Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2010.04.12. 13:45

Márta1222

A bíróság majd megkérdezi a fiatalembertől hogy minek okán a csak rektori engedéllyel történő tanulmányok végzése, aki kénytelen lesz elmondani hogy a tanulmányok mellett már dolgozik, ergo x Ft/hó fizetéssel rendelkezik.

Egy nagykorú fiataltól már elvárható hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról, vagyis a tanulmányok mellett akár dolgozhat is...

Erre, valamint az apa 3 kiskorú gyermekére tekintettel a bíróság nagy valószínűséggel mérsékli az eddigi t.díj összegét, sőt a továbbiakra nézve akár meg is szüntetheti a kötelezést.

A tárgyalásra bemehetsz de nem szólalhatsz fel, illetve csakis a bíróság esetleges kérése/kérdése alapján.

A házasságotokból született gyermekek születési anyakönyvi kivonatát feltétlen vigye magával a férjed.
Valamint egy aktuális munkahelyi jövedelemigazolást.

Ügyvédre nemigen lesz szükség hiszek a tények: a nagykorú gyermek iskola melleti dolgozása valamint a kiskorú gyermekek önmagukban beszédes bizonyítékok.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.04.12. 13:35

Siegelinde

Mivel az ifjú hölgyet egyenlőre még nem vették fel az egyetemre, továbbá szeptember/február hónapokban mindig be kell majd mutatnia az apjának az iskolai igazolást hogy beíratkozott az aktuális félévre, tehát jelen idő szerint a t.díj folyt.köv. iránti kérés idejekorai - legkorábban szeptember derekán majd.

Mivel a továbbaikban un. felnőttartásról lesz szó, az érintett saját nevében jár majd el.

"Lisa"
laikus hozzászóló

hhhhh # 2010.04.12. 12:28

Köszönöm!
Azt sajnos nem látjuk! Vagy lehet nekem megmutatják?

Márta1222 # 2010.04.12. 12:24

Kedves Óbudafan!
Látom már több bejegyzésre is válaszoltál, nem néznéd meg az enyémet is? Egy kicsit lejjebb van , olyan 10 óra körüliek.
Köszi

ObudaFan # 2010.04.12. 12:16

Látni kellene az apa beadványát.

hhhhh # 2010.04.12. 11:43

Tisztelt obudaFan!
Ma olyan információ jutott el hozzám hogy az exem apja kérte a bíróságot a büntetőtárgyalás elnapolására (mivel szegény kisfia állítólag külföldön van és dolgozik).Én viszont beadtam egy kérvényt hogy tartsák meg a tárgyalást komoly indokat felhozva.Ön szerint lehetséges hogy a nemfizető apa érdekeit inkább kép viseli a bíróság mint a két gyermekét, Szomorú lennék ha igen.
Köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.12. 11:29

Egyébként eddig is mehettél volna bíróságra, mert a tartásdíj-per megindítható az apasági perrel összekapcsolva is.

ObudaFan # 2010.04.12. 11:28

A kereset benyújtásától 6 hónapra vissza.

catus # 2010.04.12. 10:08

Sziasztok!

Csak egy kérdésem lenne. Mennyi időre ítélhet meg a bíróság gyermektartást utólag? Most írta alá az "apa" az apasági nyilatkozatot áprilsban, de az ügy szeptember 2 óta húzódik!Azt tudom hogy csak azután mehetek a bíróságra gyermektartás ügyében, ha megvan a nyilatkozat.
Köszönöm!

Ildi11 # 2010.04.12. 09:11

Kedves sió!

Én két kislányomat nevelem, és nem az apjuk ellen. Szerinted mit lehet mondani arra az apára aki mindenáron meggátolja azt, hogy megváltsam az ő tulajdonrészét, hogy saját fedelet biztosítsak a lányaim feje fölé és ne albérletbe lakjunk?! Meghirdette a közös házunkat 3 millió forintba a belegyezésem nélkül.Én mondtam neki, hogy átvállalom a hitelt ami 2 m. forint és persze a fele engem illet a maradékot pedig számoljuk be gyerektartásba vagy kifizetem valahogyan.Ő azt mondta, hogy leteszek neki 1.5 m. forintot meg átvállalom a hitelt és enyém a ház. Ez képtelenség mert így a 3 m. ház mindjárt 5 m. vagy megveszem a saját tulajdonomat még egyszer. Úgy nyilatkozott hogy ha neki nem lesz háza nekem sem. Nem nekem lenne hanem a gyerekeknek. Tavaly a nagylány szerepelt az oviba és mondtam neki, hogy jöjjön el a kislány pedig ott sírt hogy nézze meg hogyan szerepel. Szerinted eljött? Nem pedig ráért.Én nem mondom,hogy a férfiak csak a hibásak. Az a helyzet, hogy amikor egy házasság válással végződik ott mind a két fél hibázik. Két ember kell ahhoz hogy jól működjön egy házasság és ahhoz is hogy ne. Ez az én véleményem és nem akarok ezzel senkit megbántani.

Márta1222 # 2010.04.12. 09:03

Elnézést kérek, de az előbbi kérdésem hez a bírósági tárgyalásra vonatkozóan konkrétabban lenne egy pár kérdésem.

• Bemehetek.e majd a férjemmel-esetleg szólhatok-e
  • Az idézésben írták, hogy vigyük az ide vonatkozó iratokat - Pontosan mire gondolhattak, és mi segíthet?
  • És ha szükségünk lene rá-mennyibe kerülhet egy ügyvéd.

Tudom, hogy senki sem szívesen bocsátkozik ezzel kapcsolatban feltevésekre, de valami hozzávetőleges információt szeretnék legalább megtudni.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Sió!

Azt hiszem teljesen félreértelmezted az írásomat. Én vagyok a mostani feleség, aki mindvégig támogattam a férjemet. A tartásdíjat 3 gyerek ellenére sem csökkentettük, pedig nagy terhet rótt ránk, annak ellenére, hogy a fiú még a férjem nevét sem hajlandó viselni. Az elmúlt 18 év alatt, mint második feleség, nagyon sokat unszoltam a férjemet, hogy ne hagyja annyiban a láthatástól való megvonást, de szegény nem bírta idegileg a harcot a volt feleségével- amit bizonyos szempontból meg is tudtam érteni.De mindezek ellenére próbálkozott, amíg látta értelmét, míg a fia végképp vissza nem utasította.

Csak azt az egyet nem értem - és ez a személyes véleményem- hogy egy anya hogy tehet olyat, hogy elszakítja a SZERETŐ apjától a gyermekét, és meg sem adja a lehetőséget neki, hogy 3 testvérét megismerje , összebarátkozzon velük. Nekem- mint a 3 gyermek anyjának- az fájt a legjobban, mikor a legnagyobb fiam 5-6-7-8 évesen leveleket írogatott neki, a bátyónak, aki utálta.

Lehetett volna szép családja, ha a távolban is, akikhez mindig jöhet, és mindig fordulhat- örömben és bánatban, segítségért, vagy csak ha beszélgetni szeretne. Mint ahogy én is vagyok a testvéreimmel.

sió # 2010.04.12. 08:38

Apaként, férfiként, válófélben lévő férfiként írok, az előttem író nőknek.

Nagyon fontos lenne megtanulni azt, hogy nem a gyerek válik a különélő szülőjétől, hanem a szülők válnak/ váltak, el!

Kivétel nélkül minden beírásban, a férfi volt a bűnös, egy beírásban sem olvastam olyat, hogy elismerem miattam nem tudta elvinni, stb.

Ha pedig csak és kizárólag az egyik oldal a bűnös, /férfi!/ az bizony sejtet valamit!
A gyereket nevelő fél, többnyire eszközként használja a gyerekét, szinte minden őt ért vélt, vagy valós akár múltbeli sérelem megtorlására.
Olvasok itt nem fizető apukáról, aki ellen nemsoká elfogatóparancs lesz kiadva, meg bűnös apukáról, aki nem viszi a gyereket, /sőt olyan gaztettet követ el hogy megpróbálja módosítani a láthatás idejét!/ meg szemét apukáról, meg aljas apukáról, meg anyukáról aki azt kérdi hogy 150 km –re költözik és hozzá kell-e járulnia a apuka utazási költségeihez???
Egyszerűen csak nézek magam elé és nem értek már semmit. Hát ez az anyuka nem gondol rá, hogy azért mert ő elköltözik apukára olyan terhet ró amit talán nem is tud vállalni? És lám. Apuka majd nem megy a gyerekért, nem azért mert nem szereti, hanem azért mert nem tud! És anyuka mit tesz? Eddig feljelentette, hogy nem időben viszi hanem 3 perccel később, most meg azért mert nem viszi! Kinek lett igaza? Anyukának! És ki a vesztes ebben az esetben is? A GYEREK! Apa nélkül fog felnőni!

Vagy azt miért nem olvasom, hogy apuka azért kérte pl. a láthatás módosítását hogy biztos új munkahelyen dolgozik, vagy a külföldre igyekvő apukával szembeni várható elfogatóparancsot valószínűleg helyeslő anyuka miért nem gondol arra hogy felnő a gyerek, aztán megtudja valamelyik jóságos rokontól hogy anyuka mit tett apukával? Ő persze a vállát vonogatja! Neki jár az a rongyos 100 000,- Ft, de arra nem gondol, hogy lehet hogy apuka talán azért ment ki dolgozni hogy pénzt gyűjtsön pont a gyerekének!

Érzelmi intelligencia, vagy akár sima intelligencia, megszűnt?

Bebizonyított tény hogy a férfiak akkori s fizetnek gyerektartást, ha ők nem esznek. Egy előfeltétellel: nincsenek lelkileg kikészítve! Nincsenek terrorizálva, és nincsenek padlóra rakva! Eddig viszont el kell jutni! Férfinek, és nőnek egyaránt!

Beidézek ide egy írást. Érdemes elolvasni:
http://keresztescsaba.gportal.hu/gindex.php?…
Ha valakit a túlzott általánosítás miatt megsértettem akkor elnézést!

Márta1222 # 2010.04.12. 08:03

Sziasztok!
Én csak azt szeretném tudni, hogy zajlik egy bírósági tárgyalás gyermektartásdíj törlése ügyében.

A férjem elvált, mikor még kisfia 6 éves volt. A volt felesége rendkívül negatívan, mondhatni gyülölettel fordult felé, és a láthatásokat folyamatosan szabotálta mindenféle elképzelhető okból. Később 600 km-re költözött, ami még jobban megnehezítette a dolgot. Mindent próbáltunk, de a vége az lett, a fia még nevet is változtatott. Közben 3 gyermekünk született.És semmilyen tartásdíjcsökkentés iránti kérelmet nem adtunk be- pedig nem volt könnyű 3 Gyest kibekkelni egy vasutasfizetés mellett. A férjem az eredeti döntés szerint 20%-ot fizetett.
Tavaly végzett a nagyfia a főiskolán, és kértük a tartásdíj megszüntetését. Közben nem volt jó a volt felesége címe sem azt is ki kellett nyomoznunk. Kértem tanácsot tőletek, és kaptam is egy jó tippet, ami után kértem a bíróságtól a tartásdíj felfüggesztését. Ezt a bíróság a 3 kiskorú miatt meg is tette. A volt feleség megfellebezte, de a bíróság nem fogadta el az indokait.
Most ott tartunk, hogy jön a tartásdíj megszüntetésére irányuló tárgyalás. Szeretném tudni mi történhet ott velünk, mert még most is remeg a kezem ahogy írok, nagyon félek mit tud az a nő még kitalálni mindezek után. A fiú 1986 augusztus 17-én született, tavaly diplomázott főiskolán, és most továbbtanul egyetemen nappali szakon, de rektori engedéllyel csak 3 hetente jár, és közben saját elmondása szerint 2 munkahelye is van, és az iwiw adatlapjára is rá van írva, hogy több éve dolgozik.
Bocs hogy kicsit hosszú voltam, de nehéz 18 évet 2 mondatba sűríteni.Még annyi:A férjem csodálatos apa és nagyon jó férj. Majd megszakadt a szíve a nagyfia miatt, akit ugyanúgy imádott, mint a közös gyermekeinket.

rebeka30 # 2010.04.11. 19:13

Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy elköltözésem esetén engem terhel-e az apuka utazási költsége láthatások alkalmával. kb 150 km-re fogok elköltözni.

Köszönöm ha tud valaki erre válaszolni!

Pilla # 2010.04.11. 19:03

Igen az én lányom apja is pótolhatná, de nem pótolja Igen, beszélhetnénk arról, mi is volt utoljára a kardiológusnál(merthogy motorikus szívműtéte volt a lányának 3 éve, mikor még ő is ottvolt), de nem teheti, hogy 5 percre megáll és beszélek hozzá, mert sasol az élettárs, és inkább beül az autóba meghallgatás nélkül, ha meg megírom levélben, hogy mire kell figyelni, mi-mikor lesz, akkor zaklatásért feljelent (persze az élettárs írja, az ex írja alá). Igen, elmehtne a lányáért az oviba, amikor csak akar, de nem tehti/nem akrja, mert az élettárs nem engedi el egyedül. Igen, elmondhatnám, mikor van apáknapja az oviban, mit szeretne a lánya a nyuszikától (egy pólót), de nem "teheti", hogy meghallgat, mert NEM AKARJA!!! A f..rka fontosabb, mint a lánya. Vágjak hozzá jópofát, hogy azt sem tudja, hányadikán van a lányának a szülinapja?? Mert nem tudja, pedig 3 évet élt vele együtt. És én próbálnám vele legalább a beszélő-viszonyt fenntartani, mert a lány szereti az apját is természetesen, de nem érti mi ez az egész. Ez előtt a barátnő előtt volt másik kettő nő, akitől nyugodtan, ha úgy volt, akkor volt, hogy a lánya szobájában aludt, mikor beteg volt. Most meg be sem teheti az anyámék kapuján a lábát, mert majdnem megütött, mert próbáltam elmondani neki valamit, de be akarta csukni a kocsi ajtaját, de én nem engedtem, míg el nem mondtam és akkor kiszállt.. Apám a tanú! Szót sem érdemel az ilyen ember.
Tisztelet a kivételnek! Hallottam már fordított esetről is,mikor az anyuka...
Továbbiakban no comment!
"Pótolni KELL?? Akarod?? Ha lehet pótolni, akkor pótolhatod/pótolhatja, elvileg le van írva. Ha nem, akkor ha szeretnéd/szeretné, anyuka/apuka talán megengedi (ez lenne a normális).
"Mindenhez papír kell. Még a sz@ráshoz is." Hol a papír?
Gusztustalan, hogy ilyenekre kell hivatkozni, mivel alább írtam, nekem is vinnem kell a papírt, miszerint a beteg gyereket nem vagyok köteles átadni az apjának (lyukas volt a füle!!!) a másik két gyerkőc és három kutya mellé.
A gyereketek pár év múlva el fogja dönteni, hogy TI MIT CSINÁLHATTOK!!! Meg az enyém is! Ha nem pótolja az anya/apa, amit lehetne, akkor szépen csöndben, a gyerkőc otthon teljesen elfogadja - feltehetőleg - ha azt mondják neki: "apa/anya nem ért most rá, majd nem sokára...."
És egy idő után majd ő eldönti, mikor kire lesz ideje!

Jó éjt!

kaméleon # 2010.04.11. 16:21

Igen, pótolnod kell. Igen, felróható.

regina80 # 2010.04.11. 15:53

Sziasztok!

Kapcsolattartás esetén, ha a gyerek betegsége miatt marad el a láthatás, kell pótolnom? A családjogi törvényben nem találok erről semmit. Minden szombaton van láthatás egyébként. Az apuka nem egészen a gyerekszeretet miatt ragaszkodna a pótláshoz, inkább presztizsből. Felróható magatartás, ha nem pótolom?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Ildi11 # 2010.04.11. 14:41

Kedves andrea1976!

Az én írásomra gondoltál, hogy 4 hozzászólással alább rakni? Olvastam az írásod amit Pillának írtál és igazad van. Nehéz dolgok ezek mert az ember félti a gyerekét és próbálja megóvni. Nekem van egy kapcsolatom és boldog vagyok benne de azt nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy a gyerekek előtt megalázzon minden láthatás alkalmával.Őt az sem érdekli, hogy albérletbe vagyunk és megváltanám az ő fél házát. Mindent megtesz azért,hogy ez ne valósuljon meg. Azt mondta ha neki nem lesz háza nekem sem. Mondjuk nem csak velem tol ki hanem a saját gyerekeivel is ami elég szomorú.

ObudaFan # 2010.04.11. 13:31

A távozás helyétől függően a bíróság nyilván nemzetközi, vagy európai elfogatóparancsot bocsát ki.

hhhhh # 2010.04.11. 11:42

Sziasztok!
Volt férjem nem fizet tartásdíjat, április 28,-án lesz a büntetőper tárgyalása.Ő három hete külföldre távozott még a idézést sem tudta át venni, az apjának nem adják ki a postán.Ilyen esetben mi van ha nem találja meg a bíróság, húzódhat így évekig?
Köszönöm a választ!

andrea1976 # 2010.04.11. 11:05

Nos... ha 4 hozzászólással alább lehetne rakni ez utóbbit......

Balogh Andrea

Ildi11 # 2010.04.11. 10:55

A láthatás nálunk is mindig zűrös de nem én miattam. Én megpróbáltam és próbálok partner lenni,de a másik fél nem az együttműködéséről híres. Már két alkalommal is két órával később hozta haza a nagylányt, mit sem törődve azzal, hogy így elveszett az a két órája amit a kicsivel tölthetett volna, mert őt koránál fogva még nem viheti el. Minden alkalommal a gyerekek előtt úgy beszél velem és olyan jelzőkkel illet, hogy azt le sem írom mert kitiltanának. Én nem akarok vitatkozni és veszekedni főleg nem a gyerekek előtt így vissza szoktam vonulni a szobába és csak akkor jövök elő ha nagyon muszáj. Én ebbe már belefáradtam. Most szóltam neki, hogy a következő láthatás nekem nem jó, mert vizsgázom és jöjjön a jövő héten vagy a láthatás utáni héten. Azt mondta nem érdekli ő jön két hét múlva és ha nem biztosítom a láthatást feljelent. A vizsgát nem tudom halasztani. Voltam a gyámügyön panaszt tenni a viselkedésére azt mondták majd elbeszélgetnek vele. Az engem nem fog kisegíteni mert valószínű, hogy még rosszabb lesz a helyzet. Meddig vagyok köteles eltűrni ezeket a megaláztatásokat? Van egy hangfelvételem ahol szintén mocskol és fenyeget, hogy megüt. Sajnos szerintem nincs aki megvédje az ilyen kiszolgáltatott helyzetben lévő anyákat mint amilyen én is vagyok és biztosan mások is vannak hasonló helyzetben. A gyereket a kocsmába viszi és nem tudok ellene mit tenni. A gyámügyes is azt mondja, hogy elbeszélget vele és figyelmezteti de ha én nem engedném a láthatást a viselkedése miatt akkor engem, meg megbüntetnének!? Ilyen esetben hol nézik a gyerek érdekeit?

MajorDomus # 2010.04.11. 09:57

Pilla

Itt az a kulcsmondat hogy a lány nagyon hamar megnő.
S azt látja hogy eszkőz-volt a gyülölködő szülei kezében egymés bosszantására.
Tudod hol fog ez visszaütni ? az ő házasságában ami lehet létre sem jön. Amikor majd a lányod nem engedi hozzád az unokát hogy ne tanulja el ezt a mentalitást.

Tanulj lisa100 bölcsességéből ! Aki rájött hogy neki mint nőnek kell a családi tüzhelyet melegen tartani, s a családot összetartani.

Sok nő nem képes erre,pedig ez a jó házasság titka !

andrea1976 # 2010.04.11. 09:43

A gyűlölet és a szeretet nagyon közel áll ám egymáshoz.... mindkettő lényege, hogy valamilyen formában kell nektek a másik, ha másképp nem, hát cseszegetés szintjén. A lényeg, hogy jelen legyetek így vagy úgy egymás életében, találkozzatok a GYH-ba, bíróságon, és LÁTVÁNYOSAN utálhassátok egymást, lehetőleg minél nagyobb port kavarva....
Nos... ha két ember túl tud lépni a kapcsolatuk megszakadásán, akkor keresi és megtalálja a boldogságát más mellett. Nemhogy nem csinálja ezt amit ti, hanem KERÜLI az ilyen marakodást és KOMPROMISSZUMOKAT tud kötni... Közömbös tud lenni érzelmileg és el tud vonatkoztatni mindentől amennyiben a gyermekről van szó.....

Mindaddig míg ez nem megy, érdemes elgondolkodni az írásom első mondatán.

(Bocsánat, megint egy nem jogi, ám szerintem megfontolandó beírás...)

Balogh Andrea

honeybear45 # 2010.04.11. 07:06

Ez így van, előtérbe kell helyezni a gyermek érdekét a saját sérelmeink megtorlásával szemben és ha ez nem sikerül, akkor gondolkodjunk el azon, hogy mi a fészkes fenének vállaltunk gyereket, hiszen közösen vállaltuk anno szűznemzés hiányában.
Olyan szánalmas, mikor a perceket is pontosan kiszámolják/tatják, hogy mennyi ideig lehet a másik szülőnél a közös gyermek és ha egy perccel több vagy kevesebb rohannak a gyámügyre.
A gyermek közös, közösen vállaltátok egy élten át összefog titeket kötni és igen, akkor lesz gond, ha az egyik szülő idő előtt lebetegszik vagy távozik...
ezzel az apró élettel együtt járó ténnyel nem számolnak a kedves szülők, amikor marják egymást a „gyermek érdekében” szlogennel.
Szorítok, hogy ne így legyen és talán sikerül itt jobb belátásra bírni a gyermek érdekében Kedves Pilla, legyen ön az okosabb és legyen Önnek fontosabb a gyermeke, mint a saját sérelme, higgye el később ez az önzetlen szeretet és megbocsátás az Ön életét is boldogabbá fogja tenni. A gyermek nem lehet egy adu a kezünkben, egy fegyver a harcban, hisz ő ennek a csatának a legnagyobb vesztese.
Üdv.