Nekem annyi lenne a kérdésem, hogy: hogyan lehetne annak utána járni (bíróság nélül), hogy dolgozik-e valahol bejelentetten?
diki
Nekem annyi lenne a kérdésem, hogy: hogyan lehetne annak utána járni (bíróság nélül), hogy dolgozik-e valahol bejelentetten?
diki
Sziasztok!
Eldöntöttem mi lesz!
Elég sokat beszélgettünk anyával és arra jutottam,hogy nem kötelez semmi arra,hogy Szandi megkapja annak a ....... a nevét,de mivel az Én nevemen se maradhat így nagyszülői ágon örökölhet...vagyis,ha sikerül akkor a nagymamám nevét kapja meg Szandi...Herczeg Alexandra
Üdv Mindenkinek!
ha egy 20 éves fiú most érettségizett, szakmát is szerzett, és nagy valószínűséggel nem egyetemen akar továbbtanulni, hanem, csak hogy anya még húzza az időt a tartásdíj miatt, valami szakmai képzésre küldi a gyereket, tényleg nem köteles tovább támogatni az apa? tegnap a férjem a gyámügyről ezt a tájékoztatást kapta.
A felnőttkor elérésével és ha nem tanul tovább a gyerek, akkor nem automatikusan szűnik meg aug.31.-én (eddig van iskolai állományban) a fizetési kötelezettség? a megszüntetéssel a bírósághoz kell fordulni? továbbá, a nagykorúsággal megszűnik a gyerek-tartásdíj, ezután az eltartottnak (a fiúnak) kell a bírósághoz fordulnia és kérni rokon-tartást az apától?
csak azért vagyok ennyire problémás, mert az anyával nem tudunk értelmesen szót érteni, s már vele semmilyen ok kapcsán nem akarunk kapcsolatban maradni. a fiúval szeretnénk a kapcsolatot, de nem kíváncsi ránk. egyszerűen tehetetlennek érezzük magunkat. pedig egy normális, konszolidált család vagyunk, nem értjük az anya és a fiú hozzáállását. (megjegyzem, nem én miattam váltak el, az ex unt rá a házasságra.) 14 éves lányom is próbálta felvenni a kapcsolatot a "báttyal", de őt is elutasította. mit tehetnénk?
Ha a másik szülővel nem lehet megállapodni, akkor valóban pert kell indítani a tartásdíj megszüntetése iránt.
üdv ismét!
köszönöm eddigi válaszaitokat, de újabb és újabb kérdések merülnek fel: nyilván nem egyedi eset, a férjem munkáltatója nem hajlandó bejelenteni, ilyen esetben mi alapján határozzák meg a tartásdíj összegét?
Minimálbér alapján, hacsaknem tudod az ellenkezőjét bizonyítani.
Kedves Culi!
A minimálbéren felül az érintett összes körülményei alapján, pl. megnézik, mennyi a havi kiadása, és ha az jóval meghaladja a minimálbért (rezsiszámlák, autó fenntartása, biztosítások, benzin, élelem, ruházkodás, stb. a TV előfizetésig bezárólag), akkor nyilván nem minimálbérből él. Még kb. 200 módszer van a valós jövedelem kiderítésére és bizonyítására (pl. hasnoló végzettségű és szakmai gyakorlatúak átlagjövedelme, internetes álláskínáló honlapok, ténylegesExpressz hirdetés az ő képzettségére magasab kínált bérrel stb.), de ez itt kicsit hosszú lenne. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy a bíróság automatikusan a minimálbért venné alapul. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
T. Grád András!
köszönöm a tájékoztatást, és mi van akkor, ha egy fiktív kereset-kimutatást állít ki a munkáltató? Valós számok, de nem áll mögötte a munkáltató bejelentési kötelezettsége... ellenőrzi ezt a bíróság, vagy hisz a vitt papírnak?
Ebben az esetben a munkáltató bűncselekményt követ el. Ezzel együtt a bíróság el fogja fogadni, ha nem tudod legalább valószínűsíteni, hogy nem igaz.
Tisztelt Obudafan!
Írja az egyik érdeklődőnek, hogy minimálbér után állapítja meg a bíróság a gyerektartást, ha nincs az apa bejelentve sehova. A mostani viszonyoknál 5 gyerekre mennyit jelent? A mi esetünkben (van még egy volt feleség) 3000 Ft-ot itéltek meg. A gyámügy szerint is gagyi összeg. Nekem 2 érettségi előtt álló, és egy 8-os nagy fiaim vannak. Nem két fillér. Ráadásul nagyon sok pénzzel tartozik, amit 1-3000 Ft-jával törlesztget ha egyáltalán törleszti. Festő a szakmája (nálunk egy kis eldugott faluban is havi 200e-t feketén megkeresett). Most Fehérváron nagyipari térségben lakik és dolgozik. Gyanítjuk, hogy bejelentve. Így több járna, keresete 10%-a gyerekenként. Másik kérdésem lenne, hova lehet fordulni, hogy ezt kideríthessük. Sajnos egyik fiam beteg és havonta sok pénz a gyógyszere (nem jár rá támogatás), és ráadásul édesapám temetését törlestem a testvéremnek. Nem beszélve az egyéb kiadásokról. Jelenleg anyaságin vagyok (amit szívfájdalom nélkül feladnék csak találnék munkát, de erre itt kevés a lehetőség, vidéken is messze lenne, amit kisgyerek mellett nem tudok bevállalni) és égetően szükség lenne arra az összegre, amivel még tartozik.
Kérem írja meg mit tanácssol?
diki
A megítélt, de meg nem fizetett összeg vonatkozásában az elsőfokon eljárt bíróságon végrehajtást lehet kérni, egyébként pedig a tartásdíj megemelése iránt pert lehet indítani.
Szép napot mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy köteles vagyok -e a bírosági határozatban megjelölt hétvégi láthatásra odaadni a gyerekeket az apjuknak, a gyerekek akarata és nyilvánvaló ellenkezésük ellenére.
Illetve ha nem akarnak menni az apjukhoz mit tehet ellenem az ex-férjem.
Köszönöm. I.
laci5,
Igen köteles van, ahogy ő is köteles az akarata ellenére tdíjat fizetni. Ha legközelebb iskolába nem akarnak menni, akkor mit teszel?
A kapcsolattartás akadályozása miatt a különélő szülő mehet panaszra a gyh-hoz, akik felszólítanak, majd pénzbírságolnak. Végső soron a kapcsolattartás nyomós és méltányolható ok nélküli akadályozása alap lehet a gyermekelhelyezés megváltoztatásához.
Köszönöm a gyors választ.
Kiegészítésként csak annyit, hogy a gyerekek az apjuk gyakori agresszív viselkedése miatti félelemből és utálatból nem akarnak menni. A válás is ez okból történt. Kényszerítsem őket hogy 2 hetente a hétvégét a gyülölt apjukkal félelemben töltsék? És ha ez miatt engem is megutálnak?
Üdv. I.
Nem tudom, de "a" gyűlölt apukát is meg kellene kérdezni minek/kinek következtében a válás...
Ne szítsad a gyermekeket az apjuk ellen - bármilyen is volt a házasságotok azt ketten "főztétek"...
Ha majd 16-18 évesek lesznek akkor már oda mennek ahová csak nekik teszik, addig meg mosoly (...) és felkészítés az egyes láthatásokra.
Laci5,
Ez komoly? És ha legközelebb nem veszed meg, amit kinéznek és azért is megutálnak? Vagy kényszeríted őket, hogy járjanak iskolába és ezért megutálnak? Vagy télen rövidujjúban szeretnének hógolyózni és te nem engeded és ezért megutálnak? Nem választásokat kell nyerned, hanem szeretni és nevelni a gyermekeidet. Ez néha korlátok állításával is jár.
T. Fórumozók!
kérem, tudna valaki tiszta, érthető magyarázatot adni a két fogalomra – és annak különbségére:
eddig úgy értelmeztem, hogy a gyerektartás a gyermek 18.éve, ill. a középiskolai tanulmányainak befejezéséig használt kifejezés.
rokontartás pedig, a felnőttkoru gyermek tartásdíja.
esetemben, idén, 20 évesen érettségizett a fiam. rendszeresen fizettem a gyerektartást. kapcsolattartás 0. tudomásomra jutott, hogy továbbtanul. szeretném, ha eztán jogi viszonyban már nem a volt feleségemmel, hanem a fiammal lennék. milyen lehetőségem és jogi módom van erre? rosszul tudom, hogy adjak be keresetet a gyerektartás megszüntetésére, és kérjem a fiamat, hogy ő pedig adjon be keresetet rokontartásdíj-megállapításra? kicsi zűrösnek tűnhetek, de csak azért szeretném, mert a volt nejem mindent megtesz,–már 16 éve, hogy a gyerekemet ellenem nevelje, a láthatásokat nem biztosítja, biztosította. a volt feleségemmel ezentúl még jogi viszonyban sem szeretnék maradni… köszönöm válaszaitokat
Kedves Culi!
A gyermektartásdíj valóban 18 éves korig jár, onnantól van a rokontartás, és arra már valóban a gyermek jogosult a saját jogán. Amennyiben a feleség kéri a gyermektartásdíj megszüntetését, per sem kell, ha nem hajlandó rá, a bíróság a kérésére megszünteti. A gyermekkel megállapodhat peren kívül is a rokontartásban, de köthetnek rá egyezséget is a perben, amit ez esetben neki kell indítania. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
T. monalisa1
Igazad van abban, hogy most csak az én álláspontom ismerheted az "apukáét" nem. Épp ezért nem is áll szándékomban az én igazamról meggyőzni.
Csak annyit írnék, hogy ahogy eddig sem, úgy ezután sem fogom a gyerekeket az apjuk ellen szítani. (Megteszi ezt Ő saját maga ellen már évek óta -ahogy a válás alatt ellenem is próbálta.) Igy is túl sokáig igyekeztem összetartani a családom. Hosszú évekig viseltem az erőszak minden formáját, csak azért, hogy a gyerekeknek legyen apjuk -bár alkalmanként őket sem kímélte. Ő meg már 2 hónapja hallani sem akart a saját gyerekeiről, csak most jutott eszébe, hogy vannak neki. Csoda ha finoman szólva nem szeretik?
De persze ez csak az én álláspontom.
Üdv. I.
Köszönöm amit írtál, egyben megértem., nem lehetett és nem lehet még ma sem könnyű a helyzet egy ilyen "apa" miatt.
T. kisokos!
Igen, többször előfordult már, hogy fizikailag bántotta a gyerekeket -hirtelen felindulásból, de igazi ok nélkül. A bántalmazással való fenyegetés pedig évek óta rendszeres -és nem a "kapsz egy pofont"-ra gondolok. Ez miatt most is van egy folyamatban lévő birosági ügye.
A gyerekek valóban mondhatnak ellentétes dolgokat, de a viselkedésük azért sokmindent elárul. pl. 5 évessen bepisilt amikor közöltem, hogy az apjuk el szeretné vinni őket a hétvégére. Azért ez jelent valamit. szerintem...
Az "engem is megutálnak" lehet, hogy valóban erős kifejezés volt, de hogy nem leszek a kedvencük ha minden ellenkezésük ellenére az apjukra "bizom" őket, az biztos. Őket még nem hatja meg a bírói "végrehajtandó határozat".
Valószínüleg inkább kérni fogom a láthatás újraszabályozását, akár pszichológus bevonásával is ha van ilyenre mód, illetve ha szükség lesz rá.
Üdv. I.
Laci5,
„fizikailag bántotta a gyerekeket -hirtelen felindulásból”
Ha ez egy pofon volt (amitől "leszállt a feje"), azzal semmit sem lehet tenni, sajnos belefér. Ha 8 napon túl gyógyuló és van orvosi papír, akkor ellenben felhasználható ellene.
„A bántalmazással való fenyegetés pedig évek óta rendszeres ”
önmagában ez is kevés, kivéve, ha a gyermek ennek hatására fejlődését veszélyeztető lelki problémákat fejleszt ki magában. Ha így van (legalábbis az említett bepisilés talán erre enged következtetni), akkor érdemes gyermekpszichológussal megvizsgáltatni a gyermeket. Ki fog derülni, hogy a probléma mennyire az apa bűne és mit lehet ellene tenni. Érdemes lenne csak a pszichológusi szakvélemény birtokában kérni a kapcsolattartás megváltoztatását.
„Valószínüleg inkább kérni fogom a láthatás újraszabályozását, ”
Azzal érdemes tisztában lenned, hogy teljesen nem fogják megvonni tőle a kapcsolattartás jogát, legfeljebb olyan ellenőrzött körülmények között lesz rá lehetősége, amelyek kizárják a gyermekre nézve káros magatarást. Ergo, a gyámhivatalba viheted a gyerkőket láthatásra, ott ő játszhat velük egy felügyelő jelenlétében, aztán este haza. Persze lehet, hogy ettől elmegy a kedve és többet a gyermekei felé se néz... mondjuk nem szükségszerű, hogy ezzel jól is járnak majd.
T. kisokos!
Volt férjem januárban kérelmezte a gyermektartásdíj megszüntetését. A bíróságon abban állapodtunk meg, hogy addig fizet, amíg gyermekem befejezi tanulmányait, vagyis ez év júniusáig. (Fiam június 2. felében tette le vizsgáit.) A bíróság határozata értelmében, melyet volt férjem munkáltatójának is megküldött az áll, hogy a fizetési kötelezettság 2009. július 1-től szűnik meg. A végzés szerint a bíróság "megkeresi felperes munkáltatóját, hogy munkabéréből és egyéb juttatásaiból 2009. július napjától gyermektartásdíj levonást ne eszközöljön."
Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy június hónapra még jár a tartásdíj, vagyis a júniusi fizetéséből még le kellett volna vonni és azt július hónapban meg kellett volna kapnom. Ennek ellenére ebben a hónapban már nem kaptam pénzt tőlük.
Kérdésem az lenne, hogy én értelmeztem-e félre a bíróság határozatát vagy a munkáltató? Jár-e a júniusi fizetésből a tartásdíj? Gyermekem vizsgáit követően még nem tudott elhelyezkedni így ebben a hónapban még nagy szükségünk lenne arra a pénzre.
Köszönöm válaszukat.
a tartásdíj előre jár, tehát ki van fizetve a gyermek tartása július 1-ig.
javaslom a jogi út igénybevétele helyett (mint általában) inkább felvenni a kapcsolatot a korábbi kötelezettel, és a szépen megkérni néhány hónapnyi plusz segítségre.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Üdvözlök mindenkit.Egy kérdésem lenne hogy a gyermektartási dij kérelmet hol és hogyan kell kérni.Sajnos eddig megegyezés szerint ment és nem volt probléma de sajnos most bekövetkezett amitől féltem és nem fizeti.aki tud nekem segiteni várom a válaszát.elöre is köszönöm.svetlana
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02