Gyerektartás és láthatás

andrea1976 # 2010.04.11. 05:23

Kedves Pilla!

Jó volna már ezen a kicsinyes rosszindulatú egymás cseszegetésén legalább Te túltennéd magad..... ha már az ex is ilyen.... talán belátná, hogy a gördülékenység, az egymás tiszteletben tartása, és főként a gyermek érdeke ezt kívánná meg.
Ha nem kellene a gyerekes óraszámolgatásotokon és marakodásotokon, amit egyébként csakis ketten tudnátok megoldani, szóval ha a GYH -nak nem kellene ilyen bugyuta, nem felnőtthöz méltó emberi viselkedéseket korrigálni, a rosszindulatú feljelentgetésetekkel foglalkozni, akkor talán több idő és energia maradna a valóban veszélyeztetett gyermekek számára, és többet tudnának ott segíteni ahol valóban szükség van rá.

Szánalmas. De tudom, zömét az ilyen egymást maró elvált szülők adják munkájuknak.....

Véleményt kértél...... neme ez a véleményem. Legyél Te az okosabb, aki nem szaladgál munkaidejében feljelentgetni, hanem rámosolyog az exére, és biztosítja a pótlást. Ha nem viszi, az ő baja... a gyerek nem eszköz egymás ellen. Legyél okosabb, és próbáld meg a sérelmeiden túltenni magad. Meglátod, akkor már nem fog bosszantani többé a késés, a lemondott láthatás. Ő baja.... És ha ezt látja, akkor talán az ex is befejezi a kicsinyes játékát a láthatással, ugyanis jelenleg ez az egyetlen közös pont ahol még marhatjátok egymást..... minek?????????
Örüljetek inkább annak, hogy vagytok mindketten a gyereknek, mert nagyon könnyen megbetegszik az ember vagy tragédia történik....

Nos... hogy megnyugtató-e ez a vélemény számodra????

És hogy ki a h..lye? Mindketten, mert még mindíg itt tartatok.... éljetek boldogan és hagyjátok már egymást!! Örüljetek a gyermeketeknek, és találjatok megértő társat, hogy ne egyétek meg idő előtt egymást a gyerek előtt, mert neki ez is fáj és az is fáj.....

Balogh Andrea

Pilla # 2010.04.10. 23:12

Sziasztok!

Véleményekre lennék kíváncsi, ismét – sajnos visszajáró vagyok és mindig tanácsot kérek, nem adok.

Wasp egyszer ezt írta:

„Szanaszéjjel bírságolják azt az embert, aki a gyermekét el akarja a szülőjétől választani.”

Nálunk meg apuka eddig hol rendesen elvitte a lányát, ahogy „kell”, hol nem, hol pótolta, hol nem. Nem részletezem.
A mostani események, ami miatt itt vagyok megint időrendi sorrendben:

• január: bíróságra benyújtott egy kérelmet tartásdíj csökkentésre (amúgy sem fizet, kb. 400ezer a tartozása, de most nem ez a lényeg), továbbá indoklás nélkül azt kéri, hogy úgy szabályozzák át a kapcsolattartását, hogy az eredetileg páros hét péntek du. 5 óra helyett este 7-kor vinné el a lányt, de ha nem tudná, akkor szombat reggel 8. És a már megegyezett páratlan hét csütörtök ovi utántól estig való találkozásról le is mond.
  • március 18., csütörtök, lányom fülét felszúrták, nem mehet apukához a hétvégén, majd még mindig lyukas füllel a rá következő, 26-28-ig sem pótolhatja.
  • nem bepótolhatás után 29-én levél gyámügyre, hogy hozzak igazolást, hogy miért nem pótolhatta.
  • következő hétvége húsvét, természetesen normális láthatási ip., péntek délután, el is viszi a lányt, mondja be is pótolja jövő hétvégén az elmaradt láthatást. Mire a lányt hazahozza vasárnap (hétfő is az övé lett volna, de ez őt hidegen hagyja), már nem is akarja bepótolni, vagyis ezt gagyogja: „nem tudom, meg az anyás hétvége…”

Gyámüggyel semmi gondom, már ismernek minket, szerencsére eddig még mindig ráfázott apuka a hülyeségeire. És természetesen az orvosi igazolások is megvannak.

A konkrét kérdésem az lenne, hogy most akkor ilyenkor nem gondolják azt a hivatalokban ülő emberek, hogy hülyére veszik őket? Ilyenkor mit szólnak? És ki fogja kifizetni a kiesett munkaidőmet az ilyen sok felesleges hivatallátogatások miatt? (ez már csak költői kérdés volt)

Wasp idézetére visszatérve: apuka bepróbálkozik, hogy én el akarom választani a gyermeket tőle, majd jól megbírságolnak engem, de ő csökkenteni akarja a kapcsolattartásának idejét? Most akkor mi van? Mert már egyszer meg”dádázták”, hogy 500 ezer, ha nem úgy viselkedik, mivel nem tartotta be a szabályokat.

a lényeg viszont, hogy a lánya egyszer csak akkora lesz, hogy akkor már kapálózhat apuka!

Igazából csak egy megnyugtató véleményre lenne szükségem, hogy én vagyok-e a hülye vagy valaki más ebben az ügyben?

Köszönöm a hozzászólásokat, jó éjszakát!

monalisa1 # 2010.04.10. 07:49

Örvendetes a beírás, mert ritka hogy a "küzdő felek" belátják: közös akarattal helyre lehet hozni ami elromlódott. Tehát ne a múlt hanem a jelen és a közös jövő.

További minden jót!

"Lisa"
laikus hozzászóló

lisa100 # 2010.04.10. 05:25

Tisztelt Fórumozók!

Nagyon szépen köszönöm a segítő válaszokat.

Szeretnék azért a sok keserű példa után egy jó hírrel is szolgálni.
Azért nem jelentkeztem a válaszok után, mert úgy döntöttünk a férjemmel, hogy nem válunk el, igyekszünk rendbe hozni mindent, amit elrontottunk és természetesen (de nem kizárólagosan!) a gyerekek miatt is a család az, ami talán minden embernek a legfontosabb, ezért nekem mint nőnek az a feladatom, hogy azt egyben tartsam és valamilyen módon ebbe a "pénzcentrikus" világba megteremtsem a nyugalmat a szeretteimnek. Még egyszer köszönöm, kívánok mindenkinek esetlegesen hasonló döntést, annak happy end-jét, válás esetén pedig a legnagyobb tapintatot, és kitartást apukáknak és anyukáknak egyaránt!

Tisztelettel:

lisa100

ObudaFan # 2010.04.07. 18:23
  1. Erre rá fog kérdezni a bíró tőle.
  2. Nem életszerű.
  3. Konkrétan azt nem, mert az nem jogszabály, de a benne foglalt elvek a magyar Csjt-ből, illetve a New York-i Egyezményből is következnek.
izzi # 2010.04.07. 18:03

Sziasztok!

1.Kérdés:a tartásra kötelezett kérte a gyerektartás csökkentését, de dátumot nem írt mikortól kéri, akkor mikortól csökkenthetik, ha csökkentik?
2.szerintetek 3000ft gyerektartás gyerekenként életszerű?2db gyerek, mit szól ehhez a bíró?
3.figyelembe veszi a bíróság az ikrek jogait? (1995 Brüsszel)

Köszönöm

ObudaFan # 2010.04.07. 10:51

Arra köteleztetni nem tudod, de apasági pert tudsz indítani ellene.

énnem # 2010.04.07. 09:55

Üdvözlet!Had kérjem segítségeteket! Apasági vélelem megdöntésével ki lett mondva a bíróság által, hogy nem a volt férj az apa. Persze, hiszen a biológiai apa tanúskodott, hogy velem volt a fogantatási időben.
Élettársi kapcsolatban is álltam egészen eddig.
A probléma: ő elment, itthagyta gyönyörű kislányunkat. Érdekelne, hogy ilyenkor tudom-e hivatalos úton arra kötelezni, hogy tegyen teljes hatályú apasági nyilatkozatot, amit mostmár tehetne.

sagit # 2010.04.07. 08:25

Nem értem ezt a te hibádból válást...
Ha mindketten válni akartok akkor elválasztanak és kész. Tényfeltárásos válás szerintem ilyenkor nincs v. nincs értelme. Ettől függetlenül sió mondott pár jó dolgot... Miden ami bizonyíthatóan a házasság előőtt vettél ill. a házasság alatt de különvagyonból az a tiéd értsd ezt mindenre... Nem hiszem hogy egy ekkora gyermeknél ilyen kevés láthatást szeretnél... de ha belemész akkor a bíróság megítéli és utána nincs visszaút... Azt is gondold át hogy nem e nálad van a gyermek jobb helyen... ez is alternatíva mégha nem is gyakori.. Az hogy mikor a gyermek nálad van kivel találkozik senkinek semmi köze!!! ahogy neked sincs semmi mikor a gyermek nála van. Amíg nincs ítélet addig látogasd amilyen gyakran csak tudod ugyanannyi jogod van hozzá. Ha már vele él (kölön éltek) akkor már fizethetsz is gyt.-t neki mert visszamenőleg ha a gyermek nála lesz elhelyezve akkor úgyis kell (csak csekken v átutalásban)

hát egyszerre kb ennyi...

sió # 2010.04.07. 07:45

Üdv.
Sorstársként szólok bele, a rendkívüli hasonlóság miatt a saját esetemmel.
Soha egy percig se ismerd el, hogy hozzájárultál ahhoz, hogy nála legyen a gyerek!
Hozhat még az élet változásokat az életedben, és jól jöhet még az önkényeskedése.
A másik hogy sose felejtsd: lényeges szempont hogy ki hagyott el kit!
Tehát sulykold mindenhol, ő hagyott el téged!
Az hogy a te hibádból akarja válást kimondatni, ez nem jó jel!
Vigyázz vele, az én feleségem is a kezdeti nyusziból vérfarkassá változott.
Nem akarlak elszomorítani, ezzel de ez tendencia. /+/
A jó ügyvéd nem elég, ha választasz, akkor nagyon jót válassz! És nem árt, ha magad is tisztába kerülsz pár alanyi jogon járó dologgal. Olvass utána!
Amíg nincs ideiglenes elhelyezés, addig akár magadnál is tarthatod a gyereket. Nem szólhat bele! Azonos jogaitok vannak.
Azt meg hogy kivel találkozzon végképp, nem korlátozhatja.
Az erősebb érdekérvényesítő fél szerepe, azonban nehogy túltengjen benned, de ellenkezőjét se enged meg! Ezt az állandóság elvén, később akár ellened is értékelheti a bíróság!
Mindig egy kicsit neked legyen több! Ezt tartsd szem előtt! És ne enged a gyereket! Ha nem vigyázol egy életre elszakíthatja tőled! A gyerek a legfontosabb!
Drukkolok!

kazjab # 2010.04.07. 07:19

Köszönöm a válaszod.
Tegnap közölte velem, hogy elindította a válást, de nem közös megegyezéssel, hanem az én hibámból mondatja ki. A Kisfiamat hét közben nem láthatom, nem mehetek érte az oviba, kiköti, hogy a párommal mikor és hogy találkozhat.Tehet ilyet? A másik része, a lakás amiben éltünk az én nevemen van, még házasságunk előtt vettem, Ő költözött oda, autót vettem, a részleteket én fizetem, és a gyermek miatt Ő használja, 2004-ben házasodtunk össze, mi számít közös vagyonnak, mit kell majd megosztanunk?

ObudaFan # 2010.04.06. 12:31

Azt a pert te is elindíthatod, és kérheted, hogy a bíróság a kapcsolattartást ideiglenes intézkedésben szabályozza.

kazjab # 2010.04.06. 10:50

Segítséget szeretnék kérni.
Egy éve kiderült, hogy feleségemnek viszonya van a kollégájával.Tavaly augusztusban elköltözött az anyósomékhoz a közös gyermekünkkel, akkor 3 éves kisfiammal.A váláshoz szükséges iratokat, ügyvéd előkészítette én aláírtam, elmondása szerint Ő indítja el a válást. Karácsony előtt hozzájuk költözött az új párja, aki még szintén nem vált el. Hetente 1-2 nap mehettem az oviba kisfiamért, és hétvégén 5-6 órát tölthettem vele a saját lakásomban, az Ő kis szobájában a játékai között. Két hónapja van barátnőm, azóta a kisfiam édesanyja korlátozza a láthatást, húsvétkor a nagyszüleihez nem vihettem el, mert új párom is ott volt. Kisfiam és a párom vidámparkban barátkoztak össze, édesanya kérésére nem az otthonomban.
Mit tudok tenni?
Előre is köszönöm válaszukat.

izzi # 2010.04.06. 10:50

Sziasztok!

1.Kérdés:a tartásra kötelezett kérte a gyerektartás csökkentését, de dátumot nem írt mikortól kéri, akkor mikortól csökkenthetik, ha csökkentik?
2.szerintetek 3000ft gyerektartás gyerekenként életszerű?2db gyerek, mit szól ehhez a bíró?
3.figyelembe veszi a bíróság az ikrek jogait? (1995 Brüsszel)

Köszönöm

Tamara32 # 2010.04.06. 09:47

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.04.05. 20:54

Kedves András!

Nem Rád írtam hanem amikor elkezdtem pötyögtetni az enyémet a hozzászólásod még nem volt megjelenve - a saját elküldése előtt meg nem lehet látni ha valaki időközben már hozzászólt a kérdéshez.

Hát így.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2010.04.05. 20:39

"ha nem megy akkor végső soron a bíróság szabályozza le a kérdést helyettetek"

Mondom két éven belül. Utána a gyámügy.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.04.05. 19:06

Egymásközt, ha nem megy akkor végső soron a bíróság szabályozza le a kérdést helyettetek.

Grád András # 2010.04.05. 19:03

A bírósági egyezség után két éven belül a bíróságnál, utána a gyámügyön.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tamara32 # 2010.04.05. 18:51

A kapcsolattartás módosítása érdekelne,hogy hol tudom megcsináltatni?

Tamara32 # 2010.04.05. 18:50

Monalisa köszi.

monalisa1 # 2010.04.05. 18:24

Az hogy a bíróságon szóban megegyeztetek valamiben ami a t.díjon felüli juttatás/támogatás az belekerült-e a jegyzőkönyvbe?! Mert ha igen és nem tartja be akkor lehetne hívatkozni rá és kérni a t.díj értékarányosan felmelését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Tamara32 # 2010.04.05. 17:29

És azt hol tudom kérni?
A bíróságon szóban egyeztünk csak meg hogy a gyerektartáson kívül még besegít a további költségekbe.Ez nem történt meg,én meg nem könyörgöm senkinek sem.A gyerektartást is csak azért tiltattam le,mert hol fizetett,hol nem. Nekem nincs szükségem rá,de nem az enyém hanem a kislányé.A bírósági végzés:
A peres felek megállapodnak abban hogy a kislányt a felperesnél helyezik el(én lennék).Alperes kötelezi magát havi 10000Ft tartásdíj megfizetésére.Ez azon a napon jogerőre is emelkedett.Van még esetleg más tennivalóm is ami később még problémát okozhatna?
Köszönöm segítségét előre is.

ObudaFan # 2010.04.04. 14:01

A gyermektartásról nem mondhatsz le. A kapcsolattartást szabályozó határozatban nincs szabályozva, hogy ki viseli a költségeket? Hanincs, akkor célszerű lenne kérni a kapcsolattartás módosítását annyiban, hogy ez legyen meghatározva.

Tamara32 # 2010.04.04. 12:45

Mit tehetek?
A lányom édesapja Dec.30-án hazahozta a gyermeket a láthatásról,utána február 28-án hívta fel újból,és akkor megkérdezte mikor viheti el húsvétkor a kislányt.Megbeszéltük(én legalábbis úgy gondoltam hogy megbeszéltük)hogy Április 1-én eljön érte és 4-én du-án elviszi anyukámékhoz,hogy ott is legyen a kislány egy kicsit.Tudni kell hogy míg az apa Pécsett lakik,mi tőle 83 km-re.Eljött az április elseje,mire én összekészítettem a kislány cuccait.Közben márc.11-én üzentem az apukának hogy délelőtt jöjjön érte,mivel én iskolába járok du-ánonként.Szóval a megbeszélt napon várjuk az apukát,eljött a dél,felhívni nem tudom,a kislány sír hogy nem jön érte,közben én elmegyek iskolába.Du-án jön az sms hogy hol van a kislány?Az iskola végeztével megüzenem az apának hogy otthon van és rá vár.Erre ő közölte velem hogy nem ez lett megbeszélve még februárban,és hogy ő nem tud olyan messzire eljönni a kislányért mert sokba kerül a jegy,és egyébként is ő fizeti a gyerektartást akkor én vigyem el neki a kislányt. Én meg mondtam neki hogy mivel én iskolába járok,és munkanélküliként egyedül nevelem a kislányt nem tudom kifizetni a jegyet sem,meg egyébként is az a 4000 forint amit kaptam tőle az utóbbi 2 hónapban,abból a kislánynak vettem gyógyszereket és fizettem az ovit,mivel más hozzájárulást nem kapok tőle.Az hogy egy évben 3x elmegy oda a kislány és még 2x hívja fel ezenkívül az apuka,úgy érzem nem vall vmi igazán nagy kötődésre tőle.Ha vki érdekel,de nem tudom meglátogatni akkor is felhívom hogy mi van vele 2-3 hetente legalább.Szeretném megtudni,hogy ha nincs pénzem buszra,akkor is köteles vagyok-e eljuttatni hozzá a kislányt vhogy,vagy pedig ezt neki kell megoldania? És ha a bíróság megállapította a gyerektartást és lelett tiltatva azt én megszüntethetem-e vhol és hogyan?
Köszönettel:Tamara32