, hogy többet tudjak vele találkozni, és azért, hogy számíthasson rám ha kellek. Most meg lányom az anyával köszönés nélkül elsétál mellettem, és kikéri magának, hogy miért nem köszönök én neki előre, "diszkréten" megjegyzi, hogy ne szóljak bele az életébe és tűnjek is el az életéből. Tudom, ez az anya betanított szövege, neveltetéséből fakad, miért nem büntetik meg ezért az anyát!!!
Itt sérül aztán igazán gyermekem!

Ez le van papírozva a jelenleg is folyó bírósági, gyámhivatali jegyzőkönyvben.
Nem partner sem a bíróság, sem a gyámhivatal és ludas ebben a Csalássegítő Szolgálat is.
Az egészet betolom a Megyére aztán meglátjuk mit tudnak vele kezdeni.
Álltam én már itt Pápán bíróság előtt gyermektartás elmulasztása miatt, mert az anya letagadta a kézbe adott pénzbeni juttatást. Besegítettek neki a haverok, az iWiW-es bírónő, kapitány, és a sóhivatal is! Most lássuk az érem másik oldalát?!
Azt, hogy a véremet, lányomat elszakítsák tőlem, bizony Isten nem hagyom!!!

Grád András # 2009.02.23. 21:16

Kedves Krasztika!

Megpróbálhatja még egy-két évig "izomból" megoldani a dolgot - és végleg el fogja veszíteni a lányát. Jogászként mondom, hogy nem lehet mindent a jog eszközeivel elérni, néha az emberi belátás, bölcsesség többet ér, nem kell, hogy az ember lételeme legyen a harc! Ha nem hagy fel sürgősen a mostani módszereivel, örökre el fogja veszíteni a lányát. Ha kicsit bölcsebben vár, előbb-utóbb a lánynak magától lesz igénye az Önnel való kapcsolatra, amitől most pont az "izmozása" miatt láthatólag menekül. Ahelyett, hogy az akarata ellenére "juszt is" tartani akarná vele a kapcsolatot, inkább meg kellene próbálnia megérteni őt, még ha ez tűnik a nehezebbnek is. De Önnek kell a bölcsebbnek lennie, mert Ön már volt 15 éves gyerek, de a lánya még nem volt 40 körüli szülő! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

krasztika # 2009.02.23. 21:39

Kedves Ügyvéd Úr!

Az igazság az, hogy nem a rámenőségem itt a gond, hanem, hogy nem hagyom, hogy gyermekem elkallódjon és egy korai terhesség miatt tönkre tegye életét, Ő ezt támadásnak éli meg.
Ezt kiegészítem, az anyuka engedélyével 2007 óta, gyermekem nem az anya háztartásában lakik, hanem a fiújánál Ajkán.
Aggódom, mert lelkileg és pszichésen is súlyosan sérült az elmúlt időszak alatt, az anyai bántalmazások következtében. Ha kivonom magamat a "forgalomból" és teszem azt, ne adj isten történik valami a lányommal, akkor azért engem is terhel a felelőség! Vagy nem?
Megjegyzem a 12 éves fiam, milyen konzekvenciát von le az egészből. Joggal kérdezi, majd tőlem, hogy hagyom elkallódni a nővérét?! Talán egy tehetetlen csődtömeg az ideális apa?
Eszem szavait, figyelek...

Grád András # 2009.02.24. 12:46

Kedves Krasztika!

A másik fél nevelésében és gondozásában élő lányával kapcsolatban Önt jogilag semmiféle felelősség nem terheli a kapcsolattartás időtartamát leszámítva. Erkölcsileg ettől persze még joggal érezheti magát felelősnek, de a folyamatos jogi eljárásokkal csak még jobban elidegeníti a lányát, és ezt nem akarja belátni. Vagy úgy érzi, hogy az elmúlt évek e téren olyan remek sikertörténetnek minősülnek? A leveleiből nagyon-nagyon nem ez derült ki! A pszichológiában azt tanítják, hogy ha egy módszer nem vált be, másikat kell keresni, nem pedig "ha nem megy, vegyél egy számmal nagyobb kalapácsot" módszerrel tovább erőltetni a dolgot. Csődtömeggé pontosan attól válik, amit most csinál, ne reménykedjen benne, hogy mindezért valaha is hálás lesz magának valaki, a gyerekeként én sem lennék! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.24. 15:58

Szerintem krasztikának ki kellene engednie a fejéből a gőzt...

krasztika # 2009.02.24. 16:17

Szia monalisa1!

Te nevelsz gyereket, mert én négyet nevelek, hidd el tudom mit csinálok...

14-éve a feleségem meg van velem elégedve, és egyet is ért velem minden téren...10 emberből 9-is.

Ha van valami használható ötleted csupa szem vok...
Üdv.

krasztika # 2009.02.24. 16:36

Kedves Ügyvéd Úr!

Értem a célzást, de úgy érzem, ha megint engedek az anyának, akkor a lányom élete megy rá.
Sajna, amíg az anya képben van soha nem fog rendeződni lányom közötti kapcsolatom, mert nem SZORGALMAZZA, 15 éve gyermekünket KISAJÁTÍTJA!

Ez a nagy gond, hogy NEM FELELŐS SZÜLŐ!!!
Egyszerűen nem lehet vele kommunikálni illetve nem kompromisszum képes. Nekem az a kérésem volt az anya felé, hogy ne idegenek neveljék gyermekemet (lányom barátjának szülei), és ne költözzön el Pápáról Ajkára. Ezt a megállapodást Ő felrúgta ilyen esetben nem lehetek elnéző!

Grád András # 2009.02.24. 21:41

Kedves Krasztika!

Látom én, hogy teljesen beszűkült erre a láthatólag tizenéve eredménytelen, csődtömegbe torkollt csőlátásos módszerére, de ha mindenáron önsorsrontani akar, csak rajta! Tudatszűkültekkel elvből nem vitatkozom, a saját véleményükön kívül úgysem értenek-hallanak meg mást, fölösleges időpocsékolás. Úgyhogy Isten vele! (Csak a lányát sajnálom...)

trigi # 2009.02.25. 09:32

üdvözlök mindenkit
csak egy kérdésem lenne:
mennyi ideig szoktak "ülni" egy másodfokú ítélet meghozatalán?
gyerektartásról van szó,ahol az apa nem,illetve kevesebbet szeretne fizetni,mint amit elsőfokon megítéltek.
most már 3 hete "ülnek" rajta.
válaszokat köszönöm
trigi

ObudaFan # 2009.02.25. 09:36

Az attól függ, hogy melyik bíróság jár el másodfokon.
Már mihez képest 3 hete?

trigi # 2009.02.25. 10:50

február elején kaptam a levelet,hogy az apa fellebbezett,és postafordultával én is küldtem ellenkérelmet.
különben másodfokon a pestmegyei bíróságon van az ügy.
trigi

ObudaFan # 2009.02.25. 12:15

És idézést nem kaptál?

trigi # 2009.02.25. 13:06

nem kaptam semmi idézést.
az apa amit írt azt küldték el nekem,és oda írták hogy 8 napon belül írhatok én is írásbeli ellenkérelmet.
ezt meg is tettem egyből.
ést ezt a fellebezést tárgyaláson kívül bírálják el a Pp.256/A.§(1)bekezdés a) pontja értelmében

trigi # 2009.02.25. 14:32

szóval kb: mennyi idő,mire döntést hoznak?

tamu # 2009.02.25. 15:59

Üdv mindenkinek!

Abban a kérdésben szeretnék tisztábban látni, hogy nagykorú gyermekek esetében meddig jár a gyermektartás. Próbáltam utánanézni, de nem sok sikerrel.

A történet a következő: mikor a szüleim elváltak, öt éves voltam, a húgom három.
22 éves koromig soha nem keresett az apám minket. Akkor egyszer megpróbálkozott a kapcsolatfelvétellel, mi el is mentünk a találkozóra, ami persze nem úgy sikerült, ahogy azt elképzeltük.
Apámnak időközben született egy fia, aki nem is tud a létezésünkről. Mikor rákérdeztünk, apám azt mondta, ne is menjünk oda, mert nem akarja "összezavarni". Majd ő keres minket. Fél éven át nem jelentkezett. Mikor felhívott, nem akartunk vele találkozni, hiszen nem igazán törte magát, hogy megismerjen minket.

Most beperelte anyámat, mert nem akar tovább gyermektartást fizetni. Arra hivatkozik, hogy érdemtelenek vagyunk a gyermektartásra, mivel nem tartjuk vele a kapcsolatot. Édesanyám és a húgom Németországban laknak, így én képviselem őket a per folyamán.
A húgom és én is nappali tagozatos egyetemisták vagyunk. Én egy év után váltottam szakot, így ötödéves vagyok, de csak a következő félévben végzek. A húgom Magyarországon kezdte tanulmányait, majd 2 év után Németországban folytatta, ahol nem fogadták el az itthon teljesített órákat.

Apám igen jól keres. Nettó jövedelme félmillió körül mozog. A gyermektartást a munkahelye utalja át havonta automatikusan. Szerintem ő magától nem fizetne és nem is fizetett volna. Kb. 8 évvel ezelőtt volt már egy per emiatt.

Számít az, hogy nagykorúak vagyunk? Állítólag ilyen esetben mások a jogszabályok. Az első diplomáig jár-e a gyerektartás vagy a 10 félévet nézik?

Köszönettel: Tamara

_Wasp_ # 2009.02.25. 16:14

olvass vissza, számíthat az is hogy nagykorúak vagytok, számíthat az is, hogy indokolt, vagy indokolatlan volt a tanulmányok megszakítása, stb. A tartást a további gyermekekre, illetve az ösztöndíjra, egyéb keresményre tekintettel is csökkenthetik.

Viszont tartás megszüntetése céljából érdemtelenségre az elmondottak alapján nem hinném hogy sikerrel hivatkozhat az apa, hiszen ő sem törte magát a kapcsolattartással.

A kapcsolattartás azonban ti kötelezettségetek is, több bírói ítélet hivatkozik arra, hogy felnőttkorú gyermekeknek tudatában kell lennie, hogy a nagykorú gyermektől fokozottan elvárható, hogy a tartásdíjat fizető szülőjével szemben ne csak követelést támasszon, hanem a tartás alapjául szolgáló családi kapcsolatban megfelelő magatartást tanúsítson, mert e tekintetben már van olyan belátása, amellyel magatartásának helyes, vagy helytelen voltát és annak következményeit kellően értékelni tudja.

A törvényen alapuló tartásra nem méltó a főiskolai, egyetemi tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermek, ha neki felróhatóan a tartásra kötelezett szülőjével vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít. Gondosan vizsgálni kell azonban, hogy a magatartást milyen ok és körülmény váltotta ki, különösen azt, hogy a kötelezett magatartása idézte-e elő, végül, hogy ez a gyermeknek a társadalmi felfogás szerint valóban súlyosan felróható-e.

Ez akár a tartásdíj csökkentésére is vezethet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

trigi # 2009.02.25. 16:20

valaki súgja meg,hogy mennyi a másodfokú ítélet meghozatalának ideje.
pár sorral lejjebb már megkérdeztem,de konkrét válasz nem kaptam.
köszönöm

_Wasp_ # 2009.02.25. 16:36

A másodfokú eljárás befejezése után az iratokat a bíróság legkésőbb harminc napon belül megküldi az elsőfokú bíróságnak.

A másodfokú eljárást befejező határozatot a felekkel kézbesítés útján az elsőfokú bíróság közli az iratoknak az elsőfokú bírósághoz való érkezését követő legkésőbb tizenöt napon belül. Ha a másodfokú bíróság a határozata kihirdetését elhalasztotta [218. § (1) bek.], a már írásba foglalt határozatát a jelenlévő feleknek nyomban kézbesíti és ezt a jegyzőkönyvben is feltünteti.

A fellebbezés (csatlakozó fellebbezés) tárgyaláson kívül történő elbírálásának időpontjáról a feleket értesíteni és az eljárásról jegyzőkönyvet készíteni nem kell.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

trigi # 2009.02.25. 16:42

köszönöm szépen wasp
akkor kb:még 3 hétig tűkön ülök.
:)

tamu # 2009.02.25. 17:08

köszönöm

remenyhal # 2009.02.26. 13:06

Sziasztok!

Most regisztráltam, még nem volt ídőm átolvasni a fórumot, de nagy szükségem lenne egy válaszra!
Most vagyok válófélben, a volt férjem katona, lassan nyugdijba megy. Ő a Honvéd magánnyugdij pénztárnál, is és a egy sima magán nyugdij pénztárnál is tag Három gyerekkel hagyott itt, érdekelne, hogy ha nyugdijba megy, ezekből a kiegészitésekből is jár e az 50%-os gyermektartás, akkor ha abban egyeztünk meg ( közösmeegyezéses válás lesz) , hogy "Az alperes arra vállal kötelezettséget, hogy megfizet minden gyermektartásdíj alapjául szolgáló jövedelemnek 50%-át".

ha valaki tudna nekem erre a kérdésre választ adni, azt nagyon megköszönném.
Kezdek azon aggodni, hogy bár közös megegyezéssel történik a válas,, ha ezekből nem kell fizetnie, inkább nyugdijba megy ( választható , ha szeretne akkor már mehet,)csak ne keljen annyit fizetnie.
Ha nem megy nyugdijba, akkor kb 80.000-ft-ot kapnék , ha viszont elmegy, most kapott egy papirt mennyivel mehetne nyugdijba, hát annak alapján 45000. ft-ot.
Azért sem mindegy, hogy a magánnyugdijas dolgokból jár e vagy sem..

Köszönöm: Üdv: reményhal

kaktuszka # 2009.02.26. 14:49

Kedves Ügyvéd Úr!

Az alábbiakban kérném szíves segítségét.

12 éve nem tartjuk a kapcsolatot a férjem szüleivel. Ez idő alatt évente 1-2 alkalommal jelentkeztek nálunk, hogy vigyük fel hozzájuk a gyerekeket, amit mi teljesítettünk a békesség kedvéért. 3 éve nem jelentkeztek, reménykedtünk, hogy ez talán már így marad. Azonban a napokban újra feltűntek.
Mondtam a 13 éves lányomnak, hogy valamelyik nap majd a testvérével ismét elmennek a nagyszülőkhöz.
A lányom kijelentette, hogy ő nem akar oda menni, mert nem érzi jól magát köztük.
Sajnos az apósommal az élen nagyon szélsőséges fasiszta nézeteket vallanak, és ezen meggyőződésüknek mások előtt is hangot adnak akkor is, ha tudják hogy a másik fél esetleg teljesen másként gondolkodik.
Az az igazség, hogy mivel a gyerekeim nőnek ( 13 és 10 éves) már felfognak dolgokat.
Egyáltalán nem örülönk annak, hogy akár egy percet is ilyen szellemiségben töltsenek el.
Tudom, hogy a nagyszülőnek törvény által biztosított joga látni az unokáit, de kérdem én: a gyermekem mikor választhat? Mikor mondhatja azt, hogy NEM AKAROK menni, és hány éves korától lesz ez elég ahhoz, hogy nekem ne kelljen elengednem?
Bíróságon nagyon nehéz lenne bizonyítanom, ezt a borzalmas életszemléletet, hiszen magnót nem köthetek a gyermekeim hátára, így csak a mi szavunk állna az ö szavuk ellen, és egyébként sem szeretnénk emiatt pereskedni.
Várom válaszát köszönettel.

monalisa1 # 2009.02.26. 14:59

A mindenkori havi összes jövedelemből kell fizetni a t.díjat, a jövedelem maximum 50%-ig - aztán a pénz a gyermekek száma szerinti megoszlik.

A férje az ilyen-olyan magánnyugdíjpénztári tagságába a befizetéseket vélhetően a házastársi közös jövedelemből fizette, így evidens, hogy az abból elért jövedelemből most majd adjon is vissza az általa (is) eltarttandó gyermekeknek.

Ha t.díj dolgában meg tudnak egyezni úgy a legjobb, valamint a Megállapodásban lényegében abban állapodnak meg amiben tudnak. (Csupán az előrelátás okán: a havi pénzeiből a rendszeres önkéntes utalás banszámlára és/vagy hozza a pénzt a postás, tehát SOHA ne "kézből" a havi járandóság átvétele.)

A Megállapodásban részletesen le kell szabályozni a láthatás/kapcsolattartás dolgát is. Erre vonatkozóan tudnám javasolni az egyik-másik témaazonos topic visszaolvasását, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

A Megállapodást mindketten írják alá, és a bíróságnak jóváhagyásra át kell adni. Így, a későbbiekben, ha valaki esetleg nem tart be valamit (...) annak alapján a gyámhívatalnál panaszt lehet tenni.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.26. 15:00

Alanti hozzászólásom reményhal részére íródott.