Gyerektartás és láthatás

müller # 2010.03.25. 14:52

Tisztelt Fórumozók!

"Hoppárékához" hasonló laikusok kíméljenek, de minimum értelmezzék a segítségkérésemet.

Köszönettel!

hoppáréka # 2010.03.25. 14:27

Drága müller!

Tudlak sajnálni, hogy micsoda nagy gondod van.
Ha elindítottad a bejelentést a kapcsolattartás elmaradásáról, már bocsi, de neked kell mindent bizonyítani és az eljárás folyamán téged köteleznek a bízonyításra! A felháborodásodnak semmi értelme, az ügyintéző megfelelően járt el a törvény adta lehetőségeket alkalmazván.

Hoppáréka

müller # 2010.03.25. 13:22

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, mert akadályokba ütközöm a Tisztelt Gyámhivatalnál dolgozó „szakemberben”. Tavaly elmaradt egy apai láthatás és a következő héten ennek a pótlása is. Gyámhivatalhoz fordultam segítségért, de elutasító végzést kaptam. Megfellebbeztem és megnyertem másodfokon. Elismerték anyuka önhibáját.

Idézném a másodfokú végzést: Az elsőfokú gyámhivatalnak új eljárása során végrehajtási intézkedést kell tennie az anya jogsértő magatartása miatt. Vizsgálnia kell, hogy az apának milyen költségei merültek fel az anya jogsértő magatartása következtében, és e kérdésben is döntenie kell.

Ezután az elsőfokú ügyintéző megkért, hogy írjam le az utazási és egyéb költségeimet ezzel kapcsolatban. Mindezt megtettem. (autó típusa, fogyasztása, megtett kilométerek és hány alkalom) Ezenkívül egy szabadnapot kellett kivennem és kértem ennek pénzbeli megállapítását is. Fax és postaköltség elszámolást nem kértem, pedig az sem volt kevés.

Most kaptam a Tisztelt Ügyintézőtől egy levelet, melyben azt írja, pótoljam az üzemanyag költségeit igazoló számlákat 5 munkanapon belül, különben megszűnteti az eljárást.

Hát ez vicc ugye??? Milyen dátumú? Hány liter? Hány alkalom? Ezt nem gondolják komolyan!

Kérdezném még, hogy ugye bírságot is kötelesek megállapítani, hisz egy ügy, de két elmaradásról van szó. (láthatás és a pótlás) Nagyon úgy néz ki, hogy csak ejnye-bejnye lesz ebből.

Kérném a segítségeteket!
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.23. 19:54

Az elsőfokon eljárt bíróságon.

bahaem # 2010.03.23. 19:35

Monalisa

amit irtál az oké, de az a bírósági végzés amely alapján elváltunk és amiben benne volt a letiltásra vonatkozó rész, az 2003-as és azóta volt egyéb más ügyünk is, amit le is irtam. A kérdés az, hogy jeleneg hogyan kell újra kérnem a munkabérből való letiltást? Bíróság útján ismét?

monalisa1 # 2010.03.23. 17:08

Köszönöm a részletezést.

Tudommal a nagyszülő akkor lenne kötelezhető az apa helyett fizetni a t.díjat ha az apát valami súlyos betegség stb. érné, vagyis önhibán kívül kerülne lehetetlen helyzetbe.

Az nagyon szép ahogy Önök átveszik a t.díj fizetését - vélem erőn felül is...

Tehát akkor az bizonyára rendben lesz hogy az apa küld majd pénzt mihejts a külföldi munkából keresethez jut.

Ami a t.díj elköltésének esetleges ellenőrzési dolgát illeti, erre még az apának sincs joga, illetve csakis indokolt esetben: a gyermekek nem kapnak enni, koszos/szakadt a ruházatuk, nem meleg a lakást stb., stb. - a gyámhatóság lenne jogosult elszámoltatni az anyát a t.díjról.

Az más kérdés hogy ha jó a kapcsolat a menyükkel (...) esetenként menjenek el közösen vásárolni a gyermekekre - a t.díjból.

Azt hogy egész nyárra Önöknél legyenek nem valószínű hogy keresztülvihető, ebben az anyáé a döntő szó.

Attól függetlenül hogy Önöknél időznek majd az unokák, a t.díjat fizetni kell...

Javaslom olvassák vissza ezt a topicot -bár több mint 200 oldal-, de mások problémáiból és a válaszokból sokat lehet tanulni hasznosítani.

Üdv.

pingpong # 2010.03.23. 16:32

T.monalisa1 !
A választ tisztelettel köszönöm. Kicsit megnyugtatott. Ugyanis nem akartam részletezni a kérdező levelemben, de az elmult időszakban is mi fizettük a gy.tartást, és nem is volt ebből gond.Miután mint szülők láttuk, tudjuk, hogy mindent megtett az álláskeresés érdekében korholni ezért nem tudtuk. A sikertelenség és nem a t.dij elöli menekülés érdekében választotta azt a lehetőséget, hogy külföldön dolgozna. És csak a jövő héten fog elutazni, tehát idáig minden rendben egál gyt.ügyében. Én csak azt szerettem volna igazából tudni, hogy mint nagyszülő jogilag kötelezhető vagyok - e erre? Egyébként feljánlottuk az iskolaévből hátralévő időre is a pénzt, de csak ugy hogy ennek elköltését ellenőrizhessük, magyarul együtt költsük el a gyerekekre, a teljes nyári szünetre pedig elvállalnánk a gyerekeket otthonunkban.Ősztől reményeim szerint pedig visszaállhat minden a régi kerékvágásba.
Tehát elmaradás nincs, a fiu egyébként a birósághoz fordult kérésével csak erre ezideig még nem még nem érkezett válasz.
Mégegyszer köszönöm

monalisa1 # 2010.03.23. 14:52

pingpong

Bizonyos esetben kötelezhető a nagyszülő hogy a gyermek apja helyett helytálljon a t.díj fizetésénél, de azért mert az apa huzamosabb időn keresztül "nem talált" magának munkát, vélem ez nem arra az esetre vonatkozik.

Az apa bírósághoz fordulhatott volna kérve a t.díj mérséklését, a teljes szüneteltetés nem lehetséges mert a gyermek sem "szünetelteti" hónapokig/évekig hogy nem eszik, ruházkodik, tanul stb.

Azzal hogy a fiatalember külföldre ment dolgozni, az első bérfizetéstől bizonyára már módjában állt volna pénzt küldeni- utalni haza az anya bankszámlájára.

A kötelezett akár a saját kárára is de köteles a kiskorú gyermekről gondoskodni.

Tehát szorgalmazni kell őt hogy teljesítse ismét a t.díj fizetési kötelezettségét. (Ami az elmaradást illeti azt is rendeznie kell, tehát a havi t.díjon felül is kell hogy küldjön pénzt - egálig.)

A nagyszülői láthatás általában a külön élő szülő láthatási idejébe fér bele, a bíróság külön láthatást a nagyszülőknek ritkán biztosít.

Tehát mivel az apa jelen idő szerint nem- ill. csak ritkán van itthon, helyette egész nyugodtan gyakorolhatjátok az "apai" láthatást - ezt az anya nem akadályozhatja.

Amúgy a t.díj fizetés dolga és a láthatás nincs egymással függőviszonyban.

Ha az anya esetleg akadályozná a láthatást a gyámhatósághoz lehet panasszal menni - jó esetben kivizsgálják a dolgot.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.23. 14:38

bahaem

A jogerős bírósági itéletet/végzést fénymásolatban küld el az új munkahelynek és kérd hogy a következő bérfizetéstől a megállapított t.díjat már vonják le az apa keresetéből és a pénzt utalják postán keresztül címedre, vagy megadandó bankszámládra.
Tértivevényes levelet írjál, pár mondat elég is. A munkáltató mint kézfizető kezes felel a bírósági rendelkezést végrehajtani.

Ha esetleg t.díj elmaradás is van azt a bíróság mellett működő önálló végrehajtón keresztül lehet intézni., sajnos jan. 1-től már fizetni kell -ha jól tudom 18.000 Ft-ot-, mely a végrehajtó munkadíja. (Az elmaradást a t.díjon felül részletekben vonják a kötelezettől - egálig.)

Külön írom: amikor valaki másik munkahelyre megy az utolsó munkában töltött nap az egyéb elszámolással együtt a MIL lapot is kiadják részére, és azon rajta van a munkabérből a t.díjra vonatkozó bírósági letiltás rendelkezés - vélem az ex "elfelejtetett" ezt leadni az uj munkáltatónál...

"Lisa"
laikus hozzászóló

pingpong # 2010.03.23. 14:04

Tisztelt Szerkesztőség !
Tiszteletteljes kérdéssel szerertnék Önökhoz fordulni ill. tanácsukat kérni.
1., 36 éves fiunk tavaly ota munkanélküli segélyen van. Két gyermek után elkötelezett gyermektartásdij fizetése tárgyában. Az elmult évben mi nagyszülők fizettük ezt. Sajnos anyagi lehetőségeink korlátozottak, már nem tudjuk helyette fizetni. Segitünk ahogy tudunk, de már minden lehetőségen tul vagyunk. Kérdésem : kötelezhetőek vagyunk-e a gyermektartásdij fizetésére hivatalosan ?
Ha a fiunak pillanatnyilag nincs állása átmenetileg kérheti-e a biróságtól a gyermektartásdij fizetési kötelezettségének felfüggesztését?
2., Nagyszülői láthatás ? Fiunk külföldre ment dolgozni, házasságából két kiskoru gyermeke van. Hogyan van hivatalosan lehetőségünk arra, hogy unokáinkat rendszeresen láthassuk.
Válaszukat nagy tisztelettel és köszönettel várom.

bahaem # 2010.03.23. 12:26

És az esetemben a bíróságnál kell kezdeményezni a letiltást vagy milyen határozat, dokumentum kell a folyamat elindításához?

ObudaFan # 2010.03.23. 11:27

sió

Nyilván a felperestől függ, hogy eláll-e a keresettől, vagy sem. Az más kérdés, hogy a mulasztása esetén a további indítványa bevárása nélkül ítélet hozható. A személyiségi jogi igényben sem látok sok fantáziát.

bahaem

Lehetőség van rá.

bahaem # 2010.03.23. 10:11

Gyermektartásdíj ügyében kérnék segítséget.
Volt férjem a közös gyermekünk után tartásdíjat nem fizetett, ezért a bíróság elrendelte a közvetlen letiltást, amelyet a munkahelye megszünéséig fizetett is. későbbiekben (mikor már új munkahelye volt) sem fizetett, ezért végrehajtási eljárást és tartás elmulasztása miatt büntetőeljárást kezdeményeztem ellene. Ezek után sikerült megegyeznünk, a hátralékos gyermektartást részletekben megfizette, a végrehajtási eljárás megszünt. a büntetőeljárás alatt pedig "egy év vádemelés elhalasztását" kapta, mely letelt, ezt az eljárást is megszüntették ellene. Az eljárások megszüntetése után - az általunk irt egyezségi megállapodás ellenére - a folyamatos gyermektartásra vonatkozó 15-i határidőt folyamatosan nem tartja be és sajnos többször kell telefonon felkeresnek azért, hogy szíveskedjen átutalni az összeget. Fentiek elkerülése miatt szeretném ha megint a munkabéréből történő közvetlen letiltással lehetne rendezni a gyermektartás kérdését. Lehetőség van erre, vagy csak akkor ha egyáltalán nem fizet? Köszönettel

sió # 2010.03.21. 06:08

Létezik-e olyan a jogban válóper esetén, hogy perben tartás fogalma?
Nevezetesen: ha én mint alperes bizonyítani tudom hogy a két éve húzódó válás alatt, 3 szakembert vettem igénybe, mediátor, pszihológus, stb. a felperes el sem jött. Bizonytani tudom, hogy számtalan ajánlott levélben kíséreltem meg az egyezséget, a legtöbb nem vette át megjelöléssel jött vissza. A tárgyalásokra szintén kidolgozott, és véleményem szerint igen méltányos ajánlatokat tettem. Azokat sem fogadta el, és nyíltan hangoztatja, hogy vesszen minden. /gondolom a válóper költségeire célozva/.
Tehát benn tarthat-e a perben akaratomon kívül?

A másik kérdésem a személyiségi jogaimban való megsértés. Kérhetem-e bírósági elmarasztalását, és akár pénzbírság kiszabását, ha minden létező dolgot állít rólam írott formában, amiből egy szó sem igaz, csak azért hogy magát előnyösebb színben tüntesse fel? És a gyerekelhelyezésben jobb pozícióról induljon? A magam részéről soha egy rossz szóval sem illettem, ergo-nem szálltam be a sárdobálásába.
Tehát válóperben a személyiségi jogokat a bíró figyeli-e vajon, és felhívhatom-e ezek védelmére a bíróság figyelmét?

monalisa1 # 2010.03.14. 14:45

Köszönöm az infot.

Szóval mintha öregedne...
Neked pedig dicséret amiért végig bírtad cérnával.
Minden jót, jobbat!...

Üdv.

Lisall # 2010.03.14. 14:15

Az ítéletben az évközi szüneteken kívül minden úgy szerepel ahogy már 4 és fél évvel ezelôtt megkaphatta volna az elosztást (illetve ahogy azóta részben megegyezés részben ideiglenes ítéletek alapján folyt az élet)
Tehát, felesleges volt az egész macera.
nem kapta meg hogy a gyerekek fél évet itt fél évet ott töltsenek,vagy hogy a tesót szedjék kétfelé.

Valamit emeltek a tartásdíjon és végre az ország valutájában kapom és nem forintban, megtakarítva így 2 átváltást.

A rugalmasságot megpróbálom elérni nála a szünetekkel kapcsolatban, nem akarok elôre semmit mondani. Évek alatt kevés j´t tapasztaltam, most mintha -mintha..... nem akarom elkiabálni.

monalisa1 # 2010.03.14. 14:02

Muszáj volt a gyermekelhelyezés dolgában évekig egymás idegeit tépni, vagy csak dacból a kötözködése?...

monalisa1 # 2010.03.14. 13:59

Ha még időben van meg kell fellebbezni, ha meg már nincs rá mód akkor rudalmasan kezelni - senki sem fogja rajtatok számonkérni.

Egy bíróság "milliónyi" rendelkezést hoz és bizony egyik-másik itélet félresikerülhet., a bírósági fogalmazó rosszul emlékezett a keresetlevélre vagy a jegyzőkönyvben valamire így hát "beírta" nektek az évközi szünetes bekezdést...

Lisall # 2010.03.14. 13:47

Nem, az megszûnt. Vonattal mennek ami sokkal kényelmesebb gyorsabb és biztonságosabb. Olcsóbb is.

Több mint 5 év különélés után elsôfokon a gyerekelhelyezés is rendezve van, nálam vannak.

csak ezt az évközi szünetes bekezdést nem tudom hová tenni....

monalisa1 # 2010.03.14. 13:39

Ha a felek nem kérték a kapcsolattartás újra szabályozását akkor a bíróság önhatalmulag azt nem teheti meg - a kereseti kérelmet nem lépheti túl.

Ismerős volt a nict név de nem tudtam beazonosítani, de most hogy igy visszaemlékeztettél - bekattant.

Kérdezem: ti még mindig félútra viszitek a gyermekeket vagy már valami jobb megoldás?!

Lisall # 2010.03.14. 12:48

MOnalisa, mi már 4 -5 éve társalgunk erröl a kérdésröl veled itt. természetesen tudom hogy Te számos hasonló szülönek adsz tanácsot tehát nem emlékezhetsz rám, de ez mellékszál.
Általános tanácsaidat most ezek értelmében hagyjuk, bár lehet célszerûbb lenne külön topikban leírnod ôket.

A kérdésem az volt hogy ha van egy 5 éve müködö rutin az évközi szünetek megosztására amit egyik fél sem kíván módosítani akkor a bíróság hozhat-e ettöl alapvetöen eltérö ítéletet?

A nyári kapcsolattartás eddig is fele-fele volt ezzel nincs gond.

monalisa1 # 2010.03.14. 11:19

Hihetetlen hogy két ember mit képes vitatkozni azon hogy a gyermek adott esetben kinél is töltse a hétvégét vagy a szünidőt - ezt nagy általánosságban írtam csak ide le. Mert mikötben egymást szívatják addig a dolog negatívuma a gyermeken csattan - csak nem képesek észreveni!...

Az egyes láthatások körüli eseti cirkuszolásokról nem is beszélve, pedig a gyermeknek első a rendszeresség, a megbízhatóság, és nem valamelyik "kedves" szülő aktuális idegbaja.

A szülők váltak el egymástól és nem a gyermek a külön élő szülőtől, jó lenne ezt sokaknak tudomásul venni, mit ne mondjak: megérteni is.

Lissal, nem neked írtam, nem is ismerlek, CSAK leírtam remélve mások okulására.

monalisa1 # 2010.03.14. 11:10

Ezen topicban több olyan beírás van -csak vissza kell olvasni a több mint 200 oldalt- melyben a nyári szünidő fele-fele arányban megosztott - talán nem is rossz a változatosság végett. (Persze az más kérdés hogy a szülök egyike-másika miként tud a saját szabadságával ehhez igazodni - sok évre gondolva itt.)

Ha az egyik évben az apa kap valamennyi más szünetet akkor a következő évben az anya - periódikus váltással.

DE legjobb lenne ha ti ketten meg tudnátok egyezni a láthatás/kapcsolattartás dolgában, mert a legapróbb részletre is lebontva a variációkat, nálatok jobban- megfelelőbben a bíróság nem tudja azt megoldani - ő csak nagy vonalakban, aztán valaki sérelmére...

Tehát a saját- és a gyermekek érdekében muszáj közös nevezőre jutni, és csak ezzel és semmi mással nem foglalkozni, tehát nem a múlt és főleg nem a prívát dafke...

A gyermeknek nincs önálló döntési lehetősége a szünidőkről, vagyis helyette a szülőnek kell bölcsnek lennie - adott esetben kellő rugalmaságot és empátiát gyakorolva.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Lisall # 2010.03.14. 09:39

Tisztelt tanácsadók!

a következö kérdéseim lennének:
a bíróság megállapíthat-e saját ötlete alapján olyan szünidei elhelyezést a gyerekek számára amit egyik fél sem kért egyik beadványában sem?
Magyarul: a kéthetente láthatás mellett megosztotta a nyarat fele-fele arányban és valamennyi más szünetet az apa kap?
ô ezt sosem kérte.

Természetesen fellebbezek, de ilyenrôl még nem is hallottam.

2. a gyerekek hány éves kor után dönthetnek önállóan pl a szünetekröl?

a választ elôre is köszönöm

L.

sió # 2010.03.13. 08:02

kisokos

Ez itt nem igazságszolgáltatás. – igen, mindössze tanácsot kértem.
Elég nagy baj, hogy ezt várod a pertől. Csak annyi fog történni, hogy eldöntik helyettetek azt, amit mindenképpen muszáj.– valójában én a pert is feleslegesnek tartom. 2 felnőtt embernek meg kell tudni egyezni mindenkor. Ha gyerek van, akkor főleg!
Nem lehet kettévágni a gyermeket, így csak az marad, hogy egyszer itt, egyszer ott. A per során nem fognak senkit példásan megbüntetni az átélt lelki szenvedésekért. – nos egyiket sem akarom. Megelégedtem volna egy normális kapcsolattartással, viszont a másik oldalról semmilyen konstruktív megoldásra való ajánlat nem jött. Amit én ajánlottam, az nem felelt meg. A legfőbb bűnöm a szemükben, /női ügyvéd/ hogy férfi vagyok, és ezért véleményük szerint csak, kizárólag kettesszámú lehetek a gyerek életében. Ad-hoc nem idézem be, de rendkívül elítélendő módon nyilatkoztak rólam, gyakorlatilag minden létező szenvedélybetegséggel gyanúsítva, + munkakerülés, mindezt, azért hogy alkalmatlannak tűnjek a gyerek életében arra is, hogy egyáltalán létezzek. A felhozott vádakból egy szó sem igaz, és megmondom őszintén emberi méltóságomban sért a tény hogy ilyen kicsinyes módon viselkednek velem. Fontos megemlíteni, hogy én sosem támadtam, és sosem nyilatkoztam róla lebecsmérlően. Viszont most már dilemmában vagyok, hogy vajon jó-e ha tovább tűröm, és intelligens módon nem hallom meg amit mondanak, vagy beszállok a játszmába, és felveszem a kesztyűt. Vagy csak” elég a vádakra reagálni. Ez bizony 3 út.
A kérdésre válaszolva: ha elveszti az állását, akkor joggal kérheti a tdíj lecsökkentését. Ennyiben neked sem jó. Ha sikerül kirugatnod, akkor ez tovább táplálja majd mindkettőtökben a bosszúvágyat és még jó sokáig adok-kapok lesz belőle. – nem akarom kirúgatni. Ez meg sem fordult a fejemben.
A legelszomorítóbb az, hogy mindezt a gyermek nevében teszi mindkettőtök, miközben elsősorban neki ártatok vele. – ez egy rendkívül hangzatos mondat. Ismeretlenül ilyet nem mernék leírni. A valóságban pont én vagyok az, aki nem hagyom a gyereket rángatni ide-oda. Viszont felmerül a kérdés, hogy hol a határ. Vagy egyáltalán nem látom a gyereket, és akkor tiszta lelkiismeretem, hogy nem teszek a gyerek nevében semmit sem, vagy harcolok érte, akár a heti egy láthatásért is!