Gyerektartás és láthatás

honeybear45 # 2010.03.12. 14:28

András 71!

Nem hiszem el, hogy nem intézkednek, kizárt.
Elmész a kapcsolattartásra tanuval ezt mindig kihangsúlyozom, ha nem kapod meg a gyermeked, vagy a gyermek nem akar menni hozzád indokolatlanul úgy megteszed a bejelentést 30 napon belül kéred a végrehajtási eljárás lefolytatást, megnevezed a tanuidat és vársz.
A gyámügy be kell hogy idézze az anyukát, hogy miért nem adta oda a gyermekét. Ha előzetes tájékoztatás nem történt az önhibán kívüli kapcsolat elmaradásáról nincs esélye, hogy ne büntessék meg.
Ügyintézési határidő: 22 nap alapesetben.
A gyámhivatal egy ideig bírságol aztán már nem csak bírságol, hanem átteszi az illetékes rendőrkapitányságnak, ahol ha az ügyész vádat emel anyuka bíróság elé fog állni, ha addig ezen magatartásán nem változtat. Utána pedig imátkozhat az anyuka...
Ezt ma már leírtam egy kedves sorstársának.
Ennyi az egész a gyámhivatal a gyermekek védelmére létrehozott intézmény tessék bátran noszogatni őket, ha nem mozdulnának meg elsőre.
A döntésektől sem kell tartani, hogy jogtalannak ítéljük meg ott a másod fok aki kideríti, hogy kinek van igaza.
A rendőrséges kapcsolattartást én sem ajánlom felesleges és csak a gyermeket zaklatja fel ugyanazt a célt elérhetjük egy vagy két tanuval is, mert előbb utóbb adnia kellesz a gyermeket, ha nem akar a hűvösben pihenni...
Üdv Honey

András71 # 2010.03.12. 13:23

Köszönöm a válaszokat!Az az igazság hogy nem akartam ilyen drasztikus megoldást(rendőrség)de úgylátszik ezekszerint nincs más megoldás.Tanukat vittem magammal,de így is neki hittek.Hiába járok oda,mikulás óta egyszer láttam a lányom.Hiába mentem a gyámügyre,még az lett a dolog vége,hogy én csak elkocsikázok a házuk előtt.És ő oda akarta adni.Az én tanuimat hogy nem igy van,nem vették figyelembe.Akkor ezekszerint a bírósági végzéssel elmehetek a rendőrségre,és akkor eljönnek velem a gyerekért?csak elég ciki lesz ilyen miatt rendőrségre járni,nekem is és a kislánynak is.

Mókusélet # 2010.03.11. 14:06

Kedves Andrea!
elvileg igazad van............sajnos gyakorlatilag nincs.Tavaly júniusban lett pároméknál kimondva a válás azóta is csak akkor láthatja a gyerekét, ha anyának épp olyan kedve van. A gyámhatóságban jártunk, faxot írtunk, TV levelet, hogy mindennek nyoma legyen és SEMMI nem történt! Válaszra sem méltatnak.A Karácsony megint úgy telt, hogy egy időszakos és egy állandó kapcsolattartás maradt el, ill. a gyerek születésnapja elötti hétvége is, mert anya akkorra szervezett bulit.
Úgyhogy Andrásnak én azt javaslom, hogy minden alkalommal rendőrt hívni úgy hogy nálad a végzés. Most lenne az első hétvége, hogy a gyerek nálunk aludhat.Megmondtuk, ha most sem kapjuk meg mi is rendőrt hívunk. A tanuval semmit nem érsz sajna.
Nem vagyok ügyvéd, csak ebben élek 2,5 éve.

andrea1976 # 2010.03.11. 10:41

Bőven elég lesz, ha két tanúval (aki lehet barát, rokon..) fogsz megjelenni (minden alakalommal), s ha valóban úgy van ahogy írtad, akkor majd ők ezt alá fogják támasztani (minden alkalommal)a Gyh előtt. Innentől kezdve anyuka számonkérhető, majd büntethető lesz, és meg fogja gondolni később.....

Nem vagyok jogász, csak sorstárs van a családban sajnos :(

Balogh Andrea

András71 # 2010.03.11. 10:30

Sziasztok!Segítséget kérek tőletek gyermek láthatással kapcsolatban.Elváltam,van egy gyermekem a kapcsolatból.Bírósági végzés született az apai kapcsolattartásról,de a volt párom mégsem hajlandó odaadni nekem a gyereket.Elmentem a gyámhivatalhoz,hogy segítsenek,stb.Én elmentem a gyerekért mindíg a jelölt időpontban,de ő ki sem jött a lakásból.Tanukat szerzett magának arra,hogy én nem mentem,és az egész ügyet ejtették.Abban kéne a segítség hogy milyen hatósághoz menjek ezzel kapcsolatban,vagy mégis hogyan tudnám érvényesíteni a láthatási jogomat.Volt aki azt javasolta,hogy menjek a rendőrséggel a gyermekért,de erre nincs szívem.íhogy nézne rám a kislányom ha rendőrséggel mennék oda?Már karácsony óta nem láttam,és nagyon hiányzik ,de nem tudom hová forduljak.Segítségeteket előre is köszönöm!!!!!!!

kisokos # 2010.03.11. 08:44

sió,

ez itt nem igazságszolgáltatás. Elég nagy baj, hogy ezt várod a pertől. Csak annyi fog történni, hogy eldöntik helyettetek azt, amit mindenképpen muszáj. Nem lehet kettévágni a gyermeket, így csak az marad, hogy egyszer itt, egyszer ott. A per során nem fognak senkit példásan megbüntetni az átélt lelki szenvedésekért.

A kérdésre válaszolva: ha elveszti az állását, akkor joggal kérheti a tdíj lecsökkentését. Ennyiben neked sem jó. Ha sikerül kirugatnod, akkor ez tovább táplálja majd mindkettőtökben a bosszúvágyat és még jó sokáig adok-kapok lesz belőle. A legelszomorítóbb az, hogy mindezt a gyermek nevében teszi mindkettőtök, miközben elsősorban neki ártatok vele.

monalisa1 # 2010.03.10. 21:58

Nem látsz a sűrű ködtől...

Miért lenne az neked jó ha a volt feleséged "szíves közbenjárásodra" elveszti a munkahelyét, vagyis a gyermeknevelésre rengeteg ideje lesz (...) de kaját stb. venni már nemigen...

Ahogy kisokos javasolta: a többlet láthatás idejét próbáld kiharcolni - végeredményként nem semmi.

Valamint azt nem írtad hogy te miként is érnél rá a gyermekkel többet foglalkozni, vagyis a nap 24 órájában a te időbeosztásod miként is alakul.

Erre ne itt adj részletezést hanem a bíróságon majd!

És még a következő: amikor az ex dolgozik a kisfiu nincs egymagára hagyra és ez lényegi szempont! Az hogy nem téged kér fel a volt feleséged többet felvigyázni annak vélhetően megvan az oka - kérdezzed őt!...

sió # 2010.03.10. 20:25

Érdekes. Vajon kell-e nekem azzal törődnöm, hogy elveszti az állását? Vajon ő törődött-e az én lelkivilágommal, amikor el akarta venni tőlem a fiamat, és bevett bírói gyakorlat szerinti kapcsolattartást akart megítéltetni?
Vajon törődött-e a fiam lelkivilágával, amikor az apjától akarta megfosztani?

kisokos # 2010.03.10. 19:09

sió,

még valami... Sokszor vezető állású munkatársak, közvetlen főnök tanúként való beidézése is hatásos. Sokan nem vállalják ugyanis a hamis tanúzást, főleg, ha multinál dolgoznak.

kisokos # 2010.03.10. 19:06

sió,

ha multinál dolgozik, akkor jó eséllyel kártyát is kell használni a belépéshez, ajtónyitáshoz, esetleg a garázshoz. Kéresd be az ezzel kapcsolatos nyilvántartást.
Szintén megoldás lehet, ha a bíróságtól kéred, hogy a mobilszolgáltatól szerezze be, hogy a másik fél telefonja szerint mikor tartózkodott az épületben. Utóbbi sajnos polgári perben csak akkor játszik, ha ebbe a másik fél is belemegy. Így akár indoklás nélkül is megtagadhatja a hozzájárulást, bár azért lesz emiatt néhány nehéz pillanata és beszédes lehet a hozzájárulás megtagadása is.

Tartok tőle, hogy túl sok reményt fűzöl ehhez a részlethez az elhelyezési per során. Persze az is fontos, hogy ki mennyi időt tölthet a gyermekkel, de csak azért, mert te ráérsz, még lehet, hogy inkább szélesebb kapcsolattartást fognak neked ítélni, de nem nálad helyezik el a gyereket. Manapság már megszokott, hogy mindkét szülő főállásban dolgozik, így ez nem igazán hátrány az elhelyezésnél.

monalisa1 # 2010.03.10. 18:59

A munkahelyét ne piszkáld mert semmi pillanat alatt munkanélkülit csínálhatsz belőle.

Tehát nem pasinál időzik hanem dolgozik (!) vagyis a gyermek felügyeletének egymásközti jobb/igazságosabb megosztását próbáld másként megindokolni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

sió # 2010.03.10. 18:38

Ideiglenes elhelyezés előtt vagyunk, mint az előzőekben már párszor írtam.
Az anya munkaideje papíron 06, 00- 14, 30- ig. szól. Jelenléti ívvel igazolva. A valóságban azonban 06, 00-tól, átlag 17, 30-18, 00- ig dolgozik. Papír nélkül!
A fő gondom a bizonyíthatóság kérdése. Mivel egy multinál felsővezető, így ha sikerül bebizonyítanom, hogy ténylegesen ennyit dolgozik papír nélkül, akkor abból akár országos ügy is lehet! Nem ringatom magamat olyan álomba hogy megvívok egy multival, nem is akarok. Viszont bizonyítanom kell azt, hogy ténylegesen ennyit dolgozik, de a vajon hogy tudom ezt megtenni anélkül, hogy jelentősebb érdekek sérülnének?
/mondjuk, ha sikerül bizonyítanom, és a jelenléti ívekben foglaltak hamisak, akkor úgy tudom hivatalból indít eljárást a bíróság/
igazából szerintem elég a két tanú részemről, / mivel kereskedelmi egység, így elég lehet a recepcióhoz kéretnem, nyilvánvalóan dolgozik, hiszen nem szóltak volna neki, ha nem volna bent!, tehát bent van= dolgozik / de mi van ha erősebben szól érvként a jelenléti ív?
Azt hiszem jelenleg, ha tudom bizonyítani azt ténylegesen hogy az anya mennyit nincs a gyerekkel, egyéb családtagok látják el felügyeletét, akkor jó eséllyel nálam helyezik el a kisfiamat, mivel én nem veszek igénybe harmadik felet, ergo apaként több jogom van mint nővérként, vagy húgként a másik oldalon gyerekfelügyeletet ellátni!

Köszönettel.

monalisa1 # 2010.03.10. 18:21

Jól kell megírni azt a láthatási/kapcsolattartási megállapodást és azt kölcsönösen be is tartani, és akkor nem lesz semmi probléma.

A későbbiekben ahogy idősebb lesz a gyermek, a megállapodás szükség szerint módosítható - ez is tőletek függ.

Külön írom: az apa nem a gyermekétől vált el hanem a házasság ment zsákutcára, sajnálatosan.

Okos feleség a majdani "utódjával" is jóban van - a gyermek érdekében, mert amikor náluk van az új feleség gondoskodik róla, valamint ápolja/gondozza bizonyára legjobb igyekezete szerint.

longman # 2010.03.10. 15:55

Kedves kisokos és monalisa1!

Köszönöm szépen a segítségeteket, sokat számít.

monalisa1 # 2010.03.10. 10:14

Én csak azzal egészítem ki hogy amikor a gyermek az apánál van -akár csak hétközben pár órára akár hétvégén több napra is, valamint az egyéb ünnapnapok stb. időszaka-, az anya nem szülhat bele hogy kivel is találkozik ill. hová is viszik őt stb.

Ahogy az apa sem szabhatja meg hogy a gyermek az anyai tartózkodás alatt kivel vagy hol.

Tehát sem a nagyszülőkkel sem egy esetleges ujabb kapcsolattal pro és kontra nem korlátozható a láthatás joga.

Tessék az apával leülni és a létező legrészletesebben egymásközt leszabályozni a gyermek jövés-menését, tartózkodását -külön is figyelemmel az ünnepekre, névnapokra, születésnapokra stb.-, és ezt leírni és mindketten alá is írni, és ezt a bíróságggal jóváhagyatni. Mert csak ennek alapján történhet a gyámhatóság részéről az esetleges számonkérés: ki mit nem tart be...

Javaslom olvasd vissza a topocot és a címben közel hasonlóakat mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisokos # 2010.03.09. 19:21

longman,

a gond a korlátlan láthatás... tessék pontosítani, konkretizálni, hogy mit értenek rajta a felek. Ha nem akarnak még nagyon sokáig a gyh-ra járni, akkor tegyék ezt meg, különben állandó viták forrása lesz és a hatóság sem fog tudni semmit tenni.

az anya korlátozhatja e milyen messzire viheti a gyermeket az apa?
Országon belül nem, de az ország elhagyásához kellene a beleegyezése.

az elkövetkező bírósági tárgyaláson születhet e arról bírósági döntés hogy az apa akár több napra is elviheti a gyermeket?
születhet, de akkor ezt kell kérni. Nem korlátlant, amelyet mindkét fél eltérően értelmez. Le kell szabályozni, hogy mikor jöhet és mikor viheti. Ennek az a hátránya, hogy máskor nem jöhet, kivéve, ha az anya beleegyezik. Ugyanakkor amikor az ő ideje van, akkor a gyermeknek menni kell, akár egyetért ezzel az anya, akár nem. Ha több napra, akkor több napra.

longman # 2010.03.09. 18:46

Szervusztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy adott egy válófélben lévő pár 3 éves gyermekkel. Az első bírósági meghallgatáson megállapítást nyert, hogy a házasság helyrehozhatatlan, a gyermek az édesanyánál marad. Megállapodtak a felek hogy az apa korlátlanul láthatja a gyermeket el is hozhatja az anyától. A gyermektartást pedig rendesen fizeti (visszamenőleg is a szétköltözéstől számítva).
Azonban az édesapa szeretné a gyermeket olykor 2-3 napra elvinni magával hétvégente - nagyszülőkhöz, rokonokhoz más városba. Viszont ezt az anya nem engedi.
A válást kimondó végleges tárgyalás pár hét múlva lesz még csak.

Kérdéseim:

• az apa elviheti e több napra a gyermeket ha szeretné és korlátlan láthatóságban egyeztek meg?
  • az anya korlátozhatja e milyen messzire viheti a gyermeket az apa?
  • az elkövetkező bírósági tárgyaláson születhet e arról bírósági döntés hogy az apa akár több napra is elviheti a gyermeket?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Szatti # 2010.03.04. 07:00

Monalisa, Kisokos, köszönöm szépen a válaszokat.

Dr. Botond Ferenc # 2010.03.03. 21:25

Tisztelt Szakértő !

http://www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?…

Ezen az oldalon írt cikkben teljesen FELHÁBORÍTÓNAK találom 2. 6. és a 13. pontot ! Éppenezért teljes mértékben elhatárolódom az ilyen témákkal foglalkozó szakértői véleményektől!
Továbbá remélem a jövőben változni fog a helyzet az országban !!!

VISZONTNEMLÁTÁSRA!

monalisa1 # 2010.03.02. 15:22

Családjogi Törvény (Csjt) 68. § (2) "Hat hónapnál régebbi időre tartási kötelezettsége csak akkor lehet visszamenőleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli."

Az idézett törvényhelyet megtalálod itt balra a "Szolgálatások" menűsor "törvénytár" rovatban.

Egyébiránt jósolni nem tudok, vagyis a problémájukat oldják meg ők saját maguk.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zozo73 # 2010.03.02. 10:45

Sziasztok!
Van valaki aki 10 évig nem fizetett tdíjat. Illetve sajnos kézből kézbe adott a jogosultnak pénzt, valamint abban állapodtak, meg (nem írásban) hogy nem szeretném, hogy találkozz a gyerekeddel, ezért cserébe nem kérem a tartásdíjat. Kényszerűségből elfogadta,mert nem tudott fizetni. Pár év után a kötelezett felkereste a gyerekét, majd a jogosult feljelentést tett, a kötelezett ellen vádat emeltek, vétség elkövetése miatt.
A feljelentést követően visszamenőleg 8 hónapra rendezve lett a tdíj.
Az első tárgyalás végeredménye, hogy a kötelezett és a jogosult egyezzen meg egy összegben és ezt fizesse meg a jogosult részére 1 éven belül. Megálapodás sajnos nem született, mert ez a pár nem tud egymással érdemben beszélni, sem pedig megállapodni, tehát ilyen dafke se működnek náluk a dolgok.
Szerintetek mit várhat a vádlott az ügy kimenetelétől?

Köszönöm a választ!

zozo73 # 2010.03.02. 10:14

Sziasztok!

Segítsetek. Keresek egy törvényhelyet, ami arról szól, hogy ha a kötelezett nem fizeti tartásdíjat, a jogosult a tartásdíj követelésében nem múlaszthat annak érdekében, hogy később azt egy nagyobb összegben érvényesítse.

Segítségeteket köszönöm!

kisokos # 2010.03.02. 08:18

Szatti,

Amíg nincs bírósági határozat, addig mindkét szülő ugyanolyan döntési jogokkal rendelkezik. Vagyis nem anyuka határozza meg egyedül, hogy mikor láthatja az apa a gyermekeket. Az apa akár azt is megteheti jogszerűen, ahogy magához veszi a gyerekeket. Per pillanat akkor látja őket, amikor kedve tartja.

Persze a gyakorlatban nagyon nagy szükség lenne egy egyezségre a felek között, mivel az "aki kapja, marja" hozzáállás leginkább a gyerekeket károsítja. Szerintem méltányolható az az igény, hogy amikor az anya nem ér rá, akkor az apa lehessen a gyerekekkel, ne pedig a nagymama vagy a bébiszitter. Ugyanakkor az éjszakai felügyeletet nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Nem szerencsés, ha az apa az éjszakáit a volt feleség lakásában tölti, ezt kevés új partner tolerálná. Ha pedig a gyerekek mennek ilyenkor az apához és ott alszanak, akkor ez a vándorélet nekik lehet problémás.

mikor és ki dönt arról, hogy amíg a bírósági végzés nincs meg, addig apuka mennyi gyerektartást kell, hogy adjon.
Ideálisan a felek közösen. Ugyanakkor apuka van "birtokon belül" vagyis az van, amennyit ő ad. Ha a bíróság ennél nagyobbat állapít majd meg, akkor számítson rá, hogy a különbözetet visszamenőleg ki kell fizetnie.

Fonti # 2010.03.01. 22:18

Tisztelt Fórumozók!
Sógornőmnek holnap lesz a tárgyalása gyermektartás ill gy. elhelyezés miatt.
Mivel nem fogadott ügyvédet, ha mégis úgy gondolja a tárgyalás közepén, h nem úgy alakulnak a dolgok, ill. mégis ügyvédet szeretne fogadni, kérheti a tárgyalás elnapolását? A volt élettársa 1 éve nem fizetett egy Ft gytartást sem, lemondhat róla? Az elmúlt 1 évben nem volt hivatalosan megállapított gytartás, viszont önként sem fizetett egy fillért sem az apuka.
köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2010.03.01. 16:05

A láthatás/kapcsolattartás kérdésében próbáljanak megegyezni mert az mindenkinek jobb mint a bíróság által elrendelt megoldás.

A t.díjat mindig postai csekken és/vagy bankszámlára utalni mert különben az anya képes és simán letagja...

Az apa által kért felügyeleti délutánok/éjszakák dolgát tisztázni kell amiatt hogy az apa reggel mikor kel és hányra megy dolgozni, vagyis a gyermekek az iskolába indulásig ne maradjanak egymagukra - valamint a reggeliztetés...

A három felnőttnek le kell ülni és órarend szerint megtervezni a gyermekek minden hetét - háromhetenkénti periódikus váltással.

Tehát csak a jelen probléma megldására koncentráljanak, és ne a válás és egyéb esetleges vitatkozás...

Pár év múlva a gyermekek már nagyobbak lesznek, önállóbbak - többet időzhetnek az apával.

"Lisa"
laikus hozzászóló