Gyerektartás és láthatás

kisokos # 2009.07.23. 11:28

citromka,

ha a lakást a házasság alatt szereztétek és a vételár részben vagy egészben nem különvagyonból származott, akkor joggal tart igényt a felére. Ebből te kivásárolhatod őt, vagy fordítva, ő téged, esetleg közösen eladhatjátok. Ha semmi sem megy, akkor kérheti a bíróságtól az árverezést.

Az ő javaslata az, hogy a tartásdíjat nem havonta fizeti, hanem egyösszegben előre, de nem kápéban, hanem az őt megillető vagyoni rész átadásával.

Hogy te ezzel mennyire jársz jól, azt neked kell eldöntened. Nyilván vmelyik oldalon engedményt kell tenned, mivel neki is joga van a tulajdonrészéhez.

monalisa1 # 2009.07.23. 12:23

Azzal hogy az apa átadja a tulajdonrészét a gyermekének - vagyoni értéket juttat a t.díj ellenében -, a későbbiekben előfordulhat, hogy ismét fizetnie kell t.díjat, pl. az anya elveszti a munkhelyét és nem tud gondoskodni a gyermekről, illetve betegség/rokkantság miatt úgyszintén az előre nem látható anyagi ellehetlenülése. Ebben az esetben bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díj fizetésének újbóli kötelezését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

csopi2 # 2009.07.23. 13:53

sziasztok
tényleg van egy olyan változás,hogy a bírósági szünet nem tartozik bele a napokban meghatározott fellebbezési időbe?Vagyis ha én most kaptam meg az ítéletet,és fellebbezni szeretnék,nem kell kapkodnom,mert augusztus végéig van időm?
köszönöm

monalisa1 # 2009.07.23. 15:01

Én úgy tudom, hogy az itélkezési szünet ideje alatt is van iratbefogadás a bíróságon, vagyis a postát folyamatosan átveszik.

Javaslom a saját érdekedben tarsd be a 15 nap fellebbezési határidőt, abból bajod nem származik.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.07.23. 18:05

Attól függ, milyen perről van szó, mert a soron kívülis perekre nem vonatkozik ez a módosítás (pl. váltóőperek, szülői felügyelettel kapcs. perek, kiskorúak közig. perei, jogellenesen megszüntetett munkaviszony helyreállítása, stb.)

citromka # 2009.07.23. 18:12

Kedves Kisokos és Mona Lisa,

De ugye ezeket a dolgokat: tartásdíj beszámítás, de legfőképp ÁRVEREZÉS! nem lehet rám kényszeríteni ha én nem egyezek bele!

A lakást részben hitelből vettük, de nekem magánpénzem is volt benne. ELÉG SOK. Ez azért csak számít, nem?

ObudaFan # 2009.07.23. 18:17

A te beleegyezésed nélkül biztosan nem fogják a tartásdíjat semmibe beszámítani.

csopi2 # 2009.07.23. 18:44

Kedves ObudaFan!
Gyerektartásdíj felemelése a per neve,ez hova tartozik határidőileg?Van időm vagy 15 nap és kész?Még egy kérdés:jogi segítségnyújtás volt kiplakátolva a bíróságon,márpediglen ingyenesen,ebbe mi tartozik bele,ki fordulhat oda?pl:ügyiratáttekintés,beadványírás...
köszönettel

kisokos # 2009.07.24. 07:18

citromka,

a tdíj beszámítást nem, de az árverést igen. A hitel felvét a tulajdoni arány megállapításánál nem számít, azt felesben kell törleszteni. A magánpénz még házasság előttről való, esetleg ajándék, örökség? Ha egyik sem, akkor valószínűleg jogilag közös pénz

citromka # 2009.07.24. 09:59

Kedves Kisokos!

Nem értem: ugyan milyen alapon követelhetne árverést a lakásomra (ahol a gyerekekkel lakunk!), amikor ő tartozik nekem, mert már jó ideje kevesebbet fizet? (Ezt már korábban posztoltam, amikor kértem a kocsija foglalását.) Ez teljesen igazságtalan! Nem neki kell kevesebb pénzből ellátni a gyerekeket, hanem nekem!

ObudaFan # 2009.07.24. 10:06

A tartásdíjas perekben elvileg alkalmazni kell a törvénykezési szünetes szabályt, de a helyedben -arra tekintettel, hogy nagyon új ez a szabály - csak beadnék most egy fellebbezést indoklás nélkül, aztán majd kiegészíted.

Grád András # 2009.07.24. 10:10

Kedves Citromka!

Amennyiben az ingatlant az együttélés alatt vették, az közös vagyon. A fele tehát eleve jár a férjének, és ez független a tartásdíjtól. Ha nem tudja kifizetni, el fogják árverezni a lakást, akár tetszik Önnek, akár nem, mivel ebbe már nem lesz innentől beleszólása. A helyében inkább megegyeznék az apával, egyezség keretében ugyanis megállapodhatnak akként, hogy ő a tartásdíj nem fizetése fejében lemond az 1/2 tulajdoni hányadáról az Ön javára, de bíróság ilyen ítéletet nem tud hozni. A bíróság csak kötelezi őt a tartásdíj megfizetésére, a lakást meg egy teljesen másik perben elárvereteti. Úgyhogy javaslom a saját érdekében a megállapodást. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tinoe # 2009.07.24. 13:43

Sziasztok! Sürgős segítséget kérnék, ha valaki tudja.
Állítólag született nemrég egy törvény, miszerint a gyermeket nevelő szülőt is megilleti a nyári tanszünetben ugyanannyi megszakítatlan együttlét mint a különéllő szülőt. Kellene ennek a törvénynek a száma, vagy hol találhatom meg.
2 éve küzdök vőlegénnyemmel, mert fiának az anyja ha lehet kibújik a kiadás alól.13 éves a fiú és eléggé megviseli ez a huzavona. Minden héten kedden van láthatásunk plusz kéthetente hétvégén, most az anya elkérte a fiút egy nyaralásra, kihagytuk a láthatást egy szóbeli ígéretre, hogy persze had nyaraljon vele, utólag vissza kapjuk az elmaradt keddet(ma), de erre a törvényre hivatkozva még sem adta ki. Mivel írásbeli bizonyítékunk nincs nem fordulhatunk sehova.
Én úgy tudom, hogy ez a törvény(egyszer felolvasták nekem is) csak akkor érvényes ha a végzés máshogy nem rendelkezik, nekünk pedig ott a heti keddi láthatás lerögzítve. Így csorbulna a folyamatos kapcsolattartás. Kellene, hogy most akkor kérhetjük e a pótlást vagy nem ilyen esetben.A gyámügy szerint nem az anya hibájából hiusul meg a láthatás ha elviszi nyaralni, eszem ágában sincs a nyaralását megcsonkítani a gyermeknek de így elesünk a láthatásról?

_Wasp_ # 2009.07.24. 13:52

csjt: 1952. évi 4. tv
törvénytár balfenn

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.24. 13:55

termeszetesen a gyermeket nevelő szülő is elviheti a gyermeket időszakos kapcsolattartásra (nyaralásra), ami alatt a folyamatos kapcsolattartás szünetel és ezt kötelezően nem is kell pótolni, de nem látom be, miért jó neki, ha nyáron, amikor ráér, kevesebbet tölt a gyermek az apjánál.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.24. 13:56

termeszetesen a gyermeket nevelő szülő is elviheti a gyermeket időszakos kapcsolattartásra (nyaralásra), ami alatt a folyamatos kapcsolattartás szünetel és ezt kötelezően nem is kell pótolni, de nem látom be, miért jó neki, ha nyáron, amikor ráér, kevesebbet tölt a gyermek az apjánál.

_Wasp_

és felesleges megoldása

tinoe # 2009.07.24. 14:30

Köszönöm a gyors hozzászólásokat. Miért jó neki? Bosszú!!! 10 éve nem képes családi körülményeket nyújtani a kisfiúnak, senki sem viseli el társként. Féltékeny mert mi már több mint 2 éve boldogan élünk és a gyereknek végre nálunk van fogalma arról mi a család, ünnepség fogalma. Lányomat is közössen neveljük, én sem értem az ilyet, sohasm fordult meg a fejemben, hogy ne menjen az én lányom az apjához. Nem tökéletes, de a kislány szereti, ha a suli engedi akkor megy amikor akar, néha a fél hetet is ott tölti. A kisfiunak meg elég nagy a kontraszt így azt gondolom. Az ő szíve is fáj, ha lehet az anja mikor dolgozik stikába átjön, miközben mindenhol azt hangoztatja az anja, hogy nem szeret nálunk és nem akar jönni. Már rendőrök előtt is megzsarolta a gyereket, hogyha eljön akkor többet nem teheti be a lábát haza. A gyámügyön ezt is az asztal alá söpörték. Egyszerüen felháborító.Bocs a szómenésért, csak már besokaltam.Köszi

tinoe # 2009.07.24. 14:30

Köszönöm a gyors hozzászólásokat. Miért jó neki? Bosszú!!! 10 éve nem képes családi körülményeket nyújtani a kisfiúnak, senki sem viseli el társként. Féltékeny mert mi már több mint 2 éve boldogan élünk és a gyereknek végre nálunk van fogalma arról mi a család, ünnepség fogalma. Lányomat is közössen neveljük, én sem értem az ilyet, sohasm fordult meg a fejemben, hogy ne menjen az én lányom az apjához. Nem tökéletes, de a kislány szereti, ha a suli engedi akkor megy amikor akar, néha a fél hetet is ott tölti. A kisfiunak meg elég nagy a kontraszt így azt gondolom. Az ő szíve is fáj, ha lehet az anja mikor dolgozik stikába átjön, miközben mindenhol azt hangoztatja az anja, hogy nem szeret nálunk és nem akar jönni. Már rendőrök előtt is megzsarolta a gyereket, hogyha eljön akkor többet nem teheti be a lábát haza. A gyámügyön ezt is az asztal alá söpörték. Egyszerüen felháborító.Bocs a szómenésért, csak már besokaltam.Köszi

tinoe # 2009.07.24. 14:31

Szeráf # 2009.07.24. 15:35

Kérem valamelyik képzett fórumozó segítségét egy tartási kérdésben. Átböngésztem az előzőeket, látom, sokan vagyunk érintettek a kérdésben, csak "számszakilag" szeretnék konkrét választ. A helyzetünk röviden: két közös fiatalkorú gyermeket nevelünk a férjemmel (17,15 évesek).
Ő az előző házasságából származó, pár nap múlva 22 éves fia után fizet havonta tartást. Hogy gyermek- vagy rokontartás-e pontosan, azt nem tudom, még kb. 20 évvel ezelőtt, a válóperükkor gyermektartásra kötelezték, jogi lépés azóta nem történt az ügyben.
A fiú jelenleg az első évet végezte el az érettségi utáni harmadik főiskolán. (Eddig két másikban végzett 1-1 félévet, majd abbahagyta mindkettőt.)Eddig havonata 30.000,- Ft-ot fizettünk neki, ami tudom, nem sok pénz a mai időkben, de van ugye két másik eltartásra szoruló gyermek is a képben. Ebben a hónapban olyan helyzetbe kerültünk, hogy még nem érkezett meg a fizetésünk a számlánkra, tehát nem tudtam a tartást sem elutalni. Jött is a gyerektől a telefon, hogy nem tudja fizetni a költségeit, miért nem kapta meg a járandóságát. Felvetődött bennem a kérdés, hogy bár a törvény szerint nem várható el, hogy egy életerős fiatalember, aki csak heti 3 napot tölt a főiskolán jövedelemszerzési lehetőség után nézzen, de azt szívesen megtudnám, meddig kell a férjemnek éjt nappallá téve dolgoznia, hogy eltartsa az amúgy egészséges, munkaképes, nagykorú gyermekét, akiről nem mondható el, hogy minden megtesz azért, hogy mielőtt megszerezze a szakképesítését. Megértem, hogy az édesanyja - aki egyébként jó keres, felsővezetőként nem él rossz anyagi körülmények között - azt gondolja, hogy ráér a gyermeke a munkába állással, de ezzel az állásponttal törvényileg kötelezve nekünk is azonosulni kell? Ha van még két fiatalkorú gyermeke, és egy nagykorú, aki még csak érettségizett, de nem szerzett diplomát, meddig és milyen mértékben (jövedelme ? %-át) kell fizetnünk neki és milyen jogcímen?
Köszönöm előre is a választ!

citromka # 2009.07.24. 16:16

Kedves Kisokos és Tisztelt Grád Ügyvéd úr!

Az a helyzet, hogy a lakás árába beletettük azt, hogy eladtuk az én korábbi lakásomat. Az volt a kp. A többi a hitel. Amit azóta már visszafizettünk, de abból is én fizettem többet. Szóval még az is lehet, hogy valamennyi része van benne, de nekem mindenképpen sokkal több. És akkor én többségi tulajdonos vagyok, vagy nem? Akkor hogy lehet, hogy az én beleegyezésem nélkül bármit szabadjon valakinek csinálni vele?! (Megegyezésben nem reménykedem, ha lehetne beszélni vele, nem jutottunk volna idáig.) És ha tényleg megteheti, jogilag, akkor én mit tehetek ellene törvényesen?

Grád András # 2009.07.24. 16:36

Kedves Citromka!

Ha úgy van, ahogy írja, az legfeljebb annyit módosít a már leírtakon, hogy kevesebb tartásdíj fejében tudja kifzetni a férje tulajdoni ezek szerint az 1/2-nél kisebb hányadát. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

asztro # 2009.07.25. 11:37

Van egy ex feleségem, akivel a vagyonmegosztás még nem megoldott. A bíróság által megítélt tartásdíjat csak részben tudom fizetni. A megállapított tartásdíj jelenlegi jövedelmemnek kb. 200%-a. Ezt megfellebbeztem és kérvényeztem a lecsökkentését de bírósági szünet van. Nekem nincs saját tulajdonú lakásom, autóm, vagy egyéb nagy értékű ingóságom. Az ex feleségemnek van több saját tulajdonú és van egy velem közös tulajdonú lakása, illetve autója. Mindkettő utóbbi kizárólag az ő nevén. A tartásdíj csak részleges fizetése miatt feljelentett, büntető eljárás van folyamatban ellenem. Ebből is látszik, hogy az exemmel nem tudok-lehet beszélni, nem kompromisszumképes.

Azt szeretném elérni, hogy az exemmel közös tulajdonú lakásból és autóból valamilyen biztos módon valamennyi pénzt csinálok, hogy abból, mint egyetlen lehetséges pénzforrásból, egy ideig ki tudjam fizetni a megítélt tartásdíj teljes értékét és így a bűntetőeljárás lefolytatását elkerüljem amíg a bíróság leszállítja a tartásdíjat.

Tehát, konkrétan kihez kell fordulnom és mi a teendőm, hogy közös tulajdonú lakás és autó valamilyen gyors és hatékony módon konkrét pénzzé változhasson, amit átadhatok az exnek.

ObudaFan # 2009.07.25. 12:07

Te a saját tulajdoni hányadodat tudod értékesíteni, ha az így kell valakinek. Egyébként közös tulajdon megszüntetése iránti pert tudsz indítani, de az jóval lassabb lesz, mint hogy eljöjjön a másodfok. Sajnos emiatt lehet, hogy bukik a dolog.

csopi2 # 2009.07.25. 18:43

kedves szakértők!
lehet tenni valamit akkor,ha az exem oly módon kerüli a gyerektartást,hogy nem vesz ki a bt-jéből fizetést?Bt mérleg alapján emelhetik a minimumot?Vagy totális kibúvó ez a számára?Ügyvéd beljebb tekinthet a pénzügyekbe?Lehet,hogy nem túl világosan írtam,próbálkozom,bocsánat.
Köszönöm